Isus krist nije uskrsnuo u nedjelju

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Gero, dve zapovesti koje je Isus citirao, on nije izrekao sa ciljem da ih postavi nasuprot deset zapovesti, vec da ukaze da je sustina drzanja zakona ljubav prema Bogu i bliznjem, gde covek u cijem srcu je Bozja ljubav nece ciniti nista sto je suprotno Bozanskim principima zapisanim u moralnom zakonu dekaloga, jer ga ljubav pokrece da voli i Boga i bliznje kao samog sebe.

Dakle, ako covek ljubi i postuje Boga celim srcem, umom dusom i snagom, on nece sebi praviti druge Bogove i klanjati se delima svojih ruku, vec ce slaviti njega kao jedinog Boga, nece uzimati ime Bozje uzalud sluzeci Bogu licemerno vec celim srcem, postovace njegov sveti Subotni dan secajuci se da je Bozje stvorenje i slaveci njega kao darodavca zivota.

Sa druge strane ako ljubi svog bliznjeg, on nece ubiti vec ce postovati zivot koji je od Boga dat, nece ukrasti vec ce pomagati potrebnome, nece uciniti preljubu sa zenom bliznjega svojega, vec ce postovati ustanovu braka i teziti ka moralnoj cistoti, nece svedociti lazno protiv bliznjega svojega vec biti istinoljubiv, nece pozeleti nista sto je bliznjega svojega vec davati.

Princip ovih dveju zapovesti Isus je uzeo iz starog zaveta, i jednu od njih je izgovorio sam Bog preko Mojsija, i tada Bog nije postavio ove zapovesti nasuprot deset zapovesti, vec upravo kao princip ispunjenja zapovesti, a to je kao sto sam napomenuo ljubav prema Bogu i bliznjem.

"Зато љуби Господа Бога својега из свега срца својега и из све душе своје и из све снаге своје.
И нека ове ријечи који ти ја заповиједам данас буду у срцу твом.
И често их напомињи синовима својим, и говори о њима кад сједиш у кући својој и кад идеш путем, кад лијежеш и кад устајеш.
И вежи их себи на руку за знак, и нека ти буду као почеоник међу очима.
И напиши их на довратницима од куће своје и на вратима својим" ( 5 Mojsijeva 5. 6 - 9 )

Iz samog teksta u kome su citirane ove dve zapovesti, vidimo da jedan covek dolazi Isusu sa pitanjem koja je zapovest najveca u zakonu.
Isus mu tada citira dve zapovesti, ali ne kaze da one ukidaju zakon, vec da o njima visi sav zakon i proroci, odnosno da je ljubav ono sto treba da bude princip ili polazna tacka kojim treba da se rukovodi onaj koji zeli da ispuni sve zapovesti.
Forma drzanja zapovesti je u Isusovim ocima nesto mrsko, a Fariseji Hristovog vremena su uglavnom primenjivali ovaj princip forme.
Isus nasuprot tome zeli da sva covecija dela budu prozeta ljubavlju, i da covek ispunjava zapovesti ne iz sebicnih pobuda ili ciste forme, vec iz ljubavi prema Bogu i bliznjima.

Учитељу! која је заповијест највећа у закону? A Исус рече му: љуби Господа Бога својега свијем срцем својијем, и свом душом својом, и свом мисли својом.
Ово је прва и највећа заповијест.

А друга је као и ова: љуби ближњега својега као самога себе.
О овима двјема заповијестима виси сав закон и пророци" ( Matej 22. 37 - 40 )

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Da bi se ispunilo prorocanstvo o Isusovom uskrsenju posle 3 dana i 3 noci uskrsenje u nedelju je tesko,mada ne i nemoguce prihvatiti.
6.dan 15-18 samo 3 sata u grobu,jos je dan.
7.dan 18-18 puna 24 sata u grobu jedan dan i jedna noc.
1.dan 18-06 samo 12 sati u grobu samo druga noc
Samo 39 sati je bio u grobu po ovom nacinu razmisljanja i fali barem jos jedna cela noc,ako ne i ceo dan.
Razumnije je da je uskrsnut tek u PONEDELJAK u zoru.
Samo tako se ispunjava prorocanstvo o 3 dana i 3 noci u grobu!!!
Jona 2:1
[SUP]1[/SUP] Ali Gospod zapovedi, te velika riba proguta Jonu; i Jona bi u trbuhu ribljem tri dana i tri noći.
Matej 12:40
[SUP]40[/SUP] Jer kao što je Jona bio u trbuhu kitovom tri dana i tri noći: tako će biti i Sin čovečiji u srcu zemlje tri dana i tri noći.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
uuuuu
kolega
jel imaš neki veči font pisanja

ponavljaš se brate mili, stvarno si jadan tim svojim ispadima
ako nemaš nešto pametnije, idi radi nešto drugo
navlačiš si žestoku kaznu na vrat

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
U pravu si za velicinu fonta...,to sam video od drugih da praktikuju.tako da onda treba i njih da kritikujes...
Sto se tice teme,meni je najbitnije da je Bog vaskrsnuo Isusa,a dal je to subota,nedelja i ponedeljak,meni nije toliko bitno.
Zelim samo da skrenem paznju na isusovo prorocanstvo ,kao i da bi po njemu trebalo da je uskrsnut u ponedeljak.
Ako mi neko da biblijski i logican dokaz,verovacu da ga je Bog vaskrsnuo i u petak ,3 sata nakon smrti,mozda su sati slucajno zamenjeni danima,nebitno.
Zeleo bi da mi neko samo da biblijske odgovore.
Dal je pasha u Izraelu neradni ili radni dan?
Dal je jurenje za optuzenim,hapsenje ,saslusavanje,sudjenje i osudjivanje i ubijanje istog tretirano kao rad neradnog ili rad radnog dana?,odnosno dal je sve ono sto su Izraelci radili doticne pashe po Bozjem zakonu ili ne?
Dal je prvi dan praznika beskvasnih hlebova,tj 15 nisan, radni ili neradni dan,i sta se desava ako padne isti dan kad i subota?
Dal su Jevreji mogli sebi dozvoliti i da neki Sabat produze na dva dana ili ne?
Dal su to teska pitanja?
Kazi ,ako znas?

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
zanimljiva pitanja kolega
koliko sam ja poučen, i koliko sam uspio shvatiti Isus je bio takorekoć u grobu od kada su stavili ruke na njega u getsemasnkom vrtu
jer predan je u ruke grešnika da bi grešnici pokazali svoje pravo lice
tj, da se vidi što je bio cilj sotone koji je radio preko farizeja, saduceja, i ostalih nevjernih židova
tako da je Isus bio mrtav od četvrtka navećer nakon većere
samo je trebalo službeno potvrditi, izreći sudom presudu razapinjanje na križ, smtnu kaznu
na dan pashe nitko u izraelu nije radio
rise kako može praznik biti radni dan- koliko ja znam nemože
šabat je subota, jedan dan i nema se tu šta produžiti niti skratiti
dan ima 24 sata i nema tu mudrovanja
eto napisah ono što znam bez filozofiranja

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
E vidis moj Brzi
Starozavetni zakon je veoma izricit,da se ne radi nikakav posao na Pashu.
Dal ti to hoces da kazes da hvatanje optuzenog na pashu ,pa njegovo saslusavanje,sazivanjem celog sanhedriona i to duboko u noc,pa moljakanje Pilata da ubije Isusa ,pa ucestvovaje u ubistvu Bozjeg sina na najveci jevrejski praznