Kulturna dešavanja u Crnoj Gori

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
NA BJELOPOLjSKOM GRADSKOM TRGU

Obilježeno 180 godina Njegoševe smrti



BIJELO POLjE - Povodom 180 godina od smrti Petra Prvog Petrovića Njegoša, zakonodavca, reformatora i državnika koji je postavio temenje moderne crnogorske države, juče u podne NVO Inicijativa, Srednja stručna škola i Muzička škola iz Bijelog Polja održali su na gradskom trgu koncert i predstavu.
- Ovom manifestacijom željeli smo i mi da učestvujemo u obilježavanju 180 godina od Njegoševe smrti. On je bio jedna od najznačajnijih ličnosti svog vremena, ne samo u Crnoj Gori već i šire. Nemjerljiv je njegov doprinos u formiranju crnogorske države i humanizaciji i reformi cijelog Balkana - kazao je predsjednik NVO Inicijativa Edin Smailović.

M.N.

Izvor: Dan





 
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Novim otkrićima završena istraživanja na arheološkom lokalitetu Duklja za ovu godinu
Kapitolni hram krije tajne iz prvog vijeka



Istraživanja se prevashodno tiču koncepta grada Duklje. Stiče se utisak da je slika o ovom nalazištu formirana bez analize arheološke građe

PODGORICA - Ostaci zidova iz perioda I vijeka pronađeni su u jednoj od prostorija Kapitolnog hrama, na arheološkom lokalitetu Duklja. To bi, na osnovu dosadašnjih saznanja, bio i najstariji period naseljenosti antičke Duklje. Istraživanje južnog dijela kompleksa hrama pokazalo je da je objekat kontinuirano bio u upotrebi od I do VI vijeka, a vjerovatno sa prekidima i kasnije.

Rukovodilac terenskih istraživanja Duklje, arheolog Mile Baković kazao je da je o namjeni istražene prostorije teško govoriti, ali da se zbog veće količine nalaza istopljenog stakla i zgure može pretpostaviti da je u jednom periodu korištena kao zanatska radionica.

- Najobimnija istraživanja su sprovedena u sjevernom dijelu atrijuma na prostoru gdje je registrovana veća količina kamene plastike. Tu se uzdizala i kupa od kamena za koju se pretpostavljalo da se radi o ostacima hrama – rekao je Baković.

Podni mozaici

Istraživanja su bila koncipirana tako da se u okviru prirodnih cjelina istraži što više elemenata hrama. Arheolozi su otkrili i ostatke poda hrama, kao i podne mozaike.

- Prostor oko hrama je uglavnom istražen do nivoa prethodne godine registrovanog pločnika, što bi u hronološkom okviru trebalo da pretpostavi da je istražen sloj III i IV vijeka – kazao je Baković.

Otvorene dileme

Iskopavanju su realizovana u organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice. Savjetnik–konzervator iz te ustanove Magdalena Radunović, kazala je da su ova istraživanja otvorila niz značajnih pitanja koja se odnose na sam lokalitet Duklju.

- Istraživanja se prevashodno tiču koncepta grada Duklje, njene istorijske komponente i arheološke dokumentovanosti nalazišta. Stiče se utisak da je slika o ovom nalazištu formirana bez analize arheološke građe. Razlog za to je činjenica da je većina publikovanih radova o ovom gradu formirana na osnovu epigrafske i istorijske građe, osim segmenta koji se odnosi na nekropole Duklje – istakla je Radunović.

Analiza tek slijedi

Nastavak istraživanja, prema njenim riječima, primarno podrazumijeva studijsku obradu pronađenih materijalnih ostataka i njihovo uključivanje u determinaciju slike antičke Duklje.

- Drugi dio istraživanja treba da otkrije tip i stil kapitolnog hrama, njegovo hronološko određenje i arhitektonski koncept u okviru istraženih objekata javnog karaktera – rekla je Radunović.

Projektom iskopavanja je rukovodio Dragan Radović, viši kustos u JU Muzeji i galerije Podgorice. Pored Mila Bakovića i Magdalene Radunović, u ekipi su bili i arheolozi Miloš Živanović i Dejan Drašković, arhitektonski tehničar i crtač na terenu Tatjana Mijović, kao i studenti arheologije Nikola Borovinić i Nemanja Radunović.

