Kako je sve nastalo.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Bogumili su bili anarhisti, terosristi onog doba i sve drzave su ih gonile, kao sto su i oni istrebljivali svoje neistomisljenike gde bi preuzeli vlast. Ovde se vidi tvoje antisrpstvo jer si si uhvatio za ovo , a ne vidis krstaske ratove i progone vestica koje su rimokatolici i potestanti vekovima cinili.

Sv.vladika nije nigde hvalio Hitlera nego je bio protvi sklapanja pakta, drzao govor demostrantima 27. marta i po Hitlerovom planu napada na Kraljevinu Jugoslaviju bio ocenjen kao jedan od ratnih ciljeva, odmah po okupaciji zatocen.
Zar se ovo radi nekome ko hvali vlast ?
Nema potrebe da se ide u srednji vek, koliko su progona pretrpeli vernici u Brozovo doba. Nije bilo potrebno da sekritikuje vlast, dovoljno je bilo da neko redovnije ide u crkvu, da dete oode da recituje na Svetosavskoj proslavi.....

Zart ti mislis da popovi tako lagodno zive da ne znaju sta ce od para ? Ako nema narod ne moze dati ni svesteniku.Sta je s onim u pasivnim krajevima, gde su propale firme.

naseg vrhovnog samana.
Kako naseg, zar je i tvoj, a odrices se vere.
Savest ti ej cudo.
 
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Leonard Saskind, profesor teorijske fizike na Stenfordu, jedan od osnivača Teorije struna i pobednik u "Ratu crnih rupa", između njega i Stivena Hokinga, priča o tzv. fino podešenom svemiru.



Preveo sam čisto da bi mogli svi da prate
smiley.gif


Dakle, V = voditelj LS = Leonard Saskind



V: Šta je to oko fino podešenog svemira što izaziva toliko rasprava i toliko kontroverzi među naučnicima, filozofima, teolozima? Svi danas pričaju o tome. Zašto?

LS: Izgleda da su zakoni fizike, kosmologije i evolucije kosmosa veoma posebni na jedan određeni način, a mi nismo sigurni zašto je to tako. Naravno da su zakoni fizike posebni, to ništa nije čudno, ali oni su posebni na jedan neočekivani način. Izgleda da su posebni na način koji je vrlo, vrlo pogodan za naše postojanje. Zakoni fizike su mogli biti potpuno drugačiji. Možemo, recimo, da zamislimo svet u kome nema elektrona. Sa aspekta matematike koja opisuje fiziku, takav scenario ne bi bio loš ili pogrešan. Samo izbacite elektrone. Šta bi se desilo ako izbacite elektrone?

V: Nema hemije…

LS: Nema atoma, nema hemije, nema biologije, nema ljudi da postavljaju pitanja. Mi ne bismo bili ovde da postavljamo pitanja. Možete da promenite pravila na drugi način. Recimo, možete da pojačate silu gravitacije. Gravitacija je vrlo, vrlo slaba. Normalno, ljudima se čini da je gravitacija vrlo jaka. Ja kad se probudim ujutru, sve mi je teže da ustanem iz kreveta, pogotovu što više starim. I pomislim u sebi ‘U, što bi bilo lepo kada gravitacija ne bi bila toliko jaka!’. A u stvari, gravitacija je veoma, veoma slaba. Ako biste u atomu uporedili gravitaciono privlačenje između elektrona i protona sa električnim silama izmedju njih, videli biste da je gravitacija potpuno zanemarljiva. Zašto je gravitacija toliko slabija od svih drugih sila? To ne znamo, ali evo šta znamo: da je samo malo jača, zvezde bi prebrzo sagorele i ne bi dovoljno potrajale da bi se mogao razviti život. Umesto zvezda i galaksija imali bismo crne rupe. A mi ne možemo da živimo u crnim rupama. U naučnoj fantastici možda možete da živite u crnoj rupi, ali u stvarnosti ne. Vrlo verovatno bi se svemir prebrzo širio i sažimao. Tako se čini kao da su zakoni fizike na nekoj tankoj ivici, u jednom veoma uskom opsegu – ako biste ih makar i samo malo promenili, svet kakvim ga poznajemo ne bi postojao.

V: Koliko fizičkih konstanti i zakona fizike spadaju u kategoriju finog podešavanja, gde svi parametri moraju biti “na ivici”?

