Kineska kuhinja

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Susena guscetina sa pirindzom

SUŠENA GUŠČETINA SA PIRINDŽOM



Sastojci:

- Sušeni guščiji batak
- Na vrh noža đumbira
- 25 dk piridža
- malo iseckane kore limuna
- 2 kašike soja sosa
- jedan iseckani mladi crni luk
- ½ kašike soli
- kašika ulja


Priprema:

Meso iskostiti i iseći na komade od 2-3 cm.Pirinač dobro oprati,naliti sa dve litre hladne vode,
dodati meso i ostale sastojke,(osim luka) i kuvati na tihoj vatri oko 2h uz povremeno mešanje da ne zagori.
Skinuti sa vatre,sipati u činiju i dekorisati sa iseckanim lukom.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Svinjski kotleti sa kineskim zacinima

Svinjski kotleti sa kineskim zacinima


Sastojci:

- svinjski kotleti (ocišceni od kostiju i masnoce)
- gustin (2 kašike)
- soja sos (3 kašike)
- rakija (2 kašike)
- biber (1/2 kašičice)
- đumbir (1/2 kašičice)
- cimet (1/2 kašičice)
- ulje
- pileca supa (1 dl)
- šargarepa (1 kom.)
- peršunov koren (1 kom.)
- celer (1 režanj)
- zelena ljuta papričica (1 kom.)

Način pripreme:

Kotlete prelijte soja sosom, rakijom, pospite začinima i gustinom, pa dobro promešajte. Pustite da odstoji oko 2 sata. Ulje jako zagrejte, ispržite kotlete sa obe strane i izvadite na dasku. Isecite ih na trake široke oko 1 cm, i držite u toplom tanjiru. Povrce isecite na što tanje trake, propržite na dve kašike ulja (1 minut), prelijte supom i pustite da proključa. Dodajte ispržene kotlete, promešajte i servirajte.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Govedji kari

Govedji kari


Sastojci:

- govedina (150 g)
- jaja (1 kom.)
- gustin (1 kašika)
- ulje
- soja sos (1 kašika)
- kari

Način pripreme:

Meso isecite na listiæe. U činiji izmešajte jaje, gustin, vino, soja sos, malo vode i iseckano meso. To dobro izmešajte, a zatim dodajte 10ml ulja. Zagrejte posebno 250ml ulja (za duboko prženje). Izvadite meso iz činije, i pržite ga dok ne promeni boju, oko 1 minut. Meso izvadite i ostavite da se ocedi od ulja. Za to vreme, u posebnom sudu zagrejte 50ml ulja, dok ne poène da cvrèi. Stavite u tiganj kari prah prema ukusu. Dodajte meso pa opet promešajte. Kada je gotovo, servirajte.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Orijentalna piletina

Orijentalna piletina


Sastojci:

- ulje (1 dl)
- belo meso (8 kom.)
- majčina dušica
- so
- peršun - sitno seckan (2 kašičice)
- šecer (2 kašičice)
- paradajz (1 kg)
- biber (1 kašičica)
- ljuta crvena paprika (1 kom.)
- crni luk (1 glavica)
- limun (2 kom.)

Način pripreme:

Za marinadu ogulite limun, nasecite ih i zajedno sa uljem izmutite mikserom. Dodajte usitnjenu jednu grančicu majčine dušice, so i biber. Piletinu nabockajte viljuškom i marinirajte dva sata u frižideru; nekoliko puta okrenite. Sitno nasecite očišæenu papriku, oljuštite paradajz i krupno naseckajte. Dodajte isitnjen luk, naseckanu papriku, šecer, so i biber. Obrišite piletinu i pržite 10 minuta. Okrecite i premazujte marinadom. Piletinu namaite sa malo smese od paradajza, a ostatak poslužite uz meso.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Junetina sa cvetovima karfiola

Junetina sa cvetovima karfiola


Sastojci:

- junetina (400 g)
- ulje (4 kašike)
- gustin (2 kašike)
- crni luk (1 kom.)
- soja sos (2 kašike)
- karfiol (1 kom.)
- so
- celer (1 veza)

Način pripreme:

Meso iseckajte na manje zalogaje. Karfiol razdvojite na manje cvetove. Celer iseckajte na štapice, luk na 4 dela, pa listove razdvojte. Zagrejte 2 kašike ulja, ispržite meso pa ga izvadite na topao tanjir. Sipajte novo ulje, ispržite luk, celer, dodajte karfiol, so, smanjite vatru i dinstajte 5 minuta. Potom pomešajte šoljicu vide sa gustinom i soja-sosom, ulujte u tiganj, pustite da prokljuèa i vratite meso.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Knedle od piletine sa bananom

Knedle od piletine sa bananom


Potrebno je :

1. 6 parčadi isečenog hleba na kvadrate,
2. 2 kom. kokošjih grudi,
3. 2 čvrste banane,
4. 2 jajeta,
5. 3 kašike mleka,
6. brašno,
7. 2 šolje svežih hlebnih mrvica,
8. ulje za duboko prženje.

Nacin pripreme:

Uklonite koricu sa hleba, isecite svako parče na 4 kvadrata. Kuvajte pile na pari ili u vodi dok meso ne postane meko. Ostavite da se ohladi u vodi. Izvadite iz vode, odstranite kožu sa pileta. Pažljivo odvojite meso od kostiju na otprilike 4 komada piletine. Isecite svaki komad piletine na pola, horizontalno, praveći 8 komada. Isecite svaki komad na tri. Oljuštite banane, presecite na pola horizontalno. Isecite svaku dužinu banane u komade iste veličine kao i piletina. Namažite jednu stranu od svakog komada hleba sa izmešanim ulupanim jajetom i mlekom. Stavite komad piletine na vrh jajetom namazane strane. Postavite komad banane na piletinu. Uvaljajte knedle piletine i banane lagano u brašno, držeći piletinu i bananu zajedno sa hlebom. Potopite u izmešano jaje i mleko i dobro uvaljajte u hlebne mrvice. Ponovite još jednom sa mešavinom jaja i mrvica. Pržite duboko potopljeno u ulju dok ne postane zlatno braon boje. Za otprilike 24 komada.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Prolećna kineska supa

Prolećna kineska supa


Potrebno:


400-500 g junećih rebara (sa mesom)
1/2 celera
1/2 paškanata
3 srednje šargarepe
1 peršun
1 jaje
peršun list
so
biber
1 kocka za supu
malo mladog luka
200 g šampinjona (manje veličine)

Za testo:

1 jaje
brašno svenamensko
voda
so

Priprema:

Juneća rebra spustiti u hladnu vodu, a najpre ih iseći nožem, koliko je moguće, da bi što pre pustila ukus. Dodajte i zelen (celer, šargarepu, paškanat, koren peršuna). Ubacite i kocku za supu i ostavite da se sve kuva na srednjoj temparaturi.
Kad meso omekša, vaditi ga i odvojiti od žile, hrskavice ili koske. Čisto meso samleti u mašini za mlevenje sa sitnim nožem. Isto samleti i ceo celer, paškanat, peršun i pola količine šargarepe. Od samlevene mase pravićemo fil.
Posoliti smesu, pobiberiti, dodati malo sitno iseckanog peršunovog lista. Probajte da li je dovoljno slano. Ako je dobro, dodajte i 1 jaje, pa sve to promešajte. To je fil i sad možemo da napravimo testo.
U posudu staviti 1 jaje, malu solju brašna, na vrh kašičice soli i vode po potrebi. Promešati i ostaviti 5-10 min da odstoji. Sad mesiti ponovo i po potrebi dodati vodu ili brašno. Testo ne mora biti suviše tvrdo, a ni da se lepi za ruke. Pravite male tortilje, tanke, veličine otvora za običnu čašu za vodu. Spremite nekoliko i blago posuti brašnom da se ne lepe za površinu rada. U sred "tortilje" stavite kašičicu fila i zatvorite paketić, a pazite da dobro lepite ivice, ako imate višak testa, otkinite, samo je važno da je fil zarobljen unutra.
U proceđenu supu spustite oprane pečurke, i ostatak šargarepe iseći na sitne kružice, pojačajte vatru, dodajte naše punjene knedle sa filom od mesa i zeleni, pa kuvajte knedle 5 min. Odmah posle knedli spustite u supu i zeleni deo mladog luka isečen na 2 cm. Za 5 min knedle bi trebalo da su skuvane, nežno promešati supu da nema slučajno zalepljenih knedli na dnu supe. Dodajte još jednu malu šaku sitnog svežeg lista peršuna. Poklopite i ostavite sa strane nekoliko min.


