Jesen je vreme za sadnju

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Lukovice su grupa najatraktivnijih i najrazličitijih biljaka u našoj bašti. Gotovo je nemoguće opisati svu raznolikost u veličini, boji, mirisu, ili obliku njihovog cveta. Spadaju u vrste koje je lako uzgajati, lako se prilagođavaju novoj sredini, a kad ih jednom posadimo pojavljivaće se iznova, godinama bez posebne nege. Mesta na kojima se sade lukovice u bašti nisu ograničena. One mogu rasti u saksijama, lejama sa sezonskim cvećem, ili sa perenama, ispod drveća, ili na travnjacima stvarajući "divlji" efekat bašte. Većini lukovica odgovaraju sunčane pozicije i dobro drenirano zemljište. Vrste niskog rasta najbolje je saditi po ivicama leja, ili u „kamenim“ baštama, dok je za visoke vrste namenjena sredina, ili zadnji deo leje. Ipak, pošto pravila postoje da bi se ponekad kršila, tako se i lukovice uspešno gaje i kombinuju na više mesta, u skladu sa željama.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Izbor lukovica
Prilikom kupovine obratite pažnju na izbor. Lukovice ne smeju da budu oštećene, ili proklijale. Trebalo bi da budu čvrste i sočne. Ukoliko ne sadite istog dana kada ste ih kupili, obavezno ih ostavite na tamnom, provetrenom i hladnom mestu bez mraza, jer vlaga može izazvati gljivična oboljenja.
Veoma je važan dobar odabir sorti i vrsta. Obično je na ambalaži označeno vreme cvetanja (rane i kasne sorte). Kod lala je ovo veoma važno, jer se može desiti da neke precvetaju dok druge tek pokazuju pupoljke. To odaje sliku neuredne leje. Krokusi uglavnom cvetaju veoma rano, čim se povuku poslednji ostaci snega. Malo posle njih pojaviće se i muskari sa prelepim plavim cvetovima. Lale i narcisi “pratiće” ove cvetove samo ako je reč o ranim sortama. Što se tiče zumbula oni se veoma dobro kombinuju sa kasnim sortama lala i duplih narcisa.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Sadnja lukovica
mala.jpg

Zemljište za sadnju lukovica, tako što će te ga prekopati na dubinu ašova, zatim rasturite humusno đubrivo, zemljište isitnite i izgrabuljajte. Na ovako pripremljenom zemljištu kopaju se rupe za sadnju. Velike lukovice se sade pojedinačno, a to je najlakše uraditi pomoću specijalne sadiljke za lukovice koja ima obeleženu skalu za dubinu sadnje. Više manjih lukovica najbolje je posaditi u specijalnu korpu. Stavite je u iskopanu rupu i napunite je zemljom do potrebne visine. Zatim poređajte lukovice i zatrpajte preostalom zemljom. Na dnu iskopane rupe obavezno stavite sloj peska, rizle, ili sitnog šljunka. Lukovice treba pokriti lišćem, ili slamom da bi se zaštitile od izmrzavanja.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Lukovice koje cvetaju u proleće sade se u jesen. Septembar je idealno vreme za sađenje: ljiljana, visibabe, carske krune… Tokom septembra i oktobra možete saditi: krokus, lale, zumbul, narcis, preslicu, mrazovac, iksiju... Posadite lukovice na dubinu koja je dva puta veća od njenog prečnika. Osim veličine lukovice, i tip zemljišta utiče na dubinu sadnje. U peskovitom sade se dublje, a u glinovitom pliće. Preporučena dubina sadnje za: krokuse i preslicu je od 5 do 7 cm, iksiju 7 cm, lale koje rastu nisko 10 cm, a visoke 15 cm, za zumbule od 10 do 15 cm, narcise od 10 do 20 cm, ljiljane od 15 do 25 cm, visibabe od 4 do 8 cm, carsku krunu 25 cm. Idealno rastojanje između dve biljke odgovara polovini njihove visine, znači od 3 do 5 cm za male i od 30 do 50 cm za velike vrste.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
mala1.jpg

