KK Crvena Zvezda

Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda ispustila bratski skalp - Printezisova meka ruka sve zakomplikovala! (VIDEO)

Posle neviđene drame crveno-beli izgubili od Olimpijakosa - 66:64

14902133275801.jpg


Uprkos nenadoknadivom izostanku Stefana Jovića, srpski šampion je po ko zna koji put pokazao pobednički karakter i fantastičnom borbenošću još jednom nadmašio sopstvene mogućnosti, ali nažalost to nije bilo dovoljno da bi se stiglo do verovatno ključnog slavlja u borbi za TOP 8 fazu. Olimpijakos je ponenima Jorogsa Printezisa tri sekunde pre kraja slavio posle produžetaka - 66:64

Zvezdina odbrana je bila na visini zadatka, pošetno su gosti iz Pireja morali da se pomuče da bi pronašli put do njenog koša, ali sa druge strane tokom prve polovine meča bilo jasno zbog čega Olimpijakos prosečno prima najmanje poena u ovoj sezoni. Izostanak Jovića povremeno je bio više nego upečatljiv, a ponekad je delovalo da su domaćem timu potrebna dva organizatora igre na terenu da bi se probila granitna defanziva sastava Janisa Sfairopulosa.

Olimpijakos je put ka svom košu držao zatvorenim, a onda postepeno uvećavao svoju prednost i već u drugoj četvrtini stigao do dvocifrene razlike. Bilo je više nego evidentno da će Radonjićevom timu biti potreban pravi podvig da stigne do 16. evroligaškog slavlja. Gosti su uspeli beogradske crveno-bele da nateraju na individualna napadačka rešenja, što je izazvalo seriju promašaja, a posebno u prvom poluvremenu, u kojem je Zvezda postigla svega 17 poena.

Izostanak glavnog organizatora Zvezdine igre još jednom je na sve načine pokušavao da nadomesti nadahnuti Čarls Dženkins, čiji su poeni držali domaćina tokom prvih 20 minuta, a kada su na startu drugog poluvremena stigli poeni Ognjena Kuzmića i Nejta Voltersa izgledalo je da srpski šampion može da pojuri čak i pobedu. Prvi nalet Radonjićevog tima uspeli da osujete Kostas Papanikolau i Jorgos Printezis, ali u drugom za Pirejce nije bilo spasa.

Zvezda je skakački moćnog protivnika uspela da nadmaši baš u skokovima, a kada je proradio šut van linije 6,75 utakmica je u potpunosti promenila svoj tok i krenula da teče vodenicom srpskog šampiona, koji je serijom 11:0 zatvorio treći period i došao do prednosti, a ta serija nastavljena je poenima Marka Gudurića i Milka Bjelice. Olimpijakos je iz potpune zone sumraka izašao tek trojkom Agravanisa, posle sedam minuta bez poena i Zvezdine serije 18:0.

S obzirom kako je išao tok utakmice, odluka o pobedniku nije mogla da protekne bez završnice za infartkt, a tamo su trojke pogađali Gudurić i Printezis, dok onu poslednju nije pogodio Mancaris, pa se otišlo u produžetak.

A tamo smo videli svašta. Pričaće se sigurno i o vrlo sumnjivoj odluci sudije Javora koji je 29 sekundi pre kraja dodelio loptu Olimpijakosu.Na kraju je lopta došla do Printezisa koji je mekanšim šutem poentirao. Baš kao u finalu Evrolige protiv CSKA.



CRVENA ZVEZDA - OLIMPIJAKOS 64:66 (9:17, 8:13, 26:12, 15:16, 6:8)

Hala: Beogradska arena
Gledalaca: 18.170
Sudije: Damir Javor, Garsija Gonzales, Amit Balak

CRVENA ZVEZDA: Volters 7, Tompson 1, Dangubić 5, Mitrović 1, Lazić 2, Dobrić, Simonović 9, Rakićević, Dženkins 13, Gudurić 14, Kuzmić 8, Bjelica

OLIMPIJAKOS: Grin 8, Birč 2, Jang 1, Papapetru, Spanulis, Vejters 2, Agravanis 16, Milutinov, Printezis 15, Mancaris 17, Atinaiju.
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Bolan poraz Zvezde posle produžetka!

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Olimpijakosa sa 66:64 posle produžetka, u utakmici 27. kola Evrolige.
40524056758d2dc0a5ed14062139257_w640.jpg


Odlučujuće poene postigao je Jorgos Printezis tri sekunde pre kraja, kada je kao protiv CSKA pre nekoliko godina, flouterom postavio konačan rezultat.

U poslednjim trenucima pokušao je Čarls Dženkins sa pola terena, ali nije bio precizan.

Napadu u kojem je asistirao Grin prethodila je neobična situacija – posle prodora na dvadesetak sekundi do kraja, Marku Guduriću je ispala lopta, on je uspeo da se snađe, ali je sudija Javor više od minuta gledao ponovljeni snimak.

Dosuđena je mrtva lopta, a pošto je strelica pokazala za Olimpijakos, Grci su dobili napad koji je, ispostaviće se, bio odlučujući.

Beogradski ’crveno-beli’ su uspeli da nadoknade minus od 13 poena sa poluvremena, stignu nadomak herojskog preokreta, ali nisu uspeli i sada moraju da ostvare dve pobede kako bi bili sigurni učesnik Top 8 faze.

Izabranici Dejana Radonjića zauzimaju osmu poziciju sa 15 pobeda i 12 poraza, dok je na devetoj poziciji Darušafaka sa skorom 13-14. Srpski i turski klub sastaće se u poslednjem kolu kada bi moglo da se odlučuje ko će u narednu fazu takmičenja.

Isti učinak, ali i bolji međusobni skor od Zvezde ima Efes, dok su ispred Panatinaikos i Baskonija sa 16 trijumfa i 11 poraza.

Izabranici Dejana Radonjića odigrali su očajno prvo poluvreme u kojem su ubacili samo 17 poena i nisu imali nikakva rešenja u napadu. Gubili su mnogo lopti, promašili sve šuteve van linije 6,75 i na poluvreme otišli sa 13 poena minusa.

Međutim, na parket su se vratili u drugačijem raspoloženju i već na startu počeli da tope prednost rivala. Spustili su se na -4, Olimpijakos je odbio prvi nalet i ponovo došao do dvocifrenog viška, ali je potom krenula fantastična serija trojki – redom su pogađali Gudurić (prva trojka), Simonović i Dangubić, za potpuni preokret pred poslednju deonicu.

Serija je nastavljena na 18:0, Olimpijakos skoro osam minuta nije pogodio koš, kada je na scenu stupio Dimitris Agravanis. Pogodio je dve vezane trojke, potom 2+1 i ekspresno vratio svoj tim.

113731556858d2dc0aaf7c7284772285_w640.jpg

Dženkins je pogodio važne poene, potom i Gudurić trojku, ali je Printezis nekoliko sekundi kasnije vratio i doneo produžetak. Mogao je bek domaćina da reši meč u regularnom toku polaganjem, ali je dodatnih pet minuta odlučivalo.

Gotovo čitav produžetak protekao je u izvođenju slobodnih bacanja, do poslednjeg minuta kada je sve rešeno.

Na dvadesetak sekundi do kraja dogodila se neobična situacija posle prodora Gudurića. Činilo je da je uspeo da se snađe kada mu je lopta ispala, ali je sudija Javor više od minuta gledao ponovljeni snimak. Dosuđena je mrtva lopta, a pošto je strelica pokazala za Olimpijakos, Grci su dobili napad.

Najefikasniji u redovima Zvezde bio je spomenuti Gudurić sa 14 poena, Čarls Dženkins je dodao poen manje, Marko Simonović je postigao devet, a Ognjen Kuzmić osam.

U ekipi Olimpijakosa najbolji je bio Kostas Papanikolau sa 17 poena, Dimitris Agravanis je dodao 16 uz spomenutu rolu u poslednjoj četvrtini, a heroj Printezis je stao na 15. Srpski košarkaš Nikola Milutinov se nije upisao u strelce.

Crvena zvezda u narednom kolu, u petak, gostuje Barseloni, dok Olimpijakos dočekuje Real Madrid.

Prvi napad na utakmici imali su gosti i Papanikolau je lako poentirao, ali je na drugoj strani uzvratio Dženkins posle solo prodora. ’Crveno-beli’ iz Beograda su igrali dobru odbranu, Olimpijakos je teško stizao do koša, ali je Printezis pogodio van linije 6,75. Američki bek je pogodio sa distance, da bi Dangubić sjajnim zakucavanjem i lice čuvara podigao Arenu na noge – 6:5.

Igrači Janisa Sferopulosa bili su šuterski rasploženi – Papanikolau je ubacio novu trojku, potom je poentirao i Grin, da bi Mitrović sa bacanja prekinuo mini seriju gostiju, ali je bio polovičan.

Aktuelni srpski i regionalni šampion imao je mnogo problema u napadu, Kuzmić i Lazić izgubili su loptu, pa je posle trojke Mancarisa i polaganja Grina bilo 7:15. Posle nekoliko loših napada i atmosfera na tribinama je pala, a do kraja četvrine pogodili su Grin i Kuzmić za 9:17 nakon prve deonice.
26419624558d2d42e8e6ab525193074_w640.jpg


Drugu četvrtinu Simonović je otvorio promašajem posle ulaza, ali Zvezda odigrala dobru odbranu i Papanikolau je na isteku napada promašio za tri. Ipak, Olimpijakos je igrao jednako snažno u defanzivi i terao domaće igrače na greške. Prve poene posle ukradene lopte i kontre zabeležio je Branko Lazić, ali je sada Voters odgovorio.

Smušenu igru rivala potpuno su koristili košarkaši grčkog šampiona, pa su posle koša Agravanisa prvi put došli do dvocifrene razlike – 11:21. U sledećem napadu Nejt Volters je bacio balon u aut, a Agravanis kaznio trojkom za +13.

Povratak Dženkinsa na parket razmrdao je ’crveno-bele’, ali i dalje nisu uspevali da počnu da pogađaju u napadu. Marko Gudurić je promašio tri šuta za tri poena, dok je Birč nekako ubacio loptu u koš preko Tompsona za 13:26.

Kuzmić je uspeo da promaši zakucavanje, da bi tek Dženkins uspeo da stigne do koša, na dva i po minuta do poluvremena. Grci su počeli da promašuju u finišu drugog dela igre, a Zvezda konačno uspela da poveže nekoliko dobrih napada. Ipak, taj period je bio kratak – Gudurić je na očajan način završio poslednji napad, da bi Olimpijakos postigao lake poene preko Papanikolaua za 17:30 posle prvih 20 minuta.
Treći kvartal počeo je važnim pogotkom Kuzmića iz reketa, ali je ponovo Printezis u poslednjoj sekundi uspeo da realizuje napad. Centar Zvezde je uz tri ofanzivna skoka nekako pronašao put do obruča, prethodno je poluhorog ubacio Simonović i Zvezda je smanjila na jednocifren zaostatak.

U strelce se upisao Nejt Volters, čime je nastavljena serija srpskog kluba, a dobra odbrana je omogućila ekspresan povratak na 28:32.

Navijači na tribinama su se probudili, ali ih je utišao Papanikolau drugom trojkom. U sledećem napadu Kuzmiću je ispala lopta pre laganog polaganja, a Lazić napravio svoj treći faul na meču. Printezis je položio u kontri za 28:37.

Domaći igrači vratili su se u ono raspoloženje iz prvog poluvremena, pa je uprkos lošim napadačkim rešenjima, Olimpijakos držao +10. Volters je u dva minuta napravio dva faula, a Gudurić je konačno pogodio trojku. Usledila je trojka Simonovića, pa i Dangubića za 41:42.

Nastavila se fenomenalna serija Zvezde – Simonović je probio i položio za vođstvo pred poslednjih 10 minuta, rezultatom 43:42.
Sve ono što nije ulazilo u prvih 20 minuta, sada je počelo, da bi Gudurić četvrtu četvrtinu otvorio važnom trojkom iz teške pozicije. Olimpijakos dva minuta nije uspeo da dođe do koša, igra grčkog šampiona je počela da se raspada, čemu svedoče i dva vezana faula u napadu.

S druge strane, raspoloženje u redovima srpskog šampiona je raslo iz sekunde u sekundu – Gudurić je preuzeo odgovornost i dobro se snašao posle auta, a ispratio ga je Milko Bjelica novim poenima iz reketa za 50:42.

Kao Gudurić na jednoj, Dimitris Agravanis preuzeo je odgovornost na drugoj strani, pošto njegovi saigrači nisu uspevali da pogode ništa. Vezao je dve teške trojke, u međuvremenu je Dženkins odgovorio, pa je Zvezda u poslednja četiri minuta ušla sa prednošću od pet poena.

Opet je Agravanis probio, pogodio uz faul Simonovića i nakon uspešno izvedenog slobodnog bacanja rezultat je bio 53:51 za Zvezdu.

Usledio je veoma važan period utakmice u kojem su Milutinov na jednoj i Lazić na drugoj strani promašili po dva slobodna bacanja. To nije učinio Agravanis, koji je bio precizan za izjednačenje, ali je Dženkins u sledećem napadu pogodio za 55:53.

152378961958d2dc8087ff5165653221_w640.jpg


Dramu u Areni nastavio je Papanikolau sa linije bacanja, potom je Gudurić pogodio izuzetno tešku trojku, ali je istom merom uzvratio Printezis na drugoj strani. Kod rezultata 58:58 bek Zvezde je imao polaganje za pobedu, nije pogodio, a u poslednjem napadu Mancaris je promašio šut van linije 6,75, pa se otišlo u produžetak – 58:58.

