KK Crvena Zvezda

Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Drama u "Pioniru": Zvezda slomila Igokeu!

Danilo Šibalić odigrao je simultanku u Beogradu, ali su crveno-beli uspeli da se izvuku iz neprijatne situacije između tri velika ispita u Evroligi.

CRVENA_ZVEZDAvs_IGOKEA-004.JPG


Iskusni KLS igrač sa solidnim iskustvom i u inostranstvu, Danilo Šibalić, spustio je 27 poena i pet trojki i obruč Crvene zvezde pred oko 2.500 gledalaca u "Pioniru", ali njegova partija sezone nije bila dovoljna za četvrtu pobedu Igokee nad crveno-belima u Beogradu u šest ABA sezona.

U "pauzi" između tri evroligaška iskušenja, crveno-beli su na jevdite jade, uprkos očajnom šutu za tri poena i nekim nerezonskim potezima u završnici, uspeli da ostanu stoprocentni i posle 6. kola regionalnog prvenstva.

Crvena zvezda - Igokea 68:66 (21:12, 19:17, 7:20, 21:17).

Šampion Srbije samo 48 sati ranije, u Istanbulu, odigrao je pakleno tešku utakmicu sa Galatasarajom i pobedio u egal završnici, kakvu je odigrao i večeras u duelu sa, za Zvezdu, jednim od najneugodnijih rivala u regionu, koji je u tri od prethodnih pet gostovanja na Paliluli pobeđivao.

I ovog puta bili su momci Dragana Bajića blizu podvigu koji su na istom mestu postigli prošle sezone (81:87), ali im je za to bio potreban još jedan "Šibalić", za kojeg crveno-beli nisu imali rešenja, sve dok sam Bajić u finišu nije insistirao da se igra samo i isključivo na raspoloženog strelca u napadu.

Takav pristup olakšao je posao umornim i prilično dekoncentrisanim crveno-belima, kojima utakmica na jednu loptu nije bila potrebna pred ulazak u nedelju u kojoj će Barselona prvo gostovati u Beogradu (sreda), a onda ekipa krenuti u Atinu na meč sa Panatinaikosom (petak).

No, posle najgore četvrtine ove sezone sa svega sedam ubačenih poena, 20 primljenih i serije od šest i po minuta bez ikakvog koša, zvezdaši nisu mogli da se nadaju lako osvojenim bodovima, iako su odlično počeli meč i sve do sredine druge četvrtine lako kažnjavali solidnu, ali nepreciznu igru gostiju u napadu.

Dodatne probleme za Radonjića, koji je svakako želeo do pobede da stigne maksimalnom štednjom najvažnijih igrača, otežao je i Ognjen Kuzmić, koji je rano zaradio tri, a već u trećoj četvrtini i četiri lične greške, pa je na parketu proveo nepunih 15 minuta i to je neminovno poremetilo Zvezdine ustaljene rotacije i dovodilo do alternativnih petorki.

U nameri da poštedi i istrošenog Stefana Jovića, Radonjić je večeras koristio povremeno i preciznog Čarlsa Dženkinsa na pleju, a ovaj igrač postigao je koš utakmice uz zvuk sirene za kraj prvog poluvremena, čime je svom timu vratio dvocifrenu prednost pred nastavak meča.

I ove večeri, pokazalo se da igra sa mladim Nikolom Rebićem na "pleju" nije nešto što uliva poverenje, i upravo su to bili trenuci u kojima su Aleksandrovčani uspevali da stignu do lakih poena iz kontri i otvorenih šuteva, koje je mahom uzimao i pogađao Šibalić (3/5 za dva, 5/11 za tri).

Da su ga bar malo poštedeli, iako ga je skoro sve polazilo od ruke, možda bi gosti u penal završnici potražili i pronašli još neko rešenje osim smirene desne ruke krilnog centra Šibalića, na kojem je Radonjić promenio nekoliko čuvara ne bi li ga na kraju zaustavio.

Utakmica je počela je na vreme, u 21 čas, iako je pola sata pre toga bio polomljen jedan od obruča u "Pioniru", kada je jedan od košarkaša Igokee toliko snažno zakucao da mu je obruč ostao u rukama.

Ovakvih scena bilo je i ranije u "Pioniru", doduše ne često, tako da je "služba održavanja" popularne beogradske hale bila spremna za brzu reakciju, posle koje je omogućeno ekipama da odigraju susret u koji su crveno-beli ušli sa pet pobeda, a gosti sa tri pobede i dva poraza.

Igokea je jedan od najtežih rivala za Crvenu zvezdu, i generalno, a i u Beogradu gde je skor između dva tima sada 3:3.

Između mečeva sa Galatom i Igokeom, doduše nezvanično, moglo je da se pročita da je beogradski tim angažovao sveže otpuštenog NBA plejmejkera, Nejta Voltersa, koji nije prošao u Denver Nagetsima. Pretpostavka je da će Radonjić posle utakmice imati šta da kaže na tu temu.

Posle svega, Radonjić bi trebalo da bude zadovoljan novim bodovima i činjenicom da su oni osvojeni uz 11 Jovićevih minuta na parketu, kao i da se u ovom malom košarkaškom maratonu za ekipu sa Malog Kalemegdana niko nije povredio.

Crveno-beli dobro su počeli utakmicu, od starta su preuzili kontrolu i diktirali tempo, pa su posle pet minuta igre imali dvocifrenu prednost 13:2. Čarls Dženkins i Stefan Jović nosili su igru u napadu Zvezde, dok je odbrana s druge strane odrađivala veći deo posla.

Trener Zvezde Dejan Radonjić u osmom minutu u igru je uveo Marka Simonovića, a publika, njih oko 2.500, ga je pozdravila gromoglasnim aplauzom i uzvicima "Simone, Simone" za dobru igru u Istanbulu protiv Galatasaraja u Evroligi.

Zvezda je stečenu prednost sačuvala do poluvremena, iako je Igokea u par navrata uspevala da uhvati priključak.

Gosti iz Laktaša su dva minuta pre kraja druge četvrtine smanjili na 34:29, ali Zvezda je u finišu odigrala čvrsto u odbrani, pa je na poluvremenu vodila 40:29, a Dženkins je u poslednjoj sekundi iz veoma teške pozicije s pola terena pogodio za tri poena.

Zvezda je veoma loše odigrala treću ćetvrtinu, što je Igokea iskoristila i stigla do preokreta pred poslednji period. Crveno-beli nisu pogodađali otvorene šuteve, a čak je i lopta u par navrata izlazila iz koša. Prve poene postigli su tek u sedmom minutu, ali to nije zaustavilo Igokeu, pa su posle 30 minuta vodili 49:47.

U poslednjoj deonici viđena je "rezultatska klackalica", ekipe su se smenjivale u vođstvu, da bi Zvezda tek na minut i 20 sekundi pre kraja došla do četiri poena prednosti nakon što je Marko Gudurić pod košem pogodio za dva uz dodatno slobodno bacanje.

Gudurić je u toj situaciji zabeležio ofanzivni skok posle "ko zna kog" promašaja njegove ekipe za tri poena - 4/22!

cz.jpg
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Arena progutala diva: Zvezda srušila Barsu!

Crveno-beli preko Barselone stigli do druge pobede u Evroligi (76:65). Veče obeležio Marko Gudurić, koji je upisao 21 poen, ali i sjajna igra u odbrani protiv španskog predstavnika.

nemanja-dangubic-nemanja-dangubic


Druga uzastopna pobeda za Zvezdu u Evroligi i prva protiv Barselone u ovom takmičenju!

Košarkaši Dejana Radonjića su u prvoj utakmici u "Areni" ove sezone obradovali više od 18.000 navijača koji su verovali u podvig, a on je ostvaren pre svega zahvaljujući odličnom Marku Guduriću koji je "povlačio" kada je bilo najpotrebnije.

Gudurić je bio predvodnik Zvezdine serije 16:0 sredinom druge četvrtine, kojom je i "prelomljen" utakmica, a on je meč završio sa odličnim brojkama - 21 poen, 4 skoka i 5 asistencija.

Barselona je imala mnogo problema u organizaciji napada i nije imala rešenje za Zvezdinu odličnu odbranu reketa - dok sem Olesona i Ribasa, koji se povredio u prvom poluvremenu, ostali nisu uspevali da odgovore ni u šutu spolja.

To znači da je Zvezda popravila skor u Evroligi na pozitivan i sada ima dve pobede i poraz.

CRVENA ZVEZDA - BARSELONA 76:65 (9:16, 31:15, 20:17, 16:17)

Crveno-beli su nervozno ušli u meč i napadački nisu uspevali da pariraju Barseloni - dok su sve to popravljali dobrom odbranom i često su primoravali košarkaše gostiju na greške. Njih je nosio raspoloženi Bred Oleson koji se raspucao u uvodnim minutima, ali sve se promenilo ulaskom Marka Gudurića u igru.

Na dobru odbranu Branka Lazića i Marka Simonovića nadovezali su se poeni mladog košarkaša Zvezde koji je na različite načine "vukao" veliku seriju i u njoj učestvovao sa 13 poena.

Bili su to poeni iz ulaza, trojke, uz kontakt i zahvaljujući njemu se od 24:31 - stiglo do - 40:31 na kraju poluvremena.

Prvo poluvreme obeležila je i povreda Paua Ribasa, koji je bio jedini raspoložen uz Olesona i vezao je tri trojke u drugoj deonici, ali je iz Arene iznesen na nosilima nakon što mu je "propala noga" i tako se pridružio Navaru, Koponenu i Dolmanu koji su ovaj meč propustili zbog povrede.

RAKIĆEVIĆ

Po prvi put u sastavu Crvene zvezde našao se i Petar Rakićević koji je u 12 "uskočio" umesto bolesnog Boriše Simanića, ali nije zaigrao na ovom meču.

Naložio je Barcokas svojim igračima da "zategnu" u odbrani i videli smo više duela pod košem. Borba Kuzmića i Tomića se do kraja pretvorila u borbu Bjelice i Klavera, a u oba slučaja su se bolje snašli košarkaši Zvezde.

Bjelica je bitno učestvovao poenima sa slobodnih bacanja, dok je Čarls Dženkins bio odličan sa dva dubinska "pasa" i meč je završio sa čak sedam asistencija. Marko Simonović je pogađao trojke u bitnim trenucima i Zvezda jednostavno nije dozvolila Barseloni da se vrati u meč.

Zaustavljen je Tajris Rajs, a nije pomogla ni bolja kontrola skoka Barselone (33:27) koju je "poništio" veliki broj izgubljenih lopti (21).

Crveno-beli već u petak gostuju Panatinaikosu dok Barselona istog dana igra protiv Bamberga.

ZVEZDA: Rebić, Dangubić 2, Mitrović 1, Lazić 9, Simonović 13 (3/6 za 3, 5 sk), Dženkins 8 (7 as, 5 ukr), Gudurić 21 (4 sk, 5 as), Jović 4 (5 as), Kuzmić 6 (5 sk, 2 as, 2 ukr), Bjelica 12 (4 as).

BARSELONA: Rajs 9 (5 as, 7 izg), Dorsi 3, Ribas 9, Klaver 12 (10 sk), Vezenkov 4 (6sk, 3 as), Peno, Erikson 3, Oleson 15 (5 sk), Perperoglu 2, Tomić 8 (5 sk).
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Zvezda izgubila, pa zaigrala u Atini!

Crveno-beli izgubili od Panatinaikosa 59:70. Posle lošeg poluvremena, Radonjićev tim pokazao kakvu-takvu reakciju, ali - prekasno.

Panatinaikos-Crvena-zvezda-Dzejms-Gist-i-Luka-Mitrovic


Posle dve "vezane" pobede u Evroligi, Crvena zvezda mts doživela je i drugi poraz.

Na parketu šestostrukog šampiona Evrope, ekipa Dejana Radonjića počela je meč sa očiglednim nedostatkom energije i rešenja za jako čvrstu defanzivnu i preciznu ofanzivnu igru domaćina, koji je u prvom poluvremenu promašio samo četiri šuta za dva poena (17/21).

Motivisani Atinjani, na čelu sa novim trenerom Ćavijem Paskvalom, vodili su već u 16. minutu 23 poena prednosti (41:18) i ispostavilo se - rešili pitanje pobednika. Reakcija Beograđana u nastavku bila je preslaba i prekasna za nešto više od prilaska na minus od deset poena, pet minuta pre kraja (63:53).

Meč je uveliko bio izgubljen...

Panatinaikos - Crvena zvezda 70:59 (23:14, 23:11, 15:16, 9:18)

Motivisani domaćin, opomenut sa tri uzastopna poraza od šampiona Srbije i "Jadrana", stekao je evroligaški skor 3-1, "slomivši" otpor crveno-belih (2-2) serijom poena od kraja prve četvrtine, pa do pauze na poluvremenu.

Posle sporog početka, u kojem je Zvezda izgubila šest lopti za uvodnih pet minuta, plejmejker domaćina Nik Kalates (16 p, 6 sk, 5 as) "povukao" je ekipu, a ona ga je pratila, na čelu sa Džejmsom Gistom koji je postigao 17 poena bez promašaja u šutu za dva (7/7).

Serija najavljena uzastopnim promašajima "zelenih" za tri poena (0/6) brzo se i dogodila i potpuno je oborila crveno-bele na pod.

Centar Zvezde Ognjen Kuzmić jedini se suprostavljao domaćinu do pauze, predvodivši otpor svom bivšem klubu sa "dabl-dabl" učinkom od 15 poena, 15 skokova i indeksom korisnosti 27.

Međutim, iako je snažni Dobojlija pokazao domaćinu da je pogrešio što ga se ovog leta prelako odrekao, ostatak ekipe ga nije pratio u odlučujućoj, drugoj četvrtini, tokom koje je PAO pogađao i pogađao, slamavši otpor gostiju.

Kontrolišući rezultat u trećem kvartalu, tokom kojeg je Radonjić pružio priliku debitantu Nejtu Voltersu da ostavi prvi, solidan utisak (8 poena, 2 sk, 3 as), Panatinaikos je sve vreme održavao razliku od 20 poena i sa takvim skorom uveo meč u poslednju deonicu.

