Kontracepcija

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Ženama kontracepcija (ne) smeta da uživaju



Najnovija otkrića seksologa pokazuju da su mnoge žene uverene da kondomi "podrivaju" njihovo uživanje u seksu.

v162619p0.jpg


Ali one koje u isto vreme koriste hormonsku kontracepciju i kondome izjavile su da su izuzetno zadovoljne njihovim učinkom, jer omogućavaju "maksimalno seksualno uživanje".

Autori istraživanja smatraju da ova nekonzistentnost zapravo pokazuje kako žene razmišljaju o metodama kontracepcije kad im se postavi pitanje o dva različita aspekta seksualnosti - uživanju u seksu i ukupnom zadovoljstvu.

Kad razmišljaju o ukupnom seksualnom zadovoljstvu, koje se odnosi ne samo na "aktuelni trenutak" već i faktore kao što su seksualno samopoštovanje i zadovoljstvo celokupnim odnosima s partnerom, žene koje koriste u isto vreme hormonsku i kontracepciju kondomom tvrde da doživljavaju "vrhunsko uživanje i zadovoljstvo".

S druge strane, kad im se uputi direktno pitanje o efektima kontraceptivnih metoda na uživanje u seksu, žene koje koriste kondome, same ili sa hormonskim sredstvima, uglavnom izjavljuju da im opada zadovoljstvo - što pokazuje da žene uglavnom "optužuju" kondom da im "umanjuje uživanje u seksu".

Žene koje koriste samo hormonalnu kontracepciju, kao što su antibebi pilule, retko kada će ovu metodu povezati sa opadanjem seksualnog zadovoljstva.

Studija, objavljena u najnovijem broju časopisa „Seksualno zdravlje“ (Sexual Health), zapravo je početak odgovora na pitanja o kontraceptivnim sredstvima i zdravlju žene - u oblasti koju su istraživači do sada ignorisali.

"Poslenici u javnom zdravlju poklanjali su malo pažnje seksualnim iskustvima žene u primeni kontracepcije, posebno kondoma. Ako žene smatraju da im kondomi umanjuju seksualno zadovoljstvo, sve će manje biti spremne da od partnera traže da ih koriste", smatra dr Stefani Sanders, koautorka studije.

Rezultati istraživanja:

Samo 4 odsto žena koje se oslanjaju samo na hormonsku kontracepciju izjavilo je da im je smanjeno seksualno zadovoljstvo ali korisnice ove kontracepcije dale su najnižu ocenu celokupnom seksualnom zadovoljstvu;

Oko 23 odsto žena koje istovremeno koriste kondome i hormonske metode kontracepcije izjavile su da osećaju opadanje zadovoljstva ali su, takođe, najviše ocene dale seksualnom uživanju;

Između šest i sedam odsto žena koje koriste samo kondome ili zajedno sa pilulama, ocenilo je da im opada uživanje u seksu u poređenju sa onim damama koje koriste samo hormonsku metodu;

Žene koje nisu imale infekcije koje se prenose seksualnim odnosom dva puta češće su izjavljivale da su im sredstva za kontracepciju umanjivala seksualno zadovoljstvo.


Izvor: FoNet
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Nova kontracepcija za muškarce - injekcija!

Nova kontracepcija za muškarce - injekcija!



Muška kontraceptivna injekcija pokazala se kao veoma uspešna u studiji sprovedenoj na više od 100 muškaraca. Tokom istraživanja, koje je trajalo dve godine, svega jedan učesnik eksperimenta uspeo je da oplodi partnerku, što se smatra vrlo dobrim rezultatom kada je kontracepcija u pitanju.


v133622p0.jpg


Muška kontraceptivna injekcija pokazala se kao veoma uspešna u studiji sprovedenoj na više od 100 muškaraca. Tokom istraživanja, koje je trajalo dve godine, svega jedan učesnik eksperimenta uspeo je da oplodi partnerku, što se smatra vrlo dobrim rezultatom kada je kontracepcija u pitanju.

Nijedno sredstvo protiv začeća nije 100 odsto delotvorno i svake godine između jedan i dva odsto žena zatrudni uprkos korišćenju pilule za kontracepciju.

