Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

Kontracepcija

  • Začetnik teme Big Moca
  • Datum pokretanja
pulisav

pulisav

Član
#23
Pravom muskarcu nije potrebna nikakva kontracepcija, uvek ce zastititi svoju partnerku, bez ikakvih sredstava, kontrolisuci se.
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
Moderator
#24
Koji kodomi su najbolji?

31. 01. 2011. 08:00h| Vestionline, Mondo


Koji kodomi su najbolji?


Prezervativi koji se proizvode u svrhu kontracepcije ili zaštite od polno prenosivih bolesti, klasifikuju se kao medicinska pomagala i na njih se primenjuje direktiva o medicinskim pomagalima.

127105_condomi_f.jpg?ver=1296416175
Kondomi su osmišljeni u gotovo svim bojama

Svi prezervativi koji se mogu naći u prodaji na tržištima Evropske Unije, moraju da imaju oznaku CE kao dokaz da zadovoljavaju neophodne evropske standarde.

Propisi koji se odnose na regulisanje proizvodnje prezervativa, razlikuju se od države do države, piše na sajtu kompanije "Dureks" (Durex) i ističe se da njihovi kondomi zadovoljavaju sve lokalno propisane uslove.

Klinički testovi su pokazali da pravilna i stalna upotreba prezervativa od lateksa deluje kontracepcijski u 95 do 98 odsto slučajeva.

Takođe, druga klinička istraživanja potvrđuju da pravilna i stalna upotreba prezervativa od lateksa visokog kvaliteta efikasno štiti od HIV-a, drugih polno prenosivih bolesti, kao i od neplanirane trudnoće.


 
P

PYC

Član
#25
Muška kontracepcija

Umesto kondoma, stižu ultrazvučni udar, ‘suvi orgazam’ i injekcije
Izvor: Blic B. Tasić | 26. 02. 2011. - 16:49h

Na zapadu raste interes za proizvodnjom sigurne muške kontracepcije, a nove i sigurne testirane metode blokiraju produkciju spermatozoida i izazivaju “suvi orgazam”.
73811_svsexfotoshutterstock_f.jpg?ver=1298670252

Hormonski implantanti najbolje su i najsigurnije kontraceptivno sredstvo za žene, tvrde naučnici.


Reč je o štapiću koji se umeće pod kožu nadlaktice i otpušta hormone koji sprečavaju trudnoću u trajanju od tri godine.

Ali kako je seks obostrana odluka, muškarca i žene, mnogobrojna istraživanja posvetila su se otkrivanja delotvorne i sigurne kontracepcije za muškarce.

Tradicionalna odgovornost žene oko kontracepcije mogla bi da bude prebačena na jači pol, pa se u razvijenim zemljama beleži sve manje muških predrasuda.

Ultrazvučni udar zaustavlja proizvodnju sperme

Naučnici su otkrili da ultrazvučni uređaj može da se koristi u svrhu kontracepcije za muškarce. Jedan udar ultrazvučnih talasa može da zaustavi proizvodnju sperme na šest meseci, tvrde istraživači sa univerziteta Severna Karolina.
- Na ovaj način muškarci bi za mali trošak imali sigurnu šestomesečnu kontracepciju koja nije hormonska i za samo jedan tretman - tvrdi vođa istraživanja dr Džejm Curuta.


Suvi orgazam za muškarce

Britanski istraživači rade na razvoju pilule za muškarce, koja će sprečiti ejakulaciju uprkos postizanju orgazma. Efekat “suvog orgazma” zabeležen je kao nuspojava antipsihotika korišćenih 1960-ih godina, a danas se njihovi sastojci upotrebljavaju za kontrolu začeća.
Profesor Džon Guilebaud sa univerziteta u Londonu smatra kako bi se ovom metodom mogla postići potpuna delotvornost u roku od dva sata nakon uzimanja tablete.


Hormonska injekcija

Testosteronska injekcija koja bi se muškarcima davala jednom mesečno u zadnjicu delotvorna je je poput antibebi piula za ženu ili prezervativa. Ona radi na principu smanjenja nivoa dve važne moždane hemikalije, folikulostimulišućeg i luteinizirajućeg hormona, zbog čega se prekida proizvodnja sperme. Međutim, efekat je potpuno reverzibilan i količina muških rasplodnih ćelija vraća se u normalnu nakon šest meseci. Testiranja su pokazala su da je injekcija uspešna u 99 odsto slučajeva.
 
BettyBoop1

BettyBoop1

Član
#26
...prekinuti snosaj...nije za muskarce bez iskustva....to je za one koji su u dugoj vezi ili braku, gde ukoliko se desi da dodje do trudnoce to nece biti smak sveta....jer rizik ipak postoji....
 
P

"Plazma Keks"

Član
#27
...prekinuti snosaj...nije za muskarce bez iskustva....to je za one koji su u dugoj vezi ili braku, gde ukoliko se desi da dodje do trudnoce to nece biti smak sveta....jer rizik ipak postoji....

Apsolutno se slazem.
Prekinuti snossaj nije sigurna kontracepcija, tesko da de moze i nazvati kontracepcijom.......
 
M

Marjan Lazic

#29
Mislim da je najvaznije da se svi sexualno obrazuju. Pilule su jako dobra stvar, vazno je da se uzimaju redovno , problemi nastaju kada je covek rasejan, opterecen sa necim . U tom slucaju kod tih zaboravnih osoba je najbolje da stave spirale. Ne postoje ni jedne medizinske Studije u svetu koje dokazuju stetnost pilula ako se postuje to kako ih treba uzimati (ne pusiti) Ima hormonskih spirala one cak mogu da koriste osobe koje imaju vise seksualnih partnera. Za one osobe koje imaju samo jednog partnera one mogu bakarne spirale one se koriste 5 godine. Brojanje plodnih i neplodnih dana je nesigurna metoda , ako se zna da spermatozoidi mogu do 7 dana da budu aktivni. Uopste ne uzimati lekove moze jako da steti zdravlju npr osobe koje imaju visok krvni pritisak.
 
Golden red

Golden red

Član
#30
Šta su to hormonska kontraceptivna sredstva?Hormonsko kontraceptivno sredstvo u vidu injekcija primenjuje se jednom u 12 nedelja (8-14 nedelja u zavisnosti od proizvođača) a sadrži kombinaciju estrogena i progestina. Deluju tako što sprečavaju ovulaciju, dovode do promene karateristika cerviklane sluzi koja postaje gušča i teško prohodna za spermatozoide, kao i do istanjenja endometrijuma koji takav nije pogodan za implantaciju oplođene jajne ćelije.

kontracepcija.jpg


Indikacije – Pogodan za žene koje nisu rađale a žele dugotrajno reverzibilno kontraceptivno sredstvo. Zbog uticaja na gustinu kostiju obratiti pažnju pri prepisivanju sredstva adolescentkinjama (može se prepisati u slučajevima da joj drugi metodi kontracepcije ne odgovaraju ili su kontraindikovani), žene starije od 40 godina (korist nadvlađuje rizik te ako druge metode nisu prihvatljive za pacijentkinju ili su kontraindikovani može se primeniti ). Može se bezbedno koristiti kod osoba sa BMI većim od 30 kao i kod žena koje doje. Može se koristiti kod žena sa migrenama sa ili bez aure, kod žena gde je estrogen kontraindikovan i kod žena sa dijabetesom. Može dovesti do smanjenja učestalosti epi napada. Bezbedaan način konracepcije kod HIV pozitivnih žena kao i kod žena sa AIDS ali pri savetovanju treba promovisati sigurne polne odnose. Kod žena koje koriste lekove koji indukuju enzime jetre mogu se bezbedno koristiti bez potrebe za smanjenjem doze kontraceptivnog sredstva. Tokom upotrebe ovog kontraceptivnog sredstva preporučuje se dodatan unos kalcijumu vidu efereta klacijuma.

Primena
– duboka intramuskularna injekcija u gluteus, deltoideus ili spoljašnju butinu. Po isključenu postojanja trudnoće sa primenom se može početi od 5og do 15og dana menstrualnog ciklusa bez potrebe za dodatnom metodom kontracepcije. Ako se sa primenom počne van navedenog perioda MC potrebna je dodatna barijerna metoda kontracepicije tokom prvih 7 dana od injekcije. Injekcija se može dati i odmah nakon abortusa u
prvom ili drugom tromesečju kao i bilo kada posle porođaja.

Praćenje i komplikacije – kod žena koje kasne do 2 nedelje sa ponovljenom dozom gestagena može se dati injekcija bez potrebe za dodatnom kontracepcijom po davanju. Perzistentno krvarenje povezano sa DMPA može se lečiti etinil-estradiolom. Žene koje žele da nastave sa koriščenjem ovog sredstva i posle 2 godine, treba da prođu detaljan pregled, savetovanje o koristima i rizicima ovog načina kontracepcije i pružiti im podršku u odluci da nastave ili odustanu od daljeg koriščenja ovog sredstva. Ako se desi trudnoća tokom upotrebe DMPA ne postoje podaci o razvoju kongenitalnih malformacija fetusa. Najčešća neželjena dejstva su: iregularno produženo krvarenje (obične prestaje 6. meseca posle početka primene injekcija), promene na mestu davanaj injekcije (osip, bol), porast telesne težine, promene libida, depresija, nervoza, vrtoglavica, mučnine, promena apetita, glavobolja, osip kože, hiperpigmetcija kože, napetost i bolna osetljivost dojki, gubitak kose, pojačana maljavost lica i tela.

Kontrola- Ne postoji potreba za kontrolom nakon administracije injekcije. Nadalje redovne godišnje ginekološke kontrole.

Izvor: Lepota&Zdravlje
 
Poslednja izmena:

Top