Koji deo Novog Sada je najbolji za stanovanje?

Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Nije Novi Sad ali nije ni daleko

Ponuda kuća u Petrovaradinu

Petrovaradin u poslednje vreme postaje izuzetno zanimljiva lokacija, tako da kuće za stanovanje koje su u ponudi agencije Solis, često ima u ponudi. Međutim mora se napomenuti obzirom da smo rekli kako Petrovaradin postaje zanimljivo tržištu nekretnina, svaka kuća koja se ponudi na prodaju odmah se i proda.

Petrovaradin je u poslednjih nekoliko godina dobio na značaju, ali je zato ranije Dunav bio velika prepreka i pre svega psihička a ne fizička barijera. Prelazak preko mosta iz Novog Sada u Petrovaradin, bio je za neke ljude kao odlazak u neku drugu dimenziju. Međutim situacija sa tržištem nekretnina u Novom Sadu, dovela je do toga da su skoro sve slobodne lokacije u našem gradu za kupovinu kuća pa i izgradnju novih objekata, skoro u potpunosti iscrpljene.

Zbog ovakve situacije tržišta nekretnina u Novom Sadu, Petrovaradin se pokazao kao izuzetno interesantna lokacija i novo tržište nekretnina. Potencijalni kupci se zato u poslednje vreme rado odlučuju da kupe nekretninu u Petrovaradinu, kao i da svoj svakodnevni život svoje porodice premeste preko Dunava.


Suštinska razlika između života jedne porodice u stanu ili kući u Petrovaradinu je određeni vid slobode i veći nivo privatnosti koju pruža život u kući sa pripadajućim dvorištem. Život u kući je suštinski skuplji nego život u stanu, jer da bi se podigao nivo stanovanja dosta toga se mora privesti nameni.


Ponuda kuća u Petrovaradinu



Ako se živi u stanu to znači da će se stanari na skupštini stanara dogovoriti o zajedničkom čišćenju dvorišta ili popravci kvara na krovu ili u nekom drugom prostoru, dok sve ove aktivnosti i finansijske obaveze što se tiče života u kući, padaju isključivo na samog vlasnika kuće.




Razvoj Petrovaradina kao novog atraktivnog tržišta nekretnina, pre svega je zasnovan na potrošenim resursima za gradnju u Novom Sadu. Petrovaradin je trenutno velika teritorija koja pruža mogućnost razvoja tržišta nekretnina i to su pre svega prepoznali urbanisti, koji su shvatili kako kuće postaju atraktivna mesta za rušenje i kasnije izgradnju novih stambenih objekata.


Ekspanzija rušenja kuća i izgradnja novih stambenih objekata na neki način je poremetila dosadašnji nivo prodaje i kupovine kuća u Petrovaradinu. Mada i te trenutne lokacije ranije nisu bile poznate kao lokacije gde su se gradile porodične kuće i pre su to bili objekti koji su imali više stanara u jednom dvorištu, tačnije na jednoj parceli. Za Petrovaradin je izuzetno dobro to što se grade nove zgrade, jer su na tim lokacaijama ranije bili poprilično stari objekti, a pojedini su bili čak u jako lošem stanju.

Urbanisti su predvideli da se i kuće u bočnim ulicama a ne samo na glavnoj ulici u Petrovaradinu, mogu rušiti i zidati novi stambeni objekti. Upravo kuće u tim bočnim ulicama mogu postati još više interesantne investitorima, jer je jasno kako je život u bočnim ulicama znatno mirniji zbog manjeg protoka saobraćaja. Ovo je još jedan detalj koji opisuje koliko je Petrovaradin izuzetno zanimljiv kao lokacija za svakodnevni život jedne porodice.





Cene placeva u Petrovaradinu na kojima će se graditi zgrada, projektovane su tako da se cena ne formira prema tome u kakvom stanju se nalazi kuća, već kakav se objekat može izgraditi na postojećoj lokaciji. To znači da investitor ne kupuje ono što vidi, već potencijal te lokacije. I zato kuće koje nisu ekonomski vredne to ipak postaju zbog ekonomske isplativosti objekta koji će se na tom mestu izgraditi. Zbog ovih aktivnosti je i došlo do skoka cena kuća koje se prodaju u Petrovaradinu.



Zanimljivo je kako je situacija paradoksalna zbog toga, jer će vam investitor recimo platiti više za kuću koju prodajete zbog njegovog interesa za izgradnju objekta, nego što će vam za kupovinu iste kuće platiti fizičko lice koje je zainteresovano da u toj kući živi.


Delovi Petrovaradina nisu urbanističkim planom predviđeni za kolektivno stanovanje i zbog toga je tražnja za kućama u tim delovima Petrovaradina izuzetno velika. Na tim lokacijama je prisutan sasvim drugačiji koncept stanovanja gde su prisutne porodične urbane vile koje su građene od 1980-tih godina do današnjih dana. Za te delove Petrovaradina koji nisu doživeli promenu urbanističkih planova, uvek će biti interesovanja za porodično stanovanje.





Starije kuće koje se najčešće prodaju, nalaze se upravo u delovima Petrovaradina u kojima je predviđena gradnja. Jasno je kako će se većina tih starih kuća prodati i da će se na tim lokacijama izgraditi nove zgrade. Novih kuća koje su u ponudi na prodaju u Petrovaradinu ima, ali je ponuda nešto manja nego što je to slučaj sa starijim kućama. Placeva na kojima se nalaze ruševni objekti ima, ali se zna da se svi takvi ruševni objekti brzo i prodaju.

Po rečima Dragana Rabatića licenciranog agenta agencije „Solis“ i Petrovaradin će nakon određenog vremena doživeti sudbinu Novog Sada, što znači da će se i ovde kad tad resursi za gradnju potrošiti.


Ruševna kuća na placu u Petrovaradinu ima više prednosti, a jedna od njih je urbanizovana okolina, kao i ispravna dokumentacija i legalizovan objekat. U poslednje vreme se inače sve svelo na to da li je određena lokacija dobra za gradnju novog objekta ili ne, jer se uvek razmišlja o pozitivnoj računici i naravno samoj isplativosti.

Kupcima kuća u Petrovaradinu, uvek je najvažnije da kuća koju žele kupiti ima ispravnu dokumentaciju i da je uknjižena. Sve ostalo se svodi na čistu matematiku i naravno pripadajuću što bolju infrastrukturu (vodovod, kanalizacija, gas...). Najčešći potencijalni kupci kuća u bloku vila su „kreditni kupci“, kojima je ispravna dokumentacija izuzetno važna zbog odobrenja kredita banaka za kupovinu kuće.

Lokacija je potencijalnim kupcima nekretnina uvek bitna i to nebitno da li se radi o lokaciji za kupovinu kuće ili stana. Lokacije kuća u Petrovaradinu određuju i samu prodajnu cenu, jer kuće na dobroj lokaciju i dobrom okruženju, uvek imaju veću cenu od kuća koje se nalaze na nekim nižim delovima Petrovaradina.

Ceo tekst na blogu https://nekretnine-novi-sad.blogspot.com/
 
Učlanjen(a)
19.01.2020
Poruka
62
Bila sam u Begecu nekoliko puta i kazem da je fino mesto za porodicni zivot. Mirno, uredjeno, a blizu N.S.-a, tako da ko radi tamo moze da putuje svakog dana na posao.
 
Natrag
Top