Rezultati istraživanja prevazišli i najoptimističnija očekivanja

Kampanja koja je realizovana ove godine nastavak je iskopavanja koja su vršena krajem 2009. godine.

- Rezultati ovogodišnjih iskopavanja su prevazišli i najoptimističnija očekivanja arheologa koji su planirali, pripremali i realizovali istraživanja na terenu – kazao je rukovodilac projekta Dragan Radović.

Kao i u ranijim godinama, prema njegovim riječima, Glavni grad Podgorica je uložio značajna finansijska sredstva u realizaciju iskopavanja i konzervaciju otkrivenih nepokretnih i pokretnih nalaza, kao i u održavanje i zaštitu lokaliteta.


J. N.

http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2010-11-04&id=194366
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Duni džez kvarteta

Kultura - Četvrtak, 04. novembar 2010. godine
Koncert Elina
Duni džez kvarteta



Koncert Elina Duni džez kvarteta biće priređen večeras, u 20 sati, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Kvartet je osnovan 2005. godine u Bernu (Švajcarska), a članovi su Elina Duni (vokal), Kolin Valon (klavir), Patris Moret (kontrabas) i Norbert Famater (bubnjevi).

Elina Duni je studirala pjevanje i kompoziciju (na džez odsjeku) na Hochschule der Künste u Bernu. Tokom studija bila je dobitnik prestižnih stipendija.

Duni je utkala narodne pjesme svoje domovine (Albanije), kao i karakteristične melodije i ritmove sa Balkana u prepoznatljiv, savremeni džez zvuk.

Koncert je realizovan u saradnji Muzičkog centra Crne Gore i fondacije Pro Helvetia iz Švajcarske.


J. N.
http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2010-11-04&id=194364
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Srijeda, 03. novembar 2010. godine
Izložba Svetlane Dragojević otvorena u podgoričkoj galeriji ,,Pizana“
Imaginarni prizori analitičkog uma



Vraćajući se sa ljubavlju omiljenoj temi i eksperimentišući novim materijalima i tehnikama umjetnica je stvorila ovu urbanu utopiju – kazao Benet Lovental

PODGORICA - Izložba radova Svetlane Dragojević otvorena je preksinoć u galeriji „Pizana“. Postavku koja nosi naziv ,,Urbana utopija“, pred velikim brojem poklonika likovne umjetnosti, otvorio je otpravnik poslova u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država Benet Lovental.

-Vraćajući se sa ljubavlju omiljenoj temi i eksperimentišući novim materijalima i tehnikama umjetnica je stvorila ovu urbanu utopiju. Sagledati ove slike treba upravo na taj način. Kao slike utopije. Kao imaginarne prizore analitičkog uma i saosjećajnog srca, kakve ima Svetlana Dragojević - istakao je Lovental.

U biografiji umjetnice Lovental naglašava bitnu činjenicu da je nakon završene akademije neko vrijeme živjela u inostranstvu.

- Po dolasku u umjetničke metropole pred umjetnicima se postavljaju teška pitanja. Šta usvojiti, šta promijeniti, šta zadržati? I na koncu - da li se vratiti kući ili ostati u tuđini? U slučaju Svetlane Dragojević mislim da je ispravno reći da je u London otišla sigurna u svoj cilj i da se iz Londona vratila još sigurnija. To je dobrim dijelom rezultat tehničke vještine koju je stekla tokom akademskog obrazovanja u Crnoj Gori - naglasio je Lovental.

Prema njegovim riječima, Svetlana ostaje vjerna svojoj temi - zamišljenim gradovima, a u novim radovima vraća se slikanju na platnu.

- Način na koji se četkica kreće po platnu, za razliku od papira, efekat vodenih boja koji može ili ne može da bude ostvaren na platnu. Sve su to stvari koje od nedavno okupiraju njenu pažnju- zapazio je Lovental.

