Kulinarske tajne - saveti iskusnih domaćica

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako da vam namirnice traju duže

Kako da vam namirnice traju duže

Blic žena


Namirnicama možete da produžite rok trajanja. Čuvajte ih pravilno, pročitajte naših 10 korisnih saveta.


12865_shutterstock_53578510_hf.jpg


Sir sa visokim procentom masti slobodno zaledite. Kada želite da ga koristite samo ga izvadite dan ranije iz zamrzivača


JAJA
Ukoliko niste sigurni da li su sveža, stavite ih u posudu sa vodom: sveža jaja će potonuti, a ona koja nisu dobra plutaju po površini.

VOĆE I POVRĆE
Ukoliko u zadnjoj fioci frižidera čuvate voće i povrće, postavite na dno papirne ubruse. Oni će sakupljati višak vlage i sprečiti namirnice od prevremenog truljenja.


BRAŠNO
Stavite list lorbera u posude u kojima čuvate brašno, testenice, pirinač... i nikada nećete imatri problema sa štetočinama, sitnim moljcima, leptiricama.


SIR
Sir, kačkavalj se neće osušiti ako sečenu stranu namažete margarinom ili puterom.
Tvrdi sirevi zadržaće svežinu i neće se uplesniviti, ako ih zavijete u krpu nakvašenu slanom vodom.

ŠARGAREPA
Ako vam rotkvice, šargarepa, paškanat dehidriraju i izgube hrskavost, potopite ih u posudu sa ledenom vodom i kriškom paradajza. Biće kao nove.

MED
Ušećeren med zagrejte ga u mikrotalasnoj rerni 30 sekundi ili teglu potopite u posudu sa toplom vodom.

TESTENINA
Višak testenine posle pripremanja paste odložite u plastičnu kesu i stavite u frižideru. Kad odlučite da ponovo pripremite obrok, testeninu samo potopite u vrelu vodu i ostavite da odstoji nekoliko sekundi.


PEČURKE

Da pečurke ne bi postale mekane, uvijte ih u papirni ubrus pre odlaganja u frižider.

BANANE
Izbegavajte da banane odvajate iz "grozda" u rafu, tako se brže kvare. Bolje kupite više, a one koje ne planirate da pojedete tog dana stavite u frižider.


PUTER

Ako se puter užegao, ostavite ga nekoliko sati u vodu sa sodom bikarbonom. Posle ga operite i koristite bez bojazni.

Odlaganje kuvane hrane u frižider
Osim svežih vodite računa i o kuvanim namirnicama. Obroke nikada dok su topli ne stavljajte u frižider. Najbolji savet je da hranu rasporedite u kutije i ostavite da se ohladi do sobne temperature. Zatim je stavite u frižider i čuvajte maksimalno tri dana.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šta da radite sa ostacima hrane posle ručka

Šta da radite sa ostacima hrane posle ručka

Blic žena

Spremili ste bogat, porodični ručak, a hrane je ostalo za izgladnelu četu. Da ne biste bacali ono što ste dugo i sa ljubavlju pipremali, hranu sačuvajte. Naravno, postoje određena pravila, a najgore je da jela čuvate na stolu.

3597_stock-photo-boxing-day-buffet-lunch-christmas-tree-and-log-fire-shutterstock_14401318a_hf.jpg


Čuvanje mesa u frižideru na pravoj polici i što kraće držanje u "opasnoj zoni"(temperatura između 5 i 60 stepeni) sprečavaju trovanje hranom. Nakon pripreme, hranu čuvajte što kraće


Čak i namirnice koje koristite za pripremanje morate pravilno čuvati, nikada na otvorenom, samo u frižideru, a i gotova jela treba sa posebnom pažnjom da odlažete.

Ostatke nikad ne ostavljajte da stoje duže od dva sata na stolu. Najbolje je da ih odmah stavite u frižider.
Šunku čuvajte prekrivenu čistom krpom što dalje od sirovog mesa. Jedno od osnovnih pravila je da sirovu hranu čuvate odvojeno od kuvane ili hrane koja će se jesti sirova.
Soseve koje ste sami pripremili čuvajte najviše dan, maksimalno dva dana i to u najhladnijem delu frižidera, u staklenim ili keramičkim posudama.
Ako kupujete gotove, pridržavajte se uputstva na pakovanju. Pošto ih otvorite, pojedite ih u roku od dve nedelje. U suprotnom rizikujete da obolite od infekcije.
Na žalost, pojedina jela uopšte ne možete da čuvate, jer posle izvesnog vremena gube aromu, svojstva. tako, na primer, krompir pire je veoma teško očuvati, kao i pečen ili pržen. Jela od spanaća ili blitve bi bilo najbolje da ako ostanu bacite.



KAKO DA ČUVATE NAMIRNICE

Mesne prerađevine
Držite ih u rasponu od četiri do šest stepeni umotane u mestan papir. Ako je salama iseckana, pojedite je u roku od dva-tri dana. Ako je u komadu može da traje nedelju dana.

Svež sir
Hladniji deo frižidera, u hermetički zatvorenim plastičnim ili staklenim posudamaje idelano mesto. Čuvajte ga najduže pet dana.


Sirevi sa tvrdom korom

Drzite ih na temperaturi od šest do osam stepeni, umotane u masnu hartiju ili vlažno platno. Ako planirate duže da ih čuvate, vakumirajte ih.

Sveže mleko

Stavite ga u deo gde je temperatura četiri stepena. Tako može da traje šest dana.

Riba

Očišćenu ribu treba držati u najhladnijem delu i zatvorenim posudama. Pojedite je u roku od tri dana. Plodovi mora imaju još kraći rok trajanja.

Povrće

Oprano i osušeno povrće držite u odgovarajućim fiokama, na temperaturi od šest do osam stepeni, u providnim plastičnim kesama. Najosetljivije je lisnato povrće, koje treba pojesti u roku od dva-tri dana.

Voće

Čuvajte ga u odgovarajućim fiokama, gde je temperatura između šest i osam stepeni. Prethodno možete da ga stavite u papirne kese. Pojedite ga u roku od tri-četiri dana.

Meso

Drzite ga u najhladnijem delu u pakovanju iz samoposluge ili hermetički zatvorenoj plastičnoj posudi. Mleveno meso može da se čuva najviše jedan dan, šnicle dan-dva, a meso u komadu tri-četiri dana.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Trikovi da torta bude kao iz poslastičarnice

Trikovi da torta bude kao iz poslastičarnice


BLIC ŽENA


Ukusne domaće torte često nisu "na oko". Otkrivamo vam cake kako da imate idealnu glazuru, sneg...


14050_chocolatelavacake_f.jpg

SJAJNA GLAZURA
Preliv od čokolade izlijte na ivicu gornjeg dela torte i jednim brzim potezom premažite gornju površinu. Koristite kuhinjski nož ili ravnu usku kuhinjsku lopaticu. Glazura treba malo da padne i preko ivica torte, a vi je onda rasporedite po bočnoj površini. Na kraći nož potom nanesite manju, već prohlađenu količinu glazure, a zatim, povlačenjem noža od dna nagore, nanesite sa strane. Postupak ponavljajte ukrug do mesta odakle ste počeli da je ukrašavate.

DA NE PUCA ČOKOLADA
Čokoladni preliv neće se lomiti prilikom sečenja torte ili kolača ukoliko nož prethodno zagrejete na plotni štednjaka ili pod mlazom vrele vode, obrišete, a zatim povučete liniju koja prolazi kroz centar torte. Sledeću liniju napravite tako da dobijete krst. Ukoliko želite da tortu podelite na 12 parčadi, svaku četvrtinu podelite na po tri dela, opet povlačenjem noža kroz centar torte. Posle svakog sečenja obrišite nož od ostataka čokolade.


