Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
174
dobar dan
Trebao bi link na neku skriptu ili ns neku web stranicu gdje se objašnjava kako instalirati os za kućni server na staro računalo i sve to pokrenuti. Pretražio sam ovdje ali nisam našao pa ako netko sudjeluje negdje u nekom forumu ili zna gdje se detaljno objašnjava neka stavi link- hvala

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.843
Прво треба да опишеш тај стари рачунар, колико је стар, која матична плоча, каква је графика, процесор, колико рама? Од тога зависи који би програм, софтвер, могао инсталирати?
Препоручујем ти да погледаш видео на каналу "NetworkChuck" под називом "You need a Home Server NOW!" или водиче на каналу "Techno Tim".

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
174
ok, trebao nekakve upute za početnika. Malo za uputiti se u to sve , informativno.
Želja mi je riješiti se servisa za pohranu podataka. Ako koristim besplatnu opciju ograničen sam do 2,5,10 gb ovisno o servisu.
Ima jedan servis 1TB platim 400 eura i imam doživotnu pohranu. To mi je isto opcija, ali bi htio uštediti tih 400 eura, a i malo sam skeptičan.
Recimo da imam 2TB raznih dokumenta (filmovi, glazba, knjige, skripte) i htio bi imati pristup tome sa bilo kojeg mjesta.
Isto tako htio bi dati link nekome na odredenu mapu pa da moze i on pristupiti.

Racunalo je staro koje ne koristim, Lenovo ThinkCentre M710q, 8gb ram. 256gb ssd. Dodao bi nova dva vanjska hdd svaki od 1TB.
Prvo sam mislio kupiti NAS synology DS 225+ , ali bi trebao izdvojiti sa HDD oko 600-800 eura. I ako mi se sve ne sviđa bačeno 800 eura.
Ovako sa starim računalom, ako mi se to sve ne dopadne, investicija je samo u HDD.

Poželjno bi bilo da ostane windows na starom racunalu, znaći da ne istaliram linux. Ne treba brzina, igranje itd.
Trenutno sam gledao

Dakle zanimaju me upute tipa klikneš ovdje, instaliraš to i to. Ako želiš torent moraš napraviti to i to. Zaštita od hakiranja. Dijeljenje foldera sa prijateljima itd
Ne trebam cloud za firmu.
Znači,
-stavim film i dam link / odobrim Nikoli da si skine.
-stavim knjigu i dam link Ani da si pročita
-stavim mp3 album i dam link/odobrim da Ivan posluša

druge osobe neće moći stavljati podatke na moje HDD samo će moći skinuti

Eto, nadam se da sam bio jasan

trenutno gledam NetworkChuck, ima puno zanimljivih videa, a sviđa mi se što ima i automatski prijevod na Bosanski. Stavit ču ga u favorite i pretplatiti se na njegov kanal

Poslednja izmena:
Natrag