Karamel torte i kolači

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karamel štangle

12261_WEB_1500px_karamel%20de%20stangle%2002%20foto%20%20Vladislav%20Mitic_if.jpg


KARAMEL ŠTANGLE

POTREBNO JE

ZA KORE 150 g masti, 2 jajeta, 200 g šećera, 500 g brašna, malo sode bikarbone, 50 ml mleka

ZA FIL 500 g šećera, 1 l mleka, 150 g brašna, 3 štangle čokolade, 250 g maslaca
ZA GLAZURU 200 g čokolade, kašika ulja, kašika mleka

PRIPREMA

Od brašna, masti, šećera i jaja umesite glatko testo. Podelite ga na šest delova, razvijte tanke kore i pecite ih na izvrnutom plehu. Šećer stavite da se karamelizuje i, kad se istopi, dodajte polovinu mleka i kuvajte. U drugom sudu pomešajte mleko i brašno, te sastavite s karamelizovanim mlekom. Na kraju umešajte čokoladu i umućeni maslac. Filujte kore, a poslednju prelijte glazurom od čokolade napravljene od rastopljene čokolade, ulja i mleka.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karamel kup

Karamel kup

KARAMEL-KUP.jpg

Za 4 osobe: 70 g medenjaka, žumance, 50 g šećera, pomorandža, limun, 100 g krem sira, kesica šlag krema od vanile, 100 g ušećerenih lešnika, 100 g kandirane kore od pomorandže i kašičica likera od pomorandže.

Penasto umutite žumance sa 25 g šećera. Ne prestajući da mutite dodajte kašiku po kašiku krem sira, kašičicu likera od pomorandže i kašičicu strugane kore od pomorandže. Preostali šećer stavite u šerpicu, sipajte kašiku hladne vode i 2 kašike limunovog soka i kuvajte do vrenja na sasvim niskoj temperaturi, stalno mešajući drvenom varjačom. Kada masa proključa, kuvajte dok masa ne dobije ćilibar žutu boju i nemojte mešati da se ne zalepi za varjaču. Krupno izmrvite medenjake i rasporedite ih u četiri visoke, staklene čaše. Odozgo sipajte sloj karamelizovanog šećera i sloj krem šlaga od vanile koji ste prethodno pripremili prema uputstvu na kesici. Ponovite ceo postupak, ali pazite da čaše na napunite do vrha. Završite slojem krema od žumanca i krem sira. Napunjene čaše ostavite da odstoje u frižideru do serviranja. Desetak minuta pre služenja ostavite čaše u zamrzivaču, zatim ih izvadite, pospite izdrobljenim karamelizovanim lešnicima i seckanom kandiranom korom od pomorandže.

 
Član
Učlanjen(a)
22.04.2012
Poruka
1
KARAMEL TORTA sastojci za koru:6 belanaca,2 zumanceta, 6 kasika secera, 100gr. mlevenih orasa i 2 kasike brasna. ovako ispeci 3 kore i svaku koru preliti sa 100gr. karamel bombona i 2dl. mleka koje je provrilo( tj. vruc preliv na vrucu koru.)FIL.2 L mleka 300grama secera 12 zumanaca, 6 pudinga od vanile i 2 kasike gustina.Umutiti jedan ipo margarin i dodati u hladan fil i sve sjediniti.Podeliti fil na dva dela pa u jedan deo staviti 150gr cokolade.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karamel kup sa kruškama

Karamel kup sa kruškama

1.jpg

Potrebno je:
3,5 dl mleka
3 žumanceta
1 kesica želatina u prahu
150 g šećera
4 dl slatke pavlake
1 tegla kompota od krušaka (800 g)

Priprema:
1. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
2. U manjoj šerpi sjediniti 75 g šećera i 2 kašike vode pa kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne dobije karamel.
3. Zatim u karamel sipati mleko i ostaviti da se karamelizuje.
4. U prohlađeno karamelizovano mleko dodati želatin, promešati i ostaviti da se stegne.
5. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom i dodati u krem od mleka. Kada počne da želira, promešati.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati u fil od karamelizovanog mleka i dobro izmešati.
7. Kruške izvaditi iz kompota, ocediti ih od tečnosti i iseći na kocke.
8. Pripremiti staklene činijice pa u njih naizmenično slagati kruške i karamelizovani fil.
Savet plus: Za pripremu ovog deserta možete koristiti i sveže kruške, ali ih prethodno obarite u zaslađenoj vodi sa malo limuna i cimeta.

Izvor: Lepota i zdravlje




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karamel štanglice (posno)

KARAMEL ŠTANGLICE

1.jpg

POTREBNO JE
3 čaše (od 2 dcl) šećera, 1,5 čaša vode, 250 g margarina, 150 g seckanih oraha, 100 g suvog grožđa, 350-400 g mlevenog keksa, malo višnji iz kompota.

