Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Lepinje



Potrebno je:

  • 500 gr brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kvasac (40 gr)

U 200 ml mlake vode staviti kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostaviti da kvasac nadođe. U odgovarajućoj vanglici izmešati brašno i so. Napraviti u sredini brašna udubljenje i u njega sipati nadošli kvasac i ulje. Zamesiti meko testo,sa povremenim dodavanje ostalih 100 ml mlake vode. Testo pokriti sa krpom i ostaviti 30 minuta na toplom mestu.
Radnu površinu dobro pobrašniti (jer je testo lepljivo), a onda izručiti testo(slika 1). Ruke dobro pobrašnite a onda testo podelite na 5 delova. Od svakog dela napravite lopticu (slika 2). Sa rukama razvucite testo, tako da oblikujete lepinju oko 1,5 cm debljine (slika 3).


Papir za pečenje stavite na radnu površinu,a onda pospite brašno po papiru. Složite lepinjice na papir. U međuvremenu zagrejte rernu na 220 °C. Prazan pleh u koji ćete peći lepinje stavite u rernu da se zagreje. Kada se rerna zagrejala, a i pleh, izvadite ga iz rerne i onda uz nečiju pomoć prebacite papir zajedno sa lepinjama na pleh. Temperaturu rerne smanjite na 200 °C i pecite lepinje oko 15 minuta. Pečene lepinje premažite sa vodom,a onda ih pokrite krpom i ostavite malo da se prohlade pre služenja.




Minjina kuhinjica
 
Član
Učlanjen(a)
16.09.2010
Poruka
1
Isprobala sam i odlicne su, nisu bas kao sa slike ali ukus cista 5ca!!!
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zlatiborska komplet lepinja

Zlatiborska komplet lepinja

111807_photoofzlatiborskakompletlepinja_f.jpg


Za pravljenje 1 komplet lepinje potrebno je:


- 1 lepinja
- 1 jaje
- 1 supena kašika starog zlatiborskog kajmaka
- 5 supenih kašika pretopa (saft od jagnjećeg i prasećeg pečenja - možete ga naći u svakoj pečenjari).


Odsecite gornju trećinu lepinje. Donji deo premazite kajmakom. Umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Utisnite ga malo u lepinju. Stavite u zagrejanu pećnicu i pecite 10 minuta. Kad izvadite lepinju, prelijte je zagrejanim pretopom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lepinje sa semenkama

LEPINJE SA SEMENKAMA

5.jpg

POTREBNO JE
850 g brašna, 50 g kvasca, 20 g šećera, 20 g soli, 50 g susama ili semenki po izboru, 50 ml ulja, 400 ml vode

PRIPREMA
Kvasac razmutite u vodi, dodajte so, šećer i ulje, te umesite s brašnom. Testo ostavite da odstoji pola sata, napravite jufkicu, uvijte u foliju i ostavite još sat vremena da stoji u frižideru. Nakon toga je pospite susamom, rastanjite i pecite u rerni na 200 stepeni.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lepinjice

Lepinjice

174285_082725s4_kf.jpg

Za pripremu lepinja potrebno vam je kilogram brašna, kocka svežeg kvasca, 125 ml mlake vode, 125 ml toplog mleka, kašičica soli i kašičica šećera.

Priprema:
U vanglu sipati brašno, izmrviti kvasac, dodati so i šećer i mleko i vodu.


Zamesiti meko testo, koje se ne lepi. Ostaviti da naraste oko pola sata, pa ga premesiti.

Podeliti na osam loptica, pa svaku razvući u oblik lepinjice i staviti na namašćen pleh.

Ostaviti ih nekolio minuta da odmara, a zatim peći u vrućoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.

Izvor: Vesti online


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hačapuri

Hačapuri

im76_hacapuri.jpg

Za 4 komada

Testo
400 g brašna
1 ½ dl vode
¼ paketića svežeg kvasca (10 g)
kašika margarina
jaje
so i šećer

Ostale namirnice
300 g sremskog sira
2 jaja
150 g smrznutih malina
2 kašike šećera
rendana kora od pomorandže

Način pripreme

1. Razmutiti kvasac u mlakoj vodi sa malo šećera i soli. Ostaviti ga da 'kisne' 10 minuta. U činiju za mešenje testa sipati brašno, razmućeni kvasac, margarin, jaje i so. Umesiti testo i ostaviti ga da naraste (oko 30 min).

2. Kada je testo naraslo premesiti ga na radnoj površini. Testo podeliti na 4 jednaka dela i od svakog formirati jufku. Oklagijom razvući testo u oblik kruga debljine 4-5 mm. Punu kašiku sira staviti u centar, pa krajeve sastaviti da se dobije loptica.

3. Dobijenu lopticu pritisnuti rukama tako da se dobije krug prečnika 20 cm. Voditi računa da je sir ravnomerno raspoređen duž celog hačapurija.

4. Zagrejati pećnicu na 200°C. Posudu za pečenje obložiti papirom. U posudu staviti formirano testo, pa u pećnicu na 20-25 minuta. 5 minuta pred kraj pečenja na 2 hačapurija razbiti po jedno jaje, pa ih malo posoliti. Vratiti u pećnicu dok jaja ne budu pečena.

5. U manju šerpu sipati 2 kašike šećera, maline i rendanu koru pomorandže. Na umerenoj vatri kuvati sos sve dok se ne zgusne.

6. Kada su pečeni servirati hačapuri. Preliti sosom hačapuri bez jaja.

Izvor: GastroNomad
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Domaće lepinje

Domaće lepinje

1.jpg

Sastojci:
1 kg mekog brašna
50 g svežeg kvasca
1 kašika šećera

2 kašike soli
7,5 dl mlake vode
2 kašike maslinovog ulja


Za premaz:
1 žumance
2 kašike kajmaka


Priprema:
Brašno prosejte, pa u sredini napraviti udubljenje u koje izmrvite kvasac. Dodajte šećer. So rasporedite uz sam rub posude.

Mlakom vodom zamesiti mekano testo. Mešati tako dugo dok pod prstima ne osetite mehuriće vazduha, koji pucketaju (oko 5 - 10 min.).

Kad ste umesili testo, dodajte ulje uz ivicu posude, pa lagano okrenite testo tako da sa svih strana bude u ulju. Posudu pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da nadolazi. Predlog: Zagrejte rernu na 40*c i u njoj ostavite testo.

Kada je testo udvostručilo masu, lagano ga premesite i ostavite da opet nadođe. Postupak ponovite jošdva puta.

Nakon trećeg puta kada je testo naraslo, istresite ga na brašnom posutu radnu podlogu i podelite na 10. jednakih loptica

Svaku lopticu testa premesite na brašnu i stavljajte ih na kartone koje ćete takođe posuti s mnogo brašna (kartone možete iseći od ambalaže u koje se pakuju prehrambeni proizvodi).

Nakon 10-ak min, testo rastanjite tako što šake skupite u pesnicu, pa prvim zglobovima šake, blago pritiskate po testu do veličine koju sami želite. Ostavite još 10-ak min. da miruje.

Kartonom napravite mrežice po testu, zatim ga premažite žumancem u koje razmutite i kiselu pavlaku. Sad uzeti viljušku i testo izbockati sa svih strana. To ponavljati više puta - što više puta izbockaš testo, to bolje.

Izvor: Velika kuhinja




 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ičli ekmek (punjena lepinja)

Ičli ekmek (punjena lepinja)

im123_icliekmek.jpg

Za 6 komada

Testo
600 g brašna
kašičica soli
1,5 kesice suvog kvasca
½ kašičice šećera
4 dl vode
kašika ulja

Fil
glavica crnog luka
2 čena belog luka
200 g smrznute blitve
200 g kuvanog krompira
2 pečene paprike
100 g feta sira
dl pavlake za kuvanje
kašičica soli
½ kašičice bibera
kašičica suvog bosiljka
0,5 dl ulja

Premaz
jaje
susam

Način pripreme

1. Testo: razmutiti kvasac u mlakoj vodi sa dodatkom šećera. Kada kvasac naraste sipati ga u posudu sa brašnom, solju i kašikom ulja. Zamesiti testo. Podeliti testo na 6 jednakih loptica, težine 150-160 g, po komadu. Ostaviti testo da naraste dvadesetak minuta.