Važnost trenutka u kojem se nalaze uticao je da se igrači oba tima pomalo stegnu – Olimpijakos je sve napade igrao za Printezisa koji je promašio tri od četiri bacanja, dok je na drugoj strani Gudurić pogodio tri od četiri.

Veći deo od dodatnih pet minuta protekao je u izvođenju slobodnih bacanja. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, a pošto je Dion Tompson bio polovičan, u poslednji minut se ušlo nerešenim rezultatom (64:64).

Na dvadesetak sekundi do kraja dogodila se neobična situacija posle prodora Gudurića. Činilo je da je uspeo da se snađe kada mu je lopta ispala, ali je sudija Javor više od minuta gledao ponovljeni snimak. Dosuđena je mrtva lopta, a pošto je strelica pokazala za Olimpijakos, Grci su dobili napad.

Ispostavilo se da je to bio odlučujući trenutak jer je u sledećem napadu Oly stigao do trijumfa. Grin je uspeo da pobegne Laziću, prosledi loptu do Printezisa, koji u svom stilu, kao nekoliko puta u prošlosti, pogađa flouter za konačnih 66:64.

CRVENA ZVEZDA: Volters 7 (3sk, 3izg), Tompson 1, Dangubić 5, Mitrović 1 (3izg), Lazić 2 (4sk), Dobrić, Simonović 9 (6sk), Rakićević, Dženkins 13 (6sk), Gudurić 14 (3as, 3izg), Kuzmić 8 (8sk), Bjelica 4.

OLIMPIJAKOS: Grin 8 (3sk, 3as), Birč 2, Jang 1, Papapetru, Spanulis (4izg), Voters 2, Agravanis 16, Milutinov (4sk), Printezis 15 (3sk, 2as), Papanikolau 17 (9sk), Mancaris 5 (2sk, 5as, 2ukr), Atineu.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Printezis poslao Zvezdu u neizvesnost

Nema veće strepnje u evropskoj košarci od iščekivanja poslednjeg napada neizvesne završnice, a ka košu idu Spanulis i Printezis. Ovoga puta nije bilo Spanulisa na parketu, ali ga je savršeno zamenio Erik Grin.

GettyImages-624188816.jpg

Izvor: Getty Images/Panagiotis Moschandreou

Giorgios Printezis
U Istanbulu 2012. Spanulis je krenuo ka košu i dodao Printezisu, a u Kombank areni je Grin imao ulogu asistenta. Printezis je svojim košarkaškim autogramom potpisao Zvezdin poraz i poslao je u neizvesnost poslednja tri kola.

Možda taj njegov šut izgleda kao da želi da baci smeće u kontejner, ali i procenat je na kraju takav. Kad je bitno, ne promašuje skoro nikad. Mnoge ekipe su stradale od Jorgosove i Vasilisove ruke i baš zbog toga je poželjno izbeći neizvesnu završnicu protiv Olimpijakosa. Kao da je to lako.

U prvom poluvremenu utakmice u Kombank areni delovalo je da je svaki koš za Zvezdu kao gol u fudbalu. Zaratilo se na parketu od prvog minuta, napadi su bili dugi kao večnost, svaki duel je bio intenzivan. U takvoj situaciji, čak i kad igrač dođe u situaciju da šutne, ruke bride od rvanja sa protivnikom. Olimpijakos je jedan od nezgodnih protivnika u Evropi jer može da igra na nekoliko načina. U prošlom i u pretprošlom kolu su pretrčali Darušafaku i Galatasaraj u prvom poluvremenu i postigli su po 48 poena. Ipak, Pirejci su jedan od malobrojnih timova u Evropi koji može i da se "pobije" sa Zvezdom pa su se odlučili za taj pristup. Neverovatan je podatak da su beogradski crveno-beli u prvoj četvrtini samo devet puta šutnuli na koš iz igre. Bilo je mnogo teških pasova i šest izgubljenih lopti. Toliko uglavnom gube Zvezdini rivali u prvim četvrtinama u Beogradu.

Ništa značajno se nije promenilo ni u drugoj četvrtini, Radonjić je tražio pravu petorku, ali je Crvena zvezda ostala na 17 postignutih poena za 20 minuta. Čak i u onom teškom debaklu u Madridu 2015. godine crveno-beli su u prvom poluvremenu postigli 20 poena. Olimpijakos je podsetio zašto ima najbolju odbranu u poslednjih nekoliko sezona u Evroligi. Naravno, Zvezda defanzivno nije razočarala pa je na poluvremenu ipak imala nadu u povratak. Bilo je potrebno nastaviti sa dobrom odbranom i pogoditi konačnpo nešto spolja.

A onda je krenulo. Volters je u 24. minutu pogodio prvu trojku za Beograđane. Iako je usledila Olimpijakosova serija od 7:0 za novih plus 11, taj pogodak je vratio napadačko samopouzdanje. Radonjićevi momci više nisu toliko preispitivali sebe prilikom šuteva i isplatilo se. Usledile su trojke Gudurića, Simonovića i Dangubića i Zvezda je povela uoči poslednje četvrtine.


Retko se dešava da Spanulis ne započne utakmicu u petorci, ali bilo je očigledno da nije na 100 odsto mogućnosti. Odigrao je samo 16 minuta, ostao bez poena, sa samo dve asistencije i četiri izgubljene lopte. Olimpijakos je bio potpuno izgubljen u finišu treće i na početku četvrte četvrtine. Sa sve Spanulisom na parketu. Više od sedam minuta gosti nisu postigli nijedan poen. Zvezda je igrala odličnu odbranu, zatvoreni su prilazi košu i Pirejci su naterani da šutiraju trojke. Uredno su ih promašivali, da li šut bio otvoren ili preko ruke, prestali su da veruju da mogu da pogode.

Zvezda je povela 50:42 i tada se ukazao Dimitrios Agravanis. Četvrti centar Olimpijakosa prosečno igra manje od 10 minuta po meču u Evroligi, a polovinu utakmica je i propustio. Janis Sferopulos ga uvodi u igru da doprinese svojom fizičkom snagom, a u Areni se proslavio trojkama kojima je vratio ekipu u život. Čovek koji pogađa svaku četvrtu trojku statistički, koji pokušava baš kad je sam na šutu, pogodio je dve trojke na najtvrđim obručima u Evropi i to pošto su redom promašivali njegovi saigrači koji zbog šuta pretežno i primaju platu. Posle dve trojke uspeo je i da poentira uz faul Simonovića.

Gudurić je posle 0/6 u prvom poluvremenu pogađao u drugom i ona trojka preko ruke za 58:55 raširila je miris pobede po Areni. Kad je Printezis na ulasku u poslednji minut odmah uzvratio trojkom veru je zamenila strepnja.

