LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Porodica kaktusa obuhvata preko stotinu raznih oblika. To su biljke sušnih predela i nemaju lišća kao ostale biljke. U stabljici nagomilavaju rezervnu vodu, a njihovi listovi su se pretvorili u trnje, bodlje, dlačice, koje ih zaštićuje od isparavanja i od životinja. Postojbina im je Srednja i Južna Amerika, ali ih ima i u Zapadnoj Americi, Australiji, zapadnoj Indiji.
mini-pediocactus_simpsonii4_jpgkaktus_portal.jpg


Pre otkrića Amerike nije se znalo za kaktuse. Sada ih ima širom celog sveta. Njihovi oblici su raznoliki i čudnovati. Pravi su mali ježevi ili su bradavičasti, džbunasti, glavičasti, a neki liče na klipove, korale, čirake, zmijice, stubiće, sunđere. Njihove bodlje specijalnih egzotičnih oblika, skromne potrebe, i lepota cveta čine ih veoma omiljenim sobnim biljkama. Kaktusi se najpravilnije neguju ako se izlože sunčanoj strani i zalivaju samo onda kada im je zemlja sasvim suva. Zimi im treba dati umereno toplo i suvo mesto, mada neki kaktusi (Opuntie) podnose i nešto nižu temperaturu. Za vreme zimskog mirovanja kaktusi se gotovo i ne zalivaju. Polovinom maja, kada nastanu topliji dani kaktusi se iznose napolje, ali se prethodno moraju priviknuti na spoljni vazduh i ispočetka se pričuvati od jakog sunca i vetra, dok se malo ne aklimatizuju. Presađuju se svake treće ili četvrte godine posle precvetavanja, opet u saksijice ili dekorativne cvetne činijice. Zemlja za kaktuse treba da bude laka i rastesita sa 15% rečnog peska i malo prašine od drvenog uglja. Razmnožava se semenom, reznicama ili izdancima koji se posle pažljivog otkidanja od starog kaktusa pospe drvenim ugljem (prašinom) radi sprečavanja truljenja, ostavi dva - tri dana da ožiljak zaraste, pa se zasadi u zemlju izmešanu peskom.

mini-pink-cactus_jpgkaktus_portal.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Božićni kaktus Epifilum trunkatum

Božićni kaktus

Epifilum trunkatum


Kod nas ga nazivaju božićni kaktus. Ima mali list, zapravo stabljiku, koja je sastavljena od malih članaka u kojima skuplja vodu. Stabljika raste više u širinu nego u visinu. To je jedna vrsta lisnatog kaktusa koji cveta preko zime u vremenu od novembra do februara. Cvet mu je zvonast, karmin crvene boje i liči na cvet minđušice. Posle precvetavanja treba ga veoma malo zalivati, a u avgustu sasvim prestati sa zalivanjem sve do polovine oktobra. Ako ima svenuti izgled netreba se bojati da će se osušiti. Pred pupljenje i cvetanje treba ga staviti na svetlo mesto, u topliju prostoriju na prozor i sve više ga zalivati da bi usred zime cvetao. Čim se pojave sitni pupoljci ne sme se pomerati sa mesta na mesto, jer zbog velikih promena toplote ili promaje često pupoljci otpadnu i cvetanje je za tu godinu propalo. Zalivati ga treba mekom vodom, kišnicom, u kojoj nema kreča. Leti se može izneti napolje, na balkon ili terasu, na mesto zaklonjeno od jakog sunca. Zahteva mešavinu zemlje sa 15% oštrog rečnog peska. Ne traži često presađivanje, ni velike saksije zbog slabo razvijenog korena. Razmnožava se deljenjem ili reznicama.

kaktus_epiphyllum_trunkatum.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Chamaecereus Patuljasti kaktus

Chamaecereus

Patuljasti kaktus



Ovaj kaktus se vrlo često uzgaja. Ako mu se obezbedi pravilna nega, cvetaće obilno. Jedan od najvažnijih faktora na koji treba obratiti pažnju je ispravno osvetljenje. Izrazito crveni cvetovi Chamaecereusa silvestrii zatvaraju se noću, a ponovo otvaraju ujutru i to u razdoblju od nedelju dana. Biljka se razmnožava tako što se odlomi članak, rana se osuši i reznica zasadi u peskovitu mešavinu. Reznice zakorenjuju prilično lako. Presađivanje je prilično teško jer su izdanci veoma krhki. Patuljasti kaktus zahteva dobro osvetljenje, ali ne previše sunca. Prija mu umerena temperatura, zimi podnosi čak i mraz. Leti ga treba zalivati malo, ali redovno, a zimi ga ne treba zalivati.

echinopsis_chamaecereus_hibrido.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Echinopsis Kaktus morski jež

Echinopsis

Kaktus morski jež



Ovi kaktusi su loptastog oblika. Cvetovi koji su veliki u poređenju sa malim telom kaktusa, su prelepih boja: crveni, žuti, beli, svetloljubičasti, veoma lepo mirišu i obično se javljaju noću. Echinopsis kaktus voli sunčano mesto i prijaju mu visoke letnje temperature. Tokom leta treba ga veoma malo zalivati, a zimi ga ne treba uopšte zalivati. Uz ovakvu negu i svež vazduh zimi sa tim biljkama nećete imati problema. Razmnožava se iz semena.

ech_aur_jpgechinopsis.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Euforbija kaktus Euphorbia tetragana

Euforbija kaktus

Euphorbia tetragana





Kaktus euforbija preneta je u Evropu iz Kaplanda. Ova tipična vrsta kaktusa je veoma omiljena i interesantna po njenom obliku rasta. Ovaj kaktus raste u vidu stuba na čijim čvornatim uglovima su formirani nezgrapni zglavci obrasli kratkim crnim bodljicama. Na ovim čvornatim člankovima za vreme vegetacije izrastu na starijim biljkama mali zeljasto-pljosnati tamno-zeleni listići kao na nekoj šibljici ili žbunčiću, koji u vremenu mirovanja požute i otpadnu. Prezimi u prostoriji gde je sobna temperatura 10 do 12°C. Prema potrebi presađuje se u proleće u laku i plodnu zemlju, izmešanu na ravne delove: listovke, treseta, klijališne zemlje sa dodatkom 15% peska i sasvim malo prašine od drvenog uglja. Ne traži velike saksije.

euphorbia_tetragona.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Hamatocactus Hamatokaktus

Hamatocactus

Hamatokaktus



Ove obilno cvetajuće kaktuse veoma je lako uzgajati, pa ih zato često nalazimo u zbirkama ljubitelja kaktusa. Mogu se uzgajati i na prozorskoj dasci, samo ako im se zimi u doba mirovanja obezbedi sveže mesto. Uzgaja se nekoliko vrsta, koje upadaju u oči zbog velikih zakrivljenih središnjih bodlji. Hamatocactus setispinus je verovatno najpoznatija vrsta; ima 12-14 ''rebara'' te miomirisne žute cvetove sa crvenom sredinom. Čak i mlade biljke mogu obilno cvetati. Po mogućnosti trebalo bi ga uzgajati u plastičnoj saksiji kako bi se smanjilo isušivanje grumena. Hamatocactus upeva na sunčanom mestu, leti voli visoke temperature, a zimi mu prija svežija temperatura. Tokom leta treba ga veoma malo zalivati, a zimi nimalo. Razmnožava se semenom.
hamatocactus_1.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kaktus pilocereus Pilocereus cometes

Kaktus pilocereus

Pilocereus cometes





Ova vrsta kaktusa je okruglog ili pomalo izduženog jajastog - oblika, sa sitnim rebrima, a na vrhu glave ima malo uzvišenje kao loptica, uvijeno sićušnim belim dlakama, u vidu vune. Ova vunena loptica i sitne žute markantne bodlje na rebrima čine ga izvanredno lepim i dekorativnim. Leti zahteva sunčan položaj na mestu zaklonjenom od vetra i ne traži mnogo zalivanja. Najbolje prezimi na temperaturi od 10 do 12°C. Za vreme zime treba ga zalivati veoma oprezno ili nikako. Traži male saksijice i laku zemlju mešavine: 20% klijališne, 35% listovke, 30% treseta, 15% oštrog rečnog peska sa dodatkom sitno istuckanog maltera. Razmnožava se malim glavicama otkinutim od starih. Najpoznatiji i najdekorativniji pilocereusi su: Pilocereus cometes (Meksiko), sa žutim bodljama i belom vunenom lopticom. Pilocereus hoppenstendtii (Meksiko), sa sumporno - žutim cvetom i zelenkasto - žutim bodljicama i Pilocereus polylophus (Meksiko), sa cvetom u obliku levka, izvanredno lepe tamno - crvene boje.

pilocerius2.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Lobivia Lobivija

Lobivia

Lobivija


Lobivija potiče iz Južne Amerike, to je rod koji sadrži više od sedamdeset drugih vrsta kaktusa. Oni se po izgledu znatno razlikuju; po obliku su kuglasti ili valjkasti, bodlje mogu rasti tesno pripijene jedna uz drugu ili su raširene, a mogu biti duge ili kratke itd. Obilno cvetaju stvarajući veliki broj cvetova koji se razlikuju po boji od bele preko žute do crvene. Razmnožava se semenkama ili reznicama. Lobivija voli puno sunca i prija joj položaj na prozorskoj dasci okrenutoj prema jugu. Leti voli jako tople, a zimi svežije temperature. Leti je treba umereno zalivati, a zimi ne. Prija joj suv i topao vazduh.
mini-lobivia_jpgkaktus_portal.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Mammillaria Mammillaria senilis

Mammillaria

Mammillaria senilis


Ovaj rod kaktusa obuhvata više od dve stotine vrsta, a većina potiče iz Meksika. To znači da većina kaktusa Mammillaria treba u toku godine što više svetla i sunca. Pa ipak postoji nekoliko svetlozelenih vrsta - onih koje sadrže veliku količinu hlorofila - koje tokom leta treba donekle zakloniti od jakog sunca. Te biljke je najbolje zalivati odozdo, kod vrsta sa belim dlakama treba naročito pripaziti da se sama biljka nikada ne pokvasi. Leti je treba redovno prihranjivati. Mammillaria voli leti puno sunca, ali je povremeno treba okretati da se spreči rast biljke na jednu stranu. Leti voli visoke temperature a zimi joj prija oko 7 do 10°C. Leti je treba redovno zalivati, a zimi veoma malo, tek toliko da se biljka ne osuši. Dobro podnosi suv i topao vazduh u dnevnoj sobi.
mammillaria_senilis_adb_sized.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Neoporterija Neoporteria

Neoporterija

Neoporteria



Ovo je rod kuglastih kaktusa koji u starijoj dobi mogu postati i malo cilindrični, ali uvek će ostati prolično mali. Potiču iz Čilea i severne Argentine. Bodlje su veoma lepe; variraju u bojama, od bele preko žute i smeđe do crne. Cvetovi su ružičasti i žuti. Kaktusi Neoporteria rastu sporo. Prija im toplo i sunčano mesto. Leti vole suv i topao vazduh, a zimi im prija temperatura od 6 do 8°C. Leti se zaliva redovno, pa se polako smanjuje da bi se zimi prestalo sa zalivanjem.
neoporteria3.jpg
 
Natrag
Top