Kako da okupate mačku

Učlanjen(a)
06.10.2013
Poruka
151
"Da li mogu okupati mačku šamponom za pse?"

Iako možda izgleda bezazleno okupati mačku šamponom dizajniranim za
pse, u zavisnosti od sastojaka, može ozbiljno naškoditi vašoj mezimici...

Sa medicinske tačke gledišta, mačke su potpuno drugačije od pasa, uključujući i način na koji reaguju na proizvode za negu.

Ukoliko šampon za psa sadrži sastojke protiv buva, možete dovesti zdravlje mačke u opasnost. Ovo takođe važi i za prirodne sastojke koji se koriste u borbi protiv buva. Naime, nisu svi insekticidi bezbedni i za pse i za mačke.

Ukoliko šampon ili sredstvo sadrži permetrin, nikako nemojte kupati mačku njime, jer je taj insekticid otrovan za mace.

Postoje i drugi sastojci koji su bezbedni za pse, ali ne i za mačke. Selen sulfit i katran koji se koriste za lečenje seboreje kod pasa, vrlo su toksični za mačke.

Iako šampon za pse ne sadži ove otrovne sastojke, može naškoditi mački, isušiti joj kožu i dovesti do pojave peruti. Generalno, uvek se posavetujte sa veterinarom pre nego što na maci upotrebite bilo koji porizvod namenjen psima.

Izvor: Zivotinje.rs

__________________________________________________

Napravite sami: Domaći šamponi za mačku

Domaći šampon za mačku je nežniji, bezbedniji za životnu okolinu ali i jeftiniji od kupovnih. Koristeći jednostavne i lako dostupne sastojke vaša mačka će biti čista i mirisna. Pročitajte dva laka načina kako možete napraviti šampone za vlažno i suvo kupanje...

Za vlažno kupanje biće vam potrebno:
- jedan litar tople vode;
- trećina šolje jabukovog sirćeta;
- trećina biljnog glicerina.

U posudu sipajte sva tri sastojka i izmešajte. Prvo, mačkino krzno nakvasite i isperite toplom vodom, a zatim polako sipajte mešavinu šampona duž njene kičme. Prstima nežno masirajte dlaku kako bi šampon delovao i na kožu. Zatim, dlaku ispirajte temeljno oko pet minuta kako biste se uverili da nije ostalo šampona.

Peškirom istrljajte mačku, a ako se ne boji zvuka fena, osušite je toplim (ne vrućim) vazduhom. Za sušenje fenom može vam pomoći transporter kako ona ne bi bežala.

Za suvo kupanje možete iskoristiti različite sastojke: mlevene ovsene pahuljice, sodu bikarbonu, kukuruzno brašno, ili napraviti kombinaciju od istih. Ove namirnice dobro upijaju višak masnoće i prljavštinu sa krzna, a soda bikarbona će delovati kao "dezodorans".

Najbolje je da mačku izvedete napolje ili negde gde možete lako počistiti. Prvo dobro iščetkajte mačku kako biste uklonili višak prljavštine i opalu dlaku. Utrljajte mešavinu sastojaka u krzno, ispod pazuha i vrh glave mačke, ali vodite računa da joj ne upadne u oči.

Ostavite da šampon odstoji oko pet minuta, a zatim ponovo isčetkajte mačku. Ako primetite da je ostalo još suvog šampona na krznu, istrljajte mačku peškirom kako biste uklonili sve ostatke.

Izvor: Zivotinje.rs
 
Učlanjen(a)
21.02.2016
Poruka
14
Ma mačke ne treba kupat, one su uredne životinje. Ako već imate potrebu, rijetko to radite.

Treba vodit brigu gdje mačke idu, a one same održavaju higijenu.
 
Natrag
Top