Šta je novo?

Jaje - najjeftinija supernamirnica

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.861
09. 03. 2010. 17:37h| Vestionline

Jaje - najjeftinija supernamirnica

Naučnici su objavili da bi se jaje moglo nazvati "superhranom" zato što može pomoći zdravlju i borbi protiv gojaznosti. Naime, nutricionisti kažu da su jaja jedno od najhranjivijih prehrambenih proizvoda današnjice i preporučuju konzumaciju jednog dnevno.

Rezultati istraživanja oslanjaju se na 71 istraživanje o nutritivnim sastojcima jaja i njihovoj ulozi u dijeti. Očigledno je da je jaje, iako ima malo kalorija, bogato nutrijentima koji su ključni za zdravlje, a to su posebno vitamin D, vitamin B12, selen i kolin.Među hranom bogatom proteinima, jaje je najbogatija mešavina esencijalnih aminokiselina, ključnih za djecu, adolescente i mlade osobe budući da je ravnoteža ovih elemenata ključna za ispravan rast i razvoj.


"Jaje toliko doprinosi zdravlju da nije preterivanje nazvati ga "superhranom". Jaja su hrana možda najbogatija nutrijentima," kaže dr. Cari Rukston, nutricionistica i autorka izveštaja.


I samo jedno jaje priuštiće vam 20 posto preporučene doze vitamina D, a manjak vitamina D povezan je sa čitavim nizom medicinskih problema.


Jaje može da odigra i važnu ulogu u dijeti i gubitku kilograma, budući da srednje jaje ima manje od 80 kalorija.
 
Top