,,Likovni postupci Svetlane Dragojević su strpljivi, ali odlučni, jedni se drugima podupiru, usaglašavaju sa izgrađenom poetikom. Pred ovim tehnikama i bojama stojimo kao pred uvjerljivim prividima. Pretpostavljeni i viđeni prostori idealna su mjesta za manevar metafora i alegorija. Kako samo umjetnica nalazi pejzaže pogodne za iskazivanje onoga u čemu se svi možemo nekad prepoznati. Čak i pretežno odsustvo likova (ili je i to dio privida) navodi na misao da se predjeli sami sobom objašnjavaju, da su oni lica ljudi, sličnih i suprotstavljenih, ali onih sa kojima se poistovjećujemo. Grad je, pozovimo se ponovo na Kalvina, onaj simbol u koji se mogu „smjestiti sva promišljanja, iskustva, pretpostavke“. I snažne emocije, iskušene identifikacije s nekim gradom (gradovima, naravno), načine na koje prošlost ulazi u sadašnjost ili direktno u budućnost, načine prelamanja stvarnosti“, zapisao je u katalogu koji prati izložbu književnik Pavle Goranović.

Svetlana Dragojević rođena je u Kotoru 1968. Odsjek štafelajnog slikarstva završila je 1990. na Fakultetu restauracije i konzervacije na Cetinju, gdje je i diplomirala na odsjeku slikarstva FLU

1992. godine. Nakon toga odlazi na studijski boravak u London do 1998, a 2004. se usavršava u La Valeti na Malti. U umjetničkoj biografiji bilježi brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je značajnih međunarodnih i domaćih priznanja.

Postavka u galeriji „Pizana“ biće otvorena narednih mjesec dana.

Dragojević: Opsesija novim Vavilonom i nepostojećim gradovima

Prema riječima umjetnice, predstavljanje u Podgorici rezultat je uspješne saradnje sa galerijom ,,Pizana“.

-Lijepo je naći nekoga ko je zainteresovan za umjetnost, ko voli umjetnost i ko je posvećen umjetnosti. Postavku čini oko pedesetak radova u kombinovanoj tehnici i nova tehnika u kojoj sam eksperimentisala - akrilik i ulje na platnu. Naslov ,,Urbana utopija“ sublimira moje višegodišnje bavljenje opsesivnim prizorima, novim Vavilonom i nepostojećim gradovima - istakla je Svetlana Dragojević.


J.Boljević

http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2010-11-03&id=194320

Dodato posle 33 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

5. decembra održat će se jazz koncert, posvecen Bozicu, i bozicnim pjesmama u aranzmanima legendarne americke kompozitorke Carle Bley u sali KIC-a " Budo Tomović ". Vise podataka na sajtu Jazz Art-a.
Jazz Art Association

Dodato posle 18 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Utorak, 02. novembar 2010. godine
Novi „Glasnik“ Narodnog muzeja Crne Gore
Čuvari prošlosti države i naroda

CETINJE - Narodni muzej Crne Gore publikovao je šesti broj časopisa „Glasnik“ sa bogatim sadržajem iz oblasti istoriografije, muzeologije, etnologije, istorije umjetnosti, konzervacije i restauracije.

„Glasnik“ otvara rubrika „Istorija“ u okviru koje su objavljene studije Darka Bakića „Drugi period Vukovićevog diplomatskog predstavljanja Crne Gore u carigradskom poslanstvu“ i Tatjane Jović „Urbanizacija Cetinja (1878 – 1918)“.

Iz oblasti istorije umjetnosti objavljeni su članci „Istorija crkava Svetog Đorđa u Stijeni u Piperima – Prilog proučavanju crkava u Stijeni, Blizni i Manastiru Ćelija u Piperima“ Slađane Žunjić; „Zoograf pop Strahinja iz Budimlja“ Zdravka Gagovića i Dobrile Vlahović; „Pero Poček“ Anđe Kapičić; „Apstrakcija u enformelu“ Lazara Vozarevića i „Razvoj crnogorske moderne“ Mladena Lompara.

U tematu „Etnologija“ Tanja Rajković piše o nošnjama Crnogorskog primorja. Sretan Zeković se bavi crnogorskim narodom i nacijom kao nesumnjivim etnikumima kod Svetog Petra Cetinjskog.

U novom broju „Glasnika“ arheologija je zastupljena kroz rad Dejana Gazivode „Zaštitna arheološka istraživanje na lokalitetu Stara Avala“.

- Nakon završetka zaštitnih arheoloških istraživanja, prostor na kom se nalazila vila urbana, može se smatrati slobodnim bez svojstva spomeničkog fonda - zapisao je Gazivoda.

