KK Crvena Zvezda

Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
Furiozno poluvreme crveno-belih dovoljno za ubedljivu pobedu protiv Krke

06/01/2020




Stimac_krka.png





U utakmici sa dva različita poluvremena,ekipa Crvene zvezde zasluženo je stigla do skora 8-5 (o utakmici u Podgorici će naknadno odlučivati predsedništvo ABA lige) tek pošto je u drugom poluvremenu „upalila motore“ i pokazala svoj kvalitet, čime je došla do zasluženih bodova i revanša za poraz u Novom Mestu.
U prvoj četvrtini ekipa Crvene zvezde koja je počela utakmicu sa postavom: Lorenzo Braun, Lazić, Beron, Simanić i Kuzmić, stekla je odmah na početku meča prednost od 7 poena (7-0) i tu prednost održala je do kraja prve deonice, ali ovaj prost podatak ne pokazuje pravu sliku svih dešavanja u početnih 10 minuta meča. Nakon dve trojke Kozija i Ramljaka, gosti su pokazali da imaju kvalitet kojim su namučili brojne ekipe u ABA ligi ove sezone, i prišli na samo dva poena zaostatka (13:15), međutim nakon trojki večeras odličnog Simanića, pa Berona i dvojke Lazića crveno-beli su ponovo postavili stvari na svoje mesto i došli do 23:15. Prva deonica okončana je zakucavanjem Simanića za 25:18.
Druga četvrtina donela je naličje crveno-belih, nekoliko puta viđano u regionalnoj ligi. Slaba odbrana, uz mnogo primljenih poena rezultirala je sa čak 29 primljenih poena, a celu četvrtinu najbolje oslikava detalj iz poslednje sekunde kada je Pašalić pogodio trojku za 50:47 i samo plus tri za crveno-bele pred nastavak utakmice.




Tim_krka.png





Veliki odmor dobro je došao ekipi Crvene zvezde, što se videlo po vrlo agresivnoj odbrani, dobrom ulasku u treću četvrtinu, a iz dobre odbrane stizali su po evroligaškom receptu i laki poeni na drugoj strani terena. Zakucavanje Simanića, pa dvojka uz faul kapitena Lazića, otvorili su put ka raspucanoj četvrtini Crvene zvezde. Krka je nastavila da se bori, Džouns je zakucao preko Simanića, ali kada je Beron pogodio trojku za 60:49, trener Krke Anzulović je zatražio tajm-aut, koji ispostaviće se kasnije, nije zaustavio nalet crveno-belih. Novu trojku ubacio je Lazić iz ugla za 65:51. U međuvremenu Ramljak je zaradio drugu nesportsku i isključenje, a nakon 10.asistencije Brauna za Štimca Crvena zvezda je povela 73:60, Anzulović je ponovo zatražio tajm aut.
Kao i u prethodnom slučaju, tajm-aut nije pomogao gostima, raspucani Štimac je upisao seriju poena i Crvena zvezda je otvarala put ka pobedi – 79:63.
Oslobođeni pritiska, uz mnogo bolju igru košarkaši Crvene zvezde „častili“ su oko 1500 gledalaca u hali ’’Aleksandar Nikolić“ serijom vrlo lepih poteza i koševa – trojka Berona, zakucavanje Davidovca, trojka Pantera i Davidovca, uz brojne aplauze prednost je rasla u 35.minutu bilo je 92:67, a pred kraj utakmice u igru je ušao i Majk Odžo i poentirao u prvom napadu. 99 i 100.poen na utakmici ubacio je sa penala Kevin Panter, a Crvena zvezda je stigla do ubedljive i zaslužene pobede uz konačnih 101:77.

KK Crvena zvezda mts:

Panter 9, Kuzmić 4, Lorenzo Braun 8+11as, Davidovac 13, Lazić (kapiten) 12, Beron 16, Dobrić 6, Jagodić Kuridža 5, Simanić 13, Jovanović 3 Odžo 4.


U narednom kolu crveno-beli gostuju u ponedeljak od 17 sati u Hali sportova na Novom Beogradu ekipi Mege, a pre toga u petak očekuje ih i meč 18.kola Evrolige sa Asvelom u Lionu.

Dragan Šakota:
’’Sve što se dobro dogodilo bilo je u drugom poluvremenu. Iako Krka ima očigledno talenata i dobre šutere, napravili su nam problem, ali kada smo povećali agresivnost stvari su se izmenile. Jedna od planiranih, ali isto tako važnih pobeda je ostvarena’’
’’Ako mene pustiš da šutiram, ubaciću jednu od dve sigurno. Mi smo ih puštali, igrali smo slabo. Sedam evroligaških ekipa je izgubilo, a tri dobile šutevima u poslednjoj sekundi. To je deset ekipa koji su u problemu kada igraju nacionalna prvenstva. Koliko je energije bilo potrebno danas, pokazali smo je u nastavku kada smo pokazali razliku u klasi. Napadački je početak bio dobar, a odbrana nije funkcionisala. U nastavku se to promenilo’’
’’Mi imamo toliko igrača da možemo da napravimo žreb ko će igrati. Prelazni rok je bio takav da smo se borili i sa datumima. Danas je ušlo svih 12 koji su bili zdravi. Ostali su povređeni, a Dženkins je imao privatan porodičan problem zbog kojeg je morao u SAD’’
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
Epska pobeda Crvene zvezde u Lionu!!!

10/01/2020




Zvezda-slavlje-Lion-1024x681.jpg





Postoje utakmice koje će se pamtiti kroz istoriju kluba… pa čak i takvu bogatu kakvu ima KK Crvena zvezda.
Jednu takvu odigrali su crveno-beli u lionskom „Astrobalu“ u petak 10.01.2020. godine i pobedili domaći ASVEL 83:80 nakon nezapamćenog preokreta u drugom poluvremenu i prave drame koju je okončao Kevin Panter trojkom 2.sekunde pre kraja utakmice!

Košarkaši Crvene zvezde tako su stigli do velike, ogromne pobede i 9.trijumfa u Evroligi uz 9 poraza. A pre samo mesec i po dana putovali su u Kaunas sa skorom 2-7.
Kako opisati utakmicu u kojoj su crveno-beli od samog starta dozvolili rivalu da „tučom“ i igrom na ivici faula steknu veliku prednost koja je brzo rasla do -10, a vrlo brzo -17, pa -21!
Ništa nije u tom trenutku polazilo za rukom crveno-belima, dozvolili su kao najbolja odbrana Evrolige čak 30 poena u prvoj deonici (30-13 posle 10 minuta igre). Pokušavao je da trgne igrače trener Šakota, zaradio je i tehničku grešku, ali domaćin je održavao prednost do velikog odmora u jednom od najlošijih izdanja Crvene zvezde ove sezone u kome su igrači na parketu sve u tim trenucima radili pogrešno… Izgledalo je da nema nade iako je košarka priređivala brojna čuda,posebno i zbog povrede Marka Jagodića Kuridže koji je nezgodno pao još u prvoj deonici…
Plesao je Markus Vilijams u Istanbulu protiv EFES-a i Valensije u Španiji,pogađao je Pera Antić veliku trojku u Madridu, imala je Zvezda i šut za pobedu bez pogodjene trojke u celom duelu sa Žalgirisom u Beogradu, plus 30 protiv Makabija, pamte se velike utakmice, brojne drame… Ali ono što je usledilo u narednih 20 minuta u Lionu od u tim trenucima „prežaljene „ Crvene zvezde graniči se sa najvećim čudima i podvizima koje je jedan tim crveno-belih napravio, i to na ovom nivou – u ovoj ligi!
Ni nekoliko uvodnih minuta treće četvrtine nisu nagoveštavali nezapamćen povratak Crvene zvezde u jednu Evroligašku utakmicu, posebno posle faula Branka Lazića na Nou za 52:35… A onda je krenula zvezdina „mašina“!
Pogađali su uz veliku borbu i skraćenu rotaciju Beron, Dobrić, Štimac je nastavio gde je stao u prvom poluvremenu kao jedini koji je uspevao da odgovori igračima ASVEL-a. Beron je „spustio“ crveno-bele na jednocifreni minus, Dobrić važnom trojkom doneo -7 (48:55), a kada su poentirali i Davidovac (koš i faul) i ponovo večeras odlični Dobrić, Zvezda je prišla na 54:57 i ponovo „otvorila“ utakmicu!
Petorka Panter, Dobrić, Davidovac, Beron i Štimac u finišu četvrtine zaključala je reket, a košarkaši ASVEL-a sve teže i teže su pronalazili put do obruča.
U napadu Kevin Panter je ubacio dva teška šuta u dva napada i primakao Crvenu zvezdu na samo poen zaostatka pred početak poslednje četvrtine (64:65)!
U odsustvu Kuridže, ceo tim je podigao agresivnost na gornju granicu, a jedan od onih koji to redovno rade je i Nikola Jovanović koji je svojim poenima doneo prvo izjednačenje na utakmici (66:66).
Nakon novih poena Jovanovića, tehničke (obostrane) za našeg centra i Džekirija, prvo vođstvo crveno-belima doneo je Panter u 35.minutu (74:72).
I onda kreće drama sa srećnim krajem! Pogodio je Panter, Štimac zatvorio koš i blokirao Džekirija, a kada je namerno ostavljeni centar Crvene zvezde pogodio trojku za 79:73 otvorio se put ka pobedi crveno-belima!
Međutim, put do istorijske pobede crveno-belih bio je otežan brojnim promašenim slobodnim bacanjima! Promašivali su Braun, Štimac, Gist, a kada je Panter izgubio loptu i omogućio Asvelu lake poene za 80-80 činilo se da neverovatan preokret izmiče iz ruku košarkaša Crvene zvezde.
Na sreću milionske armije navijača Crvene zvezde, svih momaka koji su „izginuli“ u petak uveče u Lionu, Panter se nakon tajm-auta iskupio teškom trojkom preko ruke i doneo veliku, istorijsku pobedu košarkašima Crvene zvezde u Lionu!
Od samog rezultata, pete pobede u nizu, sedme u poslednjih 9 mečeva u Evroligi, ono što treba da se pamti je borba, energija, vera u preokret u meču koji je praktično bio izgubljen posle 20 minuta igre. Ne i za momke u crveno-belom dresu koji su u petak uveče 10.januara ispisali jednu od najlepših stranica u evroligaškoj istoriji Crvene zvezde!!!
Crvena zvezda: Kuzmić, Panter 18, Braun 13, Davidovac 9 (5 sk), Lazić 1, Beron 5, Dobrić 6, Gist 2, Jagodić Kuridža 2, Simanić, Jovanović 6, Štimac 21 (8/8 za dva).
Crveno-beli se u subotu preko Beča vraćaju za Beograd, a u sledećih 7 dana očekuju ih još tri utakmice: protiv Mege u ponedeljak,pa dva meča duplog programa u Beogradu protiv Žalgirisa i Albe.
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
O karakteru, “već viđenom” i ponosu ekipe…

10/01/2020




Stimara-u-Lionu-1024x717.jpg





Odmah nakon velike pobede u Lionu, na terenu “Astrobala” prve utiske izneli su trener Dragan Šakota, i najkorisniji igrači crveno-belih Vladimir Štimac i tvorac pobedničke trojke Kevin Panter.

Trener crveno-belih Dragan Šakota očekivano počeo je analizu utakmice svime što se događalo u prvom poluvremenu:

Sve je bilo pogrešno do poluvremena. Nismo imali brzinu. U drugom delu smo sve promenili u svojoj odbrani i pojačali brzinu u odbrani. Zaustavili smo sve i kontrolisali smo utakmicu, pa smo se vratili. To je pokazatelj karaktera, koji je veoma važan u ovim utakmicama. Iznenadili su nas energijom koju su imali od početka. Bili su veoma, veoma agresivni. Pobedili su nas u svakom bloku. Kasnili smo. Ali, posle toga smo shvatili kako je trebalo da igramo i sve je bilo u redu”, izjavio je trener Crvene zvezde.

Jedan od junaka velike pobede bio je i Vladimir Štimac koji je u “igri brojki”praktično ponovio učinak ostvaren pre nekoliko nedelja kada je u dresu Fenerbahčea takođe sa 21.poenom izborio epitet igrača utakmice:

Doživeo sam “deža vi” večeras jer sam bio na ovom istom parketu pre nekoliko nedelja.. Asvel je odlična ekipa koja je igrala snažno na ovoj utakmici, ali smo mi uspeli da pobedimo. Vratili smo se iz vrlo teške situacije i preokrenuli ceo tok utakmice. Definitivno smo morali da šutiramo bolje slobodna bacanja jer bismo tako izbegli ovu dramu na kraju. Sada nas čekaju dve teške utakmice kod kuće sledeće nedelje. Očekujem da će navijači biti uz nas” porućio je u petak sjajni Vladimir Štimac.

Pre trojke, Kevin Panter je izgubio važnu loptu., ali se iskupio trojkom dve sekunde pre kraja:

Bilo je sjajno! Toliko sam poludeo zbog izgubljene lopte...“, I nastavio.
Moram da pohvalim ceo tim. Vratili smo se iz minusa od 21 razlike, borili smo se i izborili, pa je sve završeno u četvrtoj četvrtini. Jednostavno, ponosan sam. Ovo je bila pobeda koja nam je bila baš potrebna”, dodao je on.

Košarkaše Crvene zvezde čeka malo vremena za oporavak pred tešku nedelju I mečeve sa Megom, Žalgirisom i Albom u narednih 7 dana.
Ekipa se vraća u Beograd u subotu letom preko Beča. Prvi meč sledi u ABA ligi već u ponedeljak od 17 časova protiv Mege.
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
UMORNA I DESETKOVANA CRVENA ZVEZDA PORAŽENA OD ŽALGIRISA
15/01/2020

1579252604499.png
Ekipa-klupa-Zalgiris-1024x624.jpg

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u utakmici 19.kola Evrolige od ekipe Žalgirisa 70:76 (20:22, 18:16, 15:19, 17:19) pred 16 hiljada gledalaca u “Štark Areni”.

