Kup afričkih nacija 2012

Član
Učlanjen(a)
26.03.2010
Poruka
8
Gledao sam par utakmica ovogdišnjeg Afričkog kupa nacija, i nisam baš bio oduševljen. Igra je bila nikakva, i uopće se nije znao tko je favorit a tko ne.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
KAN: Gana ostala bez medelje

[h=1]KAN: Gana ostala bez medelje
[/h] Izvor. B92 | UŽ

Fudbalska reprezentacija Malija pobedila je u Malabou selekciju Ganu sa 2:0 (1:0) i osvojila treće mesto na Kupu afričkih nacija.


16222007594f36dc9019e26990145441_orig.jpg

Beta
Junak pobede Malija u glavnom gradu Ekvatorijalne Gvineje bio je dvostruki strelac napadač francuskog Bordoa Čeik Diabate.
Reprezentacija Gane čiji je selektor srpski trener Goran Stevanović, od 64. minuta igrala je bez isključenog Isaka Vorsaha. Ovo je bila četvrta utakmica reprezentacije Malija u borbi za treće mesto na Kupu afričkih nacija i prva pobeda.
Mali je najveći uspeh ostvario 1972. godine kada je poražen u finalu. Diabate je prvi gol na meču postigao u 23. minutu, a konačan rezultat postavio je u deset minuta pre kraja utakmice.

Bivši fudbaler Crvene zvezde Li Adi odigrao je celu utakmicu na poziciji levog beka, dok je bivši napadač Partizana Prins Tejgo igrao od 35. minuta kada je zamenio Inkuma.

Gana je ove godine bila jedan od glavnih favorita za osvajanje prvog mesta, ali je u polufinalu izgubila od Zambije sa 1:0. Reprezentacija Gane je najtrofejnija posle Egipta na Kupu afričkoh nacija, sa četiri zlatne medalje, dve srebrne i dva četvrta mesta.

U finalu Kupa afričkih nacija u nedelju od 20 časova u Libervilu, glavnom gradu Gabonu, sastaće se reprezentacije Obale Slonovače i Zambije.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Zambija prvi put prvak Afrike!

[h=1]Zambija prvi put prvak Afrike!
[/h] Izvor. B92

Fudbalska Reprezentacija Zambije u svom trećem finalu stigla je do titule šampiona Afrike pošto je posle boljeg izvođenja penala pobedila Obalu Slonovače.


6848734374f383fc1a82cc366300205_orig.jpg
Posle 120 minuta igre nije bilo golova, a Didije Drogba je u 70. minutu promašio penal. Zambija je pobedila ukupnim rezultatom 8:7.
Reprezentacija Zambije je gubila u finalima 1974. godine i 1994. godine, a pre 19 godinar eprezentacija Zambije je teško postradala u avionskoj nesreći, u kojoj je poginulo 18 igrača, praktično ceo tim osim prve zvezde Kaluše Bvalije.
Kolo Ture je promašio penal u osmoj seriji, tj. njegov udarac je zaustavio golman Zambije Mvene, ali je zatim reprezentativac Zambije Kalaba šutirao preko gola.

Međutim napadač Arsenala Žervinjo je kao i Kalaba šutirao preko gola, a Sunzu je sigurnim izvođenjem penala najavio veliko slavlje na terenu i u Zambiji.

Zambija je dva dana po plasmanu na Kup afičkih nacija zamenila selektora (Erv Renar umesto Darija Bonetija), a predsednik FSZ Kaluša Bvalija je sa tugom obilazi mesto tragedije kompletne njegove generacije (on preživeo pad aviona 1993. zato što je u Dakar leteo pravo iz Evrope). "Čipolopolo" je na putu do Kupa afričkih nacija osvojio prvo mesto u grupi, ali Libiji nije dao gol u dva meča. Zambija je igrala bez Džejkoba Mulenge (Utreht), sa 4 igrača iz Evrope, jednim iz kineske lige i okosnicom kongoanskog snažnog tima Mazembe, dvostrukog šampiona i dvostrukog osvajača Superkupa Afrike u poslednje tri godine.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Selektor Zambije: Niko nije verovao

[h=1]Selektor Zambije: Niko nije verovao
[/h] Izvor. B92, Tanjug | JT


Selektor Zambije Erve Renar priznao je da uoči starta Kupa afričkih nacija niko u njegovom timu nije verovao u osvajanje titule šampiona.

