Karamel torte i kolači

Član
Učlanjen(a)
31.08.2009
Poruka
434
Karamel štapići

2e4auco.jpg


Upustvo za pripremu:

Potrebno je :

1. 700 g. kristal šećera,
2. 2 dl. mleka,
3. 1 margarin,
4. 100 g. čokolade,
5. 100 g. seckanih lešnika ili oraha,
6. 250 g. mleka u prahu.

Priprema:

Pomešati šećer i mleko, kuvati oko 5 minuta, dodati margarin, čokoladu, orahe ili lešnike i mleko
u prahu. Sve dobro umutiti mikserom, staviti u podmazan pleh i kada se stegne, seći štanglice.

 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Karamel trouglovi

Karamel trouglovi

heart.gif

2933623910086219738S425x425Q85.jpg

Potrebno je:
4 jaja
300 + 200 gr šećera
250 gr margarina
200 gr seckanih oraha
čokolada za glazuru


Umutiti dobro jaja sa 300 gr šećera. Staviti da se kuva na pari. Kada se masa zgusne, dodati margarin, dobro promešati i skloniti sa vatre. U drugom sudu preostalih 200 gr šećera otopiti na laganoj vatri da dobije svetlu boju. U to sipati predhodnu masu i mešati na vatri dok se šećer potpuno ne istopi. Skloniti sa vatre i dodati 200 gr seckanih oraha. Još dok je toplo, staviti preko oblande i drugom pokriti. Staviti glazuru od čokolade.


Minjina kuhinjica

 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Čoko karamel kolačići

Čoko karamel kolačići


Picture037.jpg

Za testo:
210 g brašna
90 g putera
90 g svinjske ili biljne masti
100 g šećera u prahu
100 g mlevenih oraha
1 žumance
Karamel fil:
200 gr mlečne karamel bombone
65 gr kokosovog brašna
3 kašike slatke pavlake ili mleka
i još treba:
100 gr crne čokolade
2-3 kašike ulja
Umutiti puter,mast i šećer u prahu. Dodati žumance, mlevene orahe i brašno. Testo treba da bude mekano, da se ne raspada. Ostaviti testo 30 minuta da odstoji, a zatim rastanjiti na 5-6 mm i vaditi modlicom krugove oko 5 cm a onda u sredini još jedan manji.

Picture004.jpg


Prebaciti na papir za pečenje, vodeći računa da ima dovoljno mesta između kolačića jer se oni prilikom pečenja rašire.

Picture005.jpg


Peći na 200 °C.

Treba da ostanu svetlije boje. Kada su pečeni,
izvaditi i ostaviti da se prohlade.
Istopiti čokoladu sa uljem i umakati kolačiće. Ostaviti da se glazura stegne.
Kada se donji deo kolačića stegao i ohladio,tek onda počnite da spremate karamelu (jer se brzo steže). U odovarajuću posudu stavite karamel bombone i slatku pavlaku i ostavite u mikrotalasnu na 2 minuta da se otopi. Kada prođe minut,promešajte i vratite da se dalje topi. Ako nemate mikrotalasnu, sve to možete da uradite i na ringli.Kada se karamela otopila i sjedinila sa pavlakom,dodajte kokos i dobro promešajte. Još dok je toplo , stavljajte ga preko donjeg dela kolačića. Morate da radite brzo,jer se fil steže. Fil možete slobodno staviti na kratko u mikrotalasnu da se opet opusti.
Na kraju išarati sa čokoladom.

Minjina kuhinjica
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Karamel torta

Karamel torta

heart.gif

Recept je iz decembarskog broja časopisa Hrana i vino i delimično je modifikovan.

Potrebno za patišpanj:

  • 6 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 1 kašika kakaoa
  • 7 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
Za Fil:

  • 500 ml mleka
  • 200 gr šećera
  • 500 gr keksa
  • 125 gr sitno seckanih oraha
  • 125 gr margarina
Za ukrašavanje:

  • slatka pavlaka
Mikserom izmutimo jaja i šećer, a onda dodamo brašo, prašak za pecivo, kakao i promešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine. Testo preručimo u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Pečemo na 180 °C.
Fil: U šerpu na šporetu stavimo šećer. Kada se šećer karamelizuje sipamo mleko i mešamo varjačom. Kada se karamel rastopi sklonimo šerpu sa šporeta i dodamo orahe, zatim dodamo sitno izlomljeni keks i mešamo varjačom dok ne dobijemo homogenu smesu. U ohlađen fil dodamo margarin i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini. Gotov patišpanj isečemo na dva dela. Prvu koru stavimo na tacnu i nanesemo polovinu fila. Na fil stavimo drugu koru pa i nju prefilujemo.
Umutimo slatku pavlaku i ukrasimo po želji.

Minjina kuhinjica
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karamel torta

Karamel torta

karamel-torta.jpg


Potrebno:
125gr putera, 150gr šećera u prahu, 1 kašičica glukoze, 3 jajeta, 2 kašike ruma, 70 ml mleka, 250gr brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 170gr mešanog kandiranog voća, puter i brašno za kalup
.

