A sto ne moze da napusti Jehovine svedoke zbog porodice?,Vise hiljada to uradi svake godine!
Zato sto onda porodica nece hteti da komunicira sa njim.. On jos koliko-toliko veruje da je to delimicna istina, pa se ne usudjuje da napusti.
Jer ''ako to nije istina sta jeste''?
Tako on kaze.
Svejedno, ne bih da pricam o njemu..
Nejasan si mi za duhovni Izrael...
Sto se Samaricanke tice,Isus je pokazao koliko treba da budemo fleksibilni,a ne krutih stavova.U taj duhovni Izrael malo stado od 144000 ulaze pojedinci,ljudi iz svih naroda,a skupljanje je otpocelo nakon Isusove smrti.
Ja sam u potpunosti jasan ali ti ne zelis da razumes(procitaj jos jednom pazljivo moj prethodni post), ne kazes li ti da su 144000 + ''veliko mnostvo'' = ''duhovni Izrael?
Onda su svi ''duhovni izrael'' i oni iz SZ i oni iz NZ?
A zasto je ipak pomogao ''Samaricanki''? Zato sto je i ona pripadnica ''duhovnog Izraela''.
A da je ''striktno'' pocelo sakupljanje tek nakon njegove smrti, onda joj ne bi mogao pomoci.
Zato su moje reci istinite.. Bog je milostiv(pa i pre nego sto je otvoren put on se smilovao).
Razlog zasto sam ti ja sve ovo rekao, je da pokazem kome je Isus bio poslan:
On je rekao kome je poslan:
''
nisam poslan nikom do izgubljenim ovcama doma Izraelovog''?(Matej 15:24). -
TO JE PRVA GRUPA ''malo stado''.
Pa i ucenicima kaze: ''
Ne idite k neznaboscima... nego idite k
IZGUBLJENIM OVCAMA DOMA IZRAELOVOG''.
Na koga onda Isus misli kada kaze: ''
imam i druge ovce koje nisu iz ovog stada,
i njih moram da dovedem''(Jovan 10:16).
Jasno je ko su te ''druge ovce''?
MISLI NA MNOGOBOSCE!
Jer je njihovo sakupljanje pocelo nakon njegove smrti.
TO SU HRISTOVE RECI A NE MOJE> ''NISAM POSLAN
NIKOM DRUGOM DO IZGUBLJENIM OVCAMA DOMA IZRAELOVOG''.
Dakle ko je ''
malo stado'' -prema Isusovim recima to je: ''
DOM IZRAELOV''.
Ko su ''
druge ovce'' - prema Isusovim recima to su: ''
MNOGOBOSCI'' (''
imam i druge ovce koje nisu iz ovog stada''(Jovan 10:16).
Pa ti kaze: ''
I BICE JEDNO STADO i jedan pastir''(Jovan 10:16).
SVI CE BITI DUHOVNI IZRAELCI! > ''
On koji dve grupe sastavi u jedno'' - ''
I nema vise Grka ni Jevrejina nego ste SVI JEDNO U ISUSU HRISTU''(galatima 3:28) -Svi oni i ''JEVREJI''(prirodni izraelci) i ''GRCI''(mnogobosci) su ''DUHOVNI JEVREJI''.
Ne govori li to i Pavle u svom poredjenju o ''maslini''?
''
Pa ako su neke grane odlomljene(PRIRODNI IZRAELCI), a ti, divlja maslina(MNOGOBOSCI), pricijepljen umjesto njih, postao suzajedničar korijena i sočnosti masline, ne uznosi se nad grane.''(rimljanima 11:17,18).
Jel vidis sada da ima ''dve grupe'' i da su te dve grupe: ''Prirodni Jevreji''(u malom broju) i ''Duhovni Jevreji''(veliko mnostvo)?
Prijatelju shvati ne pricam ja napamet. Prouci bar Rimljanima poslanicu 11. poglavlje. J.S te uce pogresno!
Sto se Biblije tice,meni je potpuno logicno da je Bog ogranicio taj broj na 144.000.Broj 12 znaci da pokaze Bozansku potpunost.Bog je odredio brojeve ,a ne ja.
Sto se mene tice Jehova Bog je mogao da kaze i da ce broj otkupljenih sa zemlje biti i 12.444.000.
Ne znam sta zelis da dokazes?
Dokazao sam ti gore, ti treba da posmatras biblijski i istorijski kontekst u kome je biblija pisana i kako su dogadjaji tekli, a ne da svoju veru baziras na istrgnutim citatima, a pogotovo ne na ''simbolima'' iz otkrivenja koja nisu ni najupucenijem teologu jasna.
Ono sto ja hocu da kazem> ne moze 144000 biti tacan broj, jel ako je to precizan broj, onda ti moras prihvatiti i doslovnost ostalog teksta:
-Svako od 12 plemena ima po 12.000 ljudi. > Nemoguce je da za svako pleme ima ogranicen broj?
-Plemena nedostaju. > GDE SU PLEMENA, I ZASTO SE SPOMINJU PLEMENA?
Toliko je jasno da se ne radi o doslovnom broju, niti o doslovnim plemenima da svako moze razumeti.
Ne treba ucenje da baziras na otkrivenju, rekao sam, imas kompletan NZ gde je sve o ''malom stadu'' i ''drugim ovcama'' objasnjeno''.
Sto se tice odgovora sadukejima ,cija ce zena biti po uskrsenju,odgovor je jasan za normalne.
Bracna zajednica traje dok je ne rastavi smrt ili preljuba.Sa Isusom Hristom ,stari savez je odbacen kao nepotreban,i na njihovo podmuklo pitanje im je mudro odgovorio.Da ne mislis da jos vaze ti plemenski obicaji???
Jel ih ti praktikujes?Hoces li mozda i ti da ozenis zenu tvog brata,ako on ne daj Boze umre???Ne zivimo u vreme starog zavet,vec novoga!!! Isus nije nista lagao!
Ne prijatelju, ti samo ne zelis da priznas, zbog tvoje dogme, oni ga pitaju pitanje i on im u skladu sa pitanjem i odgovara.
Isus ne izbegava jasan odgovor niti kao istinoljubiv covek moze to ciniti.
Jer bi u suprotnom ispalo da nema odgovor.
Dakle mogu i ja tebe pitati isto: ''Sta ce biti sa ljudima koji su imali vise zena u SZ?''
Vi tvrdite da ce oni ziveti na zemlji, i da ce svaki covek biti sa svojom zenom na zemlji, to sam negde procitao.
Dakle koji je tvoj odgovor?
Hoces izbeci odgovor, kao i Isus, posto ti tvrdis da je on to ucinio?
Nisi u pravu.
Sto se tice velikog mnostva kako stoji pred Jagnjetom i prestolom to ne znaci bukvalno.Postoji vise mesta u Bibliji gde pise kako su ljudi bili pred Bogom,i podrazumeva se da to nije doslovno.Zemlja je podnozje nogama njegovim ,tako da smo u tom smislu pred njime.
Da kada vama ne odgovara onda to nije doslovno, ali kada vam odgovara kao u vezi 144000 onda je doslovno!
Prijatelju otvori oci, i moli Boga da ti da razumevanje!
Ko bi po tebi ziveo na zemlji,ako bi svi otisli na nebo????
Opet ne poznajes cistu biblijsku nauku, ljudi odlaze na nebo, ali nakon 1000 godina suda koji ce tamo trajati - se vracaju, i zivece na zemlji.
Zemlja nece biti napustena.
Stih iz (Efescima 4:4) ti kaze: ''kao sto ste i POZVANI U JEDNOM NADU ZVANJA SVOJEGA''
ovaj stih sto si ga citirao pokazuje da je svim hriscanima nada Bozje carstvo.Druga je stvar sto ce 144.000 otici na nebo da vladaju sa Isusom,a druga je stvar sto ce svi ostali biti Bozji podanici na zemlji..
Opet izvrcete, ne kaze se: ''To im je nada'' nego se kaze da su ''POZVANI'' znaci da oni ucestvuju u toj nadi.
Kao sto Isus kaze: ''mnogo je ZVANIH, ali je malo izabranih''.
Dakle to je njihov ''POZIV'' u nebeski zivot.
Jevrejima 1:16 Ali sad bolje žele, to jest nebesko. Zato se Bog ne stidi njih nazvati se Bog njihov; jer im pripravi grad.
Nebeska nada je za one koji ce biti medju 144000 koji idu na nebo.To je prvi poziv koji je Bog uputio ljudima ,i trajao je skoro XX vekova dok se taj broj nije napunio.Tek onda je pocelo da se prikuplja veliko mnostvo drugih ovaca.
Opet mi nisi nista odgovorio, za sve starozavetne ljude se kaze:
''U veri pomreše svi ovi ne primivši obećanja, nego ga videvši izdaleka, i poklonivši mu se,
i priznavši da su gosti i došljaci na zemlji.(oni nisu ocekivali da zive u zemaljskom carstvu, vec su govorili da su gosti na zemlji).