PRIPREMA

Šećer karamelisati da bude svetlo braon boje, dodati vodu i kuvati na tihoj vatri da se šećer istopi, dodati margarin da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati, seckane orahe, suvo grožđe i mleveni keks. Gustina treba dodati sve dok se ne napravi kuvana palenta. Još dok je topla masa, izručiti na pek-papir, iseći na kokce i ostaviti da se ohladi. Kasnije staviti glazuru od čokolade i dodajte seckane višnje.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karamel puding

Karamel puding

1.jpg

Sastojci:
4 jaja
125 g šećera
1 dl vode
5 dl mleka
kafena kašičica esencije vanile

Priprema:

1. Dodajte 100g šećera u vodu i mešajte dok se ne rastvori. Pustite da provri bez mešanja, dok se ne karamelizuje.

2. Brzo sipajte karamel u pripremljenu posudu koju ćete potom staviti u neki dublji pleh.

3. Umutite jaja sa ostatkom šećera. Ugrejte mleko sa vanilom, potom dodajte pomešana jaja uz neprestano mešanje dok se sve ne sjedini.

4. Sipajte krem u posudu sa karamelom. Sipajte vodu u pleh tako da dođe do polovine suda sa kremom. (Kao kada kuvate na pari).

5. Peći na 170ºc 45 minuta. Proveriti da li je dobro kuvano!

6. Pusite da se dobro ohladi, po mogućstvu celu noć. Pripremite posudu za serviranje pudinga i pažljivo ga prevrnite na istu.

Izvor: B92/Superžena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krem karamel sa bedemima

Krem karamel sa bedemima

1.jpg

Za 4 osobe: 2,5 dl slatke pavlake, 1 dl mleka, 4 žumanca, 30 g putera, 120 g šećera, 4 kašike smeđeg šećera, 125 g badema i limun.

Pomešajte slatku pavlaku i mleko, dodajte struganu koru pola limuna i zagrejte, zatim sklonite s ringle i ostavite sa strane 30 minuta. Za to vreme bademe stavite u pleh i pecite ih 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, zatim ih izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Prelijte 40 g šećera s kašikom vode i kuvajte dva minuta, sklonite s ringle, dodajte pržene bademe i mešajte dok se sirup ne kristalizuje. Vratite na ringlu i nastavite da mešate da šećer dobije zlatno-žutu boju, pa sipajte na list papira za pečenje i ostavite da se sasvim ohladi.
Penasto umutite žumanca sa preostalim šećerom i sve pomešajte sa ohlađenom mešavinom slatke pavlake i mleka.
Dobijenu masu rasporedite u četiri vatrostalne činije i pospite smeđim šećerom. Činije poređajte u pleh do pola napunjen vodom i kockicama leda, pa pecite pet minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ukrasite mlevenim karamelizovanim bademima i struganom limunovom korom.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač preliven karamelom

1_zps4417a7e3.jpg


Sastojci - za testo: 3 jajeta, 2 šoljice belog šećera, pola šoljice smeđeg šećera, jedna i po šoljica ulja, 3 šoljice brašna, kašika cimeta, kašičica muskatnog oraščića, 2 kašičice vanilin šećera, šoljica seckanih oraha (po mogućstvu brazilskog) i dve velike jabuke (dve i po šoljice oljuštenih i na kockice iseckanih jabuka). Za preliv: šoljica smeđeg šećera, 1/4 šoljice šlag krema, komad putera i kašičica vanilin šećera.

Umutite jaja, ulje, beli i smeđi šećer. Postepeno dodajte brašno, cimet, muskatni oraščić, vanilin šećer, oljuštene i na kockice iseckane jabuke i orahe, pa zamesite gusto testo. Pleh veličine 22h33 cm obložite kolačarskim papirom, premažite malo puterom, stavite testo i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, od 45 do 55 minuta. Da biste proverili kada je kolač pečen zabodite čačkalicu u sredinu i tek kada na njoj ne bude tragova testa izvadite kolač iz rerne i malo ga ohladite. Za to vreme u šerpici zagrejte na srednjoj temperaturi smeđi šećer, šlag krem, komad putera i vanilin šećer. Mešajte oko tri minuta, dok se smeđi šećer sasvim ne otopi. Ohlađeni kolač pažljivo isecite nožem na kocke, pa toplom karamelom prelijte površinu i proreze između kocki.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karamel torta

1_zps99a739fc.jpg


Sastojci: 6 jaja, 3 velika snikersa, 130 g brašna, 70 g putera, 100 g pečenog, neslanog kikirikija, 80 g + kašika šećera u prahu, 750 g neslanog krem sira, kašika kakao praha, pola kesice vanilin šećera, 300 ml karamel sosa, 100 g čokolade i kašika kukuruznog skroba.

U posudi pomešajte brašno, puter, šećer u prahu i kakao, umesite testo i ostavite da se hladi u frižideru 60 minuta. Testo stavite u okrugli pleh obložen kolačarskim papirom, lagano pritisnite prstima i pecite oko 15 minuta u rerni na 180 stepeni. Mikserom kremasto umutite 6 žumanaca sa 80 g šećera u prahu, posle pet minuta dodajte vanilin šećer i kukuruzni skrob. Žumanca kremasto umutite sa šećerom u prahu, dodajte vanilin šećer i kukuruzni skrob. Čvrst sneg od belanaca pomešajte sa krem sirom i sitno seckanim snikers čokoladama, sjedinite sa žumancima, namažite preko testa i pecite u rerni na 180 stepeni, oko 60 minuta, a zatim je ostavite da se hladi u frižideru tokom noći. Tortu prelijte karamel sosom, kojem ste dodali pečeni kikiriki i rastopljenom čokoladom.

(Novosti)
 
Natrag
Top