Kvalifikacije za SP 2010 Juzna Afrika

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
Počinje...

Počinje...​

fudbal-215875120100611031222.jpg

Dočekali smo mesec u kome su opsednuti fudbalom u većini i ne izazivaju sablažnjive poglede okoline kao i zabrinute uzdahe najbližih. Od danas sve drugo ima da stane i ustukne pred fudbalom, kao razlogom temom i poentom svakog razgovora. U narednih 30 dana fudbal upravlja svetom.
Opsednuti često računaju vreme u ciklusima od četiri godine. Vezuju važne trenutke svog bitisanja sa datumima velikih utakmica, prekraćuju boravak na planeti vrteći sekvence sećanja na neki meč.

Razumeju se između sebe, to što nekom sa strane može da izgleda kao mlaćenje prazne slame je, u stvari, pokušaj da se sačuva razlog opsesije, da mu se da značaj.

Danas počinje još jedan Mondijal, nova prilika da u foldere pamćenja smestimo nove detalje koji često okolini izgledaju kao gomila bespotrebnih informacija.

Ovog petka radovaće se prodavci piva, kafedžije, radnje sa velikim televizorima, bakalnice u komšiluku, zavodnici i ljubavnici „što imaju pametnija posla“, deca kojoj je sve dozvoljeno, „jer ko će sad paziti na još i na klince, dok je utakmica…“

Pamtićemo već sada Južnu Afriku, po mešavini euforije i strepnje koja prati Srbiju. Nema više izgovora, ovo je naša domovina, ma kakva bila, sad neće biti krivi ni Hrvati, ni Crnogorci, ni nacionalni ključevi, ni selektor koji voli više ove „sa druge strane zida“.

Ni igrači ne mogu da se vade da nisu napaljeni jer slušaju himnu države koja ne postoji, a neodoljivo podseća na neku poljsku melodiju, ako se dobro sećam.

Ne, ovo je naše, ma kako završi, ostaje unutar ove porodice koja je u isto vreme kritična, ponekad pljuvački nastrojena, spremna da promeni mišljenje u sekundi i da preskoči čitavu jednu skalu osećanja, kako bi bila euforična i potcenjivala okolinu.

Ali, takvi smo…ni drugi nisu bolji, ta osećanja su valjda spakovana u onaj kofer strasti što će danas mnogi otvoriti.

Počinje, i ništa više nije važno, ovo je naš mesec, hodočašće čiju svrhu vide samo posvećeni.

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
SP: Nastavlja se "spektakl" Maradone i oko njega
Diego Armando Maradona, izbornik Argentine, definitivno bi mogao (i trebao) biti jedna od najvećih zvijezda Svjetskog nogometnog prvenstva na jugu Afrike...

Čak nije u tom pogledu bitan konačan rezultat njegove reprezentacije, već činjenica da Maradona čini apsolutno sve da skrene na sebe pozornost, a i sama njegova pojava ili ime dovoljno su jaka podloga za priču, senzaciju, skandal...

U četvrtak je kondicijski trener argentinske vrste poslao javnosti zabrinjavajuću poruku po kojoj je Lionel Messi potpuno isrcpljen sezonom u Barceloni, koja je iza njega, te da je prilično upitno u kakvom će fizičkom stanju dočekati i odraditi Svjetsko prvenstvo gdje od njega Argentinci, pa i izbornik Maradona, imaju ogromna očekivanja.

Izbornik "gauča" je, pak, rekao u svom stilu:

- Messi je u savršenoj formi, odrađuje treninge na fascinantan način. Ništa od toga nije istina, već je istina da je Argentina Rolls Royce, a Messi je vozač - rekao je Maradona.

Inače, dok se odrađivaju pripreme Argentine za lov na treću svjetsku krunu, na jug Afrike pristižu njihovi navijači, a u jednom od letova je pristigla i bivša supruga Maradone Claudia Villafane.

Iz zasad nepoznatnih razloga, dok su ostale navijače Argentine pustili na nastavak puta, policija je u zračnoj luci Claudiju držala tri sata.