Za Avrama se kaze da je ocekivao: ''Grad kojem je graditelj i tvorac Bog''(nije ocekivao zemaljski grad).
''I da bi se oni opomenuli onog iz kog iziđoše,
imali bi vreme da se vrate.''(
nisu hteli da se vrate u zemaljski grad)
''
Ali sad bolje žele, to jest nebesko.
Zato se Bog ne stidi njih nazvati se Bog njihov; jer im pripravi grad.''(
Bog im nije pripravio zemaljski , vec nebeski grad u kom ce ziveti).
Pogledaj kontekst, Svo vreme se govori o starozavetnim ljudima i njihovom zivotu na nebu!
Odakle ti ideja da svi starozavetni ljudi idu na nebo?To nije tacno.Dela 2:34 Ta David nije bio uznesen na nebesa itd itd.
David nije uznesen na nebo, zato sto nema zagrobnog zivota, bice mu dat zivot nakon vaskrsenja.
To je i vase zvanicno ucenje, tako da ti ova primedba ne stoji..
Tvoje pitanje
Ako kazes: ''Nemam''. Prekrsices Bozju zapovest: ''Ne lazi''.
Ako kazes: ''Imam''. Prekrsices Bozju zapovest: ''Ne ubij''.
Tamo gde treba spasiti necji zivot,dozvoljeno je slagati,Ako si citao Bibliju,ima takvih primera.naprimer Rava kurva iz Jerihona koja je lagala da bi spasila Izraelske spijune,pohvaljena je za ono sto je uradila.Treba biti fleksibilan i svako odlucuje za sebe.
Bolje za tebe da se druzis sa mnom nego sa onim ljigavcem iz Jehovinih svedoka koji dvolici.Slobodno mu prenesi moje reci da je ljigavac i sramota Jehovinih svedoka,i da slobodno istupi iz JS,a ne da se vadi na porodicu.
Ne bih o njemu, dobar je covek, ali nesiguran..
Kao sto sam rekao, ja nemam nista protiv stava J.S. da ne sluze vojsku po svojoj savesti, ali opet smatram kao sto sam i pokazao primerom, da neke stvari ne razumeju ispravno sto se tice ''neutralnosti''.
Nije sve crno-belo kako se predstavlja.
Drago mi je da si ti miroljubiv covek,ali ja se trudim da budem miroljubiv.Inace nisam ucestvovao ni u jednom ratu,niti sam jos uvek ikada ikoga ubio,a nadam se da ce tako i ostati.Covek nikada ne sme biti previse siguran u sebe,bas kao sto je Petar cak 3 puta izdai Isusa,jer vreme i nepredvidjeni dogadjaji teraju coveka da reaguje nepredvidivo. Ali da znas da je bilo i ubica ,koji su se istinski pokajali i postali JS.
Naravno, samo ja merim ljude koliko se oni drze Hristovog ucenja i biblije, i ne osudjujem ni jednu veru i ne cenim prema tome koliko ona ima dobrih ljudi. To moze biti subjektivno.
U svakoj veri ima i dobrih i losih ljudi, i ja tako ljude delim.
I nisam ja ovde protivnik Jehovinih Svedoka nego onih iz Bruklina koji ih varaju.
Cekaj, sta je onaj ko je krsten u pravoslavnoj crkvi nego pravoslavac?!
A ja znam na hiljade takvih koji su ratovali na nasim prostorima. Prvo svi clanovi moje familije, komsije, poznanici pa ostali. Nema tog koji se iz straha nije odazvao na mobilizaciju i da ne pricam sta sve radio. A sada svi peru ruke od toga.
Tvoje licno iskustvo i predrasude pokazuju koliko si ti subjektivan u celoj ovoj prici.
Ne mozes ti nekog od rodjenja krstenog ''pravoslavca'' nazivati ''vernikom'' jer on ne zivi Hristovu nauku ni veru, jer nije aktivan u crkvi. Da jeste i da mu je poznata istina nikada ne bi ucestvovao u osvajackim ratovima, a pogotovo ne u onim za vreme hitlera.
Ja sam recimo rodjen kao ''pravoslavac'', ali to ne znaci da sam ja ceo zivot od malih nogu znao za Boga.
Nisam znao za njega uopste, tek od neke moje 15. godine sam saznao.
I sad ti hoces nekog ko recimo do svoje 50. godine nije znao za Boga - da svrstas u ''vernika'' ''pravoslavca''?
Da li je to posteno?
Znas sta sam ja za njih? Sektas! Ne zato sto ne postujem Boziji zakon vec njihove mnogobrojne obicaje! A oni koji postuju svoje obicaje a ujedno krse sve Bozije zapovesti, pa i ovu ne ubi.... su pravi Hriscani! Kao sto neki kazu mi smo nebeski narod. Ali dobro!
To sto ti imas losa iskustva sa onima koji sebe nazivaju ''nebeskim narodom'' , koji te nazivaju ''sektas'' koji sebe uzdizu a druge nipodastavaju - 'NISU VERNICI' , to su prevaranti koji zive svoj neki zivot ''farisejski' i 'neznabozacki'.
Ti ako si imao losa iskustva, a nikada nisi upoznao pravog ''pravoslavca'' ne znaci da su svi takvi kako si ih opisao.
To je tvoje subjektivno misljenje.
Mozes ti sad njih nazivati ateistima koliko hoces, ali oni su krsteni pravoslavci. Kada vam treba broj onda su oni vasi, a kada zabrljaju onda nisu. Licemerno je to!
Nikada ja takve nisam ubrajao u vernike, bas naprotiv, oni za mene nisu verici, taj broj za mene ne postoji.
Za mene su vernici samo oni koji zive kako je ziveo i Isus Hristos.
I tu nema spora kod mene.
Zato meni i ne mozes pricati te price da su ''pravoslavci'' ubijali ''pravoslavce'' i sl.
To nisu tvoje reci,svejedno, tako su te naucili da govoris.
Shvati i ti da onaj ko je''deklarativno'' pravoslavac nije to zapravo. On ne poznaje Hrista, nego slavi slavu da napuni stomak.
Ajde budi realan, to su ''ateisti'', pa koliko je njih koji su nakon pada komunizma postali ''veliki vernici''?
Da jesu postali malo sutra!
Pravi vernik je bio uvek vernik i nije se krio, niti je poklekao kada su mu pretili.
A o takvim pravoslavcima koji su bili i po zatvorima zbog svoje vere se ne prica uopste na ovom forumu.
Ajde budi realan, jasam siguran da ti mozes da budes posten..
Treba li da pricam o samoj ulozi vrha tvoje crkve u bivsem ratu!?
Proguglaj malo o tome, mada ti je to verujem i vise nego poznato.
Ne bitno je sta je radio vrh moje crkve, ne mozes kriviti lekara, zato sto je pacijent bolestan.
Hrist je lekar, a crkva je bolesna.
I tebi je samom to poznato.
U svakom zitu imas kukolja, u svakoj crkvi, u vecoj ili manjoj meri.
Ja cu uvek biti na strani onoga ko govori i u svom zivotu sprovodi istinu! Bez obzira da li je on Jehovin Svedok ili bilo ko drugi!
Pa zasto onda nisi na strani onih pravoslavaca koji su stradali zbog svoje vere po zatvorima za vreme rata?
Zasto ne pricas o njima koji su propatili, nego pricas ruzne stvari?
Optuzujes citavu jednu veru, da su se tukli medju sobom, a to su radili oni koji i ne znaju ko je Isus Hristos?
Jesi li ti svestan sta pricas?
Zasto ne pricas o dobrim stvarima?
Mogao bih i ja da optuzim J.S. da im nadjem vodje i sa samog vrha, koji su svasta radili, pa da kazem ''aha - takvi su svi J.S''!
Pa nemoj molim te da budemo tako licemerni, zasto ste svi toliko dogmatski obojeni ovde!
Moja namera ovde kada sam se ukljucio u ovu temu je bila da kazem svoje misljenje koje je pre svega cinjenicno stanje i koje vi ne mozete poreci, a to je:
Da ni jedan jedini Jehovin Svedok ni sa bilo cije strane nije prolio ni kap krvi bilo kom stanovniku nekad zajednicke drzave, Jugoslavije!
Fakti su da 300.000 ljudi nema, mnogi su pobijeni na veoma svirep nacin!
Pitam ko ih je pobio???
Jehovini Svedoci nisu i zato ih branim!
Dobro, pa niko to ne spori, hvala im!
Ja sam na njihovoj strani kada je u pitanju neutralnost u proslom ratu.
Ali zaboravljas: baptiste, nazarene, adventiste i dr.. koji takodje nisu ucestvovali u ratu!
Ja ne govorim o verama ovde uopste, vec o razumevanju stihova, i kada se sme primeniti sila a kada ne.
O tome svo vreme govorim.