Reakcija Zvezde u završnoj četvrtini bila je očiglednija, ali je došla prekasno.

Uz bolju igru u defanzivi, kakvu su pokazivali u prethodnim utakmicama, crveno-beli su na čelu sa Milkom Bjelicom (12 p, 2/3 za tri), pet minuta pre kraja nagovestili uzbudljiv finiš, koji ipak nije bio viđen.

Spustivši se pod koš posle uzastopnih pogodaka za tri, Zvezdin centar nastavio je da promašuje za dva (2/9), što je PAO iskoristio da iznudi "jeftine" faulove, pogodi odlučujuću trojku (Rivers za 70:55) i da stavi tačku na ishod ove utakmice.

Posle meča u Atini, ekipu Zvezde očekuje povratak u Beograd, pa odlazak u Bar, gde će u ponedeljak gostovati Mornaru. Nakon tog meča, crveno-beli će se ponovo okrenuti Evroligi i pripremi meča protiv Laboral Kuće, koja stiže u Beograd sledećeg četvrtka.

PAO: Singlton, Nikols 6, Rivers 12, Bohoridis, P. Kalates, Focis, Papas, Feldin 7 (0/4 za tri) Gist 17 (0/3 za tri), Haralampopulos, Burusis 12 (8 sk), N. Kalates 16 (2/4 za tri, 6 sk, 5 as)

ZVEZDA: Volters 8, Rebić, Dangubić 2, Mitrović 4, Lazić, Dobrić, Simonović 4 (0/5 za tri), Dženkins 8, Gudurić 3, Jović 3 (1/3 za tri), Kuzmić 15 (15 sk, 4 izg, ind 27), Bjelica 12.
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Simonović zakucao Zvezdu u vrh, 7-0!

Crveno-beli trijumfom nad Mornarom u Baru (71:59) sačuvali perfektan skor u ABA ligi.

Marko-Simonovic-Crvena-zvezda


Puna dvorana "Topolica" videla je sedmu uzastopnu pobedu Crvene zvezde mts u ABA ligi!

Borbeni Barani počeli su bolje, poveli i dvocifrenom razlikom pred 3.800 gledalaca, ali su se Beograđani na vreme trgli, zaigrali čvršće i "prelomili" meč u trećem kvartalu, osiguravši tako mirnu završnicu.

Sedmim "vezanim" trijumfom, branilac titule ostao je na čelu tabele, koje deli sa takođe maksimalnom Budućnošću.

MORNAR - ZVEZDA 59:71 (17:10, 15:21, 11:22, 16:18)

Igrao se 15. minut kad je domaćin vodio 25:15, a gost se tražio i u odbrani i u napadu, u kojem je postigao prve poene iz igre tek u petom minutu.

Trener Zvezde Dejan Radonjić uveo je u tom momentu u igru Marka Simonovića,novopečenog oca, koji je partijom u Baru zaokružio svoj oktobar za pamćenje.

Prisustvo iskusnog krilnog igrača crveno-belih odmah se primetilo na obe strane terena.
Na polovini Mornara, Simonović je odmah pogodio prvu od svoje tri trojke, a u reketu svog tima nedugo potom je snažno blokirao Nemanju Krstića pri pokušaju zakucavanja. Tim potezom dodatno je razbudio saigrače, na oduševljenje Delija na tribinama.

Podstaknuta njegovom energijom, Zvezda je do odlaska na odmor prišla domaćinu na samo poen zaostatka (32:31), a u trećoj deonici je zaigrala još jače i rešila pitanje pobednika serijom 16:2.
Iskusni krilni centar Mornara Balša Radunović (36), koji je svojevremeno i igrao sa Radonjićem u Budućnosti, jedini se suprotstavljao još čvršćim Beograđanima dok su nizali poene, evroligaški čuvali svoj obruč i ušli u poslednji kvartal sa vođstvom od 13 poena.

Jurišom u poslednju ofanzivu, igrači Đorđija Pavićevića stigli su pet minuta pre kraja do "minus 9" (53:62), ali bliže od toga nisu mogli. Simonović je snažno zakucao, takođe dvocifreni Čarls Dženkins pogodio je "prelomnu" trojku, a tačku na sedmi trijumf šampiona stavio je Stefan Jović, svojim prvim i jedinim pogotkom sa distance.

Značajan doprinos pobedi crveno-beli dali su centar Ognjen Kuzmić (11 p, 6 sk), ali i Luka Mitrović, koji je postigao deset poena, sakupio četiri skoka u napadu i nagovestio svoju bolju formu u narednim mečevima.

Na drugoj strani, najefikasniji igrači Mornara bili su Džons (13 p), Radunović sa 11 i Antabija Voler, koji je postigao osam poena uz isto toliko skokova, ali ipak nije imao svoje veče, jer je pogodio samo jedan od šest pokušaja za tri poena.

Posle uspešnog gostovanja u Crnoj Gori, crveno-beli se vraćaju u Beograd, gde će imati tri dana za odmor i pripremu meča protiv Laboral Kuće u 5. kolu Evrolige (petak). Sa druge strane, Barani će na teren već u sredu, kada će u "Topolici" gostovati Mega Leks, u takmici FIBA Lige šampiona.

MORNAR: Korać 5, Džons 13, Krstić 3, Radunović 11 (1/4 za tri), VUjošević 4, Ćalić 2, Mijović 2, Pantić, Elis 9, Hadžibegović 2, Mugoša, Voler 8 (1/6 za tri, 8 sk).

ZVEZDA: Volters 4, Rebić, Dangubić 4 (1/4 za tri), Mitrović 10 (4 ofanz. skoka), Lazić 1, Dobrić, Simonović 14 (3/6 za tri), Dženkins 12 (1/4 za tri), Gudurić 4 (4 izg), Jović 7, Kuzmić 11 (6 sk), Bjelica 4.
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Baskonija "ugasila" Zvezdu

Crveno-beli slabo odigrali drugi uzastopni meč u Evroligi. U Kombank areni gubili 39 minuta, a u drugom poluvremenu propustili nekoliko prilika da makar uđu u neizvesnu završnicu.

CRVENA_ZVEZDA_vs_BASKONIA-030.JPG


Bila je to jedna od onih utakmica, za koju se kaže da je neki tim ne bi dobio ni da se igralo "do sutra".

U petom kolu Evrolige, pred oko 15.000 ljudi u Kombank areni, Crvena zvezda mts - Baskonija 63:70 (15:22, 13:15, 20:22, 15:11)!

Prvak Srbije i regiona pokvario je skor na 2-3 i deli od 9. do 13. pozicije na tabeli, dok je protivnik sa 3-2 na deobi 4. do 8. mesta.

Crveno-beli su završili meč sa 34 odsto šuta iz igre i to je sa stanovišta statistike ključni razlog poraza.
Promašili su previše "zicera" i ta nepreciznost bila je prisutna od početka do kraja. Kao da su izabranici Dejana Radonjića imali neki kamenčić u patici, ili zrno prašine u oku, koji su ih sprečavali da urade neke stvari koje inače rade bez problema.

Odbrana je bila na solidnom nivou, protivnik uveden u ritam koji mu generalno ne odgovara, ali nekadašnji NBA bekovi Šejn Larkin i Rodrig Buboa sa po 16 postignutih poena su uspeli da naprave razliku u utakmici koja nikako nije mogla da zadovolji ukus neutralnih ljubitelja košarke.

U prvom poluvremenu - totalno "mrtvilo" na parketu, tek nešto življe na tribinama i na kraju čak povoljnih 28:37.

U nastavku, minijature probuđenog Marka Simonovića, prilaz na 48:53 u 29. minutu, ali do kraja treće četvrtine serija gostiju od 6:0 i povratak na dvocifrenu razliku.

Marko Gudurić u poslednjem kvartalu se na kratko pridružio Simonoviću, zajedno su u 34. minutu približili Zvezdu na 61:66 i stvorili preduslove da se do kraja meča ide na preokret i pobedu, ali ovog puta nije bilo igrača koji će se "otkačiti" u odlučujućim momentima, kao Simonović protiv Galatasaraja u Istanbulu, ili Gudurić, Kvinsi Miler ili Vasilije Micić prošle sezone protiv Bajerna, Reala, Himkija...

Baskonija je tu i tamo kažnjavala Zvezdine greške i promašaje i komotno privela utakmicu kraju.

CRVENA ZVEZDA: Volters, Dangubić 7, Mitrović 4, Lazić 3 (3ukr), Simanić, Dobrić, Simonović 11, Dženkins 9 (8sk), Gudurić 12 (6sk, 4as, 4izg), Jović 7 (3sk, 2as, 4izg), Kuzmić 3 (6sk, 2as), Bjelica 7 (5sk, 3as).

BASKONIJA: Larkin 16 (4sk, 6as, 4ukr, 4izg), Akojon, Vojtman 11 (8sk, 3as), Hanga (6sk, 3as), Sederskis, Buboa 16, Blažič 7, Diop 4, Tili 3, Šengelija 6 (5sk, 3izg), Badinger 7 (4sk, 4izg), Luz.

CRVENA_ZVEZDA_vs_BASKONIA-045.JPG
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Zvezda sigurna, Partizan kratkog daha!

Prvi "večiti" derbi u sezoni 2016/17 pripao šampionu. Preokret crveno-belih u drugoj četvrtini i dvocifrena prednost tokom celog drugog poluvremena. Povreda Majstorovića.

CRVENA_ZVEZDA_vs_PARTIZAN-041.JPG


Branilac titule i već iskusni evroligaš, protiv učesnika FIBA Lige šampiona - epilog očekivan.

Crvena zvezda mts - Partizan NIS 83:72 (20:23, 28:16, 22:14, 13:19)!

Crno-beli su bili ravnopravni do pred kraj prvog poluvremena, a onda su upali u "mašinu" Radonjićevih učenika i u drugom poluvremenu se samo postavljalo pitanje kolikom će razlikom pobediti Zvezda.

S obzirom na to da je u 28. minutu bilo 69:46, može se reći da je Partizan rezultatski dobro prošao.

Zvezda je popravila skor na 8-0 i ostala na deobi liderske pozicije sa ekipom Budućnosti, dok su Partizan i Cibona sa po 6-2 na trećoj i četvrtoj poziciji, korak ispred Cedevite (5-3), koju tim Aleksandra Džikića dočekuje u sledećem kolu, u subotu od 21 čas.

"Večiti" rivali moraće brzo da naprave emotivni otklon od prvog ovosezonskog derbija, pošto crno-bele već u sredu očekuje gostovanje Solnoku, a crveno-bele dan kasnije meč protiv Uniksa u dalekom Kazanju, pa u subotu duel sa Cibonom u Zagrebu!

U trenucima kada je poraz uveliko bio izvestan, Partizan je ostao bez centra Đorđa Majstorovića, koji je proklizao pri izlasku na šut Milka Bjelice i sa bolnim izrazom lica pao na parket, držeći se za preponu.

Dok je odlazio na klupu, aplauzom ga je pozdravila cela dvorana, u kojoj su veliku većinu činili navijači protivničkog tima, što je u modernoj istoriji "večitih" derbija zaista redak primer sportskog i viteškog ponašanja publike.

Pogledajte reportažu iz dvorane "Aleksandar Nikolić", u kojoj je bilo 5.678 gledalaca!
Partizan je sa petorkom u kojoj su bili Hečer, Ratkovica i Veličković dobro počeo utakmicu, imao solidan šut za tri poena i dobru organizaciju napada, dok Zvezdi mnogo toga nije polazilo za rukom.

Kako je meč odmicao, sve više su grešile i sudije (prestroge nesportske lične Hečeru i Guduriću) i igrači, a prvi su se konsolidovali crveno-beli, koji su kontrolisali skok i najčešće preko Bjelice i Čarlsa Dženkinsa nanosili sve veću štetu odbrani rivala.

Od 39:34 u 18, Zvezda je u 20. minutu posle trojke Marka Simonovića došla do dvocifrene prednosti (48:36), a trojka kojom je Hečer pred odlazak na odmor smanjio na 48:39, označila je poslednji trenutak u kome se Partizan nalazio na manje od "minus 10".

Sedam-osam minuta treće četvrtine Zvezda je igrala odličnu odbranu, imala mnogo kontri, koje su obično rezultirale faulovima i slobodnim bacanjima - isto kao pozicioni napadi, u kojima je lopta spuštana pod koš Kuzmiću, Bjelici i Mitroviću.

Otuda i ogromna razlika u broju izvedenih "penala" - 49:17. Ali, dok je Partizan promašio samo dva bacanja, crveno-belima je ruka zadrhtala 15 puta, a posebno je začudila indisponiranost reprezentativca Stefana Jovića, koji je šutirao 0/4 i uz to 0/5 iz igre.

CRVENA ZVEZDA: Volters 6, Dangubić 6, Mitrović 12 (10sk, 4as), Lazić 11 (3ukr), Simanić, Dobrić, Simonović 8 (4sk, 2ukr), Dženkins 19, Gudurić 4 (3sk, 3as), Jović (4sk, 7as), Kuzmić 8 (6sk), Bjelica 9 (3sk, 3izg).

PARTIZAN: Robinson 2, Ratkovica 11 (3sk, 3as, 4izg), Vrabac 6, Marinković 9, Veličković 11 (7sk), Majstorović 10 (5sk, 2as, 3izg, 2blk), Koprivica 4, Andrić, Hečer 16 (4as, 4izg), Karahodžić, Luković (4sk).
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Paklena nedelja ispred košarkaša Zvezde
Košarkaši Crvene zvezde pobedili su u ponedeljak Partizan u ABA ligi, a već u finišu utakmice videlo se da igrači više misle na ono što sledi.

Izvor: B92
784310726582190932e61b622638447_w640.JPG
Starsport

Zvezda je već odigrala 13 utakmica ove sezone, a sledi joj paklenih nedelju dana tokom kojih će odigrati četiti meča, uz tri gostovanja.

Već u četvrtak crveno-beli gostuju Uniksu u Kazanju u 6. kolu Evrolige, a onda u subotu stižu u Zagreb na duel 9. kola ABA lige protiv Cibone.

Samo tri dana posle te utakmice Zvezda igra sa Bambergom u Nemačkoj novi meč u najjačem evropskom takmičenju, a onda već 17. novembra dočekuje Armani u Beogradu.

U svakom slučaju, Zvezdi sledi paklenih nedelju dana.
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Lengford se probudio i dobio Zvezdu!

Crvena zvezda odigrala dobar meč u Kazanju, dugo vodila, ali zaustavljeni Kit Lengford se probudio u poslednjoj četvrtini i "simultankom" sam savladao srpskog predstavnika. Dženkins imao šut za pobedu, ali nije uspeo - 75:72 za Uniks!

nemanja-dangubic-crvena-zvezda-mts-belgrade-eb16.jpg


Košarkaši Crvene zvezde mts se iz Kazanja vraćaju sa porazom.

Uprkos tome što su na gostovanju ruskom Uniksu odigrali sjajan meč, naročito u odbrani, nisu uspeli da zadrže njihovog najboljeg igrača Kita Lengforda koji je sve do poslednje četvrtine poene uglavnom postizao sa slobodnih bacanja.

Ali, kako to obično biva sa sjajnim Amerikancem, čim je vezao dva pogotka ušao je u seriju, a 17 sekundi do kraja doneo je svojoj ekipi vođstvo drugom trojkom na meču, preko Marka Simonovića, nakon što je njegov dotadašnji čuvar Branko Lazić izašao iz igre zbog pete lične greške. Meč je podsetio na onaj u Istanbulu kada je isti košarkaš Uniks vodio do pobede protiv Fenerbahčea, a ovaj duel je završio sa 23 poena (šut iz igre 5/14).

Poslednji napad za Zvezdu organizovao je Nejt Volters, previše komplikovao, a onda dodao Čarlsu Dženkinsu da "reši" iz teške pozicije, ali ni on nije uspeo...

Simonović je na sedam desetinki do kraja faulirao Marka Banića, a ovaj je preciznim izvođenjem slobodnih bacanja doneo drugi trijumf svom timu. Odnosno, naneo četvrti poraz Crvenoj zvezdi koja je u neizvesnoj završnici izgubila i u prvom kolu od Darušafake.
Tim Dejana Radonjića je bio nadomak pobede, ali ponovo je individualni kvalitet kod protivnika odigrao ključnu razliku u završnici meča.

Skoro savršenu odbranu odigrali su košarkaši Zvezde (Lazić, Kuzmić i Dangubić), dok su i na drugoj strani terena pokušavali da održe "spori ritam" utakmice i većinu napada završavali u poslednjim sekundama. Tako nisu dozvoljavali Uniksu da se razigra, sve do poslednje deonice kada se ušlo "u trku".

Kit Lengford je šutirao očajno, kao i čitava ekipa Uniksa koja je na ulasku u poslednjih 10 minuta pogodila samo jednu trojku, a veliki razlog za to je i bila agresivna Zvezda. Iskusni Amerikanac je tako uvek morao da šutira preko ruke, a to je značilo i veliki broj slobodnih bacanja.

Lengford je imao pomoć u vidu Latavijusa Vilijamsa (10 poena i 9 skokova) dok je svoju rolu u preokretu imao i Jevgenij Voronov. I Marko Banić je došao do dvocifrenog učinka...

Kada je u pitanju Crvena zvezda ona je u prvoj četvrtini računala na Luku Mitrovića i Nemanju Dangubića, dok se u drugoj deonici probudio i Marko Simonović i pogodio dve trojke. Preko Mitrovića i Lazića - Zvezda je na startu drugog poluvremena otišla i na "plus 10", ali tu se Uniks uključio i koristio "crne minute" gostiju.

Nigde nije bilo Stefana Jovića (1/8) i Marka Gudurića (0/2) dok su Čarlsa Dženkinsa iz ritma izbacivale lične greške i probudio se tek u poslednjoj deonici. Međutim, dobru rolu odigrao je Nejt Volters, uprkos lošem poslednjem napadu, i pokazao zbog čega je Radonjić insistirao na njegovom dovođenju.

Uzeo je veliki broj šuteva (4/9), ali meč završio sa 11 poena, 2 skoka i 2 asistencije i nagovestio kvalitet, ali je potrebno još dosta vremena kako bi "osećao" saigrače.

Zvezdi sada predstoji "brzo gostovanje" u subotu Ciboni u okviru ABA Lige, dok već u utorak igraju sa Bambergom u Nemačkoj.

UNIKS - CRVENA ZVEZDA 65:62 (17:17, 10:15, 14:11, 24:19)

ZVEZDA:
Volters 11 (4/9, 2 sk, 2 as, 2 izg), Dangubić 8, Mitrović 9 (7 sk), Lazić 3, Simonović 9 (3/4 za tri), Dženkins 4 (2/8), Gudurić (0/2), Jović 3 (1/8, 4 as, 2 izg), Bjelica 5, Kuzmić 10 (9 sk).

UNIKS: Džonson 5 (2/10), Lengford 23 (5/14 iz igre, 7/7 bacanja, 5 sk), Parahovski 2, Kolom 5 (4 as), Banić 10 (5 sk), Voronov 6, Panin 2, Kajmakoglu 2, Vilijams 10 (9 sk).
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Zvezdin "trening oporavka" u Zagrebu!

Nekad je bio derbi, ali je već neko vreme to rutinska stvar za Crvenu zvezdu. Deseta pobeda u poslednjih 11 mečeva sa Cibonom pred put u Bamberg.

20151130npRozic1.jpg


Od "Ju" derbija koji je odlučivao o titulama prvaka bivše države, preko veoma teškog i neugodnog gostovanja za crveno-bele do rutinske pobede koja se umalo pretvorila u trening oporavka na putu od Rusije ka Nemačkoj.

Ni "d" od nekadašnjeg derbija: Cibona – Crvena zvezda 70:91 (18:23, 15:30, 19:20, 18:18) u 9. kolu ABA lige posle kojeg šampion ostaje jedina neporažena ekipa.

Sastav Dejana Radonjića u "kazališnoj" atmosferi u Zagrebu povela je serijom 0:9 za 14:23, posle čega je Zvezda stekla i 20 razlike u drugoj četvrtini i već tada bilo jasno da će beogradski klub zabeležiti četvrtu uzastopnu, a desetu pobedu nad zagrebačkim rivalom u poslednjih 11 utakmica.

Vremena, a ni razloga, za slavlje crveno-beli nemaju, jer ih već u utorak očekuje evroligaško iskušenje u Bambergu, a potom u četvrtak i meč sa Armanijem u "Kombank areni".

Utoliko, ova rutinska pobeda nad ekipom Damira Mulaomerovića sve je što je prvaku Srbije bilo potrebno u ovoj paklenoj seriji mečeva na različitim krajevima Evrope.

Na putu od Kazanja u Rusiji do Bamberga u Nemačkoj, košarkaši Crvene zvezde "morali su" do Zagreba u Hrvatskoj ovog vikenda.

Jer, između dva teška evroligaška gostovanja od kojih je prvo završeno šokantnim porazom u poslednjim sekundama, stvari su se dodatno iskomplikovale.

Crveno-beli su u četvrtak uveče doživeli poraz od Uniksa u 6. kolu Evrolige, potom imali mnogo poteškoća da se vrate u Srbiju i stignu u hrvatsku prestonicu "na vreme" (prvobitno, ovaj meč bio je zakazan za subotu u 19 časova), ali je na kraju odlučeno da dugoročnog odlaganja "ex-Yu" derbija ne bude, već samo pomeranja početka utakmice sa 26 časova.

Iako je postojala bojazan među navijačima da Zvezda neće imati dovoljno energije da ulogu favorita pretvori u dva lako osvojena boda, već posle 10-12 minuta igre pokazalo se drugačije.

Ulaskom Nejta Voltersa u igru krajem prve četvrtine, Crvena zvezda zaigrala je brže, možda i malo neobaveznije, gde se nije čekao pas više, već su se crveno-beli "dizali" rano na šut, ali upravo je to bio stil igre koji Cibona nije umela ni mogla da isprati.

Umorni, sa nekoliko sati odspavanih na aerodromskim klupama, Beograđani su brzo pronašli šut i poroznu odbranu "vukova" cepali sa svih pozicija, pre svega van linije 6,25, pa su tako sedmorica crveno-belih ubacila bar po jednu trojku na utakmici.

Crvena zvezda sada ima pet pobeda u nizu nad Cibonom, odnosno deset u poslednjih 11 susreta, ali je i taj jedan poraz mogao da ima velike posledice na evroligaškom putu crveno-belih, jer je usledio u polufinalu Fajnal-fora ABA lige u meču koji je, praktično, bio kvalifikacioni za Evroligu.

Tada, na proleće 2014. godine, Cibona je šokantno pobedila Crvenu zvezdu u "Kombank areni", izborila finale i, potom, jedinu titulu prvaka ABA lige, ali su nagomilani dugovi "vukova" doveli do toga da oni ne podnesu zahtev za učešće u Evroligi i tako otvore vrata beogradskim crveno-belima koji su "vajld kard" iskoristili i kasnije postali stabilan učesnik najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Cibonu su ove sezone u Zagrebu "tukli" samo rivali iz FIBA Lige šampiona, Avelino i Tenerife, a dva prethodna poraza u ABA ligi ekipa Damira Mulaomerovića zabeležila je na strani, u derbijima sa ekipama Partizana i Budućnosti.

stat.jpg
 
Natrag
Top