Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
FTP je najbolja opcija za tebe. Ako zelis Windows.
Za FTP ti je najbolja FileZilla, koliko se ja secam ima read only, read/write opcija za password itd...
Ako zelis Server, najbolja opcija ti je Linux. Imas jako puno da uradis, a na narocito na starim kompjuterima Linux je ubedljivo najbrzi.
Sto se tice gde da napravis server, sve zavisi od tebe. Za server ti treba ili stari kompjuter, tablet pa cak i stari android telefon. Jako puno ljudi koristi i Raspberry Pi. Samo malo trazi po internetu.
Za Linux server potrazi "The Ultimate Guide to Setting Up a Linux Home Server (2025 Edition)" a link je
Jos jedna opcija koju recimo ja koristim na starom kompjuteru je OpenMediaVault (https://www.openmediavault.org/), mada ima i drugih NAS software
I da ne zaboravim, ja recimo imam FTP na svom Router-u, samo prikljucim external HD u njegov USB, konfiguracije malo i mogu da dam pristup kome hocu, po IP adresi, po username/password.