Injekcija testosterona, novi metod muške kontracepcije, testirana je na grupi zdravih i plodnih Kineza starosti između 20 i 45 godina, koji su imali najmanje jedno dete u proteklih nekoliko godina. Njihove partnerke su imale između 18 i 38 godina i nisu imale nikakvih problema s reprodukcijom.

Doktorka Ji Ćungu, koordinator Nacionalnog istraživanja za planiranje porodice u Pekingu, izjavila je kako će se testosteronska injekcija najviše svideti parovima koji ne mogu ili ne žele da koriste žensku kontracepciju, piše "Alo".

"Alternativa je do sada bila vasektomija, kondom ili prekid snošaja pre muškog orgazma. Naše istraživanje pokazuje kako je muška hormonalna kontracepcija potencijalno rešenje", objasnila je dr Ćungu.

Muškarci su mesečno dobijali 500 miligrama testosterona kroz period od dve i po godine. Nije zabeležena nijedna nuspojava, a muška plodnost se, osim u dva slučaja, vratila po prestanku korišćenja terapije.

Injekcija testosterona radi na principu smanjenja nivoa dve važne moždane hemikalije, folikulostimulirajućeg i luteinizirajućeg hormona, zbog čega se prekida proizvodnja sperme. Međutim, efekt je potpuno reverzibilan i količina muških polnih ćelija vraća se u normalnu posle šest meseci.

Rezultati najveće studije bazirane na korišćenju testosterona u muškoj kontracepciji pojaviće se u junskom izdanju medicinskog magazina "Dnevnik kliničke endokrinologije i metabolizma“.

"Uprkos ohrabrujućim rezultatima, dugotrajno sigurno korišćenje muške kontracepcije zahteva vrlo opsežno testiranje orijentisano na kardiovaskularni sistem, prostatu i ponašanje subjekta", objasnila je dr Ćungu.


Izvor: Mondo
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Kontracepcija može uticati na izbor partnera

Kontracepcija može uticati na izbor partnera


Pilule za kontracepciju mogu često da poremete prirodnu sposobnost žene da odabere partnera koji genetski nije sličan njoj, otkrili su istraživači u Velikoj Britaniji.

v164093p0.jpg


Remećenje ženine instinktivne naklonosti prema genetski različitom muškrcu kao rezultat može imati teškoće da zatrudni, povećan rizik od spontanog pobačaja i dug period neplodnosti između trudnoća. Doda li se tome i mogućnost da se plodu "pokloni" manje različitih gena samo dalje slabi njihov imonoiloški sistem.

Ljudi partnere biraju preko mirisa njihovog tela, a žene su prirodno "programirane" da ih privuče osoba suprotnog pola sa različitim genetskim "sastavom" od njihovog, čime se održava i čuva genetska različitost.

Geni u velikom histokompatibilnom kompleksu (MHC), koji pomaže da se u organizmu stvara protein uključen u imunom odgovoru organizma, takođe igra značajnu ulogu u stvaranju mirisa tela kroz interakciju sa bakterijama na koži. Na taj način ovi geni pomažu da se odredi koje nas osobe smatraju atraktivnim.

Ekipa istraživača analizirala je kako pilule za kontracepciju utiču na mirise koji privlače. Od stotinak žena zatraženo je da se izjasne koji ih miris tela šestorice anonimnih muškaraca, odabranih od 97 uzoraka dobrovoljaca, najviše privlači - pre nego što su počele da koriste antibebi pilule.

Krejg Roberts, profesor evolucione psihologije na Univerzitetu Njukasl, u Velikoj Britaniji, obavio je ovaj ogled sa grupom kolega. "Rezultati su pokazali da se naklonost žena, koje su uzimale antibebi pilule, bitno pomerila prema muškarcima koji su genetski slično mirisale kao one - što nije prirodno programirano", izjavio je Roberts časopisu "Sajens".

"Ne samo da bi MHC - sličnost parova mogla izazvati probleme u začeću i plodnosti u celini, već bi obavezno dovela do raskida veze onog trenutka kad žena prestane da koristi pilule, što potvrđuje da percepcija mirisa igra značajnu ulogu u održanju uzajamne privlačnosti partnera", naglašava Roberts.


Izvor: FoNet
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Najbolja kontracepcija je reći "ne"

Najbolja kontracepcija je reći "ne"

Rezultati svih dosadašnjih istraživanja u vezi s kontracepcijom, slažu se u jednom: najefikasnije kontraceptivno sredstvo je reći "ne". To su najbolje znale dame u davna vremena kada nisu postojale kontraceptivne pilule, kondomi, spirale...

v122552p0.jpg


Rezultati svih dosadašnjih istraživanja u vezi s kontracepcijom, slažu se u jednom: najefikasnije kontraceptivno sredstvo je reći "ne". To su najbolje znale dame u davna vremena kada nisu postojale kontraceptivne pilule, kondomi, spirale...

Antičke Grkinje su, na primer, maslinovim uljem i limunovim sokom natapale sunđerčiće koje bi potom stavljale u vaginu i tako se, navodno, čuvale od neželjene trudnoće. Učinak je bio mali, a nelagodnost velika.

Proteklo je mnogo vremena dok nekom nije palo na pamet da bi i muškarci mogli da koriste zaštitu. Pogrešno je zaključiti da su bili rukovođeni preteranim obzirima prema ženama.

Preteču kondoma opisao je Falopius u 16. veku. Daleki predak današnjeg kondoma bio je od platnene navlake sašivene tako da pristaje penisu u erekciji. Da li je postojalo više modela i veličina, nije poznato.

Budući da su bili rukom rađeni, spadali su u luksuznu robu, koja je bila dostupna samo dobrostojećim muškarcima. Za one sa nešto plićim džepovima na raspolaganju su bile navlake napravljene od životinjskih creva i ribljih mehurova, piše magazin "Sofia“.

Naprednijim naučnikom se smatra Džordž Drajzdel, koji je 1854. godine uočio da kod žena postoji i neplodni period, koji je po njegovom, pogrešnom, mišljenju počinjao dva dana pre i trajao sve do osmog dana posle menstruacije.

Inače, Drajzdel je bio veliki protivnik prekinutog snošaja jer ga je smatrao odgovornim za nervne poremećaje.

Gumeni kondomi, ni nalik današnjim, pojavili su se na tržištu 1870. godine, kada je otkriven proces pravljenja tečnog kaučuka. Prvi modeli su pokrivali samo vrh penisa, a po kvalitetu su zaostajali i za onima od životinjske membrane. Ti prvi modeli, kasnije produženi, imali su i šav, koji je nestao početkom prošlog veka.

Danas je lako. Ženama je na raspolaganju sve: od izbora partnera do odluke kada će zatrudneti. Može da bira i način na koji će se zaštiti, a da je pri tom ništa ne boli i ne ponižava.

I muškarcima je lako: kondomi svih boja, oblika, ukusa i mirisa slobodno se prodaju u apotekama, kioscima, prodavnicama hrane... a nisu ni skupi. Potrebna je samo dobra volja, razvijena svest o opasnosti od polnih bolesti i, ono najvažnije, da partnerka ne kaže "ne".



Izvor: Mondo


 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Kontracepcija: Sta je bolja zastita- Spirala ili pilula?

Samo tri odsto žena u Srbiji koristi pilulu za kontracepciju iako ona pruža skoro stopostotnu zaštitu. Dr Mima Fazlagić, specijalista ginekologije i akušerstva, savetuje kako da se zaštitimo od neželjene trudnoće.




9089_kontracepcija_if.jpg
Devojkama i ženama koje nemaju stalnog partnera preporučuje i upotrebu kondoma jer ih pilula štiti samo od neželjene trudnoće, ali ne i od polno-prenosivih bolesti

U našim ginekološko-akušerskim klinikama dnevno se obavi i po 30 namernih prekida trudnoće, a godišnje najmanje između 120.000 i 150.000. Preciznih podataka o broju abortusa nema jer privatne ginekološke ordinacije ne prijavljuju ove intervencije, a posebno zabrinjava podatak da se iz godine u godinu povećava broj maloletnica koje prekidaju neželjenu trudnoću. Iako se kontraceptivna pilula u svetu koristi već pola veka, zbog brojnih predrasuda, u Srbiji se na ovaj način od neželjene trudnoće štiti samo tri odsto žena. S druge strane, prema podacima s nedavno održanog evropskog kongresa ginekologa, u razvijenim zemljama 50 odsto žena planski koristi kontracepciju.


