LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Opuntia Kaktusi žabice

Opuntia

Kaktusi žabice


Ovih kaktusa ima preko 200 varijeteta. Ukratko, evo šta sve treba o njima da se zna. Nalik su na šaku ili žabu, zbog čega su dobile takav naziv. Ima ih sa jakim velikim trnjem, malim belim, crvenim , smeđim i čisto žutim bodljama i dlačicama. Mogu biti ogromni i mali, a neki varijeteti puzaju po zemlji. Cvet im je neobično lep i raznobojan, ali na žalost kratkotrajan. Nega opuncije je jednostavna. Traže mnogo sunca i malo zalivanja. Neke vrste podnose i nižu temperaturu, ali je ipak bolje da prezime u podrumu. Preko zime ih ne treba zalivati. Zahtevaju jaku klijališnu zemlju, izmešanu sa ilovačom i peskom. Razmnožavaju se pelcerima.
opuntia.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Uskršnji kaktus Rhipsalidopsis gaertneri

Uskršnji kaktus

Rhipsalidopsis gaertneri



Ova vrsta kaktusa liči na poznati člankasti kaktus (Epiphyllum truncatum). Cvetovi su mu upadljivo svetlo crvene i bele boje, cveta u proleće. Pošto i ova sorta kaktusa raste i živi u svojoj postojbini u prašumama Meksika i Brazila u šupljinama drveća koje su ispunjene biljnim delovima u raspadanju, potrebna mu je mešavina zemlje: 1 deo listovke, 2 dela treseta i 15% rečnog peska. Gajenje ove sorte kaktusa nije teško i ne iziskuje toliko nege kao ostale sorte. U stanu zahteva svetlo mesto, ali od žarkog sunca ga treba zaštititi. Da bi biljka bogato cvetala treba joj omogućiti vreme mirovanja. Prvi put posle precvetavanja, u maju i junu, a drugi put od oktobra do januara. Za vreme mirovanja zaliva se sasvim malo, tek toliko da mu se grumen zemlje u saksiji sasvim ne sasuši, ali ga zato treba do tri puta dnevno prskati mlakom, ustajalom vodom ili kišnicom. Kad počne novi rast izdanaka treba ga obilnije zalivati, po mogućstvu uvek mekom vodom i jedanput nedeljno prihranjivati tečnim hranjivima. Čim se počnu pojavljivati pupoljci ne sme se pomerati sa mesta na kome se nalazi na drugo mesto niti okretati, jer pupoljci mogu lako da otpadnu i da propadne cvetanje za tu godinu. Leti se može izneti napolje na balkon ili terasu na zasenjeno mesto. U oktobru kada zahladi, mora se smestiti opet u prostoriju koja se umereno zagreva. Ovaj kaktus ne zahteva često presađivanje ni velike saksije zbog slabo razvijenog korena, ali kada je za to potreba presađuje se posle precvetavanja. Razmnožava se reznicama, koje se lako i brzo ožiljavaju.
uskroanji_kaktus_3.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=2]BOLESTI KAKTUSA I SUKULENATA[/h] Na kaktusima i drugim sukulentnima pojavljuje se nekoliko vrsta bolesti koje se razvijaju u odgovarajućim uslovima, a to su pre svega povećana vlažnost zemljišta i vazduha kao i povoljne temperature. Gljive pri tom najčešće napadaju fiziološki slabije biljke oštećene povredama i napadima insekata, te je stoga najbolje sprovesti odgovarajuće preventivne mere, koje se pre svega ogledaju u regulisanju vlažnosti i temperature. Ukoliko i pored preventivnih mera dođe do pojave bolesti intervenišemo odgovarajućim fungicidima.

PHYTOPHTORA OMNIVORA izaziva truležno raspadanje korena i bazalnih delova kaktusa pri čemu se trulež izuzetno brzo širi. Kada se bolest ustanovi bolesno tkivo se odstranjuje zajedno sa okolnim zdravim tkivom. Biljku potom treba dobro zasušiti, ponovo zasaditi i zaliti rastvorom PREVIKUR-a. PREVIKUR je izuzetno efikasan i za mnoge gljivice iz rodova: FUSARIUM, PYTHIUM I RHIZOTONIA koje se najčešće javljaju u pikirištima i klijalištima.




Za preventivna zalivanja koristiti rastvor od 2, 5ml na 1l vode. Ukoliko je već došlo do pojave bolesti izvršiti dva zalivanja u razmaku od 3 do 4 dana. Ovim preparatom je korisno vršiti preventivna zalivanja prilikom presađivanja odraslih biljaka kao i obavezno prilikom pikiranja sejanaca. Pored ovog izuzetno efikasnog preparata na raspolaganju je i još uvek aktuelni i stari dobri CINEB u količini 30g na 10l vode kao i BENOMIL u količini 4 do 6 grama na 10l vode. Pored toga ova dva poslednja preparata, s obzirom da su u praškastom obliku, mogu se umešati direktno u supstrat što je interesantno za starije biljke. Kod mladih biljaka ipak koristiti Previkur, jer je on daleko najsigurniji.

Pored gore navedenih bolesti na kaktusima se može naći i BOTRYTIS CINEREA. Simptomi se manifestuju u obliku sive prevlake od bezbroj konidija koje se prilikom dodira lako pretvaraju u prah, tako da se zaraza brzo širi. Klijanje spora se sprečava preventivnim tretiranjem TELDOROM, SAPROLOM, RONILAN-FL, SUMILEX 50–FL u koncentracijama preporučenim u uputstvu za upotrebu.
Autor: Verica Jovanović dipl. ing. zaštite bilja
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=2]UOPŠTENO O KAKTUSIMA[/h] Opis kaktusa - Naziv kaktus potiče od grčke reči kaktos, koja znači bodljikava biljka. Kaktuse nalazimo neobičnih oblika, veličina, površina i sa raznim bojama cvetova. Mnogi imaju izmenjeno lišće i neobične oblike kojima sprečavaju gubitak vode. Neki su izbrazdani ili razdeljeni i mogu imati ukrasne bodlje, čekinje ili dlake.

cactus3.jpg
cactus1.jpg
cactus2.jpg

Poreklo - Jugozapadne SAD, centralna i Južna Amerika i južna Kanada.
Familija - Cactaceae
Vrste - Postoje dve grupe kaktusa - pustinjski (obično sa prekriveni bodljama), i šumski ili kišno-šumski koji rastu u džungli (najčešće bez bodlji, pretežno epifiti). Postoje oko 200 rodova i više hiljada vrsta. Kaktusi su uglavnom male biljke, ali ima i onih koji rastu do 3m visine. To su cvetnice i njihovi oblici mogu biti sferični, gomilasti, pljosnati ili stubasti.

Kaktusi su sukulenti (biljke koje skladiste vodu). Sukulenti su šira grupa od kaktusa, tako da su svi kaktusi sukulenti, a samo su neki sukulenti kaktusi.

Zašto oni skladište vodu?
U prirodnim staništima kiše su retke, tako da su prilagođeni da prežive duge sušne periode. Zato je pravilo br. 1: Kaktusima neće biti nimalo prijatno ako ih uopšte ne zalivate, ali će sigurno stradati ako ih zalivate mnogo (kao što to činite sa ostalim sobnim biljkama).
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=2]PLANIRANJE KAKTUS BAŠTE[/h]


Jedna ideja



Prvi korak u pravljenju bašte s kaktusima je, naravno, planiranje. Potražite mesto u svom vrtu za tu svrhu. Pravo mesto za baštu s kaktusima je na brdašcu, jer ono pruža prirodnu drenažu zemljišta. Možete baštu napraviti i na ravnom tlu, ali je onda potrebno više kopanja.