Služite uz sok od limuna ili kašičicu pavlake u tanjiru, mada lepo ide i bez ičega.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Piletina na sečuanski način

Piletina na sečuanski način

219533_chickenszechuanrice01_f.jpg

SASTOJCI:


* pileće grudi
* soja sos
* so
* biber
* kim
* ruzmarin
* sirće
* pirinač
* mladi luk
* šargarepa



PRIPREMA:

Pileće grudi iseckati na komade veličine zalogaja ili na štapiće, posoliti, dodati soja sos i ostaviti da se marinira par sati. Za mariniranje se može upotrebiti kesa za zamrzivač u koju se stave meso i začini, veže se tako da se istisne vazduh. Na ovaj način, meso je sa svih strana obloženo marinadom i potrebno je samo povremeno ga izgnječiti ne otvarajući kesu. Marinirano meso propržiti na jako zagrejanom ulju.

Prilog I:
Šargarepu iseckati na rezance i propržiti. Zatim dodati seckani mladi luk. Kada je na pola prženo, dodati soja sos po ukusu, ali ne preterivati jer ne treba da bude tečno. Zabiberiti, posoliti i još malo pržiti.

Prilog II:
U veću šerpu staviti vodu, malo ulja, dosta soli, par kašičica sirćeta, prstohvat kima i ruzmarina. Kada proključa, spustiti pirinač (jedna šoljica po osobi) i kuvati sve dok ne bude gotovo. Pirinač ne treba da se raskuva.
Meso servirati uz prženo povrće, pirinač i soja sos. Da bi izgledalo dekorativnije, pirinač se može staviti u podmazanu šoljicu, pa izvrnuti na tacnu.

Izvor: S media




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Nudle

NUDLE

1.jpg

POTREBNO JE
500 g pirinčanih nudli, 2 crna seckana luka, 3 čena belog luka, 350 g mlevenog belog mesa, 5 jaja, 180 ml vode, 500 g brokolija, cvetići i stabljika seckani na prutiće, svež kupus kao za kupus salatu, 5 šargarepa seckana na tanke prutiće, 180 ml ulja, 360 ml vode, 1-3 kašika belog vinskog sirćeta ili pirinčanog, so, soja sos, susamovo ulje

PRIPREMA
U velikoj šerpi na par kašika ulja propržiti kratko crni luk, a potom dodati i beli luk. Luk izvaditi sa strane i u istom ulju dalje nastaviti prženje. Marinirati belo meso u soja sosu pola sata, pa ga dodati i razmutiti sa jajima. Propržiti meso sa jajima na ulju od luka uz postepeno dolivanje 180 ml vode. Pržiti dok voda ne ispari. Brokoli i šargarepu kuvati na pari. Povrće koje je sečeno na prutiće staviti na papir za pečenje, pa potom u posudu za kuvanje na pari. Ukoliko nemate posudu od bambusa može da posluži i cediljka stavljena na šerpu u kojoj ste sipali malo vode i poklopili je. Zasebno skuvati nudle ili špagete.

Izvor: Blic žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prolećne rolnice

PROLEĆNE ROLNICE

1.jpg

POTREBNO JE

200 grama sveže paprike, vezica mladog luka, 300 grama tikvica, 2 kašike ulja, kašičica vegete, 200 grama šargarepe, kašika parmezana, 300 grama tankog testa za pitu, jaje za premazivanje testa,

ulje za duboko prženje

PRIPREMA
Papriku, mladi luk i tikvice narežite na trake, propecite na ulju, dodajte vegetu i ohladite. Skuvajte šargarepu, ohladite i isto tako narežite na trake. Povrće izmešajte, pospite parmezanom i sve dobro promešajte. Tanko testo narežite na kvadrate. U sredinu stavite dve kašičice fila od povrća. Rubove testa premažite razmućenim jajetom. Krajeve testa savijte, a zatim zarolajte. Isto to učinite sa preostalim testom i povrćem. Rolne pržite u zagrejanom ulju, sa svake strane oko 2 minuta, a zatim ih stavite na upijajući papir.

Izvor: Blic žena
 
Natrag
Top