2. Fil: iseckati crni luk, propržiti ga na malo ulja, posoliti, a zatim dodati seckanu pečenu paprika, blitvu, beli luk i na kraju rendani kuvani krompir i feta sir. Posoliti, pobiberiti, dodati bosiljak i malo pavlake za kuvanje. Promešati.

3. Uključiti rerun na 200°C. Naraslo testo razvući prstima lagano jer je testo mekano. Fil podeliti na 6 jednakih delova i filovati svako testo podjednako. Preklopiti testo, pritisnuti krajeve i staviti u pleh. Premazati testo jajetom i posuti susamom.

4. Peći na 200°C oko 15-20 minuta. Servirati toplo.

Izvor: GastroNomad
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Marokanske lepinjice

Marokanske lepinjice

1.jpg

Potrebni su vam:
3,5g sode bikarbone
2 kašike zagrejanog limunovog soka
1 kašika smeđeg šećera od šećerne trseke
600g integralnog brašna
termostabilno ulje
2 kašike susamovih semenki
1 kašika kima

Priprema:
Pomešajte sodu bikarbonu sa limunovim sokom i šećerom, i pustite da odstoji nekoliko minuta. U brašnu zasoljenom kašikom soli napravite rupu na sredini i u nju sipajte soda bukarbona-mešavinu, kao i 500ml vode. Sve pomešajte drvenom kašikom dok se ne spoji u testu, a onda mesite na radnoj površini što duže, dok testo ne postane glatko i elastično. Dodajte još brašna ako je testo previše lepljivo. Stavite testo u nauljen sud, prekrijte krpom i ostavite na toplom mestu da se podigne. Prebacite testo ponovo na radnu površinu i izbacite sav vazduh. Dodajte susam i dobro umesite. Podelite na 12 delova a zatim izvaljajte svaki deo na tanku palačinku. Zagrejte tiganj i na njemu pržite lepinje po 2 minuta ili dok se na površini ne pojave balončići - tada okrenite i pržite još 2 minuta. Lepinje mogu biti sveže narednih 24 sat ukoliko ih držite zaštićene, u foliji.

(Zdrav život)
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Somuni za pljeskavice

Pravi somun kao iz pekare. Mekan, rupicast, sa pravom hrapavom koricom a napravljen kod kuce. Kad budete videli kako i na koji nacin prosto cete se iznenaditi i zapitati zašto ga niste napravili ranije.


Sastojci:
1/2 kvasca
3 dl vode
1 kašika šecera
1 kašika soli
0, 5dl ulja
toliko brašna da se umesi mekano testo

Priprema:
Kvasac razmutiti u toploj vodi sa šecerom. Dodati brašna, da može da se izmeša viljuskom. Dodati so i pola mere ulja. Izmešati pa dodavati brašno mešajuci viljuškom dok se ne zgusne. Kad vec ne možete da promešate viljuškom onda rukom izmesite dodavajuci po malo brašna al da testo na kraju bude mekano, skoro lepljivo za ruke. na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premesite, ostavite tako pouljeno 10ak minuta.
Od testa odvajajte loptice velicine pesnice, pa ih oblikuje u loptice, izvirkajte. Vidite dole na slici koliko je testo mekano.


Tepsiju dobro pobrašnavite pa stavljajte loptice na razmake, cik-cak.


Ostavite da odstoje 10-15 minuta, da omekane i krenu da rastu. kad prodje odredjeno vreme i kad loptice omekane onda pobrašnavite prste i od sredine loptice pritiskajte, u sredini malo manje pa sve vise prema krajevima i tako ih raširite. Pobrašnavite odgore. Ako vam je pretoplo prebacite najlon ili celofan da se ne bi osusili.


Tako ostavite jos 10-15 minuta i onda pecite. Rernu ugrejte na 300 stepeni pa prvo stavite 10ak minuta da se peku skroz dole pa podignite u sredinu. peceni su kad fino porumene. Ako ne rumene znaci da vam je prekislo testo, dugo ste cekali i pravili pauzu ili vam kvasac nije bio dobar, takodje ako su tvrdi, opet ste previse cekali, a mora da se ceka da bu testo unutra postalo onako rupicasto kad se pece. Kad se ispeku treba da budu laagani i krckavi, da bi omenakili kad se ispeku pokrijte ih krpom i ostavite 10 minuta da odstoje. na kraju ocistite brašno krpom.


Izvor: domacirecepti.net
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top