Utisak je da je zvezda najbolju šansu za pobedu imala u finišu regularnog dela. Prodori Dženkinsa i Gudurića bili su prilično izgledne pozicije za postizanje ključnih poena. U produžetku faulovi, promašaji, čak je svemoćni Printezis promašio tri od četiri slobodna bacanja na startu. Ali, on može da počne na različite načine, ali da završi samo na jedan, pogotkom za pobedu. Samo ove sezone je sa dva šuta momentalno ućutkao po 20.000 navijača, onih neprijateljskih u zelenim dresovima u OAKI, ali isto toliko i onih u dragim bojama. Čovek je jednostavno rođen da rešava utakmice i možete samo da se nadate da to neće uraditi baš proitv vas.


Ovaj poraz je za igrače i navijače Crvene zvezde najteži ove sezone u Evroligi, ako imamo u vidu važnost duela i način na koji je meč izgubljen. Srceparajuće poput poraza od Darušafake na startu takmičenja. Ipak, povratak Crvene zvezde u trećoj četvrtini zaista je bio neverovatan, jer je u prvom poluvremenu delovalo da je svaki poen premija. Beogradski crveno-beli su još jednom pokazali potpuno odsustvo straha i namere da se lako predaju čak i onda kad deluje da je situacija bezizlazna.

Nedostajalo je i malo sreće prilikom prodora Dženkinsa i Gudurića, kao i činjenice da je Agravanis baš sinoć postigao 16 poena, a u ostatku Evrolige ukupno 28.

Ipak, sada je važno ono što sledi. Crvena zvezda ima dve pobede više od Darušafake koja se nameće kao najveći rival u borbi za osmo mesto. Već sutra je na programu duel u Barseloni, a crveno-beli su odigrali fizički najzahtevniju utakmicu sezone koja je pritom trajala 45 minuta. Dženkins i Gudurić su zajedno sakupili više od 70 minuta na parketu. Ipak, Zvezda i dalje drži situaciju pod kontrolom. Utakmica protiv Uniksa u Beogradu predstavlja najveći adut u borbi za četvrtfinale, a u slučaju dve pobede u poslednja tri kola sve bi bilo gotovo. Darušafaka u petak dočekuje Galatasaraj, pa sledeće nedelje gostuje Bambergu dok u poslednjem kolu dočekuje upravo Crvenu zvezdu. Ne bi bilo dobro da ta utakmica odčučuje ne zato što Crvena zvezda ne može da pobedi Darušafaku u Istanbulu već zbog činjenice da su konstantnim igrama tokom sezone igrači Dejana Radonjića zaslužili da se bez mnogo drame plasiraju u četvrtfinale.

Crveno-beli svakako imaju svoju šansu i u Barseloni, pod uslovom da duel sa Olimpijakosom nije energetski potpuno ispraznio ekipu. I dalje je mnogo više kombinacija u kojima Zvezda igra završnicu Evrolige, nego onih drugih. Uostalom, ni igre Darušafake ne garantuju njihove pobede protiv Galatasaraja, a posebno u Bambergu protiv uvek ozbiljne ekipe Brozea.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Inat, želja, zajedništvo – Zvezdino vreme odluke

Jutro posle srceparajućeg poraza od Olimpijakosa, košarkaši Crvene zvezde ustali su za trening, a onda su se zaputili put Katalonije.

Jenkins.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Odmora nema, ni psihičkog ni fizičkog, ekipu Dejana Radonjića čeka još jedna u nizu utakmica koja se označava ključnom.

Reč “energija“ jedna je od najčešćih kada se opisuje tim crveno-belih, ona im je najpotrebnija kako bi pobeđivali utakmice. Posle 45 minuta u Areni, i dalje bez verovatno najznačajnijeg igrača, kao i sa ozbiljnom kilometražom iza sebe, pitanje je koliko je energije ostalo u telu i umu Zvezdinog košarkaškog bića.

Gudurić je igrao 34 minuta, a do sada samo jednom u Evroligi više od 25, a i Dženkins je sa 37 postavio rekord sezone.

“Moramo“, tako su svi odreda odgovarali u sredu uveče na pitanje hoće li uspeti da se oporave na vreme za okršaj sa Barselonom.

Zvezda jeste kondiciono među najboljim timovima u Evroligi i to sada treba da dođe do izražaja. Međutim, ni to ne mora da bude dovoljno, ali uz veliku želju, inat i do sada često iskazano zajedništvo, navijači mogu da se nadaju da će videti svoj tim u uobičajenom izdanju – agresivnom i borbenom do maksimuma.

barcokas.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Preko puta će se naći evropski lav, ali ranjeni. Barselona igra najgoru sezonu u protekloj deceniji i prvi put još od 2006. godine neće se naći među osam najboljih timova u Evropi.

Barcokasov tim konstantno je na meti navijača, bilo je trenutaka kada su bili nedostojni dresa koji nose, pa će, kao što je grčki trener i rekao, igrati za ponos.

Dve su osnovne tačke na kojima Zvezda može da gradi optimizam. Ovosezonska Barselona za sada je najgori napad u istoriji Evrolige sa 71,6 poena po meču (103,5 poena na 100 poseda) i, uprkos tome što ne igraju u posebno brzom ritmu, i po “običnoj“ i po naprednoj statistici gube najviše lopti u takmičenju.

Nedostaci Katalonaca kompatibilni su sa vrlinama Zvezde – Radonjićev tim tera rivale na ubedljivo najviše izgubljenih lopti (19,7 na 100 poseda, sledeći je CSKA sa 17,4), dok je Olimpijakos jedini tim u Evroligi sa boljim defanzivnim rejtingom od crveno-belih.

Ako postoji segment igre u kojem je Barsa ove sezone zadovoljila, to je šut za tri poena koji je na 38%, ali Zvezda svoje rivale spušta na 34,7%, po čemu je takođe najbolja u Evroligi. Ta dinamika biće vrlo značajna za ishod – Barselona ove sezone često deluje neorganizovano, a trojke su bile najjači adut u većini mečeva koje su dobili (protiv Efesa su šutirali 15-25).

Rajs.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Povrede su uzrokovale brojne promene u sastavu tokom sezone, a Tajris Rajs jedan je od retkih koji je odigrao svaku utakmicu od starta sezone. Od levorukog pleja počinje napad Barselone i on ima slobodu da odluči kada treba ubrzati, a kada usporiti.

Opasan je iz pika, često igra i jedan na jedan, a šut za tri u poslednje dve sezone nije mu na visokim procentima – ove sezone je a 31,4%, ali treba uzeti u obzir i da je veliki broj tih šuteva iznuđen.

Peteri Koponen u poslednje vreme igra sve bolje, šut ga služi i uspeva sebi da iskreira pozicije, pa će se na Rajsu i njemu smenjivati najbolji Zvezdini defanivci.

Posebnu pažnju treba obratiti i na iskusnog Perperoglua, koji poseduje razvnovrstan arsenal oružja u napadu i tip je igrača kakvi su Zvezdi umeli da prave probleme. Može da igra i na trojci i na četvorci, a s obzirom na kadrovske probleme Barse u reketu, možda ga vidimo i na krilnom centru. Saša Vezenkov takođe može da pokrije i tri i četiri, a kao krilni centar najčešće se otvara u širinu na šut za tri poena.