Iz muzejskih zbirki mogu se pročitati članci Milana Jovićevića, Maje Dragićević - Roganović i Stojanke Ivanišević.

O muzeologiji, konzervaciji i restauraciji pišu Božidar Đondović, Saša Krstićević, Slavko Jovićević, Marija Martinović, Marina Šoć i Pavle Đurišić.

U okviru rubrike „Saopštenja i prilozi“ objavljeni su radovi Mirjane Dabović - Pejović, Isidore Kovačević, Aleksandra Berkuljana i Ljiljane Lipovine.


V. S.

Čuvari prošlosti države i naroda :: Dnevni list Pobjeda

Dvanaesta hercegnovska likovna scena otvorena u galeriji „Josip Bepo Benković“
Inspiracije grada slikara

HERCEG NOVI - U galeriji „Josip Bepo Benković“, u sklopu svečanosti Dana grada, otvorena je Dvanaesta hercegnovska likovna scena. Postavku čine radovi 30 slikara, koji su rođenjem, boravkom, porijeklom ili školovanjem, te stvaralaštvom ili inspiracijom vezani za ovaj „grad slikara“.

Izložbu je otvorio potpredsjednik opštine Vladimir Mračević, koji je zaključio da Novi nije mogao dobiti veći i ljepši dar za svoj praznik od ovakve manifestacije.

- Svi stvaraoci koji izlažu na Sceni dio su univerzuma koji počinje tačno ispod prozora ateljea Voja Stanića i nastavlja da protiče dalje, do beskraja ljudskih umijeća i dometa – kazao je Mračević.

I istoričarka umjetnosti Jasmina Žitnik ocijenila je da je ovogodišnja Hercegnovska likovna scena obuhvatila raznovrsne tendencije, kao i individualne likovne poetike, uz stvaraoce koji do sada nijesu izlagali. Zbog te činjenice ova manifestacija, mada oslonjena na koncepciju prethodne, zrači svježinom i nadahnućem.

- Učesnicima je pružena sloboda u izboru tema i umjetničkih tehnika, što se ponovo pokazalo kao ispravan metod koji je doveo do iskrenog i ničim uslovljenog odabira, a svi pojedinačni doprinosi gradu i likovnoj sceni izuzetno su dragocjeni - kazala je Žitnik. Postavku čine radovi Nade Arnaut, Anđelka Arnautovića, Luke Berberovića, Stanislave - Bebe Budeč, Zorana Bulatovića, Gorana Vukčevića, Šemse Rajnvajn - Gavrankapetanović, Dobrice Dinića, Tanje Đokić, Tomislava Đokića, Marine Živić, Borislava Jovanovića, Dragana Jovanovića Soleta, Vojislava Kilibarde, Nikole Kosića, Zorana Krulja, Đura Lubarde, Sonje Malavrazić, Tomislava Markovića, Izabele Matoš, Radivoja Medenice, Bogdana V. Musovića, Marine Nakićenović, Lale Drecun- Palavršić, Biljane Petković, Dobrivoja Petrovića, Božidara Radovića, Isidore Stamatović, Voja Stanića i Marine Crnogorac - Dimitrijević.


M. B.
Inspiracije grada slikara :: Dnevni list Pobjeda
 
Poslednja izmena:

