Kontracepcija

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Zaštita od neželjene trudnoće - 120 sati




Posle nezaštićenog seksualnog odnosa u periodu kada su najveće šanse za začeće, najbolje što žena može da uradi je da uzme pilulu "jutro posle"



Hitna kontracepcija je metoda savremene zaštite od neželjene trudnoće


Posle nezaštićenog ili neželjenog seksualnog odnosa u periodu kada su najveće šanse za začeće, najbolje što žena može da uradi je da uzme pilulu "jutro posle" koja deluje do 72 sata nakon odnosa. A odnedavno je na tržištu i nova tableta koja je efikasna čak i pet dana kasnije.

- Ove pilule utiču na poremećaj rasta folikula i sprečavanje ovulacije - kaže dr Ana Jovanović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje.

- Ni jedna ni druga ne mogu da utiču na već nastalu trudnoću, nisu abortivne. Zbog hormonskog profila, mehanizma dejstva i prisustva receptora u manjem procentu deluju na sluzokožu materice da se, ukoliko se desila ovulacija, potencijalno oplođena jajna ćelija ne usadi u materici.


Ali ako se usađivanje već desilo, pilula neće delovati. Efikasnost pilule koja štiti od neželjene trudnoće u prvih 72 sata je 81 do 90 odsto, a koja deluje do pet dana kasnije 98-99 odsto.

Hitna kontracepcija, kao i tablete koje se koriste za redovnu kontracepciju, nisu baš popularne među ženama, uglavnom jer ne znaju kako one deluju i zbog straha od neželjenih dejstava. Dr Jovanović, međutim, objašnjava da hitna kontracepcija sadrži hormon koji je manje opasan od onog koji se nalazi u svakoj kombinovanoj tableti.

- Hitna kontracepcija je metoda savremene zaštite od neželjene trudnoće, ali nije namenjena za redovno korišćenje, već samo za hitno delovanje - ističe dr Ana Jovanović. - Ove tablete štite samo od polnog odnosa koji se desio u poslednjih 72 ili 120 sati, ali ne deluju unapred, pa je neophodno koristiti mehaničku zaštitu od trudnoće, na primer kondom, dok ne počne menstruacija.


MESEČNO JEDNA PILULA

Tablete koje deluju u prva 72 sata mogu da se kupe u apotekama, a druge, koje su efikasne pet dana, mora da propiše lekar, jer je njihovo uzimanje ograničeno, i mesečno može da se popije samo jedna.







Izvor: Novosti
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Pilula za jutro posle






Hitna kontracepcija koja se može primeniti nakon rizičnog seksualnog odnosa. Zaštita od neželjene trudnoće može se primeniti tri odnosno pet dana posle odnosa


Tableta za hitnu kontracepciju je 95 odsto efikasna


NEŽELJENA trudnoća može da se spreči i posle nezaštićenog seksualnog odnosa - tzv. pilulom za jutro posle. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je ovu tabletu "zlatnim standardom" u hitnoj kontracepciji. Istraživanja, međutim pokazuju da je mali broj žena upoznat sa mehanizmom ove pilule, a da poznaju njene efekte, 50 odsto ispitanica bi je koristilo.

Dr Biljana Živaljević, ginekolog iz KBC "Dragiša Mišović", objašnjava da pilula za hitnu kontracepciju služi kao zaštita od neželjene trudnoće najkasnije tri dana posle odnosa:

- Najbolje je da se pilula popije 12 sati od nezaštićenog odnosa, jer do tada ima najveći efekat. Međutim, ne sme da se koristi kao zamena za redovnu kontracepciju.

Hitna tableta sadrži "jednu dozu" hormona progesterona, koji se nalazi i u klasičnim kontraceptivnim tabletama. Razlika je u tome što hitna kontraceptivna tableta sadrži veću dozu hormona nego jedna klasična tableta za kontracepciju. Zbog toga se njena česta upotreba ne preporučuje.

Hitna kontraceptivna tableta sprečava neželjenu trudnoću na više načina, u zavisnosti od toga u kom stadijumu je ciklus: sprečava oslobađanje jajne ćelije iz jajnika (sprečava ovulaciju), onemogućava oplođivanje jajne ćelije koja je već oslobođena ili može da prouzrokuje promene endometrijuma koje otežavaju implantaciju.

- Nakon uzimanja hitne kontraceptivne tablete krvarenje može da se javi nedelju dana ranije, ali nakon toga se uspostavlja normalan ciklus. Tako, žene koje planiraju trudnoću mogu da se opuste već sledećeg meseca - kaže dr Živaljević.

Prema rečima dr Živaljević, tableta za jutro posle nije tableta za pobačaj, pa ne deluje ako je već došlo do začeća, i ne štiti od polno prenosivih bolesti:

- Kod nekih žena mogu da se jave ranije ili zakasnele menstruacije, ali ukoliko menstruacija kasni više od sedam dana, vrlo je moguće da je došlo do trudnoće, i u tom slučaju treba posetiti ginekologa.


NAJEFIKASNIJA PRVOG DANA

Ako se popije u roku od 24 sata od nezaštićenog odnosa, tableta za hitnu kontracepciju je 95 odsto efikasna. Ukoliko se popije u roku od 48 sati, efikasnost se smanjuje na 85 odsto, a do 72 sata nakon rizičnog odnosa, tableta osigurava efikasnost 58 procenata.

DVE VRSTE PILULA

Na našem tržištu dostupna su dva proizvoda za hitnu kontracepciju: jedan od njih kupuje se u apoteci bez recepta i deluje ako se popije u roku od 72 sata. Drugi proizvod uzima se čak u roku od 120 sati (pet dana) nakon rizičnog odnosa i izdaje se na lekarski recept. Njena efikasnost ne zavisi od vremena kad je žena popije, i ona je podjednako efikasna prvog i petog dana od rizičnog odnosa.











Izvor: Novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vodič kroz savremenu kontracepciju: Pilule

Vodič kroz savremenu kontracepciju: Pilule

Izbor sredstva za kontracepciju uvek je neka vrsta kompromisa pošto "savršen" metod ne postoji. Sigurnost i efikasnost verovatno su najvažniji faktori, a da biste mogli da donesete pravu odluku MONDO vam predstavlja kratak "vodič" kroz savremenu kontracepciju.

v262583p0.jpg
Guliver/Getty images

Pored kondoma i spirale o kojima smo već pisali, na raspolaganju su vam i različite generacije oralnih kontraceptiva.

U vezi sa pilulama za kontracepciju i u 21. veku vladaju brojne predrasude. Devojke se boje da će se od pilula ugojiti, dobiti akne, ili čak kancer... Evo kako stvari zaista stoje i šta stvarno možete da očekujete ako se odlučite za primenu oralne kontracepcije.

"Devojke se često brinu da će se zbog pilula ugojiti, da će im se pokvariti ten, pojačati maljavost... Upravo je obrnuto. Generalno, danas pilule treba da, pored svoje osnovne funkcije sprečavanja začeća, otklanjaju sve te probleme, a nekim slučajevima se zbog toga i prepisuju. Pilule za kontracepciju same po sebi neće nikome napraviti karcinom dojke, ali jesu kontraindikovane kod žena koje su imale hormon-zavisni tumor dojke, ili kod kojih ta bolest postoji u porodičnoj anamnezi. To da se od pilula dobija rak samo je jedna od mnogih zabluda ", objašnjava za MONDO dr Slavica Pavlović iz ginekološko-akušerske ordinacije "Natal".

Pre prepisivanja pilule potrebno je uraditi osnovnu krvnu sliku, proveru nivoa šećera u krvi, transaminaze jetre i bilirubin. Pošto se pilule metabolišu u jetri lekar mora imati uvid u stanje pre početka uzimanja pilula da bi kasnije mogao da prati zdravstveno stanje pacijentkinje. Posle godinu dana potrebno je ponoviti analize da bi se proverilo da li je sve u redu.

Da li je potrebno praviti pauzu tokom uzimanja kontraceptivnih pilula?

"Farmaceutske kuće tvrde da nije potrebno praviti pauzu u uzimanju pilula. Ipak, pacijentkinjama savetujem da na godinu, godnu i po dana uzimanja pilule naprave dva meseca pauze jer se onda nakon prestanka uzimanja oralne kontracepcije brže uspostavlja prirodan ciklus."

Pilule za kontracepciju isključuju ovulaciju. Uzimanjem pilula nivo hormona se reguliše tako da potpuno isključuje lučenje folikulostimulizirajućeg (FSH) i luteinizirajućeg hormona (LH), koji stimulišu rast i sazrevanje folikula i kasnije oslobađanje jajne ćelije. Kad se uzima pilula jajnici su uspavani i folikuli ne rastu.

Sve pilule za kontracepciju rade na tom principu, ali savremene pilule donele su i neke novine.

"Do pojave pilule 'džez', oralni kontracpetivi su se uzimali 21 dan, nakon čega je sledila sedmodnevna pauza tokom koje bi dolazilo do menstruacije. 'Džez' je probio tu barijeru, pošto se uzima svih 28 dana ciklusa. Pri tome je 24 dana u pitanju pilula sa aktivnom supstancom, tako da je estrogena faza malo produžena, a poslednje četiri pilulice su placebo, vitaminski preparat zapravo. Time je izbegnuta ta sedmodnevna pauza, tako da devojka ne mora da razmišlja o datumima. Kad ispije jednu tablu onda kreće sa drugom. Ciklus bude u periodu od one četiri placebo pilule. I inače je kod uzimanja pilula sama menstruacija skraćena na dva do tri dana, slabijeg intenziteta", kaže dr Pavlović.

Pilule najnovije generacije otišle su još korak dalje. "'Klera', najnovija pilula na našem tržištu je četvorofazna, ona potpuno imitira promene u okviru prirodnog ciklusa, jer je doza hormona snižena toliko da i organizam kao da funkcioniše na nižem nivou. Pije se 28 dana, ali se pilule moraju uzimati sukcesivno, tačno onim redom kako je napisano od dana kad se počne sa uzimanjem, jer nije u svim pilulama, kao što je ranije bio slučaj, ista doza hormona", objašnjava dr Pavlović.

Kada može da se počne sa pilulama za kontracepciju?

"Ako je devojka dovoljno zrela za seksualne odnose, zrela je i za pilule za kontracepciju. Zato je važno da se pre stupanja u seksualne odnose mladi jave lekaru, da dobiju proverene informacije i izaberu najbolju metodu kojom će zaštititi svoje zdravlje."

Pilule za kontracepciju potpuno su isključene ako u porodičnoj anamnezi postoji hormon-zavistan tumor dojke, ako postoji neko kardiovaskularno oboljenje, ili neko u bliskoj porodici ima probleme sa trombozom. Važno je napomenuti da pušenje i pilula "idu" zajedno samo do 35. godine. Posle toga, žena jednog mora da se odrekne jer i duvan i pilule deluju negativno na krvne sudove. Ako se isključi duvan, sa pilulama može da se nastavi.

Ako se i pored svega što nam je danas na raspolaganju kada je o kontracepciji reč desi "rizičan" odnos, tu je pilula za jutro posle. Ipak, ovi lekovi nisu bezazleni.

"Pilula za jutro posle je nužno zlo. To nije kontraceptivno sredstvo i ne sme se koristiti kao uobičajena metoda. U ekstremnim situacijama može da se primeni, naravno, ali to ne sme preći u naviku", kaže dr Pavlović.

"Od pilule koja se uzimala u dve doze, jedna što pre posle samog rizičnog odnosa, a druga za 12 sati, preko 'eskapela' koji je u jednoj piluli koja se uzima u prva 72 sata posle rizičnog odnosa, došlo se do pilule 'ela one'. Ova pilula za jutro posle nove generacije može da se uzme do pet dana nakon rizičnog odnosa. Ali, jako je važno da mladi znaju da je puno neželjenih trudnoća bilo kada su se koristile pilule za jutro posle, da te tablete mogu da izazovu i poremećaj ciklusa jer one proizvode snažan hormonski udar... Naravno, ti poremećaji ciklusa su prolaznog karaktera, smire se kroz mesec ili dva, ali generalno pilule za jutro posle ne smeju se korisiti kao vid kontracepcije."

Pilule za jutro posle sprečavaju implantaciju oplođene jajne ćelije. One praktično izazovaju rani subklinički pobačaj ako je došlo do oplodnje.

U Srbiji su dostupne dve vrste pilula za jutro posle - 'ela one' ide samo na recept, dok se 'eskapel' može kupiti i bez recepta.

"Ako je već došlo do rizičnog odnosa, i ako su partneri sigurni da ne žele bebu, pilula za jutro posle bolji je izbor od abortusa", kaže dr Pavlović.

Ipak, bez obzira na sve mogućnosti koje pružaju savremene metode kontracepcije, neželjene trudnoće se dešavaju. Ako su partneri sigurni da ne žele da zadrže bebu, lekaru treba da se jave što pre: "Svako ko se upušta u seksualne odnose mora da preuzme i odgovornost koju to nosi. Da vodi računa o sopstvenom zdravlju, i da ima u vidu da se nekad dešavaju i neplanirane stvari. U takvim situacijama partneri moraju biti spremni da u razumnom vremenskom roku donesu odluku o tome šta zaista žele da rade. To nikad nije lako, ali što vreme više odmiče, pa devojka odlaže odlazak lekaru, ili ne sme da kaže roditeljima, veća je opasnost od komplikacija, veći je rizik i mogućnost da se to pretvori zaista u porodičnu, pa i društvenu dramu. Ako već imate seksualne odnose, pa se još desi da niste koristili sve ono što postoji kao paleta mogućnosti da se zaštitite, pa dođe i do neželjene trudnoće, onda morate biti spremni i na moguće posledice. Devojke ne bi trebalo da odlažu rešavanje problema, po svakom izostanku ciklusa dužem od sedam dana treba uraditi test. Testovi za rano utvrđivanje trudnoće su u slobodnoj prodaji u apotekama, a sve laboratorije rade i test krvi 'beta HCG'. Ukoliko rezultat bude pozitivan, a trudnoća je ipak neželjena, u najkraćem mogućem roku treba se javiti lekaru."

(MONDO, Z. Ć)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vodič kroz savremenu kontracepciju: Spirala

Vodič kroz savremenu kontracepciju: Spirala

Izbor sredstva za kontracepciju uvek je neka vrsta kompromisa pošto "savršen" metod ne postoji. Sigurnost i efikasnost verovatno su najvažniji faktori pri izboru, a da biste mogli da donesete pravu odluku MONDO vam predstavlja kratak "vodič" kroz savremenu kontracepciju.

v262454p0.jpg
Guliver/Getty images

Za osobe koje su u stabilnoj vezi, pored kondoma o kojem smo pisali juče, metoda izbora može biti i spirala koja ima svojih prednosti, ali i izvesnih ograničenja.

"Spiralu preporučujem kao metodu izbora ženama koje su rađale, koje su u stabilnoj vezi, tako da nemaju promene partnera. Ako imate spiralu i često menjate partnera, razmišljate samo o tome da ste zaštićeni od neželjene trudnoće i potencijano ste u opasnosti da dobijete neku seksualno prenosivu infekciju. Uz to, kod žena koje imaju spiralu progresija infekcije je mnogo lakša", kaže za MONDO dr Slavica Pavlović iz ginekološko-akušerske ordinacije "Natal".

Ali, ako isključimo često menjanje partnera, spirala je vrlo komforno sredstvo kontracepcije. Po aplikaciji, žena je 'mirna' pet, šest godina, uz redovne ultrazvučne kontrole jednom godišnje, da se vidi da li spirala stoji u ispravnom položaju.

"Spirala od začeća štiti mehanički. Ona pravi prolazno zapaljenje endometrijuma, odnosno sluzokože materice. Dovodi do stanjivanja endometrijuma i onemogućava implantaciju, usađivanje oplođene jajne ćelije čak i ako dođe do oplodnje. Na taj način spirala mehanički sprečava da do trudnoće dođe", objašnjava dr Pavlović.

Ženama su danas na raspolaganju i takozvane bakarne spirale. "Ova vrsta spirale obložena je tananim nitima bakra, pa pošto bakar ima spermicidno dejstvo, toksičan je za spermatozoide, ovaj tip spirale osim na mehaničkom deluje i na hemijskom nivou. Osim toga, ženama je na raspolaganju i 'mirena', hormonska, progesteronska spirala, koja potpuno istanjuje endometrijum, pa je on onesposobljen za implementaciju, tako da ova spirala trudnoću sprečava mehanički i biohemijski."

Nastavak priče o savremenim metodama kontracepcije čitajte na MONDU sutra...

(MONDO, Z.Ć)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vodič kroz savremenu kontracepciju: Kondom

Vodič kroz savremenu kontracepciju: Kondom

Izbor sredstva za kontracepciju uvek je neka vrsta kompromisa pošto "savršen" metod ne postoji. Sigurnost i efikasnost verovatno su najvažniji faktori pri izboru, a da biste mogli da donesete pravu odluku MONDO vam predstavlja kratak "vodič" kroz savremenu kontracepciju.

v262343p0.jpg
Guliver/Getty images

Pre nego što pređemo na priču o kontracepciji, da razjasnimo: prekinut snošaj i "računanje" plodnih i neplodnih dana nisu metode kontracepcije.

Prekinut odnos potpuno je nepouzdan jer se određena količina spermatozoida oslobodi i u toku petinga, pre same ejakulacije, a kao što svi znamo, za začeće je dovoljan i jedan. Brojanje plodnih dana funkcioniše samo ako devojka ima idealan ciklus, uvek na 26 ili 28 dana. Ali, pošto to uglavnom nije slučaj, nema potrebe da se u 21. veku kockate i dovodite se u potencijalno nezgodnu situaciju.

Da bismo vam pomogli da izaberete kontraceptivnu metodu koja vam najviše odgovara, o savremenim kontraceptivima i izborima koji se nude razgovarali smo sa dr Slavicom Pavlović iz ginekološko-akušerske ordinacije "Natal".

"Kondom je prvo sredstvo koje se preporučuje mladima. On predstavlja mehaničku zaštitu, a savetuje se njegova primena i kada se koriste druge metode kontracepcije, jer kondom ima jednu veliku prednost u odnosu na druga sredstva - štiti i od infekcija. Pilula, sprirala i druge metode kontracepcije štite samo od neželjene trudnoće, a kondom je jedino što štiti i od infekcija", kaže za MONDO dr Pavlović.

Kondom uglavnom štiti od svih infekcija, ali pošto se obično stavlja neposredno pre penetracije, u nekim slučajevima može doći do infekcije HPV virusom ili virusom genitalnog herpesa kontaktom i pre samog odnosa. Ipak, do infekcije ne dolazi "tek tako", već samo u slučajevima da postoje mikropovrede kože genitalija oba partnera.

Problem sa HPV virusom je činjenica da on može da bude prisutan u organizmu i tokom dužeg vremenskog perioda, a da osoba i ne zna da ga ima, jer se kondilomi, koji su samo manifestacija HPV infekcije, često ne pojavljuju ukoliko je imunitet inficiranog snažan.