Najveća rupa trenutno je u Barseloninom reketu – Dolman je već desetak dana van parketa, izgleda da spreman neće biti ni Vitor Faverani, a Ante Tomić suspendovan je na jednu utakmicu. Jedini raspoloživ centar jeste Musa Dianj, koji prinudno dobija šansu u poslednje vreme, ali teško da će igrati više od desetak minuta.

Klaver.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Videćemo kako će Barcokas odabrati da se prilagodi, ali utisak je da nema mnogo opcija i da će morati da naredi bržu igru sa “smol bol“ postavom – tako će nastojati da iskoristi Zvezdin umor, da natera Radonjića da povuče Kuzmića iz igre i da stvori što više otvorenih pozicija za tri poena.

U toj konstelaciji zamisliv je i Klaver na petici, a spolja su još Aleks Renfro, veteran Oleson kojem se uloga ove sezone svela na defanzivu, kao i Navaro, kojeg takođe stižu godine i povrede, ali igrač takve klase ne sme se potceniti ni u jednom izdanju.

Ostali rezultati do sada nisu išli na ruku Crvenoj zvezdi i jasno je da će crveno-beli morati sve sami – kulminacija je u toku, Katalonija je prva stanica ka epilogu.

Vreme je odluke, vreme je da se u boj pošalju i poslednje rezerve. Plej-of je nadohvat ruke.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Barsin rafal uništio Zvezdu, put do četvrtfinala je sve teži

Katalonci fantastično gađali van linije 6,75, dok je sastav Dejana Radonjića imao jedno od najlošijih šuterskih večeri u ovoj sezoni - 67:54

14903917287461.JPG


Barselona odavno nema nikakve izglede za plasman u četvrtfinale Evrolige, ali je to rezultatsko rasterećenje njenim igračima večeras opustilo ruku, pa su ubitačnim šutevima van linije 6,75 uništili sve Zvezdine nade i stigli do tek 11. pobede u ovoj sezoni - 67:54.

Ekipa Dejana Radonjića je snažnom odbranom pokušala da dođe do svoje igre, ali je potpuno poidbacila u napadu pa je poraz u Blaugrani gotovo bio neizbežan.

Barselona osim Muse Dijanjea nije imala klasičnu peticu, na koju se silom prilika JorgosBarcokas stavljao i Viktora Klavera, ali to Zvezdini igrači nisu uspeli da iskoriste i pretvore u svoju prednost, jer je domaćin suzio prostor ka košu i naterao goste na individualna rešenja i šut spolja, a on nikako nije išao.

Crveno-beli nisu pogađali van linije 6,75, ali Barselona zato jeste i to vrlo dobro, pa je razlika u trećoj četvrtini otišla na dvocifrenu i tek se povremeno spuštala na jednocifrenu do kraja utakmice.

Stefan Jović je odigrao samo tri uvodna minuta utakmice i zabeležio dve asistencije, ali više nije mogao, pa je ekipa Dejana Radonjića do kraja meča bila lišena njegovih lucidnih poteza, koji su praktično bili jedino rešenje da se poremeti Barsina odbrana.

Crveno-belima je tokom čitave utakmice nedostajao neko ko bi poenima povukao ostatak ekipe. Kao i mnogo puta ove sezone najviše se trudio Čarls Dženkins, koji je sa nekoliko opasnih prodora uspevao da probije protivničke linije, ali ni njega nije služio šut sa spoljnih pozicija.

U takvim okolnostima crveno-beli nisu imali snage da pronađu put ka veoma važnoj pobedi, a svaki njihov pokušaj da se rezultatski približe i uhate priključak domaći igrači su osujetili ubitačnim trojkama, kojih je na kraju bilo ukupno 12, dok su gosti ubacili samo pet.

Na kraju je najefikasniji bio Stratos Perperoglu, koji je postigao 17 poena, od čega tri trojke, a dvocifreni je bio i Petri Koponen. Crvena zvezda nije imala istaknutog pojedinca, pošto su po osam poena ubacili Volters, Mitrović i Dženkins.

Crveno-beli nemaju mnogo vremena za predah, pošto ih već u utorak očekuje revanš polufinala plej-ofa protiv Budućnosti (20.00), a već narednog petka i meč 29. kola elitnog takmičenja sa Uniksom u Beogradu.

BARSELONA - CRVENA ZVEZDA 67:54
/17:18, 15:11, 20:14, 15:11/

Palau Blaugrana
Gledalaca: 3.629
Sudije: Hristodulu (Grčka), Pastusjak (Poljska), Silva (Portugalija)

BARSELONA: Munford, Rajs 5, Klaver 5, Navaro 2, Vezenkov 8, Kurucs 2, Erikson 3, Dijanje 3, Oleson 7, Koponen 13, Renfro 2, Perperoglu 17.

CRVENA ZVEZDA: Volters 8, Tompson 2, Dangubić 5, Mitrović 8, Lazić 7, Dobrić, Simonović 7, Dženkins 8, Gudurić 5, Jović, Kuzmić 2, Bjelica 2.

 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Bolna kičma Zvezdinog napada

Teško je biti favorit u Barseloni. Na stadionu Kamp Nou ponajviše, ali i u obližnjoj Blaugrani. Kad se igra rukomet, pobede gostiju skoro da ne dolaze u obzir, a uglavnom je to slučaj i sa košarkom. Osim ove sezone.

stefan-jovic-crvena-zvezda-mts-belgrade-eb16-7dsd93nnuuunf7q8.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Navijači Barselone u halu poslednjih meseci dolaze sa jednim obaveznimi rekvizitom u džepu, belom maramicom, da mogu da mašu kad ih ekipa i Jorgos Barcokas iznerviraju. Na taj način traže promene.

Grčki trener nije uspeo da napravi kompaktnu ekipu kao što je uradio sa Olimpijakosom i Lokomotivom i sezona se pretvorila u mučenje. Na kraju klupe uoči duela sa Crvenom zvezdom u trenerkama sedeli su Ribas, Laval, Tomić, Faverani i Dolmen. Svako novo ime bilo je razlog više da se crveno-beli nadaju pobedi u Blaugrani, pa da se čak mogu nazvati i favoritom.

Bilo je jasno da mladi Musa Dianj neće igrati više od 15 minuta, pa se očekivalo da Barsa tokom više od pola utakmice igra sa niskom petorkom sa Viktorom Klaverom na poziciji centra. On je čovek od poverenja Jorgosa Barcokasa i nije ga izneverio ni ovoga puta.

Takva Barselona predstavljala je atipičnog protivnika za Zvezdu. U odbrani su bili vrlo pokretljivi, igrači slične visine su mogli da preuzimaju koga su hteli, a u kontrama su nekoliko puta i pretrčali goste. Kad vidite da Crvena zvezda prima poene iz nekoliko vezanih kontri, jasno vam je da nešto nije u redu i da ekipa nije ni blizu svojih pravih mogućnosti.

Trenutak odigravanja utakmice u Barseloni zaista je bio veoma nezgodan. Ekipa je odigrala fizički najteži mogući duel protiv Olimpijakosa, zatim preko Rima odletela za Kataloniju na jednu od najbitnijih utakmica sezone. Bilo je jasno da ne mogu da budu 100 odsto spremni, ali je bilo pitanje koliko mogu. Očigledno nedovoljno. Napad Zvezde u poslednja dva meseca postepeno strada "preko leđa" Stefana Jovića. U Barseloni je doživeo totalni fijasko. Reprezentativni plejmejker je započeo utakmicu u Blaugrani. Za svega tri minuta podelio je dve asistencije i dva dodavanja koja su Mitrović i Kuzmić morali da pretvore u poene. A onda je izašao iz igre. Ko bi rekao da će posle tri minuta sve biti gotovo!? Dženkins i Gudurić su u prethodnom periodu radili sve što su mogli da odmene Jovića u organizaciji napada, Volters se trudio da beskrajnim driblinzima dođe u nekakvu poziciju za šut. Ali, u Barseloni se nije moglo. Sa vrlo pokretljivom odbranom domaćina bilo je malo prostora za prodore, a unutrašnja igra nije postojala. Zašto?

Ognjen Kuzmić započeo je utakmicu na poziciji centra, kao i uvek. Dobio je dve lopte, jednu je probacio kroz obruč, za ukupno sedam minuta koliko je proveo na parketu. Kuzmić jeste igrač koji umnogome zavisi od plejmejkera (Stefana Jovića), ali recimo u Milanu Jovića nije bilo u sastavu pa je u poslednjoj četvrtini snažni igrač iz Doboja uništio protivnika i dobio utakmicu za Zvezdu. Onog trenutka kad je Dianj izašao iz igre, na klupu se preselio i Kuzmić. Na 5.09 minuta do kraja prvog poluvremena Dianj ulazi u igru, eto i Kuzmića. Na 3.23 obojića su izašla iz igre. Prilagođavanje protivniku. Umesto da bude prednost Zvezde, Kuzmić je u Blaugrani postao sredstvo za potkusurivanje sa Barcokasom.


Međutim, u situaciji u kojoj su se prinudni plejmejkeri Crvene zvezde mučili sa loptom a kamoli sa organizacijom napada, veliko je pitanje da li bi mogli da obezbede lopte pod košem za Kuzmića. Od centara najviše prostora dobio je Milko Bjelica. U duelu sa ovakvom Barselonom realno neupotrebljiv. Njegova najveća snaga jeste da izvuče protivničkog centra pa da ga napadne poput beka. Protiv Klavera to nije mogao, kao ni da ga ugrozi sa niskog posta. U drugom poluvremenu nije ni igrao. Dion Tompson je uneo određenu agresivnost u odbrani u trećoj četvrtini, ali ni on nije mogao mnogo da pomogne u napadu. Poslednje prilagođavanje na utakmici bio je Luka Mitrović na poziciji centra u poslednjoj četvrtini. Kapiten Zvezde je dva puta i uspeo da poentira na utakmici sa niskog posta. On je bio jedini.

Ipak, na ovoj utakmici Zvezda je platila najskuplju cenu izostanka pravog rezervnog plejmejkera. To je trebalo da bude Nejt Volters. Međutim, on kad je na parketu organizuje igru za sebe. I to bi bilo u redu da u situaciji jedan na jedan može da poentira ili izgradi dobar šut protiv Saše Vezenkova. Ali, ne može. Zbog toga luta između pozicije jedan i dva, tu je da pojača rotaciju, ali njegov posao uglavnom obavljaju Gudurić ili Dženkins. I on i Dion Tompson tu su da eventualno umanje minutažu nekog bitnijeg i da ga odmore, ali sami nisu dovoljno bitni. Sinoć je bila idealna prilika da Nejt Volters odmeni Dženkinsa i Gudurića koji su bili premoreni od utakmice sa Olimpijakosom. Ipak, to nije uradio.

U utakmici na mali broj poena, 12 trojki Barselone je napravilo ogromnu razliku. Zvezda obično veoma dobro brani liniju za tri poena, ali sinoć to nije bio slučaj. Bilo je momenata zaista odlične odbrane, posebno u prvoj i poslednjoj četvrtini. Ipak, bilo je jasno da je ekipa umorna i nespremna da svih 40 minuta odigra dobru odbranu, a pošto napad uopšte nije funkicionisao, dogodio se ubedljiv poraz. U završnih 10 minuta Dejan Radonjić je prilično mirno pratio utakmicu, što je za njega nekarakteristično. Deluje da je mislima bio u rodnoj Podgorici. Naravno, nije planirao sa kim će od prijatelja na piće, već kako da sačuva ekipu za duel u Morači protiv Budućnosti. Mnogi potezi tokom utakmice u Barseloni mogu se protumačiti i kao da je i pre poslednje četvrtine imao u mislima samo drugi meč polufinala ABA lige.

Radonjić je veoma studiozan trener, koji se uvek pridržava zacrtanog plana. Tokom cele sezone priča kako je sve podređeno završnici ABA lige, pa ga čak ni svetla potencijalnog četvrtfinala Evrolige neće zaslepeti. Utakmicu protiv Barselone treba posmetrati i u tom kontekstu. Jedino je Čarls Dženkins ponovo radio prekovremeno (30 minuta), ali on je uz Lazića (31 minut) najspremniji igrač Zvezde i navikao je na toliku potrošnju. Radonjić je malo razigrao Jovića, Kuzmića ostavio u većem delu meča na klupi. Oni su kičma ove ekipe i očigledno je da ih trener crveno-belih sprema za surovu završnicu sezone i za najbitnije mečeve u regionalnom takmičenju. Crvena zvezda je značajno kvalitetnija ekipa od Budućnosti i trebalo bi očekivati trijumf i u Morači.

C7uoiO2XwAAsgbe.jpg


A Evroliga?

Zanimljiva je situacija u kojoj se Crvena zvezda nalazi. U poslednja dva kola može da se dogodi da samo jedna utakmica bude zaista takmičarska za crveno-bele. Ako Broze u četvrtak savlada Darušafaku u Bambergu, onda će Uniks biti meč lopta, a ako turski tim bude slavio, onda je meč sa timom iz Kazanja suštinski nebitan i o svemu će odlučivati direktan duel Darušafake i Crvene zvezde u poslednjem kolu. To bi predstavljalo duel osmine finala Evrolige. U rasporedu ispunjenom bitnim utakmicama u ovom delu sezone, možda se pojavi jedna u kojoj će Radonjić moći da rasporedi minutažu najvažnijih igrača i da ih pripremi za onu narednu. A nije isključeno da je to pomalo radio i u Barseloni.