Velika šteta – crveno-beli su u skraćenoj rotaciji sa mnoštvom povređenih igrača, uhvaćeni u ritmu igranja utakmica na svaka dva dana, ostali bez energije u trenucima kada su mogli da prelome meč na početku treće deonice, ali i u finišu utakmice kada su pokušavali da stignu prednost gostiju.

Najefikasniji u ekipi Crvene zvezde sa 14 poena i 6 asistencija bio je Braun, kod Žalgirisa Lekavičijus sa 17 poena.

Crveno-beli su energično ušli u utakmicu i preko Ognjena Kuzmića i Branka Lazića stekli vođstvo 4:0. Međutim, šut na početku nije služio Zvezdu, a Kuzmić nije uspevao da baš svaki promašaj saigrača uhvati pod protivničkim obručem. Sa druge strane iskusni šuter Arturas Milaknis je vezao tri trojke i kreirao seriju 11:0 svojoj ekipi – 4:11.
Iako nije mogao da uhvati baš svaki promašaj, još jedan ofanzivan skok izvrsnog Kuzmića doneo mu je poene uz faul, a tada je i odbijen nalet rivala – 7:11. Nije se dugo čekalo i na prvu blokadu Zvezdinog centra i to na raspoloženom Milaknisu, a onda je Lorenzo Braun posle nekoliko lošijih poteza pogodio trojku, a zatim i zakucao nakon ukradene lopte i crveno-beli su ponovo vodili – 12:11.

U nastavku je viđena rezultatska klackalica, ekipe su se smenjivale u vođstvu koje nije iznosilo više od dva poena za jednu ekipu. Na kraju prve deonice gosti su imali prednost od dva poena – 20:22.

Druga deonica je takođe donela veliku borbu. Veoma agresivne odbrane na obe strane parketa obeležili su prvi deo drugog kvartala, a samim tim i dalje nijedna ekipa nije mogla da ostvari veću prednost. Odličnu rolu u tim momentima imali su Kevin Panter, Ognjen Dobrić i Džejms Gist, ali su nasuprot sebe imali bivšeg prvotimca crveno-belih Kej Si Riversa koji je bio gotovo nepogrešiv u šutu iz teških pozicija. Kako je i izgledalo prvo poluvreme, tako se i završilo, u potpunom egalu – 38:38.

Velika borba se nastavila, na koš iz igre čekalo se više od dva minuta i stigao je u vidu prve trojke Boriše Simanića. Ona mu je dala na samopouzdanju pa se ubrzo videla i fantastična blokada mladog krilnog centra. A, kada je stigla i prva trojka Bilija Berona dvorana je proključala – 45:38.

Ipak, Žalgiris je uzvratio brzom I velikom serijom 11:0 i gosti su ponovo bili u vođstvu – 45:49. Furioznu seriju Žalgirisa prekinuo je Ognjen Kuzmić sa linije penala – 47:49.
Do kraja deonice viđena je veliki borba i mali broj poena. U takvom ritmu tvrde utakmice u kojoj je Žalgiris ekipa koja je znala da kontroliše ritam utakmice, pa je uoči poslednjih 10 minuta imala četiri poena prednosti – 53:57.

Na početku poslednjeg kvartala Dobrićeva trojka je izašla iz obruča, a Hejs je pogodio iz ugla svoj pokušaj. Već u sledećem napadu je Panter promašio za tri, a Hejs pogodio. Na nešto manje od devet minuta pre kraja Žalgiris je imao najveću prednost na utakmici – 53:62.

Nervoza usled nekoliko čudnih sudijskih odluka osećala se u redovima crveno-belih, ali i na tribinama. Šut za tri takođe nije bio saveznik i činilo se nakon promašenih trojki Berona i Gista da ova utakmica klizi iz ruku izabranika Dragana Šakote. Na četiri minuta pre kraja Žalgiris je imao osam poena prednosti – 58:66.

Međutim, I oštećeni brojnim povredama (Perperoglu, Davidovac, Čović, Kuridža, uz rovitog Brauna…) crveno-beli su se borili.

Led je probio uporni Beron koji je trojkom smanjio vođstvo 61:66, ali je odgovorio Lukas Lekavičijus koji je u ovoj utakmici pravio velike probleme Zvezdi svojom brzinom – 61:68.
Dragan Šakota je posegnuo za drugačijim rešenjem. Postavio je nisku petorku, Gist kao jedini visoki igrač i Čarls Dženkins na poziciji četvorke. Ipak, šut za tri je potpuno okrenuo leđa crveno-belima pa je i preokret bio gotovo nemoguć. Lekavičijus je na minut i po pre kraja pogodio dva slobodna bacanja i Žalgiris je ostao na ’’plus osam’’ – 65:73.

Kada su sudije odlučile da ne priznaju trojku Bilija Berona zbog faula nad Džejmsom Gistom izgledalo je da je preokret zaista nemoguć. Semafor je pokazivao manje od minuta do kraja i sedam poena prednosti za Litvance – 66:73. Na kraju, bodovi su otišli u Kaunas, a crveno-beli se brzo okreću narednom izazovu I utakmici sa Albom koja je na programu već u petak.

Crvena zvezda: Kuzmić 8, Panter 5, Braun 14, Lazić 2, Beron 9, Dobrić 5, Gist 9, Dženkins 4, Simanić 5, Jovanović, Odžo, Štimac 9; Trener: Dragan Šakota

Utakmica Crvena Zvezda mts – ALBA igra se u petak od 19 časova u “Štark Areni”.

1579252670352.png
Laza-i-Borisa-Zalgiris-1024x864.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
PORAZ UMORNE CRVENE ZVEZDE U DUELU SA ALBOM
17/01/2020
Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u utakmici 20.kola Evrolige od ALBE u Beogradu 85:94,posle produžetka, u regularnom toku bilo je 79:79 (22:21, 21:18, 19:23, 17:17).
Pred 15 hiljada gledalaca crveno-beli su u rasponu od 48 časova ponovo kao I protiv Žalgirisa, u skraćenoj rotaciji ostali bez energije I izgubili meč nakon produžetka, iako su u poslednjem napadu imali priliku da dođu do vrednih bodova.
Najefikasniji u ekipi Crvene zvezde bio je Panter sa 24 poena, dvocifreni su bili I Vladimir Štimac I Braun sa po 12 poena.
!Plan crveno-belih u uvodnim minutima je bio da se uspori karakteristično brza igra Aitove Albe i u tome su uspeli. Za više od dva minuta gosti nisu postigli koš i crveno-beli su preko kapitena Branka Lazića i Lorenza Brauna poveli 5:0. Međutim, odgovorio je iskusni Sikma trojkom preko ruke mladog Simanića, a potom je Gifaj poravnao rezultat. Utakmica je vraćena na početak – 5:5.
Nije prošlo mnogo dok Gudaitis nije doveo Albu u vođstvo, ali je odgovor bio u rukama Boriše Simanića koji je postigao važnu trojku.
Crveno-beli su tražili rešenje za odličnu igru Albe u tranziciji, a razlog što nisu uspeli da se rezultatski odlepe može se potražiti i u upućenim šutevima Lazića i Simanića za tri poena koji su veoma nesrećno izlazili iz obruča. To nije bio slučaj kada je Branko Lazić pogodio trojku u završnici četvrtine i ipak doneo svojoj ekipi prednost na kraju prvog kvartala – 22:21.
Rezultatska klackalica trajala je i u tri minuta u drugoj deonici. Mini seriju crveno-belih kreirali su sjajnim rolama Čarls Dženkins i Vladimir Štimac, a nakon poena Pantera Zvezda je povela 30:25.
Odbrana Zvezde je bila na odličnom nivou, ali neke ishitrene greške u napadu koštale su izabranike Dragana Šakote većeg vođstva. Skraćena rotacija i umor su se već u drugom kvartalu osećali, a Alba je to znala da iskoristi i serijom 7:1 je ponovo prešla u vođstvo – 31:32. Seriju je važnim poenima iz karakterističnog prodora prekinuo Čarls Dženkins – 33:32.
Serija od osam uzastopnih poena Kevina Pantera došla je u pravom trenutku, kada su crveno-beli imali napadačke probleme i kada ih je Ennoko mučio u odbrani. Minijature Pantera kreirale su vođstvo od četiri poena u završnici – 41:37. Poslednji poeni u prvom poluvremenu bili su delo Majkla Odža posle ofanzivnog skoka – 43:39.
Zvezda je sa dobrom energijom ušla u treći period, ali je Alba uspevala da drži rezultatski priključak zahvaljujući trojkama Markusa Eriksena iz prilično teških pozicija – 54:50. Usledila je veoma važna trojka Boriše Simanića koja je bila preko potrebna – 57:50. Ipak, tri uzastopne trojke Albe iz ne baš idealnih pozicija potpuno su preokrenule rezultat, a svakako nije pomogao ni čudan sudijski kriterijum u tim momentima – 57:59.
Izjednačio je Lorenzo Braun, a trojka raspoloženog Pantera vratila vođstvo. Ipak, Pejton Siva je trojkom uz zvuk sirene donela izjednačenje Albi uoči poslednjeg kvartala – 62:62.
Alba je nastavila sa sjajnim šutem za tri poena i to je otežavalo posao crveno-belima. Borba i to bespoštedna bila je jedina opcija za Zvezdu. Veliku energiju na obe strane terena donosili su crveno-beli, u tim momentima, aktivno se i uključila publika u veliku borbu na parketu. Ipak, ono što Albu nije napuštalo je dobar šut za tri poena pa su posle još jedne trojke ponovo gosti izjednačili rezultat – 72:72. Semafor je pokazivao nešto više od pet minuta do kraja meča.
Rezultatska klackalica usledila je u nastavku. Iako je umor bio evidentan, želje nije manjkalo. Borili su se crveno-beli preko granica trenutnih mogućnosti. Odbrana je bila izvrsna, terala je Albu na teške šuteve, ali u napadu nikako nije šut služio Zvezdu. Verovatno i zbog pomenutog umora.
Drama nije izostala. U poslednje 52 sekunde meča ušlo se pri rezultatu 77:79 i zo zbog nesrećnih okolnosti, odnosno nesporazuma Gista i Štimca nakon dva promašena slobodna bacanja Luka Sikme. Ennoko je uhvatio skok i poentirao.
Panter je pogodio dva slobodna bacanja, a zatim Lazić energičnom odbranom i fenomenalnim skokom obezbedio novi napad Zvezdi. Panter i Lorenzo u napadu za pobedu nisu pronašli idealna rešenja, lopta je po isteku napada došla Laziću koji je promašio težak šut za pobedu, ali odmah i ukrao loptu. Štimac je imao pokušaj za tri vredan pobede uz istek vremena, ali nije ni on bio precizan. Pobednika je odlučivao produžetak – 79:79.
Dodatnih pet minuta igre nije dobro započelo po Crvenu zvezdu. Za gotovo dva i po minuta igre crveno-beli nisu mogli da postignu koš i rezultat je bio 79:84 nakon trojke Hermansona. Delovali su crveno-beli iscrpljeno, a trener Dragan Šakota je pozvao tajmaut u želji da promeni tok utakmice. Kevin Panter je ubacio prve poene za Zvezdu u produžetku, a Sikma uzvratio sa linije penala.
Olako dosuđena dva faula Gistu otežali su posao Zvezdi. Skoro ga učinili nemogućim. Na minut i po pre kraja Alba je nakon još penala stekla sedam poena prednosti – 81:88.
Tačku na utakmicu stavio je Hermanson novom trojkom na nešto više od minut pre kraja – 83.91.
Velika šteta, crveno-beli su nakon sjajne serije I 4 pobede, pokošeni povredama, virusom, spornim sudijskim odlukama u nekoliko navrata, manjkom vremena u dve gotovo identične utakmice I zbog identičnih problema,ostali bez energije I bodova.
Crvena zvezda – Alba 84:95 (22:21, 21:18, 19:23, 17:17, 6:15)
dvorana: Štark arena
gledalaca: 14.376
sudije: Hristodulu, Kovalski, Laurinavičus
Crvena zvezda: Kuzmić 4, Panter 24, Braun 12, Lazić 5, Beron 9, Dobrić 2, Gist 3, Dženkins 4, Simanić 8, Jovanović 0, Odžo 2, Štimac 12.
Alba: Mejson 6, Siva 15, Gifaj 6, Matisek 0, Erikson 10, Šnajder 0, Hermanson 13, Gedraitis 8, Timan 5, Kavano 4, Noko 12, Sikma 15.
Trener Dragan Šakota:
’’Očekivali smo tešku utakmicu, podsećam drugu u samo dva dana. Imali smo u finišu šansu za pobedu, ali tako je kako je. Igrali smo sa manjkom energije’Igrač odigra slabo i to je za kritiku. Ne bežimo od toga da smo je odigrali slabo u završnici, a na neki način treba da budemo zadovoljni u prvom poluvremenu bez obzira što smo na početku primili naivno neke koševe. Ne možete ili ne želite da shvatite da smo mi ostali bez snage i energije u završnici. Nemamo benzina i ne ide auto. Žalgiris je imao četiri dana, a Alba tri dana do utakmice i lagan put iz Atine. Drugi pristup. Nama nedostaju igrači i fali nam energije. Ulazimo u analizu da li je neko slabo igrao. Da pitamo Lazića što je uopšte igrao? Imao je temperaturu, nije ni trebalo da igra, ali je morao. Sve bi bilo drugačije da smo imali Kuridžu i Davidovca sa nama’’
’’Mi nismo ekipa koja ne igra odbranu, a pogledajte poslednje dve utakmice. Oni su bili svežiji, imali su veću snagu. Hteli smo, razgovarali smo, želeli smo da izvučemo sve pod nas. Nas je ova dupla nedelja pokosila, ne samo zbog umora, već i zbog povreda. Igrali smo bez streč četvorka zbog povreda. Boriša koji je još uvek mlad i naivan da se nosi sa Sikmom, a Gist silom prilika igra četvorku. Perperoglua smo i svi zaboravili da je povređen, Davidovac koji može da pokrije tu poziciju povređen i Kuridža’’ rekao je trener crveno-belih na konferenciji za medije.
Košarkaši Crvene zvezde u ponedeljak dočekuju Cibonu u utakmici 16.kola ABA lige u hali “Aleksandar Nikolić”.
Stimara-ALBA-1024x691.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
CRVENA ZVEZDA UBEDLJIVA PROTIV CIBONE


Košarkaši Crvene zvezde mts upisali su deseti trijumf u ABA ligi. Crveno-beli su dominantnom predstavom u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ ostvarili veoma ubedljiv trijumf nad ekipom Cibone rezultatom 102:80 , a taj ubedljiv trijumf doveo je Zvezdu do plejof pozicije na tabeli ABA lige i to uprkos tome što su crveno-beli odigrali utakmicu manje u odnosu na konkurente.