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Jedrenje na snovima

IZLOŽBU VOJA STANIĆA U PRAGU OTVARA EMIR KUSTURICA

Jedrenje na snovima



Izvor: Dan 11-11-2010

Poslije uspješnog zajedničkog predstavljanja radova Voja Stanića na sajmu umjetnosti Art Dubai u aprilu, praška galerija "Dea Orh" i podgorička galerija "Gajo" priređuju danas u izložbenom prostoru galerije "Dea Orh", 25 ulja na platnu crnogorskog maestra. Radni naslov izložbe je "Jedrenje na snovima", a otvoriće je režiser Emir Kusturica.
Vojislav - Vojo Stanić rođen je u Podgorici, 1924. godine. Akademiju likovnih umjetnosti - odsjek vajarstvo, završio je 1951. godine u Beogradu. Od kraja 1955. godine bavi se isključivo slikarstvom. Predstavljao je na Bijenalu, u Veneciji, 1997. godine, Jugoslaviju, gdje je bio veoma zapažen. Živi i radi u Herceg Novom.
Vojo Stanić je nesumnjivo jedan od najpoznatijih i najoriginalnijih ličnosti savremenog crnogorskog slikarstva. Po obrazovanju vajar, on je cio svoj život posvetio slikarskoj umjetnosti. Stanić se inspiriše običnim, ali pomalo tajanstvenim životom gradskih ulica, trgova, enterijera, kafana, sa manje - više narativno simboličkim formalnim obrascima u prikazu scena i prizora. Ti prizori sadrže i dio etničkog nasljeđa, običajnih obrazaca crnogorskog mentaliteta, kao i začuđujuće vizionarstvo koje posjeduju samo veliki majstori slikarske umjetnosti. Humor i čednost, ljubav i erotika, san i java u optici "naivnog" i čednog pogleda, sav onaj dnevno-noćni život malog mjesta na obali - osnovna su tematska dimenzija njegovih slika. Vojo Stanić je i slikar nadrealnog pogleda, te njegovi prizori i likovi djeluju kao da su dio jednog svijeta s druge strane empirijskog iskustva...

S. Ć.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Okrugli sto i pjesničke večeri

I OVE GODINE U NIKŠIĆU MANIFESTACIJA "DANI NjEGOŠEVI"


Okrugli sto i pjesničke večeri


Izvor: Dan 11-11-2010

Književna manifestacija "Dani Njegoševi", sa temom okruglog stola "Polemički osnovi u Njegoševom djelu", počinje sjutra, u petak u 10 časova, u Crkveno-narodnom domu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, u Nikšiću.
Manifestaciju organizuje Književno društvo "Njegoš", čiji je predsjednik Milutin Mićović, književnik, istakao da je Njegoševa velika djela obilježila fundamentalna polemika.
- U "Luči mikrokozmi", rekao je Mićović, se vodi polemika na nebu, polemika od koje zavisi sudbina čovjekova, ali i ustrojstvo univerzuma. U "Gorskom vijencu" Mićović kaže da se ta polemika vodi na zemlji, između dva svijeta, dva naroda, koji su obilježeni suprotstavljenim nebeskim znacima. Polemika između onog koji zna istinu i savršenog manipulanta vodi se, smatra Mićović, u Njegoševom "Šćepanu malom".
- Sva ta polemika prisutna je i u našem vremenu, i konkretno u našem narodu. Ali, ona je više u podzemlju nego na javi, više se boluje, nego živi. I to naše stanje mogli bi kazati Njegoševim riječima- "glavari se skamenili", i onim drugim - "Ne smijemo javit što je javno". Kao da su nas ućutkali oni koji imaju moć u ovom svijetu, i kao da radije slušamo njihov predlog da je bolje da nas nema, nego poslušati sebe i svoje pamćenje, pa da nas ima. Nijesmo daleko od opasnosti da poumiremo s ustima punim zemlje, kazao je između ostalog Mićović.
Na okruglom stolu besjediće episkop budimljansko- nikšićki Joanikije (Mićović), te akademik Matija Bećković, a na temu "Polemički osnovi u Njegoševom djelu", osim Mićovića, izlagaće i prof. dr Radmilo Marojević, prof. dr Živko Đurković, Zoran Kostić, protosinđel dr Nikodim (Bogosavljević), protosinđel mr Kirilo Bojović, Budimir Dubak, Radomir Uljarević i Veselin Matović. U Crkveno- narodnom domu, takođe sjutra, u 19 časova biće održano pjesničko veče Matije Bećkovića, Zorana Kostića i Ranka Jovovića.
Prema programu manifestacije u gostionici "Pasha" u subotu u 19 časova na pjesničkoj večeri gosti će biti Momir Vojvodić, Kosta Radović, Ilija Lakušić, Bećir Vuković, Vlajko Ćulafić, Andrija Radulović i Novica Đurić.
"Dani Njegoševi" završavaju se u ponedjeljak, 15. novembra kada će u Crkveno- narodnom domu u 19 časova biti promovisan Zbornik u kojem su sabrani radovi učesnika od prethodne dvije godine, a učestvuju prof. dr Radmilo Marojević, doc. dr Draga Bojović, Veselin Matović, Budimir Dubak i Radomir Uljarević.