MALA PILULA, MOĆNA ZAŠTITA
– Naše žene, bez obzira na starosnu dob, veruju da su pilule pune hormona i da su zbog toga štetne po zdravlje. Istina je da ne postoji idealna, apsolutno neškodljiva kontracepcija, kao što nema ni leka bez ijednog jedinog neželjenog dejstva. Ipak, nepobitna je činjenica da je svaka kontracepcija bolja od abortusa – kaže dr Mima Fazlagić, specijalista ginekologije i akušerstva, i naglašava da pilule ne treba piti na svoju ruku već isključivo po preporuci ginekologa.
Ukoliko se ova vrsta kontracepcije koristi pravilno, mogućnost od javljanja neželjenih posledica svodi se na najmanju moguću meru i zato većina lekara pacijentkinjama preporučuje pilule tek nakon detaljnog ginekološkog pregleda, pregleda grlića materice, ali i merenja krvnog pritiska.

HORMONI ŠTITE OD RAKA
– Pilule se piju tri nedelje, svakoga dana, a počinje se između prvog i petog dana ciklusa. Nakon tri nedelje pravi se pauza od nedelju dana, koliko traje krvarenje, a zatim se nastavlja s upotrebom pilula – kaže dr Fazlagić.
Dr Fazlagić devojkama i ženama koje nemaju stalnog partnera preporučuje i upotrebu kondoma jer ih pilula štiti samo od neželjene trudnoće, ali ne i od polno-prenosivih bolesti.

PLUS: Jednostavna upotreba, visok stepen zaštite od trudnoće (čak do 99 odsto), kraće i slabije krvarenje, blaži bolovi. Štiti od raka jajnika i materice i jača kosti.
MINUS: Napetost u grudima, mučnina, glavobolja, povraćanje, a ponekad i povišen krvni pritisak.
KO NE SME DA PIJE PILULE
Kombinovanu hormonsku pilulu ne bi trebalo da piju žene koje:
– su imale moždani udar
– imaju povišen krvni pritisak
– imaju težak oblik šećerne bolesti
– doje bebu
– sumnjaju da su trudne

SPIRALA ŠTITI DO PET GODINA
Ženama koje imaju stalnog partnera ili su odlučile da više ne rađaju naša sagovornica preporučuje ugradnju spirale koja predstavlja dugotrajnu i efikasnu zaštitu od trudnoće. Pre stavljanja spirale radi se detaljan ginekološki pregled, Papanikolau test i analiza vaginalnog brisa. Postoje dve osnovne vrste spirale – spirala s metalom (bakar, srebro, zlato) i hormonska spirala.
Spirala može da se ugradi bilo kog dana ciklusa, najbolje poslednjih dana menstruacije i u materici može da stoji između tri i pet godina. Kontrolni pregledi obavljaju se jednom godišnje, a po potrebi i češće ukoliko pacijentkinja ima bolove ili pojačan sekret.
Ovaj vid kontracepcije ne preporučuje se ženama koje su imale ili imaju upalu unutrašnjih genitalnih organa, poremećaj u zgrušavanju krvi ili su alergične na neki od sastojaka spirale. Produženo krvarenje i jaki bolovi najčešća su neželjena dejstva zbog kojih ginekolog pacijentkinji može da preporuči vađenje spirale.
PLUS: Visok stepen zaštite, dužina korišćenja, nesmetana polna aktivnost.
MINUS: Klasična bakarna spirala može da izazove obilnije krvarenje.

PILULA ZA DAN POSLE
– Pilula za dan posle sadrži jaču dozu hormona od ostalih, klasičnih pilula i pije se u roku do 72 sata posle nezaštićenog polnog odnosa. Ona se može koristiti samo u izuzetnim situacijama i ne može biti zamena za kontracepciju – kaže dr Mima Fazlagić.