Izabranici Dragana Šakote su imali izvanredan pristup igri od prvog minuta. Čvrsta odbrana, ali i raspucani šuteri su kreirali visoko vođstvo u ranoj fazi meča. Jedan od najzaslužnijih za to bio je Boriša Simanić koji je u prvoj deonici ubacio čak 11 poena. Zvezda je već tada imala 17 poena prednosti – 31:14. Do poluvremena Zvezda je dodatno povisila prednost, bilo je ’’plus 20’’. Činilo se da je pitanje pobednika rešeno, a uz manje oscilacije u igri crveno-beli su čuvali vođstvo do poslednjeg minuta utakmice.

Svi koji su ušli u igru u redovima crveno-belih, a nije ulazio samo Stratos Perperoglu čije prisustvo u timu posle dužeg odsustva od povrede svakako raduje, upisali su se u igru. Najefikasniji bio je Džejms Gist sa 15 poena, dok su Boriša Simanić, Vladimir Štimac i Lorenzo Braun postigli po 13 koševa. Trebalo bi pomenuti i to da je plejmejker crveno-belih za samo 25 minuta u igri upisao i 14 asistencija. Od toga čak osam u prvoj četvrtini.

Početak utakmice obeležili su raspucani šuteri na obe strane parketa. Već nakon nešto više od tri minuta igre crveno-beli su na svom kontu imali tri ubačene trojke, a one su bile delo Ognjena Dobrića, Boriše Simanića i Lorenza Brauna kreirali su vođstvo Zvezde od 13:8. Raspoloženi šuteri Cibone su bili zaslužni što su gosti još imali rezultatski priključak.
Kada se na dobar napad izabranika Dragana Šakote nadovezala i veća energija u odbrani stiglo je i dvocifreno vođstvo. Nakon šest minuta igre i poena uz faul Boriše Simanića crveno-beli su poveli 20:10.

Fantastični Simanić je imao svoju predstavu u prvoj četvrtini utakmice. Nakon još jedne njegove trojke Zvezda je povela 31:14, a Simanić na svom kontu već imao 11 poena. Do kraja deonice Gibson je uspeo da trojkom smanji prednost crveno-belih – 31:17.

Zvezda je uspela da nametne svoj ritam i u potpunosti je držala kontrolu utakmice u svojim rukama. Dobar šut za tri poena, čvrsta odbrana i kontrola skoka. To je bio recept ubedljivog vođstva, a ono je nakon 20 minuta igre već bilo činilo se nedostižno – 53:33.

Nastavak igre doneo je i obilje atraktivnih poteza crveno-belih, ali ozbiljan pristup i pored toga nije izostao. Dobra odbrana donosila je igru u tranziciji, a poslastica za publiku bila su zakucavanja Džejmsa Gista koji je za kratko vreme na parketu na svom kontu imao devet poena, a šest je došlo iz zakucavanja.

Po završetku treće deonice Zvezda je imala 16 poena prednosti – 74:58.

Međutim, Cibona se nije predala, a pristup crveno-belih nije ličio na veći deo ove utakmice. Trojka u završnici prethodnog perioda, a zatim i mini serija na početku poslednjeg perioda približili su goste na 11 poena zaostatka – 79:68.

Tajmaut Dragana Šakote probudio je crveno-bele, a za buđenje publike u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ bili su zaduženi Džejms Gist i Čarls Dženkins koji su atraktivnim zakucavanjima izmamili aplauz publike.

Na fenomenalan način odbijen je nalet gostiju, a privilegiju da stavi ’’stotku’’ semafor imao je Nikola Jovanović koji je na nešto više od minut pre kraja postigao dva slobodna bacanja – 100:78.

Crvena zvezda mts – Cibona 102:80 (31:17, 22:16, 21:25, 28:22)

Crvena zvezda mts: Panter 7, Kuzmić 6, L.Braun 13 (14as), Perperoglu, Beron 7 Dobrić 10 (4ul), Gist 15, Dženkins 6, Simanić 13, Jovanović 5, Odžo 7, Štimac 13.

Dragan Šakota:

’’Mislim da je od početka bilo jasno da smo kvalitetniji tim i to smo pokazali tokom utakmice. Teško je držati koncentraciju, pogotovo kada osetiš da utakmica ide kako treba. Ipak, mislim da smo sačuvali energiju i da se nismo previše potrošili. Već sutra nastavljamo da treniramo i da se spremamo za naredne utakmice’’
Borisa.png
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
VELIKA UTAKMICA CRVENE ZVEZDE U BARSELONI NIJE NAGRAĐENA POBEDOM!
23/01/2020
Stimara-u-Barseloni-1024x768.jpg

Košarkaši Crvene zvezde mts poraženi su u utakmici 21.kola od Barselone rezultatom 86:82 (29:19,12:23,21:24,24:16).

Najefikasniji kod crveno-belih bili su Braun sa 15 i Štimac i Gist sa po 12 poena, u domaćem timu Nikola Mirotić je ubacio 25.

Ipak, za sve što su prikazali crveno-beli u „Blau Grani“ u četvrtak uveče i pored poraza zaslužuju sve čestitke!

Igrala je Crvena zvezda i bila u igri za veliki brejk i pobedu u Barseloni bukvalno do poslednjeg minuta utakmice, u kojoj je favorizovani domaćin na kraju stigao do bodova, nakon trojke Ribasa u poslednjem minutu meča.

Crvena zvezda je odigrala ovaj meč desetkovana: bez kapitena Lazića, Davidovca, Čovića, pa Kuridže, Odža i praktično i Perperoglua koji je sedeo na klupi tek da popuni broj igrača u crveno-belim dresovima.

I takvi, sa izuzetno skraćenom rotacijom crveno-beli su se borili, igrali do samog kraja i bili u utakmici protiv jednog od najvećih favorita za osvajanje ovogodišnjeg trofeja Evrolige.
Počelo je dobro.. crveno-beli su posle nekoliko uvodnih minuta imali prednost od sedam poena, 2:9.

Međutim, u nastavku prve deonice sve konce preuzeo je Nikola Mirotić,I uz bolju igru domaćina posebno pod košem, posle prvih 10 minuta na semaforu je stajalo 29:19.

Druga četvrtina donela je potpuno drugačiju sliku na terenu i potpuni preokret.Crvena Zvezda je zaigrala mnogo bolje u odbrani, stala u “zonu” iz dobre odbrane pokrenuo se i napad i priključak je ubrzo uhvaćen, nakon trojke Pantera bilo je 38:34 za domaćina, a nakon poena Dženkinsa i Štimca (dve trojke) crveno-beli su zaokružili fantastičnu drugu četvrtinu I otišli na poluvreme sa vođstvom 42:41!