B.BraŠnjo
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Svjedok i čuvar narodnog bića

TRIBINA "RIJEČ": PREDAVANjA O JEZIKU

Svjedok i čuvar narodnog bića


Izvor: Dan 13-11-2010

Tribina "Riječ" nastavila je seriju predavanja, na kojima je glavna tema, uvijek aktuelno, pitanje jezika. Predavači su ovog puta bili književnik Radovan M. Karadžić i Budimir Dubak, nekadašnji ministar kulture.
Zajednička ocjena obojice eminentnih pisaca i ljudi od pera jeste da sve sa čime se srpski jezik i njegovo ćirilično pismo suočava, predstavlja civilizacijsko nasilje nad jednim narodom i jezikom koji je ovjekovječen i najvećom književnom nagradom – Nobelom.
Karadžić je svoje izlaganje o jeziku bazirao na neke istorijske momente koji su doveli do, kako se kasnije ispostavilo, polazne osnove za "drobljenje srpskog nacionalnog prostora i srpskog jezika". Srpska lingvistika, je istakao je Kradžić, pod uticajem politike, u prvoj i u drugoj Jugoslaviji činila ustupke hrvatskoj u morfologiji, sintaksi, leksici...
On je kazao da su u Crnoj Gori proglasili Vuka Karadžića za genocidnu ličnost kako bi osporili njegovu reformu, a onda učinili nešto što nikome nije palo na pamet – udarili i na Njegoša i njega.
- Moramo se organizovati u Kulturno-umjetnička društva u svim sredinama, svugdje gdje su Srbi, sa svim sekcijama, moraju se priređivati predavanja. Moraju se animirati mladi ljudi da dolaze na sve te događaje, jer sve ovo što sam rekao mi veoma dobro znamo, ali ne znaju mladi ljudi. Sve što napišemo u "Stvaranju", što kažemo na ovim i sličnim predavanjima, ništa ne znači ako to ne čuju i djeca i omladina, zaključio je Karadžić.
Nekadašnji ministar kulture Budimir Dubak, izlaganje je bazirao na fragmentima jedne od mnogobrojnih knjiga iz Sabranih djela mitropolita Amfilohija, koja je posvećena jeziku.
- Na predavanju "Tajna jezika", koje je 1986. kao episkop banatski održao u Pančevu, mitropolit Amfilohije je kazao "da tajnu jezika možemo da poistovjetimo sa tajnom čovjeka, jer da bi znali šta je jezik moramo znati ko je čovjek. Jedno i drugo je tako duboko i nedostupno ljudskom saznanju. Jezik i čovjek su istovjetni. Tajna jezika je istovjetna sa tajnom riječi". Još tada, te 1986. godine, mitropolit je govorio o lažnim jezicima koje je naziva "demonskim stanjem koje vodi u zabludu". Iz takvog demonskog stanja, kaže dalje mitropolit, nastala je Vavilonska kula koja se i u našem vremenu obnavlja kako bi došlo do pometnje, smješe jezika i do razjedinjenja i otuđenja jednog od drugog naroda. Ili kao što je slučaj u Crnoj Gori, komentarišemo, kako bi se otuđio i razdijelio jedan isti narod". U Nikšiću, oktobra 2004. godine, on kaže: "Svaki jezik ima svoje pismo. Mi smo imali veliku sreću i Božji blagoslov da svoje iskustvo istorijsko, jezičko, duhovno, bogoslužno običajnost, umjetnost, književnost zapišemo na Ćirilovom pismu. Naš jezik je, dodaje mitropolit, riznica, svetinja, svjedok i čuvar narodnog bića, duše, uma ...Svjedok da je narod koji govori tim jezikom stasali narod, da on postoji sa svojom riznicom, obogaćujući pokoljenja koja dolaze a u isto vrijeme unoseći u nju sve čovječanske mudrosti, znanja, opita, iskustva", kazao je Dubak.

