Jesen je vreme za sadnju

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=3]Sadnja lukovica[/h] Lukovice mogu da se sade u jesen tako da njihovo cveće isklija iz zemlje u pravo vreme na proleće da vas obraduje sjajem svojih boja. Najvažnije je izabrati pravu lokaciju ako želite da vesnici proleća cvetaju i rastu. Na proleće im odgovara sveža, vlažna zemlja, ali tokom leta – u fazi odmora – odgovara im suvo i propusno zemljište. Lukovice bi trebalo postaviti u zemlju na dubini koja je bar dvostruko ili trostruko veća od njihove visine. GARDENA alatka za sadnju lukovica vam olakšava pravljenje dovoljno velike i duboke rupe. Potom postavite lukovice u zemlju sa vrhom okrenutim nagore, prekrijete ih zemljom koja je ostala u alatki za sadnju i utisnete
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=3]Orezivanje višegodišnjih biljaka, grmova i žbunja[/h] Kada žbunje požuti i njihove stabljike se saviju nadole ili počnu da propadaju, vreme je da ih orežete. To se dešava jer se sok biljke povlači nazad u koren. Ako se ne obrežu, mogle bi da propadnu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Grmovi i žbunje mogu da se obrežu do približno četvrtine prvobitne veličine. To, međutim, zavisi od vrste grma ili žbuna. Više informacija možete da nađete na etiketama biljaka ili u lokalnom garden centru. [h=3]Orezivanje žive ograde[/h] Živa ograda treba da se obreže poslednji put u jesen kako bi se sprečilo propadanje u slučaju nakupljanja vlage. Orezujte samo listopadne žive ograde, a da pri tom ne napravite rupe u njima jer se one neće popuniti tokom zime i živa ograda će izgledati ogoljeno. Svo lišće koje ostane na živoj ogradi treba ukloniti jer će onemogućiti da živa ograda dobije dovoljno svežeg vazduha i sunca, što bi moglo dovesti do truljenja
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=3]Travnjaci[/h] Vlaga, niske temperature i malo sunca tokom zime utiču na travnjak. Zbog toga travnjacima treba nega pre nego što počne hladna sezona. Kada lišće opadne u jesen, treba ga redovno uklanjati sa travnjaka. Lišće koje ostane na travnjaku zaklanja svetlost i prouzrokuje pojavu suvih, smeđih fleka i razvoj mahovine. Travnjak treba pokositi poslednji put početkom novembra. Trava ne bi trebalo da bude kraća od 5 cm pošto duža trava može bolje da iskoristi manje sunčeve svetlosti. Na ovaj način će travnjak biti otporniji na korov i mahovinu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Preporučljiva je i upotreba jesenjih đubriva. Jesenje đubrivo obično ima nizak sadržaj azota, a visok nivo kalijuma. Povišena količina kalijuma jača travu i njenu otpornost na mraz. Tradicionalna đubriva za travnjake ne treba koristiti u jesen jer ona sadrže visoku količinu azota i doprinose bržem rastu trave, što je čini osetljivijom na mraz.

Naravno, postoje i drugi manji poslovi koje treba uraditi pre prvog mraza:

leje, ruže i druge biljke koje su osetljive na mraz treba pokriti šibljem ili lišćem ili ih treba obmotati najlonom ili sl.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Iskopajte letnje lukovice, kao što su dalije, i uskladištite ih u kutijama u podrumu, u koje može da dopre vazduh.

Unesite saksije sa biljkama u kuću ili ih premestite na zaštićeno mesto.

Isključite dotok vode i ispraznite slavine tako da zaleđena voda ne napravi štetu.

Razmontirajte pumpe za jezerce i ako je potrebno instalirajte pumpu protiv stvaranja leda.

Kada dođe zima, baštovani mogu da predahnu od posla. Ali pazite: uskoro će biti vreme da se ponovo prione na posao!
 
Natrag
Top