Kada odlučite gde želite vaše kaktuse, odredite veličinu i oblik po želji. Upotrebite svoju maštu i budite kreativni; možete je napraviti u krugu, kvadratu, pravougaoniku, polukrugu, trouglu, kako god to želite. Onda, pre početka, označite ivice bašte na zemljištu (kočićima, kanapom), kako bi olakšali kopanje.
[h=3]Kopanje, prljavi deo[/h] Ako će bašta biti na brdašcu, onda je lako. Potrebno je poravnati zemljište na mestu gde će se bašta nalaziti, kopanjem na najvišoj tački bašte. Takođe je potrebno iskopati nekoliko centimetra zemlje na celoj površini bašte, kako bi se odstranila trava i semenje koje bi štetilo kaktusima. Područje ne mora biti savršeno ravno, ali treba izbegavati ulegnuća koja bi sprečavala odlivanje vode.

Ako nemate odgovarajuće brdašce za svoju baštu s kaktusima, izaberite mesto po želji i odredite oblik i veličinu bašte. Nakon označavanja ivica, iskopajte od 15-30 cm zemlje.




Jedna ideja



[h=3]Sakupljanje materijala za baštu[/h] Sada, nakon završenog kopanja, spremni ste za izgradnju bašte. Najpre je potrebno ograditi baštu kamenjem, ciglama ili ukrasnim pločama. Mada su ukrasne ploče i cigle lepše i ima ih u različitim oblicima, one su i veoma skupe.
Ako želite da smanjite troškove, ukrasne ploče možete kupiti u garden centrima ili od privatnika. Kamenje je isto tako dobro i može da izgleda lepo. Pored toga, izgleda prirodnije i znatno je jeftinije. Predlažemo upotrebu kamenja, koje čak i ne mora da kupujete.

Potrebna vam je i plastična traka u dužini ivice vaše bašte (nije bitna vrsta). Plastika nije neophodna, ali ona eliminiše trave i spasiće vas plevljenja.
Zemljište za kaktuse je bitno. Trebaće vam dovoljno da popunite baštu do vrha zida. Nakon kopanja i ograđivanja videćete koliko vam je zemljišta potrebno. Njega možete kupiti u garden centrima ili kod specijalizovanih privatnika. Ako ne možete naći zemljište za kaktuse, možete napraviti sopstveno - mešanjem dve mere peska sa jednom merom šljunka.
[h=3]Izgradnja bašte[/h] Prvi korak u pravljenju bašte s kaktusima je, naravno, planiranje. Potražite mesto u svom vrtu u tu svrhu. Pravo mesto za baštu s kaktusima je na brdašcu, jer ono pruža prirodnu drenažu zemljišta. Možete baštu napraviti i na ravnom tlu, ali je onda potrebno više kopanja.

Prvi korak u građenju bašte je pokrivanje ivice trave sa plastičnom trakom. Na ovaj način sprečavamo da se trava širi na područje bašte s kaktusima. Nakon toga, postavite svoje kamenje ili cigle duž ivice bašte. Visina zida je vaš izbor, ali 30 cm je sasvim dovoljno. Nakon izgradnje zida, popunite baštu zemljištem za kaktuse.




Jedna ideja

[h=3]Sađenje kaktusa[/h]

Sada dolazimo do zabavnog dela - sađenja kaktusa. Izaberite biljke koje će odgovarati podneblju. Ovu informaciju možete dobiti u prodavnicama gde kupujete kaktuse, kao i na Internetu. Ako živite u području gde temperature padaju ispod 7°C, takođe postoji lak način da i dalje napravite svoju baštu s kaktusima. Posadite kaktuse zajedno sa saksijom u zemlju. Onda, kada dođe zimsko vreme, jednostavno izvucite biljke iz zemlje i unesite ih unutra do proleća. Vrste koje su zimootporne mogu ostati u bašti i u vreme najhladnih zimskih dana.

Prilikom sadnje kaktusa, budite kreativni. Možete ih saditi po šemi ili ne, kako god to odlučite. Nakon završetka sadnje vaša bašta je kompletna.
[h=3]Održavanje[/h] Za baštu sa kaktusima potrebno je vrlo malo održavanja. Nije potrebno polivanje ili navodnjavanje, kiša je dovoljna. Prehranjivanje kaktusa sa 10-10-10 đubrivom jednom godišnje u proleće je jedino što treba raditi.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Gajenje sobnih kaktusa

[h=2]GAJENJE SOBNIH KAKTUSA[/h]


Većina kaktusa i sukulenata su izuzetno prilagođeni rastu u kućnim uslovima, gde vlažnost iznosi od 10 do 30 procenata. Njima je potrebna neznatna količina vode i prehrane, ali zahtevaju dosta svetlosti. Treba ih staviti na svetlom, sunčanom prozoru. Nedostatak prirodne svetlosti može se nadoknaditi veštačkom. Hladna, bela fluo-cev, ili kombinacija dnevne svetlosti i prirodne bele fluo-cevi daju najbolje rezultate. Postavite ih 15 do 30 centimetra iznad biljaka i neka rade od 14 do 16 sati dnevno.

Pre nego što zalijete kaktuse, proverite da li je zemljište suvo. Onda ih dobro zalijte, naročito u sezoni rasta od aprila do sredine septembra i pustite da se zemljište dobro ocedi. Tokom zime zalivajte ređe kaktuse - dozvolite im da se odmaraju. Jednom mesečno je sasvim dovoljno i pri tom pazite da budu na toplom i osunčanom mestu. Normalno je da se kaktus malo smežura zimi.


Kaktusima odgovara južna i zapadna strana, jer će tamo imati dovoljno sunca, mada ih možete staviti i na istočnoj i severnoj strani tokom zime. Pazite kada ih prvi put stavljate na prozor - potrebna je nega kako ne bi dobili opekotine od sunca.

Dajte im po malo azotnog đubriva tokom svakog drugog zalivanja od aprila do avgusta, naročito ako kaktusi rastu i imaju puno svetlosti.
Ako za to imate uslova uzgajajte kaktuse napolju za vreme sezone rasta, a u jesen ih unestite unutra. U takvim uslovima vaši kaktusi će se najbolje razvijati.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Baštenski kaktusi

[h=2]BAŠTENSKI KAKTUSI[/h]


Pri odabiru vrsta kaktusa i sukulenata za gajenje u bašti, budite sigurni da se mogu gajiti u vašoj klimatskoj zoni. Ako želite da eksperimentišete, postoji šansa da će vaši kaktusi uginuti.

Sadite ih što je ranije moguće u sezoni, kako bi se kaktus što bolje oformio do početka sledeće zime. Ne dozvolite da se kaktus smrzne noću u toku tog vremena (nakon sadnje) - prekrijte ga nečim dok noći ne postanu toplije. Slabi mrazevi neće mnogo štoditi kaktusima ako su već aklimatizovani i nisu u fazi rasta.

Sadite u drenaniranom zemljištu. Da bi napravili ležište, celu površinu prekrijte kamenjem, a preko nje dodajte više šljunkovito, manje mineralno zemljište. Izbegavajte organsko zemljište. Kaktusi lepo izgledaju okruženi velikim kamenjem, koji im takođe pružaju zaštitu.









Kaktuse držite u senci dok se ne užile. Suncobran dobro služi, jer dozvoljava biljkama da se okrenu ka suncu. Nekim vrstama odgovara da rastu ispod većih biljaka (one im pružaju senku i termalnu zaštitu tokom zime).

Za vreme sezone rasta, od aprila do avgusta, zalivajte vašu kaktus baštu kada nema kiše (na svake dve nedelje). Kaktusi mogu bez kiše dugo vremena, ali tada neće da cvetaju.

Ako kaktusima baš ne odgovara vaša klima, moraćete da ih pokrivate prvih nekoliko zima, sve dok se ne prilagode na uslove.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Letnje i zimsko zalivanje

[h=2]LETNJE I ZIMSKO ZALIVANJE[/h]

[h=2]LETNJE I ZIMSKO ZALIVANJE[/h] Ne postoji jednostavan recept koliko treba zalivati kaktuse, ili koliko često. To određuju raznovrsni faktori sredine i drugi faktori koji određuju potrebe biljaka. Tu spadaju klima, tip zemljišta, temperatura vazduha i vetrovi.


watering_can.jpg



Faktori koji utiču na učestalost zalivanja:

  • sezona
  • klima
  • temperatura vazduha
  • veličina biljke
  • tip zemljišta (supstrata)
  • vetrovi
Međutim, imajte na umu da uprokos tome što druge biljke zavise od letnjih i zimskih kiša, ni kaktusi ni sukulenti ne vole vlažno zemljište, gde drenaža nije dobra.

Za vreme zimskih meseci, kada ima malo svetlosti, kaktusi i sukulenti treba da se zalivaju samo toliko da se ne smežuraju. Ako je kaktusima obezbeđeno zimsko mirovanje (temperatura 5-10°C) ne treba ih zalivati od novembra do marta.

Mada nije teško savladati umetnost zalivanja kaktusa, potrebno je malo eksperimentisanja i pažljivog posmatranja. Zlatno pravilo je "što manje to bolje". Možda će patiti zbog nedostatka vode ponekad, ali neće uginuti. Inače, kad zalivate neka to bude obilno. Voda treba da isteče kroz rupe, a podmetač treba da se isprazni nakon nekoliko minuta (ne vole "mokre noge"). Ako se više puta zaliva po malo - to dovodi do nepravilnog rasta. Kako se na proleće povećava količina svetlosti, tako i biljke traže više vode. Zemljište, međutim, treba potpuno da se isuši između dva zalivanja.

Zalivanje "kap po kap" treba trajati od 2-6 sati u zavisnosti od veličine biljke. Ovaj način zalivanja izgleda da odgovara kaktusima - ne izlaže ih stresu i oni rastu ravnomerno.

Starije biljke imaju više mesta za skladištenje vode, tako da ih treba ređe zalivati.

Ne zalivajte tek posađene kaktuse. Nakon presađivanja ostavite biljku u suvom najmanje nedelju dana. Na ovaj način sukulentima se daje vreme da zaleče koren pre nego što se izloži vodi.

Na većim temperaturama potrebno je više zalivanja, na nižim - manje.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Prehrana

[h=2]PREHRANA[/h]
bullet.jpg
Kaktusi i sukulenti ne zahtevaju puno hranljivih materija. Kaktusima je potrebno đubrivo samo jednom ili dva puta godišnje u vreme kasnog proleća ili leta, kada oni aktivno rastu. Koristite prehranu za kućne biljke koja ima više fosfora nego azota, upola od preporučene količine. Sukulenti mogu da se đubre na isti način tri ili četiri puta za vreme letnjih meseci.
[h=3]Vrste đubriva[/h] Đubriva sadrže sastojke neophodne za zdrav rast biljaka. Ona su ili organskog ili neorganskog porekla i u obliku praha, granula, tečnog ili čvrstog oblika. Prednost neorganskih đubriva je u njihovom postojanom hemijskom sastavu. Organska đubriva imaju puno propratnih korisnih elemenata, a opet mogu da imaju manjak potrebnih elemenata za rast, što može imati posledice nakon dugotrajne upotrebe.

Glavni elementi i njihovo dejstvo na biljke:

(N) azot - pospešuje rast naviše, pomaže izgradnju protoplazme, proteina i drugih komponenata ćelija biljke.
(P) fosfor (fosfati) - pospešuje rast korena. Pomaže formiranje ploda i semena.
(K) kalijum - pospešuje cvetanje i davanje plodova.





fertilizer.jpg



U rano proleće preporučljivo je koristiti đubrivo sa niskim udelom azota. Odnos NPK = 5-10-5 je najbolji. Pomešajte ga sa supstratom i hraniće kaktuse celog leta. Drugi način primene je korišćenje đubriva koje je rastvorljivo u vodi. Neki koriste "Cactus Juice" i to 1/2 supene kašike na 5 litara vode. Schultz i drugi proizvođači prave tečna đubriva. Ovaj metod podrazumeva đubrenje na svake dve nedelje tokom sezone rasta. Pustinjskim kaktusima više odgovara tečno đubrivo od onog u granulama. Obe metode su dobre, ali čini se da kaktusima više odgovara tečno đubrivo.

U periodu mirovanja, od novembra do marta, ne prehranjujte kaktuse uopšte.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Razmnožavanje kaktusa i sukulenata

[h=2]RAZMNOŽAVANJE KAKTUSA I SUKULENATA[/h] Da li ste se zapitali koji je način najbolji da uspešno razmnožite sukulente?
Na ovim stanicama dobićete konkretna uputstva, ali ne očekujte sugerisanje i potenciranje samo jedne metode razmnožavanja.
Najčešći načini razmnožavanja kaktusa i sukulenata su:

  • reznicama
  • izdancima
  • semenom
Jedna dobra vest je da se kaktusi i sukulenti relativno lako razmnožavaju. Zbog teških uslova u kojima žive, razvili su tehnike preživljavanja koje im omogućavaju da se lako ukorene. Možete proizvesti puno mladica od samo jedne biljke.
Iz reznica je lako dobiti novu biljku. Razmnožavanje kaktusa na ovaj način pruža dobijanje odrasle biljke za kraće vreme nego što bi je dobili iz semena.


cuttings1.jpg
cuttings2.jpg



Uzmite reznice od zdravih biljaka. Koristite čisti, po mogućnosti sterilisani nož ili skalpel. Neki koriste i makaze, ali nije preporučljivo jer može doći do nagnečenja biljke.
Ostavite da se reznice osuše pre nego što ih zasadite. Za to je potrebno od 10 do 45 dana, u zavisnosti od vremenskih uslova i debljine reznice. Rana treba da se zaleči pre nego što biljku zasadimo.
Čuvajte reznice na tamnom i toplom mestu, nikako direktno izložene suncu.
Sadite ih u suvi supstrat i ne zalivajte ih naredne 2-3 nedelje.
Neki kaktusi i sukulenti daju mnogo izdanaka. U tom slučaju, možete jednostavno razmnožiti takvu biljku tako što izdanke odvojite od primarne biljke i zasadite ih u novu saksiju.


cacti_propagation1.jpg
cacti_propagation2.jpg



Sami izdanci često već imaju formirane korene i treba ih samo pažljivo iščupati i odvojiti od majke biljke. Mlade izdanke ostavite bar nedelju dana da zacele, a onda ih zasadite u nove saksije. U slučaju da reznica nema koren, ostavite je da se suši sve dok se ne pojave latentni koreni. Nemojte brinuti da mladom izdanku nedostaje hrane i vode, već naprotiv, više će joj štetiti ako je odmah zasadite.
Prednost ovakvog razmnožavanja nad prethodnim je da majka biljka ostaje u istom stanju kao što je bila, odnosno bez tragova oštećenja. Sa druge strane, ako izdanke uzmemo sa biljke koja se ne grana na pomenuti način, onda ćemo je poružneti.
Evo kako bi tekao sam postupak u nekoliko koraka :
Skinite izdanak od majke biljke nežno ga uvrtajući. U većini slučaja, oni su već pustili malene korene.
Ostavite reznice da se suše bar nedelju dana.
Na dno saksije stavite drenažni sloj (šljunak ili crep), zatim napunite supstratom (zemljište-pesak-cigla) koji treba da bude samo malo vlažan.
Zasadite reznicu pazeći da koren ne bude savijen. Na površini stavite sloj krupnijeg peska. Ovim štitite telo kaktusa od previše vlage dok se ne razvije koren.
Ne zalivajte desetak dana.
Prvo zalivanje nakon sadnje ne treba da bude obilno, tek toliko da supstrat bude vlažan. Kasnije zlivajte tek kad se zemlja dobro isuši.

Najizazovniji, možda i najzahtevniji, način razmnožavanja kaktusa i sukulenata je semenom. Iako zahteva dosta truda, sejanjem semena možete dobiti veliliki broj mladih i što je još bitnije zdravih biljaka. Na Vama je odluka da li ćete se u ovaj izazov upustiti. Više o ovom postupku pročitajte
 
Natrag
Top