Kokice na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čokoladne kokice

Potrebno je: 500 g kokica, 200 g kristal šećera, 4 kašike meda, 1 dl vode, kašičica sirćeta, kašičica morske soli, 100 g maslaca, 3 kašike kakao-praha, kora od pomorandže, 1/4 kašičice bibera, 1/2 kesice vanilin šećera i 2 kašike ulja.

Napravite kokice, dodajte im ulje i stavite u veliku posudu. U manjoj šerpi pomešajte kristal šećer, med, vodu, sirće i so, sve dobro promešajte i kuvajte na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući da se šećer istopi. Kada provri kuvajte još 5 minuta, sklonite sa ringle i u tu smesu dodajte maslac, kakao, izrendanu koru pomorandže, biber i vanilin šećer. Mešajte sve dok se maslac ne istopi, a smesa sjedini i postane glatka. Prelijte preko kokica, lagano promešajte, sačekajte 3 minuta da se ohladi, pa rukama koje ste namazali uljem ili maslacem vadite kokice na papir da bi se sasvim ohladile, a zatim ih stavite u činiju i služite.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čokoladne kokice

Čokoladne kokice

1.jpg

Sastojci

  • 2-3 žlice ulja
  • 150 g kukuruza kokičara
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 30 g maslaca
Priprema

  • 1 U posudu sa širim dnom stavite ulje i kratko ga zagrijte.
  • 2 Posudu s uljem maknite s vatre, na ulje stavite kukuruz kokičar, poklopite i posudu vratite na vatru. Kada čujete da kokice počnu “pucati”, poklopac vrlo malo “otklopite” i kokice nastavite peći.
  • 3 Tijekom pečenja posudu s kokicama tresite kako vam kokice ne bi zagorjele. Pečene kokice istresite u zdjelu i ohladite.
  • 4 Čokoladu otopite na pari pa joj dodajte maslac narezan na listiće. Čokoladu malo ohladite, a zatim dio po dio pečenih kokica stavite u otopljenu čokoladu, vadite ih šupljom žlicom i dobro ocijedite.
  • 5 Kokice s čokoladom stavite na pek papir u jednom sloju i dobro ohladite.
Posluživanje
Poslužite ih u kombinaciji s drugim slanim ili slatkim grickalicama.

Savjet

Kokice možete ispeći i u mikrovalnoj pećnici, a zatim preliti čokoladom.

Izvor: Coolinarika.com









 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pet ekstra dodataka za fantastične kokice bez grama soli

Pet ekstra dodataka za fantastične kokice bez grama soli

Zbog različitih vrsta pripreme i preliva, kokice se nepravedno stavljaju u rang sa zabranjenim zalogajima. Iako su najzdravije one pripremljene bez pojačivača ukusa kao što je i so, mi vam otkrivamo uz kojih pet dodataka ne morate da žrtvujete svoju želju za slatkim ili ljutim kokicama.

1.jpg

Kokice pečene u šerpi na jakoj vatri i na tek par kapi ulja je najzdraviji način njihove pripreme. Dodaci kojima možete pojačati njihov ukus dodaju se posle pečenja i zamenjuju so i druge pojačivače ukusa koji su opaki saveznici u nakupljanju masnih jastučića.

1. Čili papričica za ljubitelje ljutog
Tek ispečene kokice pospite s 3/4 kašičice čilija u prahu. Ovaj začin će vam malo "opeći" jezik, ali isplati se ako znamo da čili papričice ubrzavaju metabolizam i sagorevanje masti.

2. Susam i nori alge
Pomešajte dve kašičice prženog susama s pola kašike nori algi koje imaju slatkast ukus, a osim toga izuzetno su zdrave. Ove poznate alge obiluju vitaminima A, B, C, kao i kalcijumom i gvožđem.

3. Maslinovo ulje s dodacima
Dve kašike maslinovog ulja pomešajte s 1/4 belog luka u prahu i 3/4 suvog bosiljka, ovaj miks je idealan za sve ljubitelje mediteranske kuhinje.

4. Slatki duet cimeta i šećera
Odlična zamena za beli rafinisani šećer je onaj dobijen iz kokosa, koji sadrži dvostruko više gvožđa i četiri puta više magnezijuma, pa ne čudi što ovaj preliv za kokice nosi predznak zdravo. Izmešajte dve kašike kokosovog šećera s 1/4 čajne kašike cimeta, pospite po kokicama i uživajte!

5. Tamna čokolada i bademovo mleko
Ako ste okoreli sladokusac, ovaj spoj bi trebao da udovolji vašim zahtevnim nepcima: 50 grama tamne čokolade s udelom kakaa od najmanje 70 posto stavite u posudu s četiri kašike bademovog mleka i otopite na pari. Kada se smesa ohladi na sobnu temperaturu, prelijte preko kokica.

(Zadovoljna)
 
Natrag
Top