10460504594f38f6e45297c536317937_orig.jpg

Beta
“Ovo je nešto ogromno, neverovatno. Niko od nas nije, pre početka turnira, mogao da očekuje titulu. Znamo da nismo najbolja ekipa, ali su nas ogromna snaga i energija gurale napred”, rekao je Erve sumirajući utiske posle osvajanja titule u Librvilu, glavnom gradu Gabona.
Zambija je u finalu, posle penala savladala favorizovanu Obalu Slonovače sa 8:7. Posle 120 minuta nije bilo golova.

‘Slonovima’ je to bio drugi poraz u finalu posle izvođenja penala, prethodni im se to desilo 2006. godine u duelu sa Egiptom. Na obe utakmice Didije Drogba je promašio penal.

Nismo očekivali ovakvo finale. Veoma smo razočarani, nismo imali sreće, promašili smo penal u regularnom toku meča i to nam je urušilo samopouzdanje. Odigrali smo dobro, ali moramo da čestitamo Zambiji”, izjavio je selektor Obale Slonovače Fransoa Zaui.

Njegova ekipa ostala je bez titule iako nije primila nijedan gol u regularnom toku na ovogodišnjem turniru.

Finalna utakmica u Librvilu počela je minutom ćutanja u znak sećanja na 74 osobe koje su nedavno poginule na stadionu u egipatskom gradu Port Saidu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Golman Zambije: Upozorio sam Drogbu...

[h=1]Golman Zambije: Upozorio sam Drogbu...
[/h]
Kenedi Mvene, čuvar mreže novog šampiona Afrike, kaže da je u finalu Kupa nacija poručio Didijeu Drogbi da će promašiti penal, što se i dogodilo. Novi Kup nacija dogodine.


v233972p0.jpg



Cela Zambija u ponedeljak je u transu.

Izabranici Evra Renara prvi put su osvojili Kup afričkih nacija i ušli u istoriju fudbala "crnog" kontinenta.

Njihovom slavlju prethodili su nervozan meč i penal serija za srčani udar, u kojoj su novi šampioni Afrike iskoristili drugu priliku za pobedu, posle promašaja Žervinja.

Tragičar finala je, bez sumnje, Didije Drogba. Jedan od najpopularnijih igrača na turniru ponovo je promašio najstrožu kaznu u meču za trofej i mentalno ojačao protivnika.

To mu je već drugi promašaj u finalu AKN, ali o tome nešto kasnije.

Šansu utakmice propustio je u 70. minutu. Prvotimac Arsenala Žervinjo utrčao je u kazneni prostor, pao "u sendviču" dva protivnička igrača, a Drogba sa blatnjave i neravne tačke šutirao preko gola.

Zanimljivo je bilo gledati reakciju golmana Zambije Kenedija Mvene, koji je posle promašaja, pritrčao centarforu i glasno ga ismevao.

"Pre penala rekao sam mu da nema šansu da postigne gol. Rekao sam mu: 'Lopta neće ni videti gol'", otkrio je golman "Zvezda slobodne države".


"Zatrčao se i šutirao preko prečke. Tad sam mu rekao: 'Vidiš da nije ni bio penal!'. Pogledao me je i samo se nasmejao", dodao je Mvene.

Golman i napadač ponovo su se našli oči u oči i u penal završnici. S tim što je Drogba tada bio staloženiji, skoncentrisaniji i lako ga savladao.

"Bio je nervozan zbog prvog promašaja, zato je polako prišao lopti. Video sam da su i njegovi saigrači bili nervozni, stiskali su se na sredini terena i nesigurni u sebe terali prvog do sebe da mi šutira", detaljno je opisao situaciju zvanično najbolji golman turnira.


[h=2]DROGBINA GENERACIJA IMAĆE JOŠ JEDNU ŠANSU[/h]
v233972p1.jpg



Dok u Zambiji slave, u Obali Slonovače ne kriju žalost zbog nove propuštene prilike njihove "zlatne generacije" da se nađe na tronu.

Didije Drogba, njen lider, predvodio je reprezentaciju na četiri takmičenja, Dva puta su stali u finalu (oba puta je promašio po penal), jednom u polufinalu, a jednom u četvrtfinalu. Nepotrebno je dodati da su svaki put smatrani za favorite.

Iako u poznim fudbalskim godinama, Drogba, Didije Zokora i Kolo Ture imaće još jednu, poslednju priliku da se domognu titule kontinentalnog šampiona.

Fudbalska konfederacija Afrike (KAF) odlučila je da se kontinentalni kup nacija ubuduće održava na svake dve neparne godine. Takva odluka donesena je s ciljem da se svako drugo takmičenje ne preklapa sa Svetskim prvenstvom.

Kako se, iz pomenutog razloga, do narednog turnira ne bi čekalo tri godine, KAF je odlučio da se naredni Afrički kup nacija održi već 2013, u Južnoj Africi.

Takve okolnosti idu u prilog i sjajnim, ali i ostarelim, vedetama Obale Slonovače.

"Pružićemo im šansu da još igraju u nacionalnom timu, ako su još motivisani za to", rekao je selektor "slonova" Fransoa Zahui, trenutno zabrinutiji za svoje radno mesto nego za sastav tima naredne godine.

(MONDO)
 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Zambija dočekala heroje nacije

[h=1]Zambija dočekala heroje nacije
[/h] Izvor. B92 | AK


Ovacijama, skandiranjem i uz zaglušujuće zvuke vuvuzela hiljade navijača dočekalo je reprezentativce Zambije, koji su osvojili prvu titulu prvaka Afrike.

9075905904f396896051fe491575907_orig.jpg

Beta/AP
Mašući zlatnim trofejom heroji nacije otpozdravljali su oduševljenoj gomili, koja im je posle više od devet sati čekanja po sparnom vremenu poželela dobrodošlicu na aerodromu "Kenet Kaunda" u Lusaki.
Ekipa se potom ukrcala u autobus i pridružila masi na ulicama prestonice, obojenoj u nacionalne narandžastu, zelenu i crnu boju.

"Presrećan sam što trofej Kupa afričkog nacija konačno dolazi u Zambiju. Čekali smo isuviše dugo, ali se na kraju isplatilo. Zasluženo smo trijumfovali", rekao je Čeriti Sibanda.

Zambija je u dramatičnoj utakmici u Libervilu pobedila favorizovanu Obalu Slonovače, predvođenu brojnim zvezdama evropskih klubova, boljim izvođenjem penala sa 8:7, nakon što je prethodnih 120 minuta završeno bez golova.

"Uradili smo nešto neverovatno. Ogromna snaga i energija gurali su nas napred i smatram da smo zasluženo trijumfovali protiv velikog favorita", izjavio je selektor reprezentacije Zambije Erve Renar.

Državni radio pridružio se neopisivoj radosti građana, koji su klicali fudbalerima nakon osvajanja nenadane titule šampiona "crnog kontinenta".

"Naše suze i tuga za timom koji je stradao u Gabonu sada su olakšani pobedom Zambije", reči su jedne od brojnih pesama sastavljenih na lokalnim jezicima, a posvećenih 18 reprezentativaca koji su poginuli u avionskoj nesreći 1993. godine u Libervilu.



 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Svakom reprezentativcu Zambije po 59 hiljada dolara

[h=2]Svakom reprezentativcu Zambije po 59 hiljada dolara
[/h] Novosti online



Fudbaleri Zambije odlično će unovčiti osavajanje Kupa afričkih nacija, pošto je ministar sporta te zemlje rekao da će vlada svakom igraču isplatiti 59 hiljada dolara




Fudbaleri Zambije odlično će unovčiti osavajanje Kupa afričkih nacija, pošto je ministar sporta te zemlje rekao da će vlada svakom igraču isplatiti 59 hiljada dolara.

Tako su pored ulaska u istoriju, reprezentativci Zambije dobro napunili račune, a koliko je ova nagrada vredna najbolje svedoči podatak da je prosečni godišnji prihod po glavi stanovnika u Zambiji manji od 1500 dolara.
 
Natrag
Top