Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
LEONARD KOEN (1934 - 2016): PESNIK LJUBAVI I SMRTI (5)

Evo me, spreman sam, Gospode

Koenov poslednji album bio je opraštanje i najava njegove smrti. "Napuštam sto, izbačen sam iz igre", lamentira Koen u "Leaving the table", dok za "Njujorker" izjavljuje da je spreman da umre

9s6ohz.jpg


"NOVINARI su prema meni bili okrutni. Tvrdili su da znam samo tri akorda, a ja sam ih znao pet", govorio je Leonard Koen početkom sedamdesetih. Ali, čak i kada veliki pesnik, kantautor, pisac, boem i lutalica nije verovao u sebe, jeste njegova publika. Kada je na koncertu u Kopenhagenu odsvirao nekoliko uvodnih nota, a prisutni mu aplaudirali, rekao im je sa smeškom, ali očigledno iziritiran: "Čujte, vi sigurno ne znate o kojoj se pesmi uošte radi". Aplauz je postao još glasniji. "Sve pesme počinjem na isti način", nastavio je. "To je jedini akord koji znam". Neko je dobacio: "Nema veze, sviraj! Sve tvoje pesme su dobre!"

Koenu su rane pesme poput "Suzanne", "Sisters of mercy" i "Bird on the wire" dale kredibilitet, a kasnija remek-dela kao "Everybody knows", "I'm your man", "Waiting for the miracle" (u kojoj zvuči kao Serž Gensbur iz najmelanholičnijih dana), "Anthem", "The future" (poslednje tri čuju se u filmu "Rođene ubice") upoznale su ga sa novom generacijom post-pank slušalaca. A onda je u svojim sedamdesetim godinama morao da opet krene iz početka, zahvaljujući menadžerki koja ga je dovela do prosjačkog štapa. Ali turneja je podmladila Koena i njegovu reputaciju. Njegove pesme, i stare i nove, zvučale su dublje, bogatije i važnije nego ikad. Izražavao se kroz poeziju, prozu i pisanje pesama, a otkrivši mističnu moć melodije imao je dugu i plodnu karijeru, obeleženu duhovnim prekidima.

Njegov 12. studijski album "Old ideas" ugledao je svetlo dana 31. januara 2012. i postao Koenov najbolje pozicionirani album na top-listama ikad. On je za "Njujork tajms" rekao da je "smrtnost u velikoj meri prisutna u njegovoj glavi i u pesmama na ovom albumu", čija su tema još jednom ljubav, požuda, vera, izdaja i iskupljenje. Album je pratila istoimena dvogodišnja turneja, sa 125 koncerata. Poslednji je održao 21. decembra 2013. u Oklandu, bez naznaka o bilo kakvim budućim planovima. Koen je nestao iz javnosti, ali je nastavio da radi i devet meseci kasnije objavio album "Popular problems", dok je 14. "You want it darker" sa devet numera izašao 21. oktobra 2016. Producirao ga je Koenov sin Adam, a snimljen je u njihovoj kući jer muzičar zbog bolova u leđima nije bio u stanju da ide u studio. Adam je mikrofon postavio na sto za ručavanje i snimao oca na laptopu. U pesmama su ženske horove, nalik grčkim, zamenili muški. Baš kao i Bouvijev "Black star", i Koenov poslednji album bio je opraštanje i najava njegove smrti. "Napuštam sto, izbačen sam iz igre", lamentira Koen u "Leaving the table", dok za "Njujorker" izjavljuje da je spreman da umre. Samo 17 dana kasnije, enigmatični umetnik koji je govorio da njegove pesme karakteriše ozbiljnost, a ne depresija, zauvek je sklopio oči u svojoj kući u Los Anđelesu. Imao je 82 godine, a rak je bio dodatni uzrok. Njegova smrt objavljena je 10. novembra, na dan njegove sahrane na jevrejskom groblju u rodnoj Kanadi.

- Sestra i ja smo sahranili oca u Montrealu. U prisustvu najuže porodice i nekoliko doživotnih prijatelja, spustili smo ga u zemlju u neuglednom borovom sanduku, pored majke Marše i oca Nejtana. Tačno onako kako je tražio - napisao je Adam Koen na "Fejsbuku".

Na sahrani su umesto molitvi, recitovani Koenovi stihovi sa poslednjeg albuma: "Hineni, hineni ("Evo me", na jevrejskom), spreman sam, moj Gospode".

NEŽENjA ZBOG STRAHA I KUKAVIČLUKA

MADA ga je Dženis Džoplin svojevremeno nazvala ružnim, Koen je imao velikog uspeha sa ženama, ali se nikad nije ženio. Najveća ljubav i muza bila mu je norveška lepotica Merien Ilejn, Suzan Elrod mu je rodila sina Adama i ćerku Lorku, ali Koen se nije oženio njome zbog kukavičluka i straha. Hit "Suzanne" nije kako mnogi misle posvetio njoj, već Suzan Verdal, bivšoj ženi svog prijatelja. Život su mu obeležile i veze sa francuskom fotografkinjom Dominik Iserman i američkom glumicom Rebekom de Morni, sa kojom je bio veren. Osim dece, iza sebe je ostavio unuka Kasijusa i unuku Vivu.

(Novosti)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549


Field Commander Cohen: Tour of 1979 je još jedan i nizu albuma uživo izfat (realizovan) 2001,Pesme su snimljene,uživo,u "The Hammersmith Odeon", London 4,5 kao i 6 decembra 1979 Godine,i u "the Dome Theatre" , Brighton,15 decembra iste godine.Cohen je rekao da je ta turneja bila najbolja turneja ikad ("Cohen said it was his best tour ever",citiram sa wikipwdie)

Prateći sastav je ustvari bio Jazz sastav "Passenger from Austin, Texas,",koji su sačinjavali bubnjar Steve Meador,bas je svirao Roscoe Beck,Mitch Watkins na gitari,Bill Ginn na klavijaturama i Paul Ostermayer na saxosofonu and flauti.Ostali članovi benda su bili violinista Raffi Hakopian,oudist John Bilezikjian,kao i prateći vokali Jennifer Warnes and Sharon Robinson.Roscoe Beck je kasnije potao vodeći basista kako u Koenovom studiu,tako i na živim svirkama,sa raznoraznim bendovima,više od deset godina......posle ovog koncertahttps://en.wikipedia.org/wiki/Oud


intrument oudist linkovala sam ka wikipediji,jer iskreno,nisam imala blage veze kako da ga opišem,prevedem,a jasno mi je "značenje" samog instrumenta,čitajući na engleskom,Maja,

Crvena,ako znaš ime (bolje) za taj instrument,naš prevod, izbriši ove dve rečenice,zadnje što ispisah i kako kaže ćale "ubij link"........
 
Natrag
Top