- Sve je to bio jedan veliki nesporazum - rekla je kratko medijima Claudia Villafane.

Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
Atmosfera u Johanesburgu dostiže vrhunac

Atmosfera u Johanesburgu dostiže vrhunac​

00029334.jpg

Od ranih jutarnjih časova vuvuzele su najavile početak 19. Svetskog prvenstva u fudbalu, koje će se u narednih mesec dana održati u Južnoj Africi. Na svakom koraku u Johanesburgu domaći navijači obučeni u nacionalne boje svoje zemlje, mašu zastavama, pevaju, igraju i uveliko se kreću ka stadionu "Soker siti", gde će od 14 časova biti svečano otvaranje, a dva sata kasnije i prvi meč Južna Afrika - Meksiko.

Gužve su već nesnosne, napravljen je zastoj, autobusi i automobili ostali su zaglavljeni na autoputu, pa su se mnogi uputili pešice ka jednom od najlepših stadiona na svetu, koji prima 94.700 gledalaca. Zdanje sa spolja izgleda impresivno, vrlo slično Alijanc areni, ali je zato prilaz katastrofalan. Domaćin očigledno nije uspeo sve da sredi na vreme, ali opšti utisak je da i u hodu neće moći ništa da promene. Ležernost , sporost i "lako ćemo" mnoge goste prilično dovode do nervnog sloma, tako da ni njihovi ljubazni osmesi i predusretljivost više ne prolaze.

guzva.jpg

Stadion je, inače, odavno rasprodat, a najevtinije ulaznice koštale su oko 14 evra samo za državljane Južne Afrike. Kod preprodavaca već su dostigle cenu više od 200 evra. Takođe, otvaranju SP neće prisustvovati Nelson Mendela, jer mu je preminula 14-godišnja pra pra unuka.

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Jedva cekam.........Jos par sati i to je to.......

Član
Učlanjen(a)
22.12.2009
Poruka
448
Rajevac i Muntari: ''Gana prolazi u drugi krug''
10. JUN 2010. | 20:51 | IZVOR: SPORTSKE.NET, VEČERNJE NOVOSTI
rajevac210327020100129153030.jpg

Dan pred zvaničan početak Svetskog prvenstva, selektor i iskusni reprezentativac Gane uvereni u dobar rezultat svoje ekipe u Južnoj Africi.
Selektor reprezentacije Gane Milovan Rajevac zadovoljan je učinkom svojih igrača u poslednjem kontrolnom duelu pred start na Mondijalu. Gana je savladala selekciju oblasti Durban sa 4:0, što je dodatno ohrabrilo Rajevca u prognozi učinka svoje selekcije na Mundijalu.

''Iako su sve tri selekcije u našoj grupi bolje plasirane na listi FIFA od nas, verujem da Gana ima kvalitet za osminu finala. Bez obzira što nam je prvi rival Srbija, ja ću se ponašati kao profesionalac, kao da sam stoprocentni Ganjanin'', uverava Rajevac.

Još veća očekivanja ima fudbaler šampiona Evrope Sali Muntari. On veruje da Gana može i u samu završnicu.

''Siguran sam da prolazimo u osminu finala i ne samo to. Mislim da možemo i do polufinala, pa čak i dalje. U grupi će najvažniji biti duel sa Srbijom, koja je nepredvidiva ekipa, ali ako mi pružimo maksimum, nema šanse da izgubimo'', poručuje Muntari.

iskreno ne znam kako se kaze,ali mi je komicno ovo xD

Član
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
1.561
Prva utakmica je zavrsena.

Juzna Afrika - Meksiko 1:1

Veoma zanimjliva utakmica, uz puno trcanja i sansi.
J. Afrika me je iznenadila ovako dobrom igrom, vidi se da su se spremali. Bas mi je krivo sto nisu pobedili.

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Realno Meksiko je bio jaci i imaju bolje igrace..Al domacin je domacin i to je tradicija da ne gube

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag