Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
182
odličan odgovor. Nakon togaa pitam se treba li mi to sve uopće ili da i dalje nosim prenosive diskove sa sobom u torbi.

a kada bi ja htio pristupiti hdd izvan svoga doma, kako bi onda bila situacija?

Učlanjen(a)
01.11.2016
Poruka
1
FTP je najbolja opcija za tebe. Ako zelis Windows.
Za FTP ti je najbolja FileZilla, koliko se ja secam ima read only, read/write opcija za password itd...

Ako zelis Server, najbolja opcija ti je Linux. Imas jako puno da uradis, a na narocito na starim kompjuterima Linux je ubedljivo najbrzi.
Sto se tice gde da napravis server, sve zavisi od tebe. Za server ti treba ili stari kompjuter, tablet pa cak i stari android telefon. Jako puno ljudi koristi i Raspberry Pi. Samo malo trazi po internetu.

Za Linux server potrazi "The Ultimate Guide to Setting Up a Linux Home Server (2025 Edition)" a link je

Jos jedna opcija koju recimo ja koristim na starom kompjuteru je OpenMediaVault (https://www.openmediavault.org/), mada ima i drugih NAS software

I da ne zaboravim, ja recimo imam FTP na svom Router-u, samo prikljucim external HD u njegov USB, konfiguracije malo i mogu da dam pristup kome hocu, po IP adresi, po username/password.

Puno srece

Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.845
Želja mi je riješiti se servisa za pohranu podataka. Ako koristim besplatnu opciju ograničen sam do 2,5,10 gb ovisno o servisu.
Ima jedan servis 1TB platim 400 eura i imam doživotnu pohranu. To mi je isto opcija, ali bi htio uštediti tih 400 eura, a i malo sam skeptičan.
Што се тиче облака, окрени се руској понуди: https://360.yandex.ru/premium-plans/?from=diskDesktop_regularspring261tbfullscreendisk&uid=991958061
Тренутно је евро непуних 90 рубаља, чисто да имаш оријентир.
Ја користим руски облак од 2013 године и имам само ртечи похвале!

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
182
FTP je najbolja opcija za tebe. Ako zelis Windows.

I da ne zaboravim, ja recimo imam FTP na svom Router-u, samo prikljucim external HD u njegov USB, konfiguracije malo i mogu da dam pristup kome hocu, po IP adresi, po username/password.
FTP na Routeru? Znam za onaj FTP od mozzile, ali kako staviti na Router e to ne znam.
Pogledao sam svoj router, imam 2x usb priključka, Ne znam ako tamo spojim hdd, i onda valjda idem na admin router preko ip nesto kao 168.1.234 itd
pa se unutra to podesi.
Idem proguglati pa ću vidjeti "kako spojiti hdd na router"

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
182
Што се тиче облака, окрени се руској понуди: https://360.yandex.ru/premium-plans/?from=diskDesktop_regularspring261tbfullscreendisk&uid=991958061
Тренутно је евро непуних 90 рубаља, чисто да имаш оријентир.
Ја користим руски облак од 2013 године и имам само ртечи похвале!

pogledao malo cijene

yandex vs pCloud
yandex, 2TB, 50 eura godisnje
pCloud, 2TB, 100 eura godisnje, ali pCloud ima opciju za 2TB, 400 eura platiš jednom u životu.

MOzda bi mi se ova opcija za cijeli život isplatila. Prosjecni zivotni vijek nekih 76 godina, znaci imam još 10-tak godina. 400/10=40 eura godisnje.
Dakle, ako uzimam oblak, onda je to pCloud opcija za cijeli život. Godišnje bi se yandex više isplatio. Duplo je jeftiniji.

Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.845
pogledao malo cijene

yandex vs pCloud
yandex, 2TB, 50 eura godisnje
pCloud, 2TB, 100 eura godisnje, ali pCloud ima opciju za 2TB, 400 eura platiš jednom u životu.

MOzda bi mi se ova opcija za cijeli život isplatila. Prosjecni zivotni vijek nekih 76 godina, znaci imam još 10-tak godina. 400/10=40 eura godisnje.
Dakle, ako uzimam oblak, onda je to pCloud opcija za cijeli život. Godišnje bi se yandex više isplatio. Duplo je jeftiniji.
Треба то гледати и из другог угла. Руски Јандекс је дословце почистио западне конкуренте у многим областима. Тако је и облачно систем, из подршку њихове вештачке интелигенције, Алиса, то подигао на знатно виши ниво. Исто су, још пре 10 година, урадили са навигацији. Прво су, с колико знам, још увек једини који имају имплементирали вештачку интелигенцију у навигацији. Иста им је филозофија,омогућити што једноставнији доступ. Довољно је рећи Алиси шта да уради и то је то.
Једина мана је подршка другим језицима?!
Када је реч о цени, ја сам добио бесплатно још 2013 1 терабајт на коришћење од другог руског провајдера, mail.ru, који сам касније проширио за смешне паре. Са њиховим програмом, o.disk, облачни диск на рачунару видим као физички диск и као и што баратам са физичким, баратам и са облачним.
Такође, могу део капацитета одредити за дељење са другима. Руковање је малтене на клик.
Такође, обрати пажњу, 3 терабајта ти је 495₽ месечно или 5,5€.
На mail.ru, https://cloud.mail.ru/promo/quota?u...nding&utm_campaign=fastcheckout_other_tariffs
цена за 2 терабајта ти је 2,5€ ако платиш одмах целу годину.
Овде ти је линк за виртуелни диск на рачунару: https://disk-o.cloud/en/
Због, свега наведеног, ја сам одустао од било које физичке опције у свом стану.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
182
Vidim bilo bi problema sa kućnim serverom. Vjerojatno nebi znao podesiti, a kasnije niti pristupiti.
Znači najbolje da ja to prekrižim, te NAS-ove i stara kućna računala.

Ajmo se sada vratiti malo na ruske oblake.
mail.ru 2TB, 2,5eura mjesecno (30 eura godišnje)
yandex.com je 2TB, 50 eura godisnje

@zx48K
ovaj mail.ru je povoljan.

Trebam se registrirati, a trazi me mail sa mail.ru.
Ako želim kreirati mail na mail.ru trebam unijeti telefon.
Što ako izgubim telefon, kako ću ući u mail.ru.
Može li se otvoriti/obnoviti račun sa nekim drugim mailom bez telefona?
Kako se to plaća?
S obzirom na ovu situaciju, prolazi li paypal ili Revolut?
Imam tisuću pitanja prije nego započnem.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
182
ne mogu više mjenjat poruku iznad
dodao bi pitanja
-mogu li na mail.ru uzeti 1TB pa poslije nadograditi na 2TB
-skida li automatski sa racuna svake godine
-mogu li uzeti 1TB pa dodati 2TB da bude ukupno 3TB
-ima li aplikacija koja se skine pa se 1TB na mail.ru vidi kao disk
-slab sam sa ruskim, slab sam općenito sa svim jezicima znam samo bosanski. Da li je app koja se skine na hdd na ruskom i moze li se prostorom upravljat iz mozile. Na mozili mogu prevesti stranicu?

za sada toliko

evo problemi na samom početku. Ne mogu registrirati mail na mail.ru. Unesem telefon i nema koda na sms. poslje kaze previše zahtijeva. Ima li kakve veze što sam u EU?

Poslednja izmena:
Natrag