I u trećoj četvrtini krenulo je vezanim trojkama, prvo Kurić pa Dobrić, usledili su poeni Klavera, pa trojka Berona i poeni Mirotića za 49:48.

U narednih nekoliko minuta viđena je velika borba za svaku loptu, mini dueli Dejvisa Gista i Štimca, ali domaćin je održavao prednost od 5-6 poena koju je stekao nakon poena Dejvisa uz faul dva minuta pre toga.

U tim trenucima ponovo je Crvena Zvezda stegla odbranu, Mirotić je otišao na klupu, a Vladimir Štimac je uz pomoć ostalih visokih igrača zaustavio Tomića, dok je Panter nastavio da rešeta koš Barselone i Crvena zvezda je stigla do vođstva 66:62 pred poslednju deonicu.

Ipak, skraćena rotacija I veliki kvalitet igrača Barselone učinili su svoje…Nekadašnji trener Crvene zvezde Svetislav Pešić dugo je tražio još nekoga u svom timu ko bi se priključio Mirotiću, I povremeno Dejvisu, i iskočili su Oriola i Ribas.

Prvi je pokrenuo seriju Barselone 10:0 u poslednjoj četvrtini, na koju je Crvena Zvezda ponovo odgovorila i prišla na pola koša zahvaljujući dobroj epizodi Lorenza Brauna.
Ipak, u tom trenutku je istupio Ribas, uhvatio važan ofanzivni skok, iznudio prekršaj, a onda je i posle velike nesreće I promašaja Brauna i Štimca (lopta je igrala na obruču) pogodio odlučujuću trojku na 48 sekundi pre kraja. Na kraju je bilo 86:82 i poraz Crvene zvezde koja je odigrala izvanrednu utakmicu u Barseloni!

Crvena zvezda: Ognjen Kuzmić 8, Kevin Panter 13, Lorenzo Braun 15, Stratos Perperoglu , Bili Beron 3, Ognjen Dobrić 7, Džejms Gist 12, Čarls Dženkins 6, Boriša Simanić 3, Nikola Jovanović 3, Vladimir Štimac 12.

Ekipu Crvene zvezde u narednom kolu očekuje utakmica sa Anadolu Efesom u Beogradu, a pre toga važan meč u Aba ligi u Laktašima u ponedeljak od 17 časova protiv Igokee.
Mirotic-i-Borisa-Barselona-1024x664.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
ZASLUŽENA POBEDA U LAKTAŠIMA,CRVENA ZVEZDA HITA KA VRHU TABELE
27/01/2020

Zvezda-skok-Borisa-Laktasi.jpg

Košarkaši Crvene zvezde mts sigurnom igrom pobedili su Igokeu u Laktašima 94:79( 22:17,26:20,21:17,25:25) i tako stigli do 11.pobede u ABA ligi uz 5 poraza ( utakmica u Podgorici nije registrovana i čeka se odluka Predasedništva lige oko meča 13.kola).

Crveno-beli su u krcatoj dvorani u Laktašima u kojoj su mahom bili navijači Crvene zvezde kao i svaki put, odigrali dobru, sigurnu utakmicu u kojoj su vodili od početka do kraja meča, pogodili 10 trojki, imali 13 ofanzivnih skokova i u potpunosti nadskakali rivala sa čak 42 uhvaćene lopte naspram samo 23 domaćina.

U ekipi Crvene zvezde najefikasniji je bio Džejms Gist sa 17 poena, dok je i pored činjenice da je trener Dragan Šakota raspoređivao minutažu kako bi ekipa odmorna dočekala novi izuzetno težak ciklus početkom februara, Lorenzo Braun skoro ostvario tripl-dabl sa 14 poena, 10 asistencija i 6 skokova.

U Laktašima je izjednačeno bilo samo u prvih 5 miniuta utakmice, a crveno-beli su se odlepili sa dve trojke Berona i fantastičnom akcijom Brauna i večeras odličnog Dobrića.

Ono po čemu će utakmica u Laktašima ostati upamćena je i povratak na parket Stratosa Perperoglua koji je odigrao 6 minuta i osetio teren nakon višemesečne pauze. Njegov povratak značiće puno crveno-belima u najvažnijem delu sezone koji tek sledi.

U drugoj deonici prednost crveno-belih je „podebljana“ novium trojkama Pantera i Gista i prednost od 14-15 poena košarkaši Crvene zvezde su održavali u završnici koju su obeležila brojna slobodna bacanja – čak 29 kombinovano od toga 19 za domaćina i 10 za Crvenu zvezdu. Grin je trojkom u poslednjoj sekundi smanjio na 11 poena prednosti za naš tim, ali ispostaviće se da je to bila praktično i najmanja razlika do kraja utakmice.

Ni u nastavku nije bilo krupnijih promena…trener crveno-belih je često menjao, visoki igrači Zvezde su pravili ogromne probleme centrima Igokee (mnogo skokova i Gagić van terena zbog 5 penala), svako je dao svoj doprinos i u nastavku, a jedini problem u nastavku bili su penali, odnosno slabo izvođenje slobodnih bacanja.

Cilj je ostvaren, ostvarena je pobeda protiv odličnog tima koji je bio u seriji od 4 pobede, a Crvena zvezda sa skorom 11-5* nastavlja borbu za sam vrh tabele i trenutno se nalazi na trećem mestu.

KK Crvena zvezda mts: Kuzmić 0, Panter 13, Braun 14, Perperoglu 0, Davidovac 4, Beron 14, Dobrić 7, Gist 17, Dženkins 3, Simanić 0, Odžo 8, Štimac 14.

U ekipi Igokee najefikasniji je bio nekadašnji centar Crvene zvezde Sava Lešić sa 16 poena.

Skokovi: 42, Asistencije 21, Šut za 2: 44:29, Šut za 3: 27:10, 7 ukradenih lopti, slobodna bacanja : 15:6.

U narednom kolu (ponedeljak) ekipa Crvene zvezde dočekuje Partizan kao domaćin u svojoj hali “Aleksandar Nikolić”.


Zvezda-Laktasi.jpg


 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
“KASNO PALJENJE” CRVENO-BELIH PROTIV EFES-A
31/01/2020
Zvezda-EFES-podbacivanje-i-shot-clock-1024x726.jpg


Košarkaši Crvene zvezde mts poraženi su u utakmici 22.kola Evrolige od ekipe Anadolu EFES rezultatom 78:85 (16:24, 14:27, 28:21, 20:13).

Turski tim je i u Beogradu pokazao zašto je najozbiljniji kandidat za osvajanje trofeja Evrolige I lider na tabeli sa skorom 19-3, ali ostaje veliki žal jer su crveno-beli u drugom poluvremenu pokazali svoj kvalitet i umalo stigli rivala iz Istanbula!

Najefikasniji u ekipi Crvene zvezde koja je stegnuto i vrlo rezervisano odigrala prvoa poluvreme bio je večeras Dejan Davidovac sa 15 poena, dok je u gostujućem timu Šejn Larkin još jednom bio najefikasniji sa 24 poena.