D. D. P.

Zemlja čuda
U kazivanju na temu jezika, Budimir Dubak je kazao da se prvi put u istoriji svih naroda i država dogodilo da jedna vlast unese u najviši pravni akt, Ustav, kao službeni jezik onaj koji ne postoji, takozvani crnogorski, a ukine srpski jezik čija je kolijevka Crna Gora i na kojem je napisano i izgovoreno sve ono što je ovaj narod od početka slovesnosti kazao i iskazao ono čime jesmo i čime smo postali ono što jesmo.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
HERCEGNOVLJANIMA PREDSTAVLJENA AUTOBIOGRAFIJA "SMRT JE NEPROVJERENA GLASINA" EMIRA KUSTURICE

Za 20 dana kupljeno 40.000 knjiga




Izvor: Dan 23-11-2010

~Voja Stanića poznajem 20 godina i veliki sam ljubitelj njegove umjetnosti i načina na koji je poima, a to je otvori prozor i ugledaćeš umjetnost. Takvi su i moji filmovi – rekao je Kusturica U artpleksu "Aurora" na hercegnovskom Škveru, u subotu uveče upriličena je promocija knjige "Smrt je neprovjerena glasina" proslavljenog reditelja Emira Kusturice. Interesovanje građana je bilo toliko veliko da je za redom održano još jedno predstavljanje za sve one koji su došli, ali nisu mogli da uđu u salu.
- Zahvaljujući lažnoj skromnosti autora knjige, ali i mojoj popustljivosti, objavljena je ova ne samo autobiografska knjiga, već je ona specifična i po tome što predstavlja autobiografiju svih nas. Autor na majstorski način iz scene u scenu otvara vrata našeg višedecenijskog života. Ona prije svega predstavlja zdravo, iskreno, toplo i pošteno štivo, koje će i da zaboli, ali i da otrijezni i zasmije. On se hrabro suočava sa sarajevskim narcisima, prisjeća se gimnazijskih dana, analizira tri vjere, u knjizi nalazimo Andrićevu "Gospođicu", njegovu tetku Bibu, kao metaforu komunizma, ali i svega onoga što se dešavalo kasnije, kada govori o nama i Evropi, kroz metaforu posljednjeg voza za Evropu, za nas ratne invalide i crne ovce Balkana. Knjiga istovremeno posjeduje političku, istorijsku, geografsku i sociološku građu za svaku našu muzejsku sobu izrešetanih pobjeda - kazao je Manojlo Vukotić, glavni urednik Kompanije "Novosti", koja je objavila Kusturičin roman.
On je Kusturicu opisao kao antikapitalistu, antiglobalistu, anitkomunistu čegevaristu, a goste je upoznao na otpor pojedinih medija koji su odbili da prezentuju knjigu. On je naglasio da je za svega 20 dana prodato 40.000 primjeraka, te da će do Nove godine, izaći i treće izdanje.
Emir Kusturica je pojasnio da njegova knjiga prije svega predstavlja više zapis o porodici, ali da na Balkanu ne postoji drama bez ideologije.
On je istakao da je u životu imao mnogo sreće što je krivudajući kroz njega, anilazio na jako dobre ljude. Jedan od njih je Vojo Stanić, vanredni slikar, čija slika krasi korice knjige "Smrt je neprovjerena glasina".
- I upravo zbog takvih ljudi, ali i grada kakav je Herceg Novi u koji su moji roditelji izbjegli , 17. poglavlje knjige posvećeno je ovom gradu. U vrijeme kada su pojedini ljudi i mediji, vršili harangu na mene i moje prijatelje, upravo ovdje u Crnoj Gori, Vojo Stanić, je bio jedini čovjek koji je stao u moju odbranu, presavio tabak i napisao im pismo o tome kako treba razumijevati evropejstvo i civilizaciju. Voja poznajem 20 godina i veliki sam ljubitelj njegove umjetnosti i načina na koji je poima, a to je otvori prozor i ugledaćeš umjetnost. Takvi su i moji filmovi. Zašto sam baš odabrao ovu njegovu sliku... zato što prikazuje skupinu fudbalera od kojih svaki posjeduje loptu, svako ima svoju viziju igre - kazao je Kusturica.
Knjigu je pisao 15 godina i predstavlja najveću borbu da se pobijedi depresija. Nikola Malović, književnik, je u svom beskrajno duhovitom, iskrenom i bokeškom maniru, predstavio i knjigu, i autora.
O Emiru je kazao da unutar njega postoji više Emira, od kojih svaki predstavlja entitet za sebe, a na esenciju knjige ukazao riječima "Piši kao što misliš".
Ljubitelji lijepe riječi imali su priliku da čuju da Kusturičina knjiga sadrži 17 autentičnih, uzbudljivih priča koje otvaraju porodični album, i sjajno oslikavaju drugu polovinu 20. i prvu deceniju 21. vijeka.
Opisujući i ljude i događaje, nije štedio ni sebe ni druge, tako da je ovdje riječ o jednoj krajnje iskrenoj ispovjesti satkanoj od čarolije riječi, u kojoj i Herceg Novi ima svoje mjesto.