LS: Oko toga još uvek traje rasprava koliko je ta ivica u stvari tanka. Ako biste osetno promenili parametre, onda bi sve spadalo u ovu kategoriju. Električni naboj elektrona, masa ove ili one čestice, razne konstante prirode, koliko je jaka gravitacija…ako sve njih promenite za nekoliko procenata - neke za desetak procenata, neke za dvadeset, neke za trideset - imaćete veliki problem. Svemir neće izgledati kao što izgleda sada.

V: Znači, radi se o nekoliko desetina ovih parametara?

LS: Da, otprilike se radi o nekoliko desetina konstanti.

V: OK, hajde da malo popričamo o jednoj od tih konstanti, za koju je vezana jedna posebna neobičnost. O takozvanoj kosmološkoj konstanti.

LS: Tako je. To je jedna konstanta koja je stvarno na samoj ivici. Ivica na kojoj se nalazi je toliko tanka da je to nezamislivo. Ako biste je promenili makar i za najmanji mogući delić, mi ne bismo postojali. Ova kosmološka konstanta je maltene nešto kao antigravitacija. Ona je odbojna sila koja se pojavljuje u Ajnštajnovim jednačinama Opšte teorije relativnosti. Fizičari su imali puno razloga – teorijskih razloga, ne eksperimentalnih – da veruju da bi u prirodi trebalo da postoji ovakva antigravitaciona sila. Ova sila bi imala za posledicu da se sve u prirodi udaljava, razdvaja jedno od drugog ogromnom brzinom. Stvarna veličina ove sile je neverovatno mala. Toliko je slaba da se oseća samo na najvećim mogućim razmerama u svemiru. Samo kada uzmete u razmatranje jedan izuzetno veliki deo svemira - sa ogromnim prostorom, zapreminom i vremenom – tek onda ova konstanta može da izazove neku odbojnost i udaljavanje. Ovo sve nije zato što nam matematika kaže da je tako, već zato što – iz razloga nama nepoznatih – ova konstanta, šta god da je stvorilo svemir...ne volim da govorim ko god da je stvorio svemir, mada fizičari vole da koriste ovaj izraz, iako ne misle ozbiljno…dakle: ko god da je stvorio svemir, stvorio ga je sa neverovatno malom i sićušnom kosmološkom konstantom. Toliko je mala, da je njen iznos 0, 0000… – mogli bismo ovde dugo da sedimo i brojimo – i tako 123 nule..

V: I onda ide jedinica.

LS: I onda ide jedinica – mada mislim da je u stvari dvojka na kraju, hehe. Bez obzira, vrednost je neverovatno mala i niko ne zna zašto je to tako. Ali jedna stvar koju sigurno znamo je da, ako bi bila mnogo jača, raznela bi galaksije, sprečila bi stvaranje zvezda, itd. Vidite, poenta je da su galaksije, zvezde i planete nastale jer ih je gravitacija međusobno privukla u veoma mladom svemiru. Ova antigravitacija sa suprotnim dejstvom je mogla to da spreči. Mogla je da spreči nastanak zvezda, planeta i ostalog. Znači, da je samo bila malčice jača od ove 0,0000000...sprečila bi naše postojanje. Fizičari nikada nisu razumeli zašto je ona toliko slaba. I ovo bi bio najtanji deo ove “ivice” o kojoj pričamo.

V: OK, znači imamo fino podešavanje, moramo to da prihvatimo. Postoji nekoliko načina objašnjenja ove pojave. U stvari, to jednostavno vapi za objašnjenjem. Ne možemo samo da kažemo ‘Važi, lepo, idemo dalje’. Jednostavno, moramo ovo da objasnimo kako umemo i znamo.

LS: U osnovi postoje tri objašnjenja.

V: OK. Prvo?

LS: Bog.

V: OK. To kapiram…hehe. Drugo? hehe.

LS: Slučajnost.

V: OK. To bi bilo malo lakoverno ako bi se uzelo za ozbiljno. Znači, to je slučajnost koja se baš savršeno desila i uklopila kako treba.

LS: 123 decimalnih mesta teško mogu biti slučajnost. U stvari, postoji i četvrta mogućnost.

V: Treća.

LS: Hajde prvo da kažem o četvrtoj, pa ćemo posle o trećoj. Četvrta opcija je: ko zna, možda će neko jednog dana razumeti zašto je to tako.

V: Naravno. Postoji jedno krajnje rešenje. Možda će sve ove konstante moći da se ubace u neku fundamentalnu jednačinu koja će ih objasniti…

LS: Tako nešto bi delimično potpadalo pod slučajnost. Ako uzmete neke fundamentalnu jednačinu i rešite je, onda bi bila neverovatna slučajnost da njeno rešenje bude vrednost koja je toliko mala.
Postoji i zadnja mogućnost, koju fizičari ne vole mnogo, a ne vole je jer je suprotna njihovim ambicijama. Ambicije su bile da se objasni svaka konstanta, svaki broj, sve u vezi kosmosa. A ta mogućnost je sledeće: svemir je neverovatno veliki – mi to znamo, a kad kažem neverovatno veliki, ne mislim na onu veličinu koju obično spominjemo u ovom kontekstu, 10 milijardi svetlosnih godina, mislim na 10 na 10 na 10…nemamo pojma koliko je u stvari veliki. Izuzetno veliki, verujemo da je mnogo veći od onog dela koji možemo da vidimo. Takođe imamo osnova da verujamo da je svemir raznovrstan, tj. da na različitim mestima ima različita svojstva. Postoje jaki teorijski razlozi da se veruje da na nekim mestima možda stvarno nema elektrona, na drugim mestima gravitacija je jača, a na nekim mestima je možda kosmološka konstanta mnogo veća. Poenta je da se u nekim veoma malim delovima svemira, gde se zadesilo da uslovi budu baš kakvi trebaju biti za postojanje života, upravo tamo i desio život. To bi više-manje bilo kao kad bismo se zapitali zašto mi slučajno živimo na planeti koja ima tačno onu temperaturu potrebnu da na njoj postoji tekuća voda. To je isto jedan parametar koji je na “ivici”, doduše ne onoliko tankoj kao kosmološka konstanta. Dakle, zašto je to tako? Odgovor je vrlo prost. Na planetama na kojima ne može biti vode, ne može biti ni života. Znači, samo jedan mali deo planeta u svemiru ima temperaturu potrebnu za postojanje vode. I gde mi živimo? Živimo na jedinom mestu gde možemo živeti – tamo gde postoji voda. Ovo se isto odnosi i na ceo svemir. On je vrlo veliki, vrlo raznovrstan, sa mnogo različitih područja i nebrojeno mnogo različitih mogućnosti. I među ovim mogućnostima, u nekoliko malih ‘džepova’ u svemiru, uslovi su pogodni za život i život tamo postoji.

V: Kod planeta znamo da je samo mali deo njih u zoni gde je moguć život, gde ima tečne vode, dok je najveći deo van te zone. Što se tiče svemira, tu se oslanjamo na teorijske ideje da postoje razni ‘mehurovi’, ‘džepovi’ u svemiru, na teoriju širenja svemira, haotičnost širenja koja stvara na različitim mestima različite zakonitosti, itd. Mi moramo da imamo tu teorijsku osnovu.

LS: Tačno tako. Nama nije dovoljno da imamo samo veliki broj mogućnosti. Mogućnosti su nešto kao šematski planovi za različite tipove svemira. Ja na to volim da gledam kao na neku vrstu analogije sa mogućnostima za postojanje života. DNK je šematski plan života. DNK ima ogroman broj mogućnosti na koji se može sastaviti i time postoji veliki broj mogućnosti za život. Ali to samo po sebi ne mora da znači da postoji veliki broj živih bića. Potrebno je nešto da te šeme pretvori u realnost. Dakle, deo cele priče je kosmološki – vrlo veliko širenje, ili, kako se obično naziva, inflacija svemira, koje je se odigralo u vrlo ranom dobu svemira. Ovo širenje je uzrokovalo puno kvantnih previranja i ta previranja su stvorila regione svemira sa različitim osobinama. Ti regioni se ponekada nazivaju ‘džepovima/mehurima’ svemira, i mi živimo u jednom od njih. Celu ovu priču prati i odgovarajuća matematička računica, i za nas koji verujemo u ovu sliku strahovito raznovrsnog svemira - neki ga nazivaju multiverzumom…

V: Vi više volite izraz ‘megaverzum’

LS: Ja volim naziv ‘megaverzum’, i kao što sam spomenuo u mojoj knjizi, razlog zašto volim ovo drugo ime nema nikakve veze sa nekom ideologijom. Multiverzum me podseća na multiplex bioskope (bioskopi sa više projekcijskih sala), a njih ne volim, hehe.

V: Vi ste zapravo skovali termin ‘pejzaž’ da biste opisali ovakve svetove.