Zvezda je pokazala da moće da pobeđuje jake protivnike i bez Stefana Jovića. Jednostavno, odbrana je donosila te trijumfe. Međutim, u predstojećem delu sezone u kome se odlučuje o svemu, njegovo prisustvo je od ključnog značaja. Kad njega zabole leđa, bolovi se osete i u Zvezdinom napadu.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezdin zalog za budućnost

Crveno-beli žele već večeras da obezbede finale regionalnog takmičenja i borbu za plasman u Evroligu naredne sezone, ali da sebi olakšaju pripremu za dva odlučujuća meča u ligaškom delu elitnog takičenja


14906857577323.jpg


Predaha za Crvenu zvezdu nema i po svemu sudeći ga neće biti do kraja sezone. Crveno-beli bitku na dva fronta nastavljaju u Podgorici, gde će pokušati i četvrti put ove sezone da izađu na kraj sa prvakom Crne Gore. Utakmica u Morači (20.00, TV Arena sport 1) zauzela je svoje mesto u paklenom nizu mečeva srpskog šampiona u Evroligi i mogla bi da ima izuzetnu važnost pred presudne mečeve u ovoj sezoni.

Crveno-belima je ABA liga prioritetna zbog plasmana u elitno takmičenje u narednoj sezoni, ali konkretno ovaj meč ne bi trebalo da stvori veliko opterećenje u sastavu Beograđana, pošto bi se u slučaju pobede Budućnosti igrala majstorica u Beogradu. Ipak, ekipa Dejana Radonjića čitav posao želi da reši već večeras i tako sebi omogući lakšu pripremu odlučujućih mečeva u Evroligi sa Uniksom i Darušafakom.

Crnogorski strateg u utakmici protiv svog bivšeg kluba računa na sve igrače, ali će akcenat biti stavljen na vraćanje u takmičarski ritam ključnog igrača ovog tima Stefana Jovića. Reprezentativni plejmejker već dugo kuburi sa starom povredom leđa, a pre nekoliko dana u Barseloni odigrao je samo tri minuta. Ipak, sada se očekuje njegov značajniji boravak na parketu.

Budućnost se neposredno pred revanš rastala sa Markusom Vilijamsom, kome je zameren odnos prema obavezama, što bi moglo da olakša posao gostima, ali i da razmrda i dodatno motiviše ekipu Ilijasa Zurosa pred presudan meč u ovoj sezoni.

Podgoričani ako žele do podviga moraju da izvuku poslednji atom snage, a u tome bi mogla da im pomogne i publika koja je još juče razgrabila sve ulaznice za ovaj meč.
"Biće to još jedna teška utakmica. Očekujemo punu dvoranu i da nam navijači daju energiju za pobedu. Moramo da budemo agresivniji u odbrani. Nadam se da svi razumeju da je ovo meč na sve ili ništa i da ćemo ostaviti srce na parketu kako bismo pobedili Zvezdu", rekao je Zuros.



U igri crveno-belih u Blaugrani bila je vidljiva izuzetno velika emotivna i fizička potrošnja iz meča sa Olimpijakosom. Situacija je u ovom trenutku po tom planu nešto bolja, ali je svežina sasvim sigurno na stani domaćeg tima, koji je imao nedelju dana za pripremu utakmice.
"U drugi meč protiv Budućnosti ulazimo posle izuzetno napornog ciklusa, koji datira još iz perioda pre nego što smo odigrali prvu utakmicu u Beogradu. Očekujem reakciju Budućnosti posle svih dešavanja koje su imali u timu. Nadam se da ćemo moći energetski da odgovorimo u ovom meču, da kvalitetne elemente u igri Budućnosti iskontrolišemo i iznesemo situaciju u našu korist u pozitivnom smislu", rekao je Dejan Radonjić.

Zvezda je u poslednje dve sezone uspela da prekine seriju negativnih rezultata na gostovanjima ovom rivalu, a čini se da je glavni presek "stanja" napravljen je poenima Nikole Kalinića u sezoni 2014/2015, kada je prekinut negativan niz koji je trajao 11 godina. Podgoričani su ove sezone u Morači bili bez ikakve šanse protiv rastrčanih Beograđana, koji su decembru prošle godine slavili sa ubedljivih 77:54 i tada ostvarili 13. uzastopni trujumf u regionalnom takmičenju.

Utakmicu u Podgorici sudiće Saša Pukl, Tomislav Hordov i Uroš Obrknežević. Eventualni treći meč biće na programu 4. aprila u dvorani Aleksandar Nikolić.

(FOTO: Star Sport)
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Bez energije: Zvezda pala u Morači, majstorica odlučuje o finalist

Podgoričani zasluženo slavili u svojoj Morači - 63:57

14907300546173.JPG



Budućnost je odbranila domaći teren u polufinalnoj seriji ABA lige protiv Crvene zvezde i izborila majstoricu, koja je na programu 4. aprila u dvorani Aleksandar Nikolić. Srpski šampion je odigrao još jedan meč bez dovoljno energije, ali i šuterskog raspoloženja, što je domaćin uspeo da iskoristi i stigne do zaslužene pobede - 63:57.

Budućnost je Zvezdinu agresivnost napao agresivnošću, a pod reketom je u potpunosti gospodario nezaustavljivi Boris Savović, kojem je malo nedostajalo da već na poluvremenu imao dabl-dabl učinak. Sa bivšim igračem Crvene zvezde nije uspevao na kraj da izađe sadašnji kapiten gostiju Luka Mitrović, kojem su dodatne muke stvorili faulovi. Radonjić je situaciju na poziciji četiri pokušao da popravi sa Simonovićem, koji se često izvlačio van linije 6,75, ali ni njega nije služio šut.

Još jednom je sprski šampion odigrao šuterski očajno prvo poluvreme, što je domaćin uspeo da iskoristi i prvi deo igre okonča sa dvocifrenom prednošću. Crveno-beli su tako nastavili seriju slabe efikasnosti u prvim delovima utakmice, večeras su ubacili 23, pre četiri dana u Blaugrani 29, dok su Areni protiv Olimpijakosa postigli 15.

Jedini koji je u oba tima mogao nešto da pogodi sa distance bio je Marko Gudurić. On je svom timu držao glavu iznad vode i šutevima za tri poena ga vračao u igru, ali se Budućnost nije dala. Na Zvezdin pravi odgovor se čekalo prvo u trećoj, a onda u četvrtoj četvrtini, ali ga nije bilo, pa je ekipa Ilijasa Zurosa uspela da sačuva vođstvo i izbori se za povratak u Beograd.

Domaćin je uspeo da nadmaši Zvezdu i u skokovima (40-31), a u takvoj konstelaciji igre, bez raspoloženja u šutu, gostima bilo izuzetno teško da izbegnu poraz. Podgoričanima se očigledno izuzetno isplatila šok terapija sa otkazom Markusa Vilijamsa, bez kojeg je Zurosov tim bio znatno agresivniji u odbrani.

