JS...jedan od vaših starešina toliko se iznervirao u razgovoru sa mnom da je malo falio i da fizički nasrne na mene i to u mom stanu. Ali obećao sam da ću mu priložiti sve zablude koje sam pronašao...napismeno i da ću ostaviti prostor i za njihov odgovor naravno ako ga budu imali i taj dokumenat ću izneti i na internet da se vidi.
Bilo bi dobro da ovde postavis sve sto si pronasao, da ljudi vide...
Ja nisam u licnom razgovoru iskusio nesto tako drasticno(opisao sam gore slucaj, kada su prekinuli razgovor bez ikakvih objasnjenja), ali ovde na forumu jesam(stekao sam utisak da bi me bukvalno kamenovali, zato sto razmisljam drugacije, i raspolazem dokazima i licnim iskustvom).. Cinjenica je da oni izbegavaju razgovor i skrecu temu kada se kriticki razmatra njihova vera(kada nemaju odgovor onda beze), ali kada se kriticki sagledavaju druge vere, onda je razgovor dobrodosao. Sve je to u cilju obracanja u njihovu veru. Razgovor sa njima nikada nije dijalog nego monolog, gde Jehovin svedok tumaci pismo koristeci se instrukcija kule strazare, koristeci njihovu publikaciju: ,,sta biblija zaista naucava'', citajuci i razmatrajuci samu knjigu. Interesent tu nema puno prilike da vodi normalan dijalog sa sagovornikom, jer tu se sve odvija na temelju pitanja i odgovora iz same knjige.. Vodja studija zapravo drzi govor, dok interesent slusa nametnutu temu.
Zanimljivo je da je njihova knjiga za studij(inace i sve ostale) podeljena na stihove isto kao i biblija. To im je ostalo iz perioda kada se smatralo da su dela Charles Taze Rassell-a inspirisana i nadahnuta od Boga, i da su vaznija od samog svetog pisma, pa su ih delili na stihove..
Cilj njihovog razgovora sa tobom, nikada nije dovesti u pitanje ''njihovu veru'', vec dovesti u pitanje ''tvoju veru'' i nametnuti ti njihovo glediste. Dakle kada se postavi pitanje ''ispravnosti njihove vere'' , oni odlaze, ili reaguju zustro.
Sve se svodi na to da ti nametnu svoju veru, ali ti njima da nametnes svoju, ni ne pomisljaj na to!
Cast izuzecima, ima ljudi medju njima koji ne reaguju ovako, koji su razumni, zato ne treba gubiti nadu..
Na kraju, da budemo posteni, J.S. su u globalu dobri ljudi(vernici), ali njihove vodje su svesne zabluda(posebno oni u Brklinu sve znaju) i da ih vode u pogresnom smeru. Zato me i ne cudi sto si doziveo takvu reakciju, mozda je i taj staresina svestan zabluda. A mozda misli da ih mrzis, ili nema odgovor na pitanja, a mozda misli da si bivsi J.S. ''otpadnik''.. Razgovor sa njima uvek treba da je taktican, pre svega treba svojim ponasanjem i stavom da pokazes da si pravi hriscanin, a njegova reakcija ako je bila takva, sigurno nije od svetoga duha i nije hriscanska..