Uvertira utakmice bio je minut ćutanja u čast legendi svetske košarke, tragično preminulom Kobi Brajantu i nedavno preminulom proslavljenom košarkašu Robertu Arčibaldu. Takođe, igrači Efesa su ”istapkali” loptu 24 sekunde, a potom je i Lorenzo Braun sačekao osam sekundi na svojoj polovini. Za legendarni broj 24 koji je nosio Kobi Brajant baš kao i sa jednakim uspehom broj osam.

Početak aktivne igre nije bio idelan za crveno-bele, naprotiv. Olako izgubljene lopte Lorenza Brauna, promašene trojke Bili Berona i sa druge strane furiozan početak Šejna Larkina, Rodriga Buboe i Krisa Singltona kreirali su 11:0 za Efes. Zvezda je gotovo četiri minuta bila bez koša dok je prvoplasirani tim Evrolige pogodio već tri trojke.

Veliku seriju rivala prekinuo je Lorenzo Braun, a nadovezali su se Bili Beron, Vladimir Štimac i Ognjen Dobrić. Zvezda je posle lošeg početka prišla na tri poena zaostatka – 9:13.
Međutim, Šejn Larkin je pogodio trojku uz faul i već na delu pokazivao da je reč o trenutno najboljem igraču Evrope. Larkin je na svom kontu imao brzih 10 poena, ali se Zvezda nije predavala. Vrlo dobre role Ognjena Dobrića i prvi poeni Simanića uzvratili su udarac, međutim Efes je igrao zaista dobro i na kraju prvog perioda vodio osam poena razlike – 16:24.

Do nove velike serije gosti su stigli već početkom drugog kvartala kada su serijom 10:0 uz pomoć neverovatno preciznog šuta za tri stekli velikih plus 18 – 16:34.

Izabranici Dragana Šakote nisu nikako mogli da pronađu napadački ritam. Svega dva poena za pet i po minuta igre crveno-belih donelo je Efesu velikih ”plus 23” nakon pogotka Tibora Plajsa. Loše minute prekinuo je Džejms Gist zakucavanjem.

Borila se Zvezda,nije se predavala i smanjila je prednost rivala. Bili Beron je imao šut za tri iz dobre pozicije da smanji na 13 poena zaostatka, nije pogodio. Efes je uzvratio preko Larkina i Buboe i vratio prednost na ”plus 21” – 30:51. Buboa i Larkin su već na svom kontu imali ukupno 26 poena, a Efes skoro 56 odsto za tri poena.

Štimac je veoma dobro otvorio drugo poluvreme i brzo je na svom kontu imao šest poena. Ipak, Efes je i dalje pogađao iz svih situacija, čak i onih veoma teških i za eventualni rezultatski povratak šanse su bile male. Ipak, Zvezda se nije predavala i kada joj ništa nije išlo u prilog. Bili Beron je vezao pet poena, a onda posle još jedne čvrste odbrane Čarls Dženkins položio za dva poena. Serija 7:0 podigla je ”Štark arenu” na noge, a izabranike trenera Šakote približila na 13 poena zaostatka – 56:69.

Seriju crveno-belih je prekinuo Šejn Larkin, a na kraju trećeg perioda Efes je imao 14 poena prednosti – 58:72.

Poslednja četvrtina je započela ukradenom loptom i polaganjem Bili Berona, ali su gosti i ovog puta pronašli svoje najjače oružje u ovoj utakmici – šut za tri poena. Posle trojke Pitersa i nekoliko propuštenih napada crveno-belih činilo se da je pitanje pobednika rešeno.

Ipak, takvu misao sebi nisu želeli da priušte crveno-beli koji su bili rešeni da se bore do poslednjeg zvuka sirene. Nakon još jedne izvrsne odbrane Majkl Odžo je pogodio u polukontri i Zvezda je bila na nešto više od dva minuta pre kraja na jednocifrenom zaostatku – 71:79. Međutim i tada je trojku pogodio Efes, ovog puta Simon. Uzvratio je Kevin Panter sa pet uzastopnih poena pa je Zvezda na minut pre kraja bila na minus šest. ”Štark arena” je ponovo proključala. Nažalost prodor Lorenza Brauna u najvažnijem napadu nije krunisan košem, a i sudije su ostale neme na kontakt u reketu. Umesto zaostatka od samo četiri poena, semafor je pokazivao da Efes vodi šest razlike i ima loptu. Čudo je za malo izostalo, a bodovi su otišli u Istanbul.

Trener KK Crvena zvezda mts Dragan Šakota: „Uopšte nismo otvorili dobro utakmicu. Igrali smo loše u prvom delu, primili mnogo lakih koševa, pa je velika razlika bila logična. Pokušali smo u drugom delu, ali treba reći da je ovo bila dobra lekcija za nas“ rekao je trener crveno-belih i odgovorio na pitanje o lošem „ulasku“ u utakmicu:
„I mene kao trenera nervira na početku. Mogli ste čuli. Nemojmo kao protiv Asvela, Olimpijakosa, Barselone… Nije u pitanju da nešto kažeš, već su to neki faktori koji utiču… Loše smo počeli, a kada počneš mekano i kada se na to nadovežu greške, a kada je protivnik tako superioran kao što jeste, stvari postaju samo gore. Teško je stati i krenuti ispočetka. Na poluvremenu smo pokušali da se fokusiramo za nastavak i nešto smo uspeli. Nismo imali čvrstinu. Falio nam je igrač kao Lazić, koji bi to dao igračima“.

O Ekipi EFES-a :“
Radi se o timu koji je dosta jači, u kontinuitetu rezultata, imaju lidera koji može da pogodi. Probali smo sa onim što imamo koliko smo mogli, ali nekad kažemo da igru možeš da zaustaviš, ali pojedinca teško“ rekao je trener crveno-beliuh na konferenciji za medije u „Štark Areni“.

KK Crvena zvezda mts:
Kuzmić 0, Panter 12, Braun 7, Perperoglu, Davidovac 15, Beron 14, Dobrić 5, Gist 3, Dženkins 2, Simanić 2, Odžo 4, Štimac 14;

Crveno-beli nemaju mnogo vremena do narednog izazova i utakmice 18.kola ABA lige koja je na programu u ponedeljak, a već u sredu u Beograd u okviru 23.kola Evrolige stiže Panatinaikos.
Zvezda-teren-EFES-1024x672.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
VELIKA I VAŽNA POBEDA CRVENE ZVEZDE U DERBIJU!
03/02/2020
Zvezda-derbi-1--1024x711.jpg


Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan 92:86 u 18. kolu ABA lige. Pred 6000 gledalaca crveno-beli su ostvarili izuzetno važnu 12.pobedu u regionalnom takmičenju iako su pred ovaj meč bili pod velikim pritiskom I imperativom pobede.

U ekipi Crvene zvezde svako je dao svoj doprinos u velikoj pobedi, a nejefikasniji je bio Bili Beron sa 26 poena.

Njega su pratili Lazić sa 12 i Davidovac sa 11 poena. Veliku ulogu imao je i Marko Jagodić Kuridža koji je nakon duže pauze sa jednim treningom vodio veliku borbu na parketu, a onda pogodio ključna slobodna bacanja na 37 sekundi do kraja za ispostavilo se nedostižnih 90:86.

