Hvala ti druze na lijepim rijecima, nazalost, sve sto si napisao je na mjestu, i iako sam mislio da ce s' godinama narod da se bar opste edukuje, prvenstveno zbog sebe, jer vec odavno zivimo u vremenu visoke tehnologije koju je i nama koji je pratimo tesko "pohvatati", do u detalj, naprotiv, nas narod i dalje racunar smatra spravom za video igrice, surfanje po netu i kao multimedijalni uradjaj.
Vidis, mnogo puta sam ispao budala u ocima tih "pametnih", samo zbog toga sto sam pokusavao da im objasnim najprostije stvari za njihovo dobro, i vjeruj mi da sam odavno digao ruke od toga, mislim, potpuno mi je svejedno, dosao sam u stadium kad vise nemam ni snage a ni volje da objasnjavam iste stvari skoro svaki dan i shvatio sam da sam ipak najpametniji kad cutim.
Primjer, prosle sedmice mi dolazi klinac i kaze istim ovim rijecima: "Jarane, 'ocu da mi "slozis", komp da gori", gdje je on poceo da nabraja od Intelovog i7, preko grafike u vidu Ati 7000 serije, RAM-a od 16Gb i kao vrhunac ludosti SSD-a od 150Gb!?
Ok, ja sam mu prije svega lijepo rekao koliko to okvirno uopste kosta i da, realno, on za takvom konfiguracijom nema potrebu, rekao sam mu prvo da se mane SSD-a i uzme SATA disk, da je i7 najobicniji Quad Core koji ustvari "glumi", 8 jezgara na sta je on mrtav hladan rekao da nema veze i da sklapam jer, aman, "Jaran", hoce da ima najjacu budzu u kraju ...
Posto sam vidjeo da decko hoce bas to, bilo mi je potpuno svejedno, dogovorio sam se sa njim sta hoce i kad sam ga pitao za kuciste i napajanje, lik je 'ladno izabrao nekog kineza od 400 grama sa sve ATX kineskom napojnom od "1000 W", jer, iako sam mu rekao da se na napajanju ne stedi novac i da je napajanje glavno u racunaru, on je ipak ostao pri svom.
I kud dalje da ti pricam, to je opsta kultura i znanje prosjecnog covjeka kod nas sa kojom se moras pomiriti, mnogo puta mi se desavalo da traze polovan laptop "XP", umjesto HP, AKER-a, nekada jako popularni Intel "Keleron", " Cetvorku PentiJum", i da ne nabrajam dalje jer udavih sa ovim postom.
Na kraju, sta da se radi, nije nas niko tjerao da se hvatamo u kolo u kojem ne znamo igrati, cuvaj zivce i gledaj da ti price na jedno uho udju a na drugo izadju, jer koliko se god trudio, jednostavno, ne mozes nista promjeniti.
Pozdrav i svako dobro