"Zabluda da kondom ne štiti od HPV virusa je proistekla iz toga što se kondom ne koristi od samog starta. Uvek imate predigru gde partneri dođu u kontakt jedno sa drugim, a onda neposredno pre samog čina stave kondom. E taj 'uvod' može da bude prilika da se dobije HPV virus. Sam kondom, ako se pravilno koristi, jeste dosta dobra zaštita od svih polno prenosivih infekcija", objašnjava dr Pavlović.

Pojedini tipovi HPV virusa mogu da izazovu rak grlića materice. To ne znači da će svaka devojka koja dobije HPV infekciju dobiti i rak grlića materice, ali u 90 ili čak i više procenata slučajeva ispostavi se da je obolela žena nosilac HPV virusa. Postoji više od 100 različitih tipova ovog virusa. Neki tipovi biće samo kozmetički problem, napraviće papilome, bradavice, i to onda mora da se otklanja, ali neki zaista napadaju ćelije grlića, promene im metabolizam, što ćelije pretvara u maligne i počinje da se razvija karcinom.

"Zato je kod svake žene kod koje je registrovana HPV infekcija obavezna kontrola Papa testa i češće nego što je uobičajeno, dakle, na šest meseci recimo umesto na godinu dana kako se obično praktikuje", kaže dr Pavlović.

Nastavak priče o savremenim kontraceptivnim metodama čitajte na MONDU sutra...

(MONDO, Z. Ć)



 
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Sa zenom kojom se ne bih mogao ozeniti ne bih ni legao.
Mislim da je najbolja kontracepcija "vadjenje na vrijeme", ako je muski partner zaista pouzdan.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pa i nije... ona bleda tečnost koja se javlja pre spreme (trenutno ne mogu da se setim imena, ali svi znamo o čemu se radi), takođe sadrži spermatozoide iste pokretljivosti, tako da se tako dogodilo i mnogo trudnoća, i na žalost, mnogo abortusa.
 
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Moje je iskustvo sasvim drugacije.... ili imam jako veliku moc samokontrole. Ne moze da podje ni atom a da ne osjetim
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kondom koji nestaje posle seksa štiti od bolesti i neželjene trudno

Kondom koji nestaje posle seksa štiti od bolesti i neželjene trudnoće

Naučnici uz pomoć nove tehnike razvijaju novu generaciju kondoma za žene, koji će biti napravljeni od specijalno prilagođenih nanovlakana koja se posle seksa jednostavno rastapaju u telu.

news_15809.jpg

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu uz pomoć
nove tehnike planiraju da naprave veoma tanke kondome za žene napravljene od vlakana i lekova.

Lekovi koji će se koristiti tokom proizvodnje ovih kondoma sprečavaće infekcije HIV-om, pružaće zaštitu od mnogih polno prenosivih bolesti i zaustavljaće kretanje spermatozoida.

Kondomi će biti dizajnirani tako da će se u potpunosti razgrađivati i nestajati nakon seksa u roku od nekoliko minuta.

Žene će moći da ih diskretno stave pre seksa, a štitiće ih od neželjene trudnoće, HIV-a i polno prenosivih bolesti.

"Višenamenske preventivne tehnologije, koje istovremeno štite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti su globalni zdravstveni prioritet.

Kombinovanjem hemijskih i fizičkih barijera stvara se ogroman potencijal za dizajniranje efektivnih višenamenskih preventivnih tehnologija.

Međutim, integracija oba funkcionalna dela u jedan uređaj je veliki izazov. Mi smo pokazali da je moguće kreirati materijal koji će predstavljati i hemijsku i fizičku barijeru", navodi se u izjavi naučnika.

Naučnici su
nedavno
dobili finansijsku pomoć u iznosu od milion dolara od Bila Gejtsa i njegove žene Melinde, da bi usavršili ovu tehnologiju.

(klix)



 
Natrag
Top