SNEG KAO BREG
Da biste dobili dobar, čvrst sneg, najpre dobro umutite belanca bez šećera. Zatim sipajte kašiku po kašiku šećera, sve dok smesa ne postane gusta i sjajna. Šne bi u svaki krem, fil i testo trebalo da umešte na kraju, i to u hladnu ili vruću smesu, ali nikako u mlaku jer tada može da splasne. Sneg od belanaca biće dovoljno čvrst ukoliko mu dodate malo gustina i nekoliko kapi limuna.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Male kuhinjske tajne

Male kuhinjske tajne

Slavni kuvari mogu vam pokazati kako da napravite fantastičnu pastu ili ukusan dezert, ali prave kuhinjske mudrosti najčešće ćete čuti od majke ili bake.

14144009544d5019ad8cb1c773967472_orig.jpg


Kako razbiti jaje?
Kucnite ga o ivicu ravne površine, najbolje kuhinjskog pulta. Ako ga razbijete o ivicu posude, pukotina će biti veća i komadići ljuske će upasti u belance.

Kako sprečiti da voće potone na dno kolača?
Pospite grožđice brašnom, kako biste sprečili da potonu na dno kolača. Isto važi i za čokoladne mrvice i sitno voće.

Presolili ste hranu. Šta vam je činiti?
Ako recept uključuje neku kiselinu – limunov sok, sirće ili vino, možete dodati malo više nekog od ovih sastojaka, kako biste izbalansirali ukus. I obrnuto – ako ste dodali previše sirćeta, stavite još soli.

Kako najbolje iscediti limun?
Najsočniji limun je onaj sa tankom korom. Prepoznaćete ga po tome što mu je kora glatka. Mali i srednji plodovi obično imaju tanju koru, nego veliki. Mašine za ceđenje iscede najviše soka iz limuna, ali ako želite da ih obradite ručno, gnječite ga neko vreme po pultu, a zatim ubacite u mikrotalasnu rernu na 30 sekundi.

Kako prepoznati zrelu lubenicu?
Zrela lubenica je teška, zato je najbolje da uporedite nekoliko plodova sličnih po veličini. Prepoznatljiv “travnati” miris peteljke takođe može biti dobar znak.

Držite lubenicu blizu uva i kucnite je nekoliko puta. Trebalo bi da zvuči “šuplje”.

Kako zadržati svežinu pečurki?
Pečurke postanu gnjecave ako ih ostavite u plastici. Kada ih donesete kući, izvadite ih ih pakovanja i ređajte u papirnu kesu, najbolje na sledeći način:

Poslažite jedan red pečurki u horizontalno postavljenu kesu, pa prekrijte papirnim ubrusom. Postupak ponavljajte dok kesa ne bude skoro puna.

Pre nego što vrećicu ubacite u frižider zamotajte vrh i učvrstite selotejpom ili štipaljkom. Ovako skladištene pečurke mogu trajati i do dve nedelje.

Kako da omekšam puter iz frižidera, a da ga ne otopim?
Napunite čašu vrelom vodom i ostavite da odstoji koji minut, kako bi se staklo zagrejalo. Prospite vodu i stavite čašu okrenutu na dole preko putera. Omekšaće za čas!

Kako umutiti slatku pavlaku?
Dobro ohladite smesu, pre nego što počnete da mutite. Hladna krema se lakše muti.

Kako zamrzavati sveže bilje?
Iseckajte biljke i zajedno sa malo pileće supe stavite u posudu za pravljenje kocki leda. Zatim zamrznite. Kockice će dati ukus sosovima od povrća, pilavu i supama. Možete isto učiniti i sa nanom, s tim što ćete umesto supe sipati vodu, a zatim kockice ubacivati u ledeni čaj.

Kako usitniti koziji sir?
Stavite sir u zamrzivač na 20 do 30 minuta. Kada ga izvadite, mrviće se kao feta.

Da li se može spasti izgoreli tiganj?
Popršćite ga sodom bikarbonom razmućenom u vodi i pustite da odstoji nekoliko sati. Bikarbona će odvojiti zagorele ostatke hrane, čak i zagorelo mleko.

Kako očuvati drvenu dasku?
Kako biste sprečili da daska poprimi ukus belog luka, pospite je pre upotrebe solju. Isecite limun ili limetu na četvrtine i utrljajte njima površinu daske. Ostavite da odstoji dva do tri minuta, a zatim prebrisati vlažnom krpom.

Kako izmeriti lepljive namirnice?
Med ili šećerni sirup teško je tačno izmeriti jer se lepe za posudu kuhinjske vage. Najbolje je da posudu premažete tankim slojem ulja, pa će med posle merenja lako skliznuti iz nje.

Kako olakšati usitnjavanje u avanu?
Dodajte prstohvat soli. Semenke kima i korijandera daleko se lakše sitne zahvaljujući kristalima soli. Kada koristite ovaj metod, smanjite količinu soli u receptu za jedan prstohvat i problem je rešen.

Kako prepoznati svežu ribu?
Meso treba da je sjajno i bez većih pukotina. Suva riba je znak bajatosti. Sveža ne treba da ima snažan “riblji” miris, nego aromu koja asocira na more.

Kada kupujete, ribarnice obiđite neposredno pre odlaska kući, a ribu stavite u frižider pre svega ostalog. Što manje vremena provede u hladnjaku, to bolje, ali je za svaki slučaj još jednom pomirišite pre spremanja. Ako miriše sumnjivo, bacite je.

Zašto čaj ključa i kada ga izvadim iz mikrotalasne?
Treba biti veoma oprezan prilikom zagrevanja tečnosti u mikrotalasnoj peći. Čak i pre nego što provri, vazdušni džepovi u vodi postanu prezagrejani (topliji od tačke ključanja vode). Ako “uznemirite” vodu naglim pomeranjem šolje, može naglo proključati i opeći vas.

Kako biste to sprečili, stavite viljušku u šolju da raspršite mehuriće pre nego što je izvadite iz mikrotalasne.

Kako sprečiti da se isuši posuda za kuvanje na pari?
Stavite četiri ili pet staklenih kuglica u lonac od nerđajućeg čelika. Sipajte vodu i pustite je da provri, a zatim započnite parenje. Kada voda bude gotovo isparila, kuglice će se pomerati po dnu lonca, a njihov zvuk će vas upozoriti da je vreme da dospete još vode.

Kako ukrašavati kolače?
Prvo napišite poruku, naprimer, “Srećan rođendan!” vrhom čačkalice na kolač. Zatim pratite udubljenja pažljivim sipanjem otopljene čokolade. Ovo će vam pomoći da napravite dobar razmak među slovima i na vreme ispravite eventualne greške.

Kako naoštriti nož?
Neglazirani obruč na dnu keramičkih posuda je idealan za oštrenje noževa. Držite nož u što je moguće oštrijem uglu u odnosu na obruč i povlačite oštricu kao i kod standardnog oštrenja.


Izvor: B92



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kuhinjske tajne

Kuhinjske tajne

Ž.P. | 21. april 2011. 14:44 | Večernje novosti

Korisni saveti za gastronomske početnike, ali i za one iskusne u kuhinji, koji možda ne znaju odgovore baš na sva pitanja

kuhinjske-tajne_620x0.jpg

Početnicama će ovi saveti sigurno biti od velike koristi, ali možda i neke iskusne domaćice najzad dobiju odgovor na pitanje koje ih odavno muči.

- Da se šunka ne bi skupila prilikom prženja, pre nego što je stavite na ringlu prelijte je hladnom vodom.

- U prokuvanu vodu u kojoj kuvate jaja dodajte malo sirćeta ili soli. To će, u slučaju da pukne, zadržati jaja unutar ljuske.

- Da bi voće i povrće bilo zrelo, onako nezrelo ga na nekoliko dana stavite u papirnu kesu i u tamni deo kuhinjskog ormara.

- Da biste smanjili kiselost paradajza, u umak za špagete dodajte malo sode bikarbone.


- Sir ćete lakše rendati ako ga 25 minuta pre toga zamrznete.


- Palačinke ćete brže ispeći ukoliko u testo stavite manju količinu šećera.

- Za brzo pripremanje ukusnih umaka koristite krem supe od pečuraka, pileću krem supu ili onu od paradajza.

- Da bi i najtvrđi komadi mesa omekšali, u vodu u kojoj spremate, recimo, gulaš, dodajte kašičicu sirćeta.

- Uvenulo povrće stavite u dve šoljice vode, dodajte kašiku sirćeta i to će ga "vratiti u život".

- Kako bi kukuruz bio ukusniji, stavite ga direktno u prokuvanu vodu, nemojte dodavati so i ne kuvajte ga duže od 3 minuta. Ne sme da prokuva!



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najčešće greške u koracima u kuhinji

Najčešće greške u koracima u kuhinji

Površno čitanje recepata, neprecizno merenje, izvetreli začini, kuvanje u premalenom loncu i pogrešni pribor mogu začas upropastiti i najjednostavnije jelo.

62866_chef_f.jpg


Testenina

Testeninu nikad nemojte kuvati u premalom loncu. Kad dodate testeninu u malu količinu vode, to naglo smanjuje temperaturu, a dok voda ponovno ne provri, testenina će ležati na dnu lonca i postati lepljiva.

Daska za seckanje
Korišćenje male daske za sečenje takođe je loše jer nećete imati prostora za manevar, što povećava rizik od povreda, a sastojci padaju svuda. Malu dasku koristite samo za seckanje sitnih namirnica. Pre nego što počnete, stavite papirnati peškir ili kuhinjsku krpu ispod daske za sečenje kako bi se sprečilo klizanje.

Čitanje recepta
Ipak, najčešća greška pri kuvanju je ne čitanje recepta do kraja, pa ste usred jela prisiljeni da improvizujete jer ustanovite da nemate sve sastojke ili pribor.

Svežina namirnica
Takođe je važno voditi računa o svežini namirnica - začini stajanjem gube ukus, pa je potrebno upotrebiti veću količinu.

Kolači
Pripremate li kolače, sve sastojke precizno izmerite jer i najmanje odstupanje od recepta može upropastiti jelo. Merenje na šoljice nije preporučljivo jer tako možete zagrabiti previše ili premalo. Praškaste sastojke poput šećera i kakaa prosejte kao brašno jer bi se inače u kolaču mogle stvoriti neukusne grudvice. Preterano mešanje brašna aktivira gluten, protein koji može dati pečenom testu čvrstu i elastičnu strukturu, što je dobro za picu, ali ne za delikatna testa. Umesto toga potrebno je sporo i nežno mešanje smese te pri dodavanju suvih sastojaka koristite najnižu brzinu na električnome mikseru ili mešajte rukom.

Lepljivost testenina
Ako želite sprečiti da testenina bude lepljiva, nemojte stavljati ulje u vodu u kojoj se kuva. Ako stavite ulje u vodu, sos se neće spojiti s testeninom. Umesto toga prelijte testeninu sa malo sosa odmah posle kuvanja. Ako testeninu nećete poslužiti u roku od 15 minuta, isperite je pod mlazom hladne vode da biste uklonili skrob.

Izabir noževa
Važno je odabrati pravilan nož za seckanje pojedinih namirnica, u protivnom ćete oštetiti hranu. Ako ste ikada pokušali da sečete hlev kuvarskim nožem i kao rezultat dobili spljoštene kriške, razumete zašto. Kad odaberete odgovarajući nož za posao, imate bolju kontrolu nad oštricom. To vam omogućava da sečete urednije i efektnije.

Emulzije
Na sobnoj temperaturi jaja, maslac i mleko stvaraju emulzije koje zadržavaju vazduh. Za vreme pečenja vazduh se širi, testo buja i postaje prozračno i dobro pečeno. Sa druge strane, hladni sastojci neće se ravnomerno sjediniti u ostatak smese za pečenje. Zato izvadite jaja, maslac i bilo koji drugi mlečni proizvod iz frižidera 30 minuta do sat pre pečenja.

Vrste noževa
Odlučite se za kuvarski nož (veliki sa dugom, širokom oštricom) pogodan za većinu seckanja i usitnjavanja, što je posebno korisno ako pripremate čvrste namirnice (kao što su luk i tikvice). Mali, tanki nož najbolji je za guljenje voća i povrća i uklanjanje semenki. Nazubljeni nož je za hleb i krhka peciva i voće i povrće sa glatkom korom poput paradajza i šljive.

Paradajz
Paradajz ima osetljive ćelije, a višak hladnoće (ili topline) uzrokuje rasprsnuće, od čega postaje brašnjav i uništava se ukus. zato paradajz držite na kuhinjskom stolu i nikako na suncu.

Prekuvano povrće
Da povrće ne bude prekuvano, različite vrste kuvajte u odvojenim posudama u kipućoj vodi. Kuvano povrće trebalo bi biti jarke boje, a želite li da ostane čvrsto, uronite ga u hladnu vodu.

Tiganj na kom pržite ne treba pretrpavati jer tako toplina koja se diže od kuvanja na površinu ostaje zarobljena pod hranom i stvara paru, pa sastojci ne mogu dobro da se isprže. Komadi mesa ne bi smeli da se dodiruju, a poželjno je i da vlažnu hranu pre prženja obrišete suvim papirnatim ubrusom.

Ne treba pretrpavati ni tepsiju koja se stavlja u pećnicu. Ako nemate dovoljno veliki tiganj ili tepsiju, kuvajte u turama pazeći da vam se prvi deo hrane ne ohladi na tanjiru. Pokrijte ga folijom ili ostavite na niskoj temperaturi u pećnici.

Jaja
Pri pripremi jaja na oko ne treba soliti jaja (jer će so na njima stvoriti rupice) nego posolite ulje. Meso se soli neposredno pre prženja ili pečenja jer ako meso stoji posoljeno, to će iz njega izvući sok, pa će biti tvrdo i žilavo.

Odabir mesa
Za presuve hamburgere ili ćufte najčešće je kriv pogrešan odabir mesa. Ako koristite samo nemasnu govedinu, jelo će biti neukusno jer masnoća iz mesa daje jelu vlažnost i ukus. Za jela od mlevenog mesa najprikladnija je kombinacija junećeg i svinjskog. Ne brinite se za masnoće, veliki deo će iscureti za vreme pripreme.

Vrste tiganja i ponašanje namirnica na ulju
Teflonski ili keramički tiganji se sporo zagrevaju, pa će meso biti slabije pečeno, odnosno moraćete da ga pržite duže da dobijete zlatno-smeđu boju. Teflonski tiganj koristite samo kada je potrebno kuvati osetljiva jela kao što su riba, pohovane ili lepljive namirnice poput jaja.

Ako ulje nije dovoljno vruće, povrće će se lepiti za tiganj. Zagrejte prazan tiganj bar minut - dva. Spreman je kada možete držati ruku oko tri centimetra iznad njega i osetiti toplinu sa površine. Zatim dodajte ulje. Na teflonski tiganj ulje se dodaje pre uključivanja topline jer suvo zagrejavanje oslobađa štetne gasove.

Meso
Dobar odrezak zahteva visoku temperaturu. Na niskoj do srednjoj temperaturi unutrašnjost će se ispeći u isto vreme kao i spoljašnji. Zagrejte tiganj do srednje visoke ili visoke topline nekoliko minuta pre stavljanja mesa. Za još bolje rezultate koristite tiganj od livenog gvožđa.

Kad je meso vruće, mišićna vlakna se skupljaju i raspršuju sok. Ako ste meso odmah isekli, sokovi će završiti na dasci za sečenje, a pečenje ostati suvo. Neka meso odstoji posle kuvanja tako da se mišići opuste, a sokovi upiju u odrezak. Za velika pečenja i celo pile pričekajte najmanje 15, a za odreske pet do deset minuta.

Izvor: S media




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Loše navike prilikom kuvanja

Loše navike prilikom kuvanja

Neke navike je teško promeniti i pored toga što ste ih svesni. Ipak, postoje loše navike prilikom kuvanja kojih niste ni svesne, a trebalo bi da ih se odmah rešite.

189783_news8064_f.jpg


Grejanje ulja dok ne počne da dimi

Mnogi recepti počinju sa zagrejati ulje. Vi to učinite, i dok se okrenete, ulje se već pregrejalo. To je jedna od mnogih grešaka. Jer kada se pregreje, ulje ne samo da kvari ukus jelu već i sagorevaju antioksidansi. Ulje je poželjno zagrejati do temperature da se počne termička obrada namirnice, što je između 185 i 215 Celzijusovih stepeni.

Prečesto mešanje
Dobro je da povremeno promešate hranu da vam ne bi zagorela, ali prečesto mešanje uništava obrok. Hrana vam na taj način postaje gnjecava i raspada se.

Prepunjen tiganj
Ponekad morate da budete strpljivi da biste dobili najbolje rezultate. Možda jeste najlakše da prepunite tiganj, ali na taj način hrana se duže kuva. Ujedno, hrana se lepi za dno.

Mesu je potrebno da malo odstoji
Gladni ste i želite da odmah navalite. Greška. Mesu je potrebno da malo odstoji pre nego što ga isečete. To je zbog toga što se sokovi raspoređuju po celom mesu i ono je mnogo sočnije. Za male komade mesa najbolje je da stoje pet do deset minuta, a za velike preko 20 minuta.

Pranje mesa pre kuvanja
Pranjem mesa se bakterije unose u sudoperu što može da izazove bolest. Mnogo je bolje da papirnim ubrusom obrišete meso, savetuje Shine.

Izvor: S media




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sirće u skladu sa namirnicama

Sirće u skladu sa namirnicama

Da li ćete za pripremu hrane koristiti alkoholno, tamno i belo vinsko sirće ili jabukovo sirće, zavisi od namirnica koje se koriste, jer pravi izbor znači i ukusnije jelo

zp-sirce_620x0.jpg
Koristite sirće u skladu sa namirnicama

U kulinarstvu se najčešće koristi alkoholno i industrijsko vinsko sirće, a sa pravim izborom salata ili zimnica biće mnogo ukusnije.
Tamno vinsko sirće se priprema od crnog vina i idealan je začin za gotovo sve salate. Njegova aroma se slaže i sa crvenim i mesom divljači, kao i sa džigericom. Stavlja se i u zimnice, kisele čorbe i hladna jela.
Belo vinsko sirće se dobija od belog vina i preporučuje se posebno za specijalitete od ribe i morskih plodova, sosove, salate od voća i povrća...

Jabukovo sirće je zdravo jer se sok i kaša jabuke ostave da se prirodno ukisele, pa je blagotvornije za želudac od drugih vrsta sirćeta. Nije mnogo jako, ali ima snažnu voćnu aromu, pa ga mnogi izbegavaju u salatama ili mesu. Međutim, kada se kombinuje sa maslinovim uljem ili limunovim sokom, jabuka manje dolazi do izražaja.

Izvor: Večernje novosti





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako da popravite upropašćeno jelo

Kako da popravite upropašćeno jelo

Čak i najboljim kuvaricama se desi da prekuvaju povrće, presole jelo ili prepeku meso. Ali, tajna je u tome da i od toga možete da napravite ukusan obrok.

news_10986.jpg

Ponekad vam je najlakše da prosto bacite neuspeli pokušaj i da počnete iz početka. Osim što time gubite vreme, gubite i novac. Evo načina da popravite stvar i da niko ni ne zna da vi niste hteli da baš to napravite.

Ispucana kora za tortu
Prepekli ste koru, stavili previše brašna, stavili premalo putera..., nije bitan razlog, ali kora se raspala.
Samo stavite deliće u činiju, prelijte sa pudingom i dodajte zamrznuto ili sveže voće i napravite super ukusnu poslasticu.


Prekuvano povrće
Hteli ste da kao prilog imate dinstano povrće ali ono se prekuvalo i raspalo.
Stavite u blender i napravite od njega pire kao dodatak jelu.

