Kontekst uci sasvim drugacije.
Hajde da vidimo.
"mrtvima propovedalo evandjelje"
Ovo se odnosi na duhovno mrtve, jer kontekst tako kaze:
I vas koji bijaste mrtvi za prestupljenja i grijehe svoje,
U kojima nekad hodiste po vijeku ovoga svijeta, po knezu koji vlada u vjetru, po duhu koji sad radi u sinovima protivljenja.
U kojima i mi svi življesmo negda po željama tijela svojega, čineći volju tijela i pomisli, i bijasmo rođena djeca gnjeva, kao i ostali;
Ali Bog, koji je bogat u milosti, za premnogu ljubav svoju, koju ima k nama,
I nas koji bijasmo mrtvi od grijehova oživlje s Hristom (blagodaću ste spaseni),
I s njim vaskrse i posadi na nebesima u Hristu Isusu" ( Efescima 2. 1 - 6
Dakle, biblija govori o DUHOVNO MRTVIM ljudima, koji zive u grehu, a potom govori i o DUHOVNOM VASKRSENJU, sto predstavlja odricanje od greha i zivot sa Bogom u pravdi.
U tom kontekstu "DUH SVETI JE VASKRSAO ISUSA" i apostol kroz sliku potopa kaze "DA JE NJIME SISAO U VREME POTOPA, I PROPOVEDAO DUSAMA KOJI SU BILI U TAMNICI GREHA"
Biblija stanje u grehu naziva tamnicom:
"Tada Isus govoraše onijem Jevrejima koji mu vjerovaše: ako vi ostanete na mojoj besjedi, zaista ćete biti učenici moji,
I poznaćete istinu, i istina će vas izbaviti.
Odgovoriše i rekoše mu: mi smo sjeme Avraamovo, i nikome nijesmo robovali nikad; kako ti govoriš da ćemo se izbaviti?
Isus im odgovori: zaista, zaista vam kažem da je svaki koji čini grijeh rob grijehu.
A rob ne ostaje u kući vavijek, sin ostaje vavijek.
Ako vas dakle sin izbavi, zaista ćete biti izbavljeni" ( Jovan 8. 31 - 36 )
Za prvi dolazak Isusa Hrista prorok Isaija govori:
"Duh je Gospoda Boga na meni, jer me Gospod pomaza da javljam dobre glasove krotkima, posla me da zavijem ranjene u srcu, da oglasim zarobljenima slobodu i sužnjima da će im se otvoriti tamnica.
Da oglasim godinu milosti Gospodnje i dan osvete Boga našeg, da utešim sve žalosne,
Da učinim žalosnima u Sionu i dam im nakit mesto pepela, ulje radosti umesto žalosti, odelo za pohvalu umesto duha tužnog, da se prozovu hrastovi pravde, sad Gospodnji za slavu Njegovu" (Isaija 61. 1 - 3 ).
Ovaj tekst govori o duhovnim tamnicama u kojima ljudi prebivaju u grehu, i Hristos je doneo duhovno oslobodjenje, a to znamo iz konteksta, jer za vreme Hristovog zivota, i u novozavetnom periodu - Hristos ni apostoli nisu radili na tome - da oni koji su prebivali u Rimskim zatvorima budu pusteni.
Cak sta vise, Isus i apostoli govore o zatvaranju onih koji poveruju u Hrista.
Dakle, prorocanstvo govori u duhovnom smislu.