LS: Da, jesam. Ali i za to postoji osnova. A osnova dolazi iz biologije. Pejzaž bioloških dizajna. A to prosto znači: svi mogući načini na koji se može sastaviti DNK. Izuzetno veliki broj mogućnosti za opis života. Biolozi koriste taj izraz ‘pejzaž’ i ja sam ga i pozajmio iz biologije. Preneseno na kosmos, to bi značilo sve moguće načine na koji se elemnti fizike mogu spojiti da bi se napravili različiti svemiri. Različiti ‘džepovi’ u svemiru. Znači, ja jesam osmislio tu kovanicu u fizici, ali kao što rekoh, izraz ima svoje poreklo i istoriju u biologiji.

V: Znači, po vama, odgovor na problem finog podešavanja bi bio taj pejzaž mogućnosti, ispunjen…

LS: Da, ispunjen – kako da se izrazim – multiverzumom, ups, megaverzumom mogućih stvarnosti. Ali ovde postoji jedna vrlo važna stvar. Isto kao što postoji ogroman broj načina na koji možete da iskombinujete molekul DNK – imate molekul DNK sa milijardu osnovnih parova. Osnovni parovi su one prečke na merdevinama lanca DNK. Možete da ih iskombinujete na nezamislivo veliki broj načina i zato postoji toliko mnogo mogućnosti za život. Ono što je važno je da svemir osim velikog broja kvantnih previranja koje stvaraju različite regione, takođe mora imati i ogroman broj mogućnosti, tj. šematskih planova. I ovde teorija struna ulazi u celu priču. Teorija struna, na žalost onih koji su je stvorili…

V: Uključujući i vas.

LS: Da, i na moju žalost, hehe. Teorija struna je stvorila neverovatno veliki broj načina na koje se njeni parametri mogu iskombinovati da bi se stvorio ovaj ogromni broj mogućnosti. To nije nešto što su njeni tvorci imali na umu. Oni su hteli da nađu jedinstveno rešenje za mogućnost postojanja svemira, baš kao što je naš, a koji bi kao slučajnost imao posledicu da u takvom svemiru život može da postoji. Ali teorija struna se nije razvila u tom pravcu. Umesto toga, razvila je se u pravcu pružanja neverovatno velikog broja mogućnosti – mogućnosti različitog kombinovanja njenih parametara, baš kao što se DNK može kombinovati na razne načine – što za posledicu ima ogroman broj načina na koji se svemiri mogu stvoriti. A vrlo, vrlo mali broj tih svemira bi bio pogodan za život. I, kao što pretpostavljam i sami nagađate iz cele priče, dve stvari su neophodne: ogroman broj mogućnosti i način da se te mogućnosti popune da bi se stvorili regioni svih mogućih vrsta.
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Opet te gluposti da je nesto dizajnirano.
Da ti objasnim nesto o slucajnosti.

Slucajnost na skali stvaranja svemira nije bitna, posto, ako postoji mogucnost za stvaranje svemira, onda ce se ona desiti. I kao sto vidis, ti si u tom svemiru. Potpuno je nebitno koliko je ta sansa mala, bitno je da postoji, i da se desila, i da si ti u njemu.

Kada govorimo o sansi za nastajanje svemira, ljudi izbacuju podatak da kada imas beskonacno vreme za nastajanje svemira, njegovo nastajanje MORA da se desi, a teorija kvantne fluktuacije to lepo pokazuje. Da li postoje drugi svemiri, za nas je nebitno, njih mozemo da vidimo i opisemo samo u matematickim formulama.

Drugim opisom, apsolutno nista je nestabilno stanje, koje tezi da postane nesto. A mi se nalazimo u univerzumu koji je pogodan za nas,i samim tim mozemo da pricamo o njemu.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Bogumili su bili anarhisti, terosristi onog doba i sve drzave su ih gonile, kao sto su i oni istrebljivali svoje neistomisljenike gde bi preuzeli vlast. Ovde se vidi tvoje antisrpstvo jer si si uhvatio za ovo , a ne vidis krstaske ratove i progone vestica koje su rimokatolici i potestanti vekovima cinili.

Sv.vladika nije nigde hvalio Hitlera nego je bio protvi sklapanja pakta, drzao govor demostrantima 27. marta i po Hitlerovom planu napada na Kraljevinu Jugoslaviju bio ocenjen kao jedan od ratnih ciljeva, odmah po okupaciji zatocen.
Zar se ovo radi nekome ko hvali vlast ?
Nema potrebe da se ide u srednji vek, koliko su progona pretrpeli vernici u Brozovo doba. Nije bilo potrebno da sekritikuje vlast, dovoljno je bilo da neko redovnije ide u crkvu, da dete oode da recituje na Svetosavskoj proslavi.....

Zart ti mislis da popovi tako lagodno zive da ne znaju sta ce od para ? Ako nema narod ne moze dati ni svesteniku.Sta je s onim u pasivnim krajevima, gde su propale firme.

naseg vrhovnog samana.
Kako naseg, zar je i tvoj, a odrices se vere.
Savest ti ej cudo.

Moj saman nije, ne trebaju mi vracevi u zivotu, 21. vek je. Ne pripadam stadu.

Strasno sta mozak moze sve da racionalise, bogumili su bili teroristi:dntknw:. Strasno.
Sto se tice srpstva i antisprstva, poltronizam te ne cini patriotom. Uvlacenje u guzicu SPC-u te ne cini Srbinom nego ulizicom. Patriota kritikuje svoje a pogotovu takvu jednu besmisline organizaciju koja je mentalno u srednjem veku ali rado koristi cuda moderne tehnologije. To je zato sto nemaju obraza i zato sto su licemeri.
Svojim postovima i ti dokazujes da si licemer, ne smeta ti tlacenje drugih, smeta ti tlacenje tvoje sekte.
Sto se klerofasiste tice i to je prilicno neverovatno kako mozes da racionalises reci hitleroljupca. Koliko samo ljudski mozak moze da bude van realnosti. To samo religija moze.
Posebno su mi smesni ovi pokusaji implikacije inteligentnog dizajna sa ovim intervjuom Saskinda.
Molis se u pogresnoj dzamiji.

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
ne smeta ti tlacenje drugih, smeta ti tlacenje tvoje sekte

Mislim da je ovo presudna recenica, koja karakterise svakog vernika, pogotovo 'prave' hriscane, koji brane svoje, dok im ne smeta ugnjetavanje drugih i licnih osnovnih prava drugih. Ceo monoteizam se upravo i bazira, i osnova mu je jednoumlje a ne sarenolikost. Svi uniformisani, svi ko jedna ovca, svi bez mozga da razmisljaju za sebe, i svi citaju istu knjigu, da bi se postigao efekat masovne iluzije. Podseca li nekoga ovo na neku politicku ideju pod kojom smo bili do skora? Tito? Slucajnost?

Za onog koji ne veruje da je ovo istina, testirajte sami, na bilo kom 'pravom' hriscaninu, 'pravom' muslimanu, 'pravom' judeisti. Svi su oni pravi, naravno, svako za sebe je jedini ispravni. Svaki za sebe tvrdi da je pravi i svako bi da nauci onog drugog kako onaj nije pravi, vec je njegovo tumacenje pravog ispravno.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Ti zvezdani nemaš ni trunku kulture. Misliš da si neka faca, vređaš sagovornike, ne daješ nikakve argumente, nego je ono što ti zamisliš u svojoj glavici apsolutna istina. Napadaš SPC koja je 3 puta stradal u 20. veku, smetaju ti Jevreji....
Dakle, dosadnooo .
Idi, igraj se sa decom svojih godina u parkiću ispred zgrade.
 
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ti zvezdani nemaš ni trunku kulture. Misliš da si neka faca, vređaš sagovornike, ne daješ nikakve argumente, nego je ono što ti zamisliš u svojoj glavici apsolutna istina. Napadaš SPC koja je 3 puta stradal u 20. veku, smetaju ti Jevreji....
Dakle, dosadnooo .
Idi, igraj se sa decom svojih godina u parkiću ispred zgrade.

Opet ti o patnji tvoje sekte, i ne samo to nego jos imas obraza da nekog optuzis da je antisemita, ti kome je idol klerofasista hitleroljubac Velimirovic. Ali dobro "argumenti" su ti truli i smesni i skrenuta ti je paznja pa sad kada te je blam da vrtis istu papagajsku pricu, ti napadas mene.
 
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Cisto komunjarsko etiketiranje. Ispljuje se neko da je haranger, trocikista, oportunista, vecina clanstva nema pojma , ali se pridruzuje hajci jer je u pitanju direktiva odozgo !
Tako i ovde badava sve stradanje sv.vl.Nikolaja kad su brozovci odlucili da ga oblate i to ponavlja njihovo potomstvo.
 
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Говорим о страдању Срба, углавном небораца, а ако је то по вама ОК, како би било да убијају ваше сународнике.
 
Natrag
Top