Koji deo Novog Sada je najbolji za stanovanje?

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
213
Novosađani znaju, mada se verovatno ne slažu po tom pitanju, koji deo Novog Sada je najbolji za stanovanje. Neki će reći Novo naselje, neki Detelinara, neki Adice, neki Podbara, neki sajmište... Manje-više svako o svom delu priča najlepše i želi tako da ga predstavi.
Ali na sajtu Srbijaspace.com nađoh članak o Limanu, tačnije o Limanima, pa reših da ga podelim sa vama. :)

Koji deo Novog Sada je najbolji za stanovanje?

liman-19-vek.jpg


Ako se pitate koji deo Novog Sada je najatraktivniji za stanovanje nedvosmisleno je to naselje LIman. Krenimo redom i pogledjamo kako se razvijalo ovo novosadsko naselje.
Sadašnja lokacija naselja Liman davne 1748. godine zvala se Veliki Liman. Ova lokacija se protezala od tadašnje Futoške šume, sadašnjim ulicama Alekse Šantić, Lasla Gala, Železničke sve do Bulevara Mihajla Pupina.
Reč Liman je u suštini naziv za tip Estuara, levkastog zaliva na ušću reke kojeg ima na obalama Azovskog i Crnog mora. Ova reč potiče od Grčkog jezika i u prevodu znači luka ili zaliv. Turci su ovu reč uvrstili u svoj jezik i najviše su zaslužni za upotrebu ove reči kasnije i u drugim jezicima poput srpskog, rumunskog, bugarskog i ukrajinskog.

Liman je davne 1748. godine imao naziv Veliki Liman!


Negde do početka 20. veka na prostoru sadašnjeg Limana, prostirale su se bare, livade, peščani sprudovi, vodeno bilje i vrbe. Naziv Mali Liman vremenom se prestao koristiti i to od vremena kada se na ovom terenu počelo graditi. Nekada je na lokaciji sadašnje Grbavice, među građanima bilo popularno šetalište „Šištat“. Na jednom delu Limana počinje se sa izgradnjom nasipa, koji je započet zbog planova izgradnje železničke pruge Subotica, Novi Sad, Zemun i Beograd. Na delu gde je sada pošta i pijaca na Limanu, 1883. godine se u rad pušta trasa železničke pruge, kao i železničke stanice na tom istom prostoru.
Gradska uprava Novog Sada daje placeve u periodu između dva svetska rata, zainteresovanim građanima za izgradnju kuća. Placevi su bili jeftini i sve više se gradilo, iako je to zemljište bilo podložno podzmenim vodama. U to vreme Fruškogroska ulica bila je jedina saobraćajnica, a kao i danas vodila je do poznatog kupališta Štrand. Od 1924. sve do 1937. godine, ovim delom Novog Sada saobraćao je mali izuzetno popularni vozić, koga su Novosađani od milja zvali „Trčika“.

Početkom 20. veka na prostoru sadašnjeg Limana, prostirale su se bare, livade, peščani sprudovi, vodeno bilje i vrbe!


I onda 1945. godine ova močvarna lokacija se nasipa peskom i zabijaju prvi šipovi na veliku dubinu radi stabilnosti budućih zgrada. Prvi objekat koji je građen na Limanu, bio je univerzitetski grad i tek u kasnijem periodu građeni su objekti sa kompletnom infrastrukturom.
Za razvoj Novog Sada izuzetno veliki značaj su imali sprovedeni projekti tada poznatog arhitekte Silarda Zjelinskog. On je prepoznao mogućnosti tada male varošice Novi Sad, varošice koja se razvijala. I onda nekada slabo naseljena i močvarna sredina počinje svoj nagli razvoj, a Liman postaje izuzetno lepo i moderno naselje.
Limani se smatraju pravom zelenom oazom Novog Sada, a zna se da je ovo naselje građeno planski. Delovi Limana poseduju zeleni pojas gde su formirani brojni prostori za sport i rekreaciju. Tokom leta i lepih dana, šetalište pored Dunava izmami veliki broj rekreativaca i šetača.

Močvarna lokacija ondašnjeg Limana se počela nasipati peskom i zabijaju prvi šipovi na veliku dubinu radi stabilnosti budućih zgrada!


Nakon Limana 1, građeni su Liman 2, Liman 3 i Liman 4, a iako je u planu bila izgradnja Limana 5 od toga se privremeno odustalo. Na Limanu 1 se nalaze brojni studentski domovi i fakulteti, Viša ekonomsko komercijalna škola, kao i dve osnovne škole.
Liman poseduje veliki broj zelenih površina, a najpoznatiji po zelenilu je čuveni Limanski park. Poznato je „Đačko igralište“, veslački klub „Danubijus, kajakaški klub „Liman“, kao i mala divlja plaža „Bećarac“. Liman poseduje i svoju nadaleko poznatu plažu, kupalište „Štrand“. Moramo napomenuti kako su svi znali da Džafer u svojoj poslastičarnici u Fruškogorskoj ulici, tradicionalno svakog 31. decembra prodaje sladoled.
Šta vi mislite, da li LIman zaista najbolje mesto za stanovanje u Novom Sadu? Molimo vas da podelite vaše mišljenje kroz komentar.

(Srbijaspace.com)
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
213
Evo još jednog članka u kome je lepo objašnjeno zašto su baš ovih 5 lokacija najbolje za život u Novom Sadu i koja je cena nekretnina u njima, ako se odlučite da baš tamo kupite stan ili kuću.

5 top lokacija za život u Novom Sadu

5-top-lokacija-novi-sad.jpg


Novi Sad, glavni grad Vojvodine, mesto širokih bulevara, parkova i šetališta, biciklističkih staza, dom Petrovaradinske tvrđave, Matice srpske, domaćin Exit-a, leži na obali Dunava, dom za preko 450.000 ljudi. Želite da i Vi budete deo ovog grada? Pokazaćemo vam 5 top lokacija za život u Novom Sadu, možda prepoznate pravo mesto za sebe!

Zašto su te oblasti tako privlačne, šta imaju da ponude?
Za čije potrebe bi ove lokacije najviše odgovarale, ko su kupci i kojih kvadratura?
Detaljnije o svemu u tekstu koji sledi.

Stari grad

Stari grad čini centralni deo Novog Sada. Naslanja se na obalu Dunava. Ovo je najstariji deo grada, sedište mnogih predstavništva kulture, starih zdanja, i istorijskih spomenika. Ko poželi da živi u ovom naselju uživaće na Trgu slobode, Dunavskom parku i brojnim šetališnim zonama.

Naseljem dominira starogradnja što ne mora da bude nužno loše jer ti stanovi imaju prostranije prostorije i veće kvadrature. Veliki problem Starog grada je nedostatak parking mesta pa se o tome mora voditi računa tokom izbora, a porodicama sa decom može smetati što nema puno zelenih površina prilagođenih najmlađima.

Cene su preko 1500 €/m2 i možda iz tog razloga se najčešće kupuju garsonjere i jednosobni stanovi. Oni imaju najveći potencijal za izdavanje jer za takvim strukturama postoji velika tražnja.

Grbavica

Jedno od najbližih naselja centru i Starom gradu je Grbavica. I ono takođe ima problem nedostatka zelenih površina i pretežno nudi život u stanovima manjih kvadratura. Zašto je onda ovo nekome odgovarajuće mesto za život u Novom Sadu?

Blizu je centra ali nije u njemu, blizu je Dunav, SPENS, dom je Limanske pijace jer se graniči sa ovim naseljem a i studentski grad je blizu. Ima dovoljno sadržaja za život a investitori su prepoznali da se brže prodaju manji stanovi pa se na Grbavici nalazi najveća ponuda jednoiposobnih stanova što dovodi veću grupu ljudi koji su zainteresovani za kupovinu. Cene su takođe visoke i mogu dostići i 1500 eur/m2.

Naselje Limani

Limani se sastoji od 4 celine koje su se stvarale dodatnom gradnjom u blizini Dunavskog keja. Spada u pet top lokacija jer je blizu centra naročito naselja Liman 1 i Liman 2, a ujedno su mnogo prijatnije mesto za život jer je naselje planski građeno gde svaki blok ima svoje zeleno dvorište, više je parking mesta, sa dovoljno vrtića, škola i tržnih centara.

Na Limanu 1 se nalazi studentski grad novosadskog univerziteta pa je ovo čest odabir lokacija za kupovinu stanova koji se izdaju studentima.

Liman 2 je blizu SPENS-a, blizu je Dunav i njena najlepša plaža Štrand.

Liman 3 ima Limanski park koji se prostire na 13ha, a u Limanskim kulama u blizini njega se nalaze najkomforniji dvosobni stanovi.

Liman 4 čeka svog suseda i izgradnju naselja Liman 5 u budućnosti.

Zbog svih prednosti i tražnja je velika ali je prati i cena koja se kreće od 1400 - 1500 €/m2.

Novo Naselje

Ovo naselje se zapravo zove Bistrica, ali su meštani zadržali i stari naziv koji vrlo rado koriste. Još jedno planski građeno područje sa prostranim bulevarima, dovoljno zelenih površina, boljom raspoloživosti parking mesta, dobrom dostupnosti škola, vrtića, prodavnica…sve ono što bi višečlanim porodicama trebalo od konkretne lokacije za život. Zato se ovde najčešće kupuju dvoiposobni i trosobni stanovi kojih ima i u ponudi i u starogradnji i u novogradnji.

Kada pogledate plan grada, Bistrica je poprilično udaljena od samog centra Novog Sada koji peške nije dostupan, tu kompromis ne postoji pa oni koji žele blizinu Starom gradu odustaju od ove lokacije.

Ipak, i ovo je jedna od top lokacija za život u Novom Sadu jer je odlično putno povezana, gradski prevoz dopunjuje tu mrežu, starogranja u Novom Naselju je najprostranija, terase najveće kvadrature, a to sve prati niža cena. Kreće se u proseku oko 1300 eur/m2.

Detelinara

Naselje Detelinara ima dva dela - Staru Detelinaru i Novu Detelinaru.

Ako kupcima ne smeta starogradnja i to što zgrada nema energetski pasoš, ako žele prostrane kvadrature po najnižim cenama (do 1100 eur/m2) biraju Staru Detelinaru. Stanovi su u glavnom uknjiženi što dozvoljava uzimanje stambenog kredita. Za gotovo sličan iznos na ovoj lokaciji se može kupiti dvosoban stan, a u centru samo garsonjera.

I Nova Detelinara ima svoje favorite kojima je baš ova lokacija top za život u Novom Sadu. Stanovi jesu manjih kvadratura ali je u pitanju novogradnja koja nosi sve prednosti uz to. Ovo je lokacija gde se najčešće traže i najbrže prodaju garsonjere. Cena je visoka i može biti i 1500 eur/m2.

Zahtevi kupaca su razni, cene šarolike. Srećom, Novi Sad ima za svakog stanovnika po nešto. Kompromis je potreban da bi se ispunili najvažniji uslovi, ali to ne znači da vas izabrana lokacija neće potpuno očarati jer ovaj grad to može.

U kom naselju biste mogli Vi zamisliti svoj život, da li je to centar ili lokacije dalje od njega? Ostavite nam komentar.

Autorski tekst: SrbijaSpace.rs
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
NIje Novi Sad ali je veoma blizu i kuće i stanovi su jeftininji - Futog. Koa što se Beogradjani sele u Pančevu zato što je život tamo jefitniji i opušteniji (osim svakodnevnog putovanja), tako i novosadjani otkkrivaju prednosti prednosti manjih gradića. A Futog ima bogatu istoriju, ko nije znao nastao je pre Novog Sada još u 13 veku
 
Natrag
Top