K. MATOVIĆ
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Priča o selu, pričao o izvornom

NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U NIKŠIĆU PROMOVISANA KNjIGA PRIRODNOST SELA

Priča o selu, pričao o izvornom



Izvor: Dan
26-11-2010

Knjiga "Prirodnost sela" prof. dr Ratka R. Božovića predstavljena je juče na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Govoreći o knjizi prof. dr Milovan Mitrović, sa Univerziteta u Beogradu je naglasio da je knjiga pokazuje kako su ljudi koji žive na ovim prostorima spremni da izdrže sve njegove izazove i propuste ih kroz svoj intelekt.
- Priča o selu je pričao malima, običnima, o izvornom kojem se vraćamo prije ili kasnije. Sudbina identiteta koji nastaje u nekom prirodnom ambijentu odnosno globalizacijskom okviru, koji je često vrlo surov. Oni koji uspiju da egzistenciju utemelje u tim surovim uslovima, mogu i sve druge surovosti ovog surovog svijeta da podnesu. Kad bi se tragalo za nekim skrivenim snagamna čovjeka sa ovih prostora onda je sasvim sigurno da su to antijske, odnosno snage čovjeka, mitskog junaka koji je nepobjediv dok čvrsto stoji na sopstvenom tlu. Božović se bavi univerzalnim temama, traganjem za odgovorom za nerešivim pitanjima u okviru sociološke teorije. To su antropološki gledano vječita pitanja. Jako mi se dopada njegova teza nikad otopljeni snijeg na Drmitoru. Ratko Božović promišlja prirodu iz koje crpi svu svoju intelektualnu snagu, kazao je Mitrović.
Doc. dr Miroslav Doderović, sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, je naglasio da je autor dao kvalitetnu sadržajnu strukturu knjizi sa naslovima i podnaslovima, a tekstovi i radovi među koricama predstavljaju poglavlja u kojima su izložene određene tematske oblasti o crnogorskom selu sa stanovišta sociološke nauke, koje se umnogome razlikuje od gradske sredine.
Medijator programa čiji organizator je Institut za sociologiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću, bio je mr Rade Šarović.

L.N.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Petar Božović i popusti

U SUSRET NOVOJ "NEODOLJIVOJ NEDELJI" U GRADSKOJ KNJIŽARI U PODGORICI


Petar Božović i popusti




Izvor: Dan 26-11-2010

Na programu nove "Neodoljive nedjelje" izdavačka kuća "Nova knjiga" dovodi u Podgoricu barda jugoslovenskog i srpskog glumišta Petra Božovića.
Poznati glumac svoj talenat po ko zna koji put potvrditi kroz program "Monodrame koje ste voljeli" a susret sa publikom zakazan je za nedjelju do 20 do 21 čas, na prvom spratu "Gradske knjižare" na Trgu Republike. Veče sa Petrom Božovićem "Nova knjiga" organizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije.
Susretu sa poznatim glumcem prethodi druženje, od 13 do 15 časova, sa novinarkom i voditeljkom Jelenom Bačić-Alimpić, koja će u "Gradskoj knjižari" u Gintašu potpisivati svoj prvi roman "Ringišpil".
Nova "neodoljiva nedjelja" je začinjen, baš kao i prethodna popustima. Ove nedjelje čitaoci mogu po popustu da kupe "Alhemičara" Paula Koelja po cijeni 3.78, "Bajku o Benjaminu Baruhu" Gordane Kujić (4.29), "Kratak drugi život Bri Tanera" Stefani Majer (5.04), "Enciklopediju svetskih vina" (34.9) i vrijednih 16 tomava djela Miloša crnjanskog po cijeni od 48 eura. I ove nedjelje naslovi renomirane "Geopoetike" se prodaju uz popust od 20 odsto.

S.Ć.
 
Natrag
Top