Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Jesen je vreme za sadnju

  • Začetnik teme Nostradamus
  • Datum pokretanja
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
[h=3]Sadnja lukovica[/h] Lukovice mogu da se sade u jesen tako da njihovo cveće isklija iz zemlje u pravo vreme na proleće da vas obraduje sjajem svojih boja. Najvažnije je izabrati pravu lokaciju ako želite da vesnici proleća cvetaju i rastu. Na proleće im odgovara sveža, vlažna zemlja, ali tokom leta – u fazi odmora – odgovara im suvo i propusno zemljište. Lukovice bi trebalo postaviti u zemlju na dubini koja je bar dvostruko ili trostruko veća od njihove visine. GARDENA alatka za sadnju lukovica vam olakšava pravljenje dovoljno velike i duboke rupe. Potom postavite lukovice u zemlju sa vrhom okrenutim nagore, prekrijete ih zemljom koja je ostala u alatki za sadnju i utisnete
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
[h=3]Orezivanje višegodišnjih biljaka, grmova i žbunja[/h] Kada žbunje požuti i njihove stabljike se saviju nadole ili počnu da propadaju, vreme je da ih orežete. To se dešava jer se sok biljke povlači nazad u koren. Ako se ne obrežu, mogle bi da propadnu.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Grmovi i žbunje mogu da se obrežu do približno četvrtine prvobitne veličine. To, međutim, zavisi od vrste grma ili žbuna. Više informacija možete da nađete na etiketama biljaka ili u lokalnom garden centru. [h=3]Orezivanje žive ograde[/h] Živa ograda treba da se obreže poslednji put u jesen kako bi se sprečilo propadanje u slučaju nakupljanja vlage. Orezujte samo listopadne žive ograde, a da pri tom ne napravite rupe u njima jer se one neće popuniti tokom zime i živa ograda će izgledati ogoljeno. Svo lišće koje ostane na živoj ogradi treba ukloniti jer će onemogućiti da živa ograda dobije dovoljno svežeg vazduha i sunca, što bi moglo dovesti do truljenja
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
[h=3]Travnjaci[/h] Vlaga, niske temperature i malo sunca tokom zime utiču na travnjak. Zbog toga travnjacima treba nega pre nego što počne hladna sezona. Kada lišće opadne u jesen, treba ga redovno uklanjati sa travnjaka. Lišće koje ostane na travnjaku zaklanja svetlost i prouzrokuje pojavu suvih, smeđih fleka i razvoj mahovine. Travnjak treba pokositi poslednji put početkom novembra. Trava ne bi trebalo da bude kraća od 5 cm pošto duža trava može bolje da iskoristi manje sunčeve svetlosti. Na ovaj način će travnjak biti otporniji na korov i mahovinu.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Preporučljiva je i upotreba jesenjih đubriva. Jesenje đubrivo obično ima nizak sadržaj azota, a visok nivo kalijuma. Povišena količina kalijuma jača travu i njenu otpornost na mraz. Tradicionalna đubriva za travnjake ne treba koristiti u jesen jer ona sadrže visoku količinu azota i doprinose bržem rastu trave, što je čini osetljivijom na mraz.

Naravno, postoje i drugi manji poslovi koje treba uraditi pre prvog mraza:

leje, ruže i druge biljke koje su osetljive na mraz treba pokriti šibljem ili lišćem ili ih treba obmotati najlonom ili sl.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Iskopajte letnje lukovice, kao što su dalije, i uskladištite ih u kutijama u podrumu, u koje može da dopre vazduh.

Unesite saksije sa biljkama u kuću ili ih premestite na zaštićeno mesto.

Isključite dotok vode i ispraznite slavine tako da zaleđena voda ne napravi štetu.

Razmontirajte pumpe za jezerce i ako je potrebno instalirajte pumpu protiv stvaranja leda.

Kada dođe zima, baštovani mogu da predahnu od posla. Ali pazite: uskoro će biti vreme da se ponovo prione na posao!
 
Top