Ljudima ne trebaju Patrijarsi, Pape, i bilo koji drugi verski lideri, vec Hristos koji ce ih Duhom Svetim menjati, menjati njihov zivot, srce, misli, i nanovo ih roditi.
Nisu im izgleda trebali ni apostol Jakov Petar i Pavle da ih vode, a ni sabor u jerusalimu nije trebao da odlucuje po pitanju njihove vere. Sta ce im vodjstvo na zemlji kad ih sve vodi Hristos i imaju sve zapisano u bibliji?
Ti ocigledno ne znas sta pises!
Patrijarhe i Pape biraju oni koji zive od zickanja i ocekivanja da ce drugi uraditi posao u njihovo ime, i tako izbeci licnu odgovornost da ucine nesto sami za sebe na svom spasenju.
Crkvene vodje nikada ne biraju ljudi! Prema tome i tvoja opaska o prebacivanju odgovornosti sa ljudi na verske vodje ne stoji..
Lako je vikati "URAAA, URAAA" ili "OLEEE , OLEEE" na izbor novih verskih lidera.
Niko ne vice "ura", vec je diskusija o tome da li su izabrani pravi ljudi da vode crkvu. Oni svakako imaju od Boga datu odgovornost da vode sluzbu.. A ako tebi pastirska sluzba nije bitan deo posla koji je Bog poverio svojim slugama, ja onda ne znam sta bih rekao!
Ovo je po bibliji najvaznija sluzba!
Ali za drugo treba uloziti odredjeni napor, u odluci da se covek promeni, i zivi sa Bogom u zajednici
Ne moze covek da se promeni i obrati, ako nema podsticaj, tj. ako nema onog koji ce ga pouciti Hriscanskoj nauci. A taj posao pripada ljudima koje je on odabrao za tu sluzbu u crkvi..
Izgleda su po tebi dovoljne biblije po svim knjizarama?
Pa pitam te onda, a gde je tu crkva? Zar je crkva = knjiga!
Nije dovoljno coveku samo procitati knjigu, niti ce on biti zainteresovan da procita tu knjigu ako mu neko ne ukaze na njenu vrednost!
A knjige ne bi ni bilo, da je ne stampa crkva!
Medjutim, vi ste crkva sami sebi! Pa fantazirate kako institucija nije bitna i nema nikakvu ulogu ili je ta uloga minorna!
Ako je tako, ajde da delimo ljudima biblije po kucama kao Gideoniti. A pouka i pomoc u razumevanju im ne treba, niti bogosluzenje i svestenici, sta ce im sve to, kad mogu kod svoje kuce Bogosluziti?
Vi ste svi slobodni strelci koji kod kuce Bogosluzite!
Da vas ne znam, pomislio bih da ste odlucili da unistite crkvu, uopsteno svaku Hriscansku!
Zato se uozbilji kada pises o ovakvim temama. Ti izgleda i ne razmisljas o posledicama onoga sto napises, a pises da bi prigovorio..
Generalno se na ovo ne moze uputiti nikakav prigovor! Izbor Patrijarha i crkvenog vodjstva u bilo kojoj zajednici je legitiman posao odredjen Pismom!
Jao sto je lepo.
A jel to cokoladne kugle "Baron Minhauzen"
U odnosu na ono sto si ti gore napisao, i ja mogu reci da se nisi mozda najeo cokoladnih kuglica "Barom Minhauzen"?
Nemoj da pises na pun stomak, secer zna da utice..