Savović je meč završio sa 15 postignutih poena i 11 skokova, a dvocifen kod Budućnosti bio je i Nemanja Gordić (12 poena). Na visini zadatka u gostujućem sastavu bio je samo Gudurić, koji je na kraju bio i najefikasniji akter utakmice sa 17 poena (3/7 za tri). Nejt Volters je ubacio 11, a Branko Lazić devet. Stefan Jović jenaterenu proveo 12 minuta, ali se nije upisao u strelce. Evidentno da će mu biti potrebno još dosta vremena da se vrati u pravi takmičarski ritam.

BUDUĆNOST - CRVENA ZVEZDA 63:57
/13:13, 20:10, 9:14, 21:20/

Dvorana: Morača
Gledalaca: 4.500
Sudije: Pukl, Hordov, Oberknežević.

BUDUĆNOST: Rejnolds 7, Su. Šehović 6, Subotić 2, Se. Šehović 6, Gordić 12, Baćović, Ilić, Savović 15, 11sk, Klasen 5, Nikolić 3, Popović 4, Vranješ.

CRVENA ZVEZDA: Volters 11, Tompson 2, Dangubić 2, Mitrović 4, Lazić 9, Dobrić, Simonović 3, Dženkins 5, Gudurić 17 (3/7 za tri), Jović, Kuzmić 4, Bjelica.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Kada napad stane

Zvezda je na poslednja tri meča (ne računajući produžetak protiv Olimpijakosa) u proseku davala 56,3 poena. Računajući produžetak - 59

14907843438799.jpg


Zvezda je protiv Olimpijakosa posle 40 minuta igre primila samo 58 poena. Protiv Barselone 67, protiv Budućnosti 63. Tako gledajući, a da ne znate da je Zvezda doživela tri poraza, verovatno biste pomislili da su crveno-beli došli do najmanje dve, a možda i sve tri pobede. Zaista je odbrana bila na nivou.

Zaključak - napad je zatajio. U proseku, Zvezda je na poslednja tri meča davala 56,3 poena (59 u proseku računajući i produžetak protiv Olimpijakosa). U svakom slučaju - baš malo.

Nema sumnje da Zvezda ove sezone igra iznad očekivanja i da ima skoro 60 utakmica iza sebe - za pamćenje. Ukrašene evroligaškim pobedama nad gigantima Starog kontinenta i uz to osvojen Kup Radivoja Koraća. Ali isto tako je jasno da su sve te utakmice donele premor materijala što se sada prikazuje kroz rezultate, ali i povrede koje su bile česte u prethodna dva meseca.

Igrači Dejana Radonjića morali su prvo da se bore sa umorom, pa potom i sa protivnicima u poslednjih nedelju dana. Odbrana je bila na nivou, vidi se da crveno-beli već po automatizmu igraju defanzivu na vrhunski način, ali je napad baš škripao. Nije na poslednja tri meča bilo onog efikasnog čeonog pika, nije bilo asistencija pod koš i lakih poena, već su crveno-beli, mahom zbog zbog odsustva (potpunog spremnog i zdravog) Stefana Jovića išli na individualna rešenja. Zato je malo napada završavano u reketu, a mnogo van linije 6,75. A šut neće, pa neće.

Na poslednjem meču protiv Budućnosti Zvezda je gađala 5/24 za tri. Protiv Barse 5/29, protiv Olimpijakosa 7/20... Sa takvim brojkama užasno je teško dobiti meč.

14907844693624.jpg


Primetno je da je Marko Gudurić u usponu forme, da preuzima i završava dosta napada, ali je jasno i da su glavni strelci poput Marka Simonovića i Ognjena Kuzmića zatajili, kao i da Dion Tompson ne uspeva da ima zapaženiji učinak. Jović je rovit, ostali su se utopili u prosek. Kao da im je puška ostala zakočena. Verovatno je to sve zbog nedostatka Jovića i nedostatka "hranjena" loptama. I vrapcima na grani jasno je da je on glavni kreator tima.

Nedostatak asistencija je vidljiv na poslednja tri meča. Zvezda ove sezone beleži 16,5 asistencija u Evroligi. Protiv Barselone ih je imala 10, protiv Olimpijakosa samo sedam. Protiv Budućnosti devet. Jasno, i ovde se vidi nedostatak Jovića koji je protiv Budućnosti igrao 11 minuta i nije se upisao u strelce uz jedno završno dodavanje. Biće potrebno vremena da se Zvezdin mozak vrati u pravi ritam.

Sa njim i bez njega stvari stoje dosta drugačije po Zvezdu.

14907845619257.jpg


Pisali smo danas da crveno-bele očekuju tri izuzetno važne utakmice do 7. aprila, vremena nema, igrači su istrošeni što igrama, što realno lošijim uslovima od ostalih evroligaša kada su putovanja u pitanju. I jedini igraju završnicu lige uporedo sa Evroligom što mora da se naglasi i istakne. Nije isto Zvezdi da igra u Morači posle dva evroligaška meča i Budućnosti koja se nedelju dana spremala i trenirala samo za taj jedan meč. I logično je da Đetići izgledaju svežije i koncentrisanije.

Dovoljno je videti onaj prosek od 56 poena i jasno je šta Zvezda mora da ispravi. Puška jeste zakočila sada kada je najvažnije. To kažu činjenice.

Samo, bilo bi dobro po crveno-bele da bude "zakočena" kao u čuvenom filmu "Ko to tamo peva". Pa da ubrzo usledi gromoglasno - bum!
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Najveća podrška sada, pred najveće izazove!

Košarkašima Crvene zvezde mts je u narednih 7 dana potrebna najveća moguća podrška, pred najveće izazove u ovoj sezoni!

puna-arena+-2-3.jpg


KK Crvena zvezda mts u narednih 6 dana očekuju dve najvažnije utakmice u sezoni!

Iscrpljujuća takmičarska sezona 2016-2017 u kojoj će crveno-beli odigrati 61.utakmicu protiv UNIKS-a u Evroligi, igraće se u "Kombank Areni".

KK Crvena zvezda mts zato poziva sve svoje pristalice da ispune najveću srpsku dvoranu do poslednjeg mesta, i pomognu timu dodatnom energijom, u trenucima kada se "lomi" cela sezona i kada je ekipa iscrpljena igranjem ogromnog broja utakmica!

Prodaja karata za utakmicu sa UNIKS-om počela je u sredu u 10 časova u svim poslovnicama Eventima, a za ovaj meč "Delije" će biti na tribini "Sever" nivo 200, i te ulaznice će biti puštene u prodaju u sredu od 13 časova po ceni od 650 dinara.

Jedno je sigurno, košarkašima Crvene zvezde mts potrebna je ogromna podrška u narednom periodu, da preskoče izazove koji su postavljeni pred njih, i nastave ka zacrtanim ciljevima za ovu sezonu. Do njih možemo stići samo zajedno!
 
Natrag
Top