Nove sorte Božur lale (miks nekoliko sorti Tulip Abigail, T. Angelique, T. Miranda). Visine su od 45 do 55 cm. Predlažemo paletu boja od jarko crvene i ljubičaste do šarmantno roze.
Lala “monsela” visine je 30 cm. Raskošni cvet ove žute, duple, rane lale privukao je pažnju poznatih svetskih baštovana.
Lala “Carousell” belih latica i iskrzanih ivica spada u red visokih lala. Visine je do 65 cm.
Lala “Double beauty of Apeldoorn“ poraste do 55 cm, dok je lala „Candy Corner“ za deset cm kraća. Latice su boje kajsije sa širokim crvenim obodom. Cveta do početka leta.
Lala “Lasting Love“ najelegantnija je među ljiljan lalama. Rubin crveni cvetovi izdvajaju je i čine je “kraljicom maja”. Visine je od 45 do 60 cm.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
SADNJA LUKOVICA CVEĆA
Prva stvar na koju treba obratiti pažnju jeste vreme sađenja. To vreme zavisi od vremena u kome odabrane lukovice cvetaju. Prolećne lukovice kao što su krokusi, lale, narcisi, itd. sade se početkom jeseni, a najkasnije oko 6 nedelja pre prvih jačih mrazeva. Ovaj period će omogućiti da one razviju koren i pripreme se za zimu. Letnje lukovice kao što su dalije, gladiole, itd. sade se u proleće, u periodu kada prođe opasnost od mrazeva. Treba poštovati vreme sađenja jer lukovice imaju svoj razvojni ciklus koji mnogo zavisi od spoljašnje temperature.
Za dobar razvoj korena potrebna je prozračna i umereno vlažna zemlja čiji jedan deo treba pomešati sa
slika-6.jpg
tri dela sitnog peska.
Opšte je pravilo da se lukovice sade na 2-3 puta većoj dubini od visine lukovice. Dubina, takođe, zavisi od kvaliteta zemljišta. Ako ih sadimo u teška glinovita zemljišta, sade se na manjoj dubini i obratno.
Lukovice odlično rastu na osunčanom mestu ili eventualno u delimičnoj hladovini. Dobra drenaža je važna za većinu lukovica, pa treba izbegavati sađenje na vlažnim mestima gde se zadržava voda tokom kišnih perioda.
Nakon odabira mesta, prekopati zemljište do dubine od oko 30-ak cm. Ako je reč o teškim glinovitim zemljištima, dodati krupnog peska zbog drenaže. Ako se lukovice koriste više godina, što je češći slučaj, izmešaćemo sa zemljištem kompost ili neko drugo organsko đubrivo, NPK 10:10:10 ili posebno đubrivo za lukovice. Za razvoj korena, biljke trebaju fosfor, tako da možemo dodati organsko đubrivo bogato tim elementom (superfosfat ili koštano brašno). Izbegavati korišćenje koštanog brašna ukoliko imate psa u bašti. Kod letnjih lukovica obavezno je dodavanje komposta ili zrelog stajnjaka prilikom sađenja.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Prolećne lukovice cveća: isporuka ovih lukovica i sadnja istih izmedju februara i maja meseca, cvetaju od početka leta do kasne jeseni.

  • Kale
  • Kane
  • Gladiole,
  • Ljiljani
  • Dalije
  • Begonije
  • Frezije
  • Ixia
  • Ranunkulus
  • Amarilisi


Prolećne lukovice najbolje je saditi kada opasnost od mrazeva nestane.
Treba ih posaditi na sunčanom mestu u vrtu.
Dubina sadnje letnjih lukovica zavisi o vrsti. Dalije i begonije treba posaditi neposredno ispod površine, a lukovice kao što su Gladiole i Ljiljani treba posaditi na dubinu oko dva puta visine lukovice.
Razmak između lukovica varira. Male lukovice mogu biti posađene na oko 10 cm, jedni od drugih, Gladiole 12 cm, Begonije 25 cm i ljiljani 30 cm .Dalija mogu biti posađene oko 40 cm jedne od drugih.
Dodatno zalivanje je potrebno tokom sušnih razdoblja u leto, tako da zemljiste ostane vlažno.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
JESENJE LUKOVICE CVEĆA
Sadnja ovih lukovica od septembra do decembra, cvetaju na proleće;

  • Lale
  • Krokusi
  • Ljiljani,
  • Narcisi
  • Zumbuli
  • Fritilarije
  • Irisi
  • Muskari
  • Alium
  • Arum
  • Leucojum
  • Anemone
  • Ranunkulus
  • Ixia
  • Frezije
  • Sparaksis
  • Amarilisi
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
SADNJA LUKOVICA CVEĆA
Većina jesenskih lukovica uspeva na potpuno ili delimično osunčanim mestima sa dobrom drenažom. Lukovice trunu u stajaćoj vodi, tako da treba izbegavati područja sklona poplavi, kao što su udoline ili područja ispod i oko odvodnih cijevi.

  • lukovice niskog rasta, sadite ispred onih višeg rasta
  • lukovice uvek sadite u grupama, jer to izgleda atraktivnije
  • ranocvetajuće lukovice, napr krokuse posadite raštrkane preko celog travnjaka kako bi postigli “prirodan” izgled
  • narcisi predivno izgledaju na travnjaku koji se ne kosi često, i na ovaj način cete obojiti svoju okolinu u proleće.
  • eksperimentisite. vi najbolje znate koje vam se cveće sviđa. Odaberite cvetnu vrstu i sortu prema trenutnom raspoloženju i zasadite je na manjoj površini. Ako vam se sviđa, sledeće godine dodajte više.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=1]Lista jesenjih poslova u bašti[/h]
Jesen je stigla, pre se smrkava i večeri postaju hladnije. Zima se brzo približava. Čemu onda vlasnici bašti mogu da se raduju na jesen? Pripremama za zimu, naravno!
7a8a3c71.png
[h=3]Sadnja i presađivanje[/h] Jesen je veoma dobro vreme za presađivanje jer zemlja sadrži dovoljno vlage zahvaljujući čestim pljuskovima. Tlo je još uvek toplo od leta i jeseni, pa biljke imaju dovoljno vremena da se priviknu na novi položaj i da formiraju novo korenje.

Takođe, mirne savesti u jesen mogu da se sade i nove biljke. Ovo je poslednja prilika da se pre zime unese malo boja u baštu. Za ruže, na primer, jesenji period, pre prvih mrazeva, je idealno vreme za sadnju.
 
Natrag
Top