Presoljena hrana
Da biste "ubili" so, dospite malo vode ili dodajte sirće ili limunov sok. Takođe, možete staviti jedan oljušten krompir da se skuva u tom jelu i pokupi so. Nemojte da zaboravite da izvadite krompir pre posluženja.

Prekuvan pirinač
Pirinač ste kuvali sa previše vode i sada je skašen i ne možete da ga poslužite. Nemojte ga baciti već ispržite luk i mleveno meso, začinite i dodajte u pirinač. Napunite smesom paprike, paradajz ili tikvice i pecite u rerni oko pola sata na 180 Celzijusovih stepeni, dok pirinač ne postane hrskav.

Sasušeno, tvrdo meso
Ako ste predugo spremali meso na jakoj temperaturi ono je postalo tvrdo. Iseckajte ga, dodajte paradajz sos i malo kačkavalja i napravite takose ili pastu.

Preljuto jelo
Ako vam se omaklo malo više začina, i jelo je previše ljuto, dodajte malo pavlake ili kiselog mleka. Možete i skuvati krompir kao prilog da biste smanjili ljutinu.

Prekuvana testenina
Mnogi se plaše da će testenina ostati živa pa je prekuvaju. Da biste popravili stvar, ocedite je i propržite na maslinovom ulju ili puteru pre nego što je prelijete sosom.

Izvor: S media




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tajne majstora kuhinje: Ispecite kolač bez greške

Tajne majstora kuhinje: Ispecite kolač bez greške

Svi koji rado peku kolače i prave torte znaju koliko stvari može da pođe po zlu, a ovo su rešenja za neke najčešće probleme koji nam često upropaste trud i volju.

news_14999.jpg

Uz najbolji trud i želju, ponekad nam pravljenje poslastica ne polazi za rukom i ne radi se o lošem receptu ili našoj nespretnosti, već na primer o temperaturi rerne koju treba preciznije namestiti. Koji su najčešći problemi kod pečenja kolača i njihova rešenja za Real Simple otkrio je vrhunski kuvar i autor nagrađivane knjige "How to Bake", Nik Malijeri.

NERAVNOMERNO ISPEČENA KORA
Krivac za ovo mogla bi da bude prejaka temperatura pa je kolač iznutra sirov iako spolja
lepo
izgleda. Kada pravite kolač, držite se tačnih uputstava o dužini pečenja i temperaturi. Ako nije to u pitanju, proverite termometrom kako vam rerna radi kod zagrevanja. Ako temperatura koju ste uključili nije ista, očito se temperatura vaše rerne ne slaže s onima u receptima. Tada je potrebno pozvati servisera zbog kalibracije, jer će vam inače rerna uvek raditi slabije ili jače od onog što stoji u receptu.

GRUDVICE
Rešenje: Grudvice su obično posledica lošeg miksiranja. Bez obzira mešate li smesu rukom ili mikserom, obavezno koristite okruglu posudu da možete dobro sve promešati jer u četvrtastoj posudi uvek nešto ostane u uglovima. Na kraju još kašikom ili varjačom još jednom sve promešajte i proverite da li je smesa glatka.

KOLAČ SE ZALEPIO ZA PLEH
Da biste izbegli zalepljen biskvit ili koru u kalupu ili na plehu, pazite da su sve površine dobro namazane maslacem ili uljem, a zatim i posute brašnom. Ako ne volite puno da uljite ili brašnite podlogu, rešenje je u papiru za pečenje. Pazite smo da ga dobro stavite i zagladite rukom. Papir će se s kore najlakše odlepiti dok je kora još topla.

GLAZURA
Ako vam glazura izgleda loše ili je kvrgava, ne brinite. Jednostavno preko stavite novi, jako tanak sloj tako da prekrijete neravnine. Pošto kolač tako odstoji pola sata u frižideru glazura će izgledati ujednačeno, a taj drugi sloj mažite tanko kao puter.

Izvor: S media




 
Natrag
Top