Kako da se prepustite u ljubavi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kako da se prepustite u ljubavi

Kada zadržavate distancu u vezi, sigurno je da ćete ljubav izostaviti. Bračni terapeuti Harvil Handriks i Helen Lakeli Hant objavili su sjajno otkriće koje je sačuvalo njihov sopstveni brak i moglo bi da bude od pomoći svakome.

„Kada su u pitanju ljubavne veze, stvari često nisu onakve kako izgledaju,“ napisali su Harvil i Helen u svojoj knjizi „Dobijati ljubav“ i može se reći da su njih dvoje kao bračni terapeuti koji su i sami u braku najbolji primer za ovu priču. Pre sedam godina, iako su su pisali najprodavanije knjige o terapijama i vodili radionice za parove širom sveta, njihova lična zajednica je počela da se ruši.

Na ivici razvoda, oni su otkrili šta je izvor njihovog udaljavanja. „Jednog jutra u spavaćoj sobi, kada smo baš bili u problemu ja sam upitala Harvila: ‘Da li veruješ da te volim?’ Harvil je razmišljao nekoliko sekundi i odgovorio:”Ne, ne verujem.” Bila sam izbezumljena i mogla sam samo da kažem:’Kako ne vidiš koliko te volim pored svega što činim za tebe i za nas?’

Harvil je shvatio da su njegova osećanja iracionalna, ali otuđenje je već duboko potresalo njihov odnos. Bez obzira što se Helen davala emotivno to je imalo malo uticaja jer je on sumnjao da su ostvarili blisku povezanost. „Razmišljajući, vremenom sam shvatio da nisam mogao da prepoznam istinsku ljubav koja mi se nudila,” rekao je Harvil.

Kad su počeli da razmatraju problem, otprilike kao kada pomislite da imate bebu odjednom svuda vidite trudnice, Helen i Harvil su primetili da je veliki broj parova sa kojima su radili bio u istoj teškoj situaciji. Na primer, jedna žena je rekla svom mužu da mora više da izražava ljubav, a onda je odbijala njegove poljupce i lepe reči, jer, po njenom mišljenju, nisu bile iskrene. Jedan muž je priznao da je, kada mu je žena rečima izražavala osećanja, on ćutao i nije odgovarao. Jedan novopečeni tata je uzeo slobodne dane na poslu da bi pomogao svojoj iscrpljenoj ženi oko blizanaca, a ona je odbila njegovu pomoć. „Koliko ja vidim, ona je nipodaštavala moju ljubav”, požalio se na terapiji.

U knjizi koju su napisali Harvil i Helen opisana je borba za razumevanjem i olakšavanjem ove vrste izolacije u koju sami upadamo. „Uobičajeni savet je da će ljubavne veze ostati srećne ako ljudi dovoljno daju jedni drugima. Ali to nije onaj zaključak do kog smo mi došli. Otkrili smo da mnogi ljudi moraju više da se potrude da bi primili ono što im partner već nudi. Iznenađujuće je koliko komplimenti, poštovanje i ohrabrivanje dobronamernog partnera ne ostavljaju nikakav trag na oklopu nezadovoljnog partnera.”

Harvil je beležio načine na koje odbijamo ono za čime tajno žudimo: tako što obezvređujemo pohvale; pretpostavljajući da je druga osoba neiskrena; kritikujući onog koji šalje pozitivnu poruku zbog toga što je nismo pravilno shvatili, ne radimo to sami na vreme ili dovoljno često; ne slušamo; ili nam je neprijatno. Takođe blokiramo izjave ljubavi tako što stegnemo srce i stomak.

Da biste okončali ovo odbijanje, morate naučiti da volite u drugome ono što mrzite kod sebe

Po rečima Harvila i Helen teško je slomiti ove navike, jer su one često vrh jednog ledenog brega, nesvesne mržnje prema samom sebi, koja potiče iz detinjstva. Naši roditelji su stalno odbijali neke naše osobine i ponašanja, ili kroz kritiku ( „Ne ponašaj se tako”) ili nisu obraćali pažnju (ignorisali na primer naš bes ili ambiciju, ili čak izvesna interesovanja i talente). „Kada se ovo dešava mi odbacimo ovaj deo nas i sakrijemo ga u podsvest,” kaže Harvil. Ali iako smo ih zaključali kao opasne i loše, oni nikad ne nestaju, umesto toga oni se pretvaraju u ono što Harvel i Helen zovu „nedostajuće ja”.

Kako vreme prolazi, mi poričemo naše potrebe i zamenjujemo ih odbranom. „Tada, kada nas neko ceni, moramo da ga odbijemo, “ kaže Harvil. Ako bismo dopustili nas neko ceni zbog toga što stvarno jesmo ugrozli bismo stav naših roditelja da smo puni mana, i probudili bi strah da ćemo, ako uradimo, osećamo i mislimo izvesne stvari, biti zanemareni i napušteni, u najprimitivnijem smislu, ostavljeni da umremo. „Da bi smo dobili ljubav, rizikujemo smrt,” kaže Harvil. „Ova drama se odigrava zbog toga što deo našeg uma koji čuva roditeljske zapovesti ne zastareva, on je isti danas kao i juče. Ništa od ovog nije svesno, ali krajnje objašenjenje zašto odbijamo ljubav jeste - da bismo se održali u životu.”