Poražene je predvodio Nemanja Gordić sa 14 poena

Crveno-beli sada imaju skor 12-5 (utakmica u Podgorici još uvek nije registrovana I čeka se odluka Predsedništva).

Od uvodnih minuta utakmica je opravdavala naziv velikog derbija. Crveno-beli su ušli sa puno energije, a prednjačio je fantastični Bili Beron koji je već u prvoj deonici na svom kontu imao 11 poena. Ipak, dobar šut za tri poena, ali i vrlo čudan sudijski kriterijum, ako se tako može reći, u tim momentima su držali Partizan u rezultatskom egalu. Baš u završnici četvrtine sudijske odluke sprečile su da crveno-beli steknu osetnij vođstvo pa je na kraju prve deonice rezultat glasio – 25:23.

Nakon dva slobodna bacanja Stefana Birčevića na početku drugog kvartala rezultat je bio izjednačen, ali je odgovor bio u rukama Čarlsa Dženkinsa koji je pogodio za tri poena pa potom i Vladimira Štimca koji je poentirao iz reketa – 30:25. Uzvratio je Kori Volden, a onda su stigle i dve nove trojke crveno-belih, bile su delo kapitena Branka Lazića i Kevina Pantera – 36:27. Dobra odbrana sprečavala je odgovor večitog rivala, a kada je Štimac polovinom drugog perioda ponovo pogodio iz reketa Zvezda je stekla prvu dvocifrenu prednost – 38:27.
Crveno-beli nisu stajali! Fantastičnoj publici malo atrakcije podario je Lorenzo Braun sjajnom blokadom nad Jankovićem i posle polaganjem na drugoj strani, a već u sledećem napadu je njegovu odličnu asistenciju krunisao zakucavanjem Dejan Davidovac – 42:29. Partizan je uspeo da uzvrati serijom 10:0 iskoristivši pad u defanzivi crveno-belih – 42:39. Seriju rivala prekinuo je Vladimir Štimac nakon izvrsne asistencije Brauna, ali je odmah potom Markus Pejdž pogodio trojku koja je vratila goste na dva poena zaostatka – 44:42. Serija 13:2 Partizana bilo je i poslednje što se dogodilo u drugom kvartalu utakmice – 44:42.

Sjajna rola Branka Lazića početkom trećeg perioda čuvala je vođstvo Crvene zvezde koja ipak nije uspevala rezultatski da se odvoji. Nakon nesportske greške crveno-belih, a ubrzo i tehničke za Dragana Šakotu Partizan je napravio seriju 10:0 i stekao vođstvo 52:57. Seriju rivala prekinuo je Džejms Gist sa linije penala – 54:57.

Zvezda je tragala za petorkom koja će konačno pronaći napadački ritam. Bili Beron je bio jedan od retkih koji su bili raspoloženi u tim trenucima, a i igra u odbrani nije bila nalik onoj iz prve polovine drugog kvartala. Ipak, Bili Beron je bio motivisan dovoljno da pokrene ekipu i posle sedam njegovih vezanih poena crveno-beli su prišli na pola koša zaostatka – 63:64.

Zvezda je do kraja četvrtine dodatno pojčala odbranu, a poeni Čarlsa Dženkinsa, njih četiri vratili su vođstvo crveno-belima pre ulaska u poslednji kvartal – 67:66.

U nastavku je viđena velika borba, nalik celoj utakmici. Zvezda je čuvala vođstvo, ali i nije uspevala da se rezultatski odlepi. Partizan je konstantno bio blizu. Odlično su u tim trenucima igrali Dejan Davidovac i Branko Lazić, odbrana je bila nešto bolja, ali je rezultatski egal i dalje trajao. Nakon skoro 36 minuta igre semafor je pokazivao 80:80 što je prilično dobro opisivalo ceo tok utakmice.

Obe ekipe rano su ispunile bonus i do novih poena stizalo se preteženo putem slobodnih bacanja. Bili Beron je i tada bio miran, a kada je pogodio poludistancu za 86:82 na 2:22 cela dvorana je uzvikivala njegovo ime. Ipak, bilo je još mnogo posla pred izabranicima Dragana Šakote.

Fenomenalan posao u završnici radio je Marko Jagodić-Kuridža. Nije imao problema da u preuzimanju sačuva značajno bržeg Markusa Pejdža, a kada je Bili Beron promašio trojku za plus 5 na 40 sekundi pre kraja Jagodić-Kuridža se našao na ofanzivnom skoku i iznudio faul. Njegova slobodna bacanja donela su crveno-belima ”plus četiri” na 37.4 sekunde pre kraja. Posle još jedne dobre odbrane Crvene zvezde delovalo je da je kraj. Na 23 sekunde pre kraja Bili Beron je imao dva slobodna bacanja kojima je krunisao izvanrednu partiju i stavio tačku na pitanje pobednika – 92:86.

ABA liga, 18. kolo:

Crvena zvezda – Partizan 92:86 (25:23, 19:19, 23:24, 25:20)

dvorana
: Aleksandar Nikolić

gledalaca: 5.989

sudije: Radović, Juras, Nikolić.

Crvena zvezda: Panter 3, Kuzmić 2, Braun 5p+8as, Davidovac 11, Lazić 12, Beron 26, Dobrić 1, Gist 7, Kuridža 4, Dženkins 9, Odžo 6, Štimac 6.

Partizan: Volden 12, Zagorac 9, Pejdž 13, Gordić 14, Mekadu 4, Jaramaz 13, Veličković 6, Birčević 2, Janković 0, Tomas 4, Trifunović 0, Mozli 9.

Trener KK Crvena Zvezda Dragan Šakota:
Partizan je dobro igrao, bila je zanimljiva utakmica, u prvom delu lepša, u završnici zanimljiva. Važna pobeda za nas, bili smo pod imperativom pobede, u situaciji u kojoj smo se u zadnji čas popuniili zbog bolesti i povreda. Zadovoljni smo pobedom, pripremamo se za duplu nedelju, ide i Kup… Više nema slobodnog dana.
Pre svega, Partizan je imao bolju psihologiju pred meč, jer nemaju praktično šta da izgube, u boljoj su situaciji od nas. Mi smo baš bili pod moranjem i tu se stvari razlikuju.


O učinku Jagodić Kuridže:
To je vezano za momenat naših promena. Dovodili smo igrače koji imaju veću energiju i daju nešto što rade na drugačiji način od onih koji su otišli, Brauna i Fajea. Nažalost, Marko je bio povređen i vrlo brzo se vratio. Dao je veliki doprinos praktično sa jednim treningom. I da nije ubacio nijedan poen, odigrao je herojski“, dodao je Zvezdin trener
Već u sredu crveno-bele očekuje nova utakmica u Evroligi protiv Panatinaikosa iu “Štark Areni” pa put u Moskvu u četvrtak ujutru, a pravo iz Moskve nakon utakmice sa Himkijem, ekipa Crvene zvezde putuje u Crnu Goru gde je očekuje meč 19.kola ABA lige sa Mornarom.



Kuridza-derbi-2-1024x707.jpg
 
Natrag
Top