Priprema:
Umutite penasto puter s prah šećerom i glukozom. Dodajte jedno po jedno jaje, vodeći računa da svako jaje bude dobro umućeno pre nego što dodate sledeće. U to sipajte u tankom mlazu mleko koje ste pomešali s rumom. Sjedinite brašno s praškom za pecivo, pa i to dodajte ovoj smesi. Krupno isecite kandirano voće, pa ga pospite s malo brašna, odstranite višak brašna pomoću cediljke i sjedinite voće s testom. Kalup za terin (ili komisbrot) namažite s malo putera i pospite brašnom. Sipajte pripremljeno testo i pecite u dobro zagrejanoj rerni oko 10 minuta na 210 C, a onda smanjite na 150 C i pecite još 45 minuta. Proverite da li je kolač gotov tako što ćete ga probosti čačkalicom. Ako ostane suva, znači daje vaš Kandinski pečen. U suprotnom, pecite još malo. Izvadite ga iz rerne, umotajte u foliju i ostavite ga da se ohladi do serviranja. Po ukusu ga možete ukrasiti kandiranim voćem.
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Karamel - lesnik torta

Karamel - lesnik torta











Sastojci:

- za karamel
150 r. secera
40 gr. tecne glikoze (oko 1 dcl)
75 ml. vode
2 dcl. punomasnog mleka
1 kesica vanila secera
od ovih sastojaka se dobije oko 3 dcl tecnog karamela koji kasnije ide u karamel krem

- karamel krem
3 dcl karamela
30 gr. zelatina u prahu
75 ml vode
1/2 l. slatke pavlake

- lesnik krem
1/2 l. slatke pavlake
100 gr. secera u prahu
300 gr. proprzenih pa sitno samlevenih lesnika

- karamel preliv
150 gr. secera
75 ml. vode

Priprema

Prvo pripremiti zelatin tako sto se prelije sa toplom vodom i ostavi desetak minuta da nabubri.

- priprema karamela
Secere uprziti u karamel. Paziti da se ne preprzi i dobije jako tamnu boju, tada ce biti gorak. Da se to ne bi dogodilo przite ga na umerenoj temperaturi, stalno mesajuci. U vreo karamel, koji je jos na vatri, sipajte vodu i glikozu. U momentu ce se stvrdnuti ali mesajte ga i dalje na sporetu dok se masa ne ujednaci i dok se ne dobije jedna bistra i jarko crvena tecnost. Skloniti sa vatre i kada se malo prohladi, minut, dva, sipajte mleko i dodajte vanila secer.
Tada dodajte i zelatin koji je u medjuvremenu omeksao i dobro izmesajte.Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Izmutiti slatku pavlaku u cvrst sneg i u nju polako, uz stalno mucenje, sipajte ranije pripremljeni karamel. Po zavrsetku mucenja krem treba da je gust. Kasnije ce se jos, zbog zelatina, jos vise stegnuti i bice jako lep za secenje.
Oblozite dno i obod kalupa za torte piskotama na kratko namocenim u mleko i odmah stavite umuceni karamel krem.

- priprema lesnik krema
Lesnike proprzite, sacekajte da se malo ohlade i skinite ljuskice. Ako je dovoljno pecen, ljuskica jako lako otpadne. Isto tako, pazite da se ne preprze lesnici.Samleti ih zatim jako sitno. Ostavite desetak celih lesnika za dekoraciju torte.

Umutiti slatku pavlaku i secer u prahu u cvrst sneg, dodati mlevene lesnike, rucno izmesati i staviti ovaj krem preko prvog u kalupu.

- priprema karamel preliva za dekoraciju
Na umerenoj temperaturi isprziti secer, dodati vodu, kuvati jos malo dok se masa ne ujednaci i preliti preko torte. Preliv ce biti srednje gustine, kao med otprilike i kasnije tokom secenja ce moci lepo da se sece, nece biti pretvrd.
Pospite tortu odmah izlomljenim lesnicima i ostavite je nekoliko sati u frizideru pre sluzenja.


Izvor:Mamina jela
 
Član
Učlanjen(a)
11.11.2009
Poruka
2
Karamel torta 2

Karamel torta

Potrebno vam je sledeće za jedan biskvit, (kalup promera 20 cm):

3 žumanca
120 ml mleka
1 kasicica ekstrakta vanile
150 g prosejanog brašna
150 g kristalnog šećera
10 g praška za pecivo
prstohvat soli
85 g maslaca sobne temperature, naseckanog na komadiće

Zagrejte pećnicu na 180 stepeni. Pobrašnite kalup za tortu. U posudi lagano promešajte žumanca, 30 ml mleka i vanilu. U ciniji od miksera promešajte suve sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo i sol) i miksajte na laganoj brzini dok se smesa ne ujednači. Dodajte maslac i ostakak mleka, 90 ml. Miksajte na laganoj brzini dok ne dobijete jednoličnu smesu. Povećajte brzinu miksera i mešajte jos dva minuta. Sastrugajte smesu koja se nakupi na stranicama cinije. Postepeno dodajte smesu jaja, u tri navrata i nakon svakog dobro promiksajte. Smesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 30 do 40 minuta, ili proverite s čačkalicom. Ostavite biskvit da se ohladi u kalupu 10 minuta, pa ga izvadite ga iz kalupa da se do kraja ohladi prije stavljanja kreme. Isti postupak ponovite za još jedan biskvit.



KARAMEL KREMA
220 g smeđeg šećera
200 g belog šećera
250 ml slatkog vrhnja za šlag
pola kasicice soda bikarbone
115 g hladnog maslaca naseckanog na komade

U srednju posudu stavite obe vrste šećera i slatko vrhnje da zakuva, i ostavite da kuva jedan minut. Dodajte sodu i kuvajte još jednu minutu. Pomerite s vatre i dodajte narezani maslac, ali nemojte mešati. Jako je bitno da nakon što stavite maslac ne promešate smesu. Ostavite da se smesa ohladi stavivsi je u posudu sa hladnom vodom, i nakon toga još 90 minuta u hladnjaku. Izvadite iz hladnjaka i miksajte dok ne dobijete željenu gustoću. Stavite jedan biskvit na tanjir, premažite ga s oko 1/3 karamel kreme, položite drugi biskvit, pa premažite celu tortu. Pokrijte je i odmah stavite u hladnjak. Tortu sam ukrasila sa karamelizovanim lešnicima tako da sam 100 g šećera otopila na laganoj vatri, dodala 125 g preprženih naseckanih lesnika, dobro promešala i ostavila da se ohladi na pek papiru. Na kraju sam celu smesu usitnila u multipraktiku i obložila stranice torte.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karamel keksi

Karamel keksi





Sastojci
2 solje brasna
20 karamel bombona koje idu u testo
1 kasikica praska za pecivo
2 jaja
1 solja smedjeg secera
1, 5 dcl. ulja
1 vanila secer
i jos nekoliko bombona da bi se komadici stavili gore na keksice

Priprema
Karamele iseci na 4 kockice.
Penasto umutiti jaja i secer, dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo, karamele, vanila secer i ulje. Sve dobro izmesati kasikom. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Testo vaditi malom kasikicom i stavljati na papir za pecenje na odstojanju jer ce se keksi rasiriti prilikom pecenja. Kada se napola ispeku i vec formiraju oblik, malo utisnite jos dva ili tri komadica bombona na vrhu keksa.

Od ovih sastojaka dobicete oko 30 keksica.

Izvor: Mamina jela

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karamel torta

Karamel torta

Za 6 osoba: 150 g maslaca, 200 g šećera, malo soli, 2 jajeta, par kapi ekstrakta od vanile, 240 g brašna, pola kašičice praška za pecivo, 1 dl mleka. Za karamel sirup: 250 g šećera, 0,5 dl vode.
Za glazuru: 170 g maslaca,200 g šećera u prahu, 4-5 kašika slatke pavlake, 2 kašičice ekszrakta vanile i karamel sirup.

Umutite maslac, dodajte šećer i malo soli i mutite dok ne dobijete penastu masu. Posebno napravite karamel sirup od šećera i vode.(Kuvajte uz stalno mešanje dok se šećer ne zgusne i ne potamni, skinite sa ringle, sačekajte da se masa malo ohladi i lagano je pomešajte sa pripremljenom penastom masom. Dodajte jedno po jedno jaje i malo po malo ekstrakta vanile i mešajte da se svi sastojci dobro sjedine. Dodajte malo po malo mleka i brašna pomešanog sa suvim kvascem. Lagano promešajte da se sastojci sjedine i dobijenu masu sipajte u okrugli pleh obložen kolačarskim papirom. Pecite 45 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Za to vreme pripremite glazuru: maslac kuvajte dok ne potamni, procedite i ostavite da se ohladi. Ohlađeni maslac penasto umutite sa šećerom u prahu, slatkom pavlakom i ekstraktom vanile i ovom masom premažite ceo kolač. Ukrasite po želji i do služenja čuvajte u frižideru.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolačići sa karamel bombonama

Kolačići sa karamel bombonama

Za 4 osobe: 10 karamel bombona, velika, zrela kruška, 100 g brašna, 40 g šećera, pola pakovanja slatke pavlake, 20 g maslaca, jaje, kašičica suvog kvasca i pola kašičice đumbira u prahu.


Pomešajte brašno, kvasac, šećer i đumbir. Krušku oljuštite, odstranite semenke i isecite na kockice. Trećinu karamel bombona sitno iseckajte. Penasto ulupajte jaje sa šećerom i maslacem koji ste omekšali na sobnoj temperaturi, dodajte slatku pavlaku, kockice kruške, seckane karamel bombone i mešavinu brašna, kvasca, šećera i đumbira i dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Polovinu ove mase sipajte u dobro podmazane kalupčiće za "mafine", u sredinu svakog položite po jednu karamel bombonu i prekrijte ostatkom pripremljene mase. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečene kolačiće odmah vadite iz kalupa i servirajte tople.





 
Natrag
Top