Idealno bi bilo kad bi mogli da sklonimo zavese i otkrijemo ovu unutrašnju dramu i odlučimo da prihvatimo celog sebe. Nažalost, to ne ide tako. „Možete svesno da dostignete ljubav prema sebi voleći sebe. Da biste okončali samoodbijanje, morate naučiti da volite u drugima ono što mrzite kod sebe,” insistira Harvil.„ Ako ne znate šta je to tačno, možete saznati tako što primetite vaše projekcije na druge, ono što neprestano kritikujete ili osećajem.” Ako na primer, optužujete svog partnera da je agresivna osoba, možda ste potisnuli sopstveni bes. Kada naučite da prihvatite osobine koje mrzite kod svog partnera, „vi ćete ih istovremeno prihvatiti i kod sebe. Ljubav prema sebi potiče od ljubavi prema drugima.”

Jednostavo rečeno, ono što dajemo to ćemo i dobiti: učite da volite svog partnera jer vam to dozvoljava da dobijate više ljubavi. Kao i za većinu stvari koje vredi imati postoji cena. Morate da odbacite svoju ulogu žrtve i ostavite ono što ste dobijali od beznađa i očaja, šat god to bilo. Takođe, morate odbaciti vašu emocionalnu zavisnost od roditelja i njihove osude.

„Ovo je komplikovana procedura, “ kaže Harvil. To je zajednički projekat jer „kada jedan partner odbacuje ljubav, to radi i drugi, samo na drugačiji način.” To je zato što težimo tome da se venčamo sa nekim ko je naša emotivna kopija (sa sličnim ranama iz detinjstva), ali ko je razvio različit sistem odbrane. Ako štitite sebe tako što vičete ili tražite krivca, vaš bračni drug može da se odalji tako što se mrzovoljno povlači u sebe.

Harvil predlaže da naučite da slušate pažljivo i saosećajno. „Možete reći, ‘Reci mi šta se dešava u tebi kada iskazujem ljubav.’ Onda saslušajte bez kritika,” kaže Harvil. Odgovor koji ćete dobiti može biti: „Osećam se nervozno” ili iznenađujuće stavljanje primedbi na sopstveno ponašanje. „Ako razumete i saosećate – ‘mogu da zamislim koliko zastrašujuće ovo može da vam izgleda’- dešavaće se paradoksalne stvari. Vaš partner će vas smatrati sigurnim, nasuprot nesvesnim sećanjima na svoje roditelje kao opasne, i biće otvoreniji.

Kao priznati lekari, koji su morali da izleče i sebe, Harvil i Helen su proglasili svoj brak jačim nego ikad, i dostigli novi nivo. Zrela ljubav, dolazi kada svaka osoba odraste uz pomoć druge, i kada oboje znaju kako da daju i primaju: „To je je doživotna nagrada koju dobijate.”

B92

Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
856
... :"Iznenađujuće je koliko komplimenti, poštovanje i ohrabrivanje dobronamernog partnera ne ostavljaju nikakav trag na oklopu nezadovoljnog partnera.”

znak za uzbunu, ili posle nekog vremena , jednostavno reci, u sebi, Ko ga sisa, kad nece ono sto dajem, ... ?
Koliko nerazumevanje, povremenih kriza kod partnera, tj. neprihvatanje pomoci onoga u krizi, cini na emotivnom planu, jednog ili oboje njih ?
Koliko zaista dugo mozemo imati napunjene baterije i dobro raspolozenje, ma ko da smo, ili koliko puta mozemo da ispeglamo svoje oscilacije raspolozenja, i nedati drugima da ih zamete ili trpe zbog njih ?
Sta daje ovakav scenario u perspektivi ?

Mnogo znakova pitanja, gde su odgovori...
U glavi, necijoj, nasoj...
jos kada bi znali taj strani jezik

Učlanjen(a)
26.09.2010
Poruka
12
strah od opustanja?

Ne umem da se prepustim ljubavi, niti vezi, osobi sa kojom sam...Stalno gledam da ja dominiram u vezi, da ne bih bila povredjena. Mozda zbog toga sto kod mene u kuci, moja majka je vodila uvek glavnu rec, mada je i otac tvrdoglav dosta. Recimo, ne bih priznala nesto pa makar nikad ne bila vise sa tom osobom, ma koliko da mi znaci i da ga volim. Tesko se vezujem, a jos teze razvezujem.:beee::yea::dntknw:
Imam sveprisutan strah od napustanja, ako se prepustim emocijama, cak ih sabotiram i negiram vise puta.

Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
856
prePoznavanje problema je pola puta do resenja. Na zalost, ono sto nosimo iz doma, porodicno nasledje, cesto nas definise kroz buducnost, to je ono sto smo naucili, sto smo gledali godinama i prihvatili kao obrazac ponasanja. Takva matrica zna biti problem za licnu srecu i ispunjenost nas samih. Nacin da se ovo prevazidje vremenom zna biti jako, jako tezak.
O ovome je pisao Artur Janov u svom delu: Primalni Krik.
Odrastanje i prihvatanje svoje sudbine kod mnogih moze biti tezak put, ali shvatanje nasih sopstvenih kocnica i strahova je prvi korak ka resenju.
Veza podrazumeva poverenje i deljenje, dominacija po svaku cenu ce vremenom odbiti drugog u vezi, a strah svi imamo, treba ga nauciti kontrolisati.
I nekom moramo poklonit poverenje-rizik koji vredi, zna doneti bogatstvo i srecu u ljubavi.
Samo napred u prihvatanju svojih osecanja i novi svetovi se otvaraju...

Natrag