Šta je novo?

Koji deo Novog Sada je najbolji za stanovanje?

  • Začetnik teme dusicadraga
  • Datum pokretanja
D

dusicadraga

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
18
Novosađani znaju, mada se verovatno ne slažu po tom pitanju, koji deo Novog Sada je najbolji za stanovanje. Neki će reći Novo naselje, neki Detelinara, neki Adice, neki Podbara, neki sajmište... Manje-više svako o svom delu priča najlepše i želi tako da ga predstavi.
Ali na sajtu Srbijaspace.com nađoh članak o Limanu, tačnije o Limanima, pa reših da ga podelim sa vama. :)

Koji deo Novog Sada je najbolji za stanovanje?Ako se pitate koji deo Novog Sada je najatraktivniji za stanovanje nedvosmisleno je to naselje LIman. Krenimo redom i pogledjamo kako se razvijalo ovo novosadsko naselje.
Sadašnja lokacija naselja Liman davne 1748. godine zvala se Veliki Liman. Ova lokacija se protezala od tadašnje Futoške šume, sadašnjim ulicama Alekse Šantić, Lasla Gala, Železničke sve do Bulevara Mihajla Pupina.
Reč Liman je u suštini naziv za tip Estuara, levkastog zaliva na ušću reke kojeg ima na obalama Azovskog i Crnog mora. Ova reč potiče od Grčkog jezika i u prevodu znači luka ili zaliv. Turci su ovu reč uvrstili u svoj jezik i najviše su zaslužni za upotrebu ove reči kasnije i u drugim jezicima poput srpskog, rumunskog, bugarskog i ukrajinskog.

Liman je davne 1748. godine imao naziv Veliki Liman!


Negde do početka 20. veka na prostoru sadašnjeg Limana, prostirale su se bare, livade, peščani sprudovi, vodeno bilje i vrbe. Naziv Mali Liman vremenom se prestao koristiti i to od vremena kada se na ovom terenu počelo graditi. Nekada je na lokaciji sadašnje Grbavice, među građanima bilo popularno šetalište „Šištat“. Na jednom delu Limana počinje se sa izgradnjom nasipa, koji je započet zbog planova izgradnje železničke pruge Subotica, Novi Sad, Zemun i Beograd. Na delu gde je sada pošta i pijaca na Limanu, 1883. godine se u rad pušta trasa železničke pruge, kao i železničke stanice na tom istom prostoru.
Gradska uprava Novog Sada daje placeve u periodu između dva svetska rata, zainteresovanim građanima za izgradnju kuća. Placevi su bili jeftini i sve više se gradilo, iako je to zemljište bilo podložno podzmenim vodama. U to vreme Fruškogroska ulica bila je jedina saobraćajnica, a kao i danas vodila je do poznatog kupališta Štrand. Od 1924. sve do 1937. godine, ovim delom Novog Sada saobraćao je mali izuzetno popularni vozić, koga su Novosađani od milja zvali „Trčika“.

Početkom 20. veka na prostoru sadašnjeg Limana, prostirale su se bare, livade, peščani sprudovi, vodeno bilje i vrbe!


I onda 1945. godine ova močvarna lokacija se nasipa peskom i zabijaju prvi šipovi na veliku dubinu radi stabilnosti budućih zgrada. Prvi objekat koji je građen na Limanu, bio je univerzitetski grad i tek u kasnijem periodu građeni su objekti sa kompletnom infrastrukturom.
Za razvoj Novog Sada izuzetno veliki značaj su imali sprovedeni projekti tada poznatog arhitekte Silarda Zjelinskog. On je prepoznao mogućnosti tada male varošice Novi Sad, varošice koja se razvijala. I onda nekada slabo naseljena i močvarna sredina počinje svoj nagli razvoj, a Liman postaje izuzetno lepo i moderno naselje.
Limani se smatraju pravom zelenom oazom Novog Sada, a zna se da je ovo naselje građeno planski. Delovi Limana poseduju zeleni pojas gde su formirani brojni prostori za sport i rekreaciju. Tokom leta i lepih dana, šetalište pored Dunava izmami veliki broj rekreativaca i šetača.

Močvarna lokacija ondašnjeg Limana se počela nasipati peskom i zabijaju prvi šipovi na veliku dubinu radi stabilnosti budućih zgrada!


Nakon Limana 1, građeni su Liman 2, Liman 3 i Liman 4, a iako je u planu bila izgradnja Limana 5 od toga se privremeno odustalo. Na Limanu 1 se nalaze brojni studentski domovi i fakulteti, Viša ekonomsko komercijalna škola, kao i dve osnovne škole.
Liman poseduje veliki broj zelenih površina, a najpoznatiji po zelenilu je čuveni Limanski park. Poznato je „Đačko igralište“, veslački klub „Danubijus, kajakaški klub „Liman“, kao i mala divlja plaža „Bećarac“. Liman poseduje i svoju nadaleko poznatu plažu, kupalište „Štrand“. Moramo napomenuti kako su svi znali da Džafer u svojoj poslastičarnici u Fruškogorskoj ulici, tradicionalno svakog 31. decembra prodaje sladoled.
Šta vi mislite, da li LIman zaista najbolje mesto za stanovanje u Novom Sadu? Molimo vas da podelite vaše mišljenje kroz komentar.

(Srbijaspace.com)
 
I

invazijaleptira

Učlanjen(a)
19.01.2020
Poruka
22
Liman je super, cesto sam u Novom Sadu imam tamo rodbinu, lep i miran kraj :)
 
D

dusicadraga

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
18
Jeste, meni se posebno sviđa park :)
 
Top