NE ZABORAVITE NA KONDOM
Osim pilula, prezervativa i spirala, na tržištu postoji još niz kontraceptivnih sredstava kao što su: spermicidni gelovi, tablete, supozitorije i kreme, zatim dijafragma, koja se stavlja neposredno pre odnosa i uklanja par sati posle odnosa.
Metoda brojanja plodnih i neplodnih dana nije pouzdana i na nju se ne treba oslanjati, posebno ako imate neredovne cikluse, a od trudnoće vas neće zaštititi ni prekinut odnos jer je muškarcima veoma teško da kontrolišu ejakulaciju.




Blic Zena
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Stvarno mi nisu jasni ti lekari. Kako mogu tako da pricaju i lazu nas zene. Jasno je to meni da pilula stiti od nezeljene trudnoce bla.bla,bla, ali sto ne kazu da ta ista pilula pravi hormonalni poremecaj kod zena. Zasto ne kazu da se pojavljuje maljavost, gojaznost, nervoza, depresija. To su zaboravili da napomenu. Najvaznije je da farmaceutske kuce zaradjuju.

Bolje da mu izmaknem samlicu kad ukrsti ocima nego da pijem lekove.
 
Član
Učlanjen(a)
02.08.2010
Poruka
535
Da naše Srpkinje iznesu sve trudnoće nas nebi bilo 7 miliona nego duplo za deset godina a verujem i za mnogo kraći period.

Nije ovde problem kontracepcija, ovde je veći problem često menjanje partnera pa je rizik trudnoći ravan riziku da dobije neku polnu bolest.

Ja ne znam koliko je mladih žena u Srbiji (do 35 godina) svesno da prekid trudnoće može samo da im naškodi a ako to urade dva ili više puta može da im dovede u pitanje rađanje dece.

ljubopitljiva je rekla kako su pilule štetne.
Koliko pilula popiješ u svom životu, čak i za glavobolju koje leče jedno a napadaju drugo (na primer leči glavobolju, a zbog jačine istog nagriza želudac)?!

Po toj logici najbolje da ljudi nemaju seks, a kad im dođe ta potreba da se posluže prstima :)
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Nista nije sto posto sigurno..Ako koristimo pilule moguce su posledice kao: visok pritisak..pojava vena na nogama, pojacana maljavost i hormonalni poremecaj. A cula sam i za smrtni slucaj kad je zena umrla od tromba koji se pokrenuo upotrebom pilula. Tako da mislim da ima vise losih indikacija nego dobrih koji su lepa i cista koza, kvalitet kose i naravno zastita od trudnoce. Ali to je stvar zeninog izbora. Svaka neka odluci sta joj odgovara....Licno mislim da "sklanjanje" na vreme njemu uskracuje zadovoljstvo, ali ne vidim drugi nacin koji bi mi odgovarao kao zastita od nezeljene trudnoce..
 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Da naše Srpkinje iznesu sve trudnoće nas nebi bilo 7 miliona nego duplo za deset godina a verujem i za mnogo kraći period.

Nije ovde problem kontracepcija, ovde je veći problem često menjanje partnera pa je rizik trudnoći ravan riziku da dobije neku polnu bolest.

Ja ne znam koliko je mladih žena u Srbiji (do 35 godina) svesno da prekid trudnoće može samo da im naškodi a ako to urade dva ili više puta može da im dovede u pitanje rađanje dece.

ljubopitljiva je rekla kako su pilule štetne.
Koliko pilula popiješ u svom životu, čak i za glavobolju koje leče jedno a napadaju drugo (na primer leči glavobolju, a zbog jačine istog nagriza želudac)?!

Po toj logici najbolje da ljudi nemaju seks, a kad im dođe ta potreba da se posluže prstima :)

Najjaci lek sto imam u kuci je brufen za odrasle i za decu. Ostalo ne znam sta je. Lekove ne pijem uopste (jedino kad dobijem upalu pluca) jer se trudim da se sto manje trujem. Pre cu izdrzati bol nego da se nakljukam koje kakvih gluposti. A sada sto se tice promiskuitetnosti danasnjih generacija to je problem drustva a ne pojedinca. SAda ako izgubis nevinost sa 18 godina stavljaju te u sektor ludaka. U danasnje vreme je in izgubiti nevinost sa 12-13 godina. Najgore od svega je sto se te iste balavice nude na tacni svakome jos se i hvale sa time. Cega se pametan stidi budala se ponosi.
 
Natrag
Top