Član
- Učlanjen(a)
- 29.06.2010
- Poruka
- 2.014
Jorge Luis Borges (Buenos Aires, Argentina, 24. august 1899 - Geneva, Švicarska, 14. juni 1986), argentinski pisac
Horhe Luis Borhes je rođen je 1899. godine u Buenos Airesu, Argentina. Osnovno obrazovanje je stekao najvećim dijelom u kući, od roditelja i bake, Engleskinje. U toku Prvog svjetskog rata Borhesova porodica je putovala po Evropi, da bi se nastanili u Švicarskoj.
U Argentinu se vratio 1921. godine, a 1923. je počeo karijeru pisca. Umro je 1986. godine u Ženevi. Posebno je poznat po svojim kratkim pričama koje imaju metafizičke, fantastične osobine. Jedna je od glavnih spisateljskih ličnosti 21. vijeka.
Makedonski književnik Vlado Urošević, dobar poznavaoc Borhesa kaže: ”Doprinos Borhesa u razbijanju stvarnosne literature bio je ključan. Pitanje je da li bi postmoderne uopće bilo bez ovog pisca. Danas se Borhes možda manje čita, više djeluju poruke koje su drugi, kasniji pisci izvukli iz njegovog djela.”
Najznačajnija djela
Univerzalna istorija beščašća. (1935),
Istorija vječnosti (1936),
Maštarije, (1944),
Alef, (1949),
Druga istraživanja (1952),
Drugi, isti (1964),
Pohvala sjenke (1969),
Brodijev izveštaj (1970),
Pješčana knjiga (1975),
Istorija noći (1977),
Lozinka (1981),
Atlas (1984).
Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
Od Borhesa sam citala " Otok glasova ".To su cetiri kratke price, legende sa Tahitija,interesantno i neobicno stivo.
Citala sam i " Vateka " .To je arapska prica,mitologija,malo morbidno, ali pisano lijepim stilom.
Sa ovog foruma sam skinula "Alefa", "Pješčanu knjigu" i " Izmišljaje ".Treba da čitam, ali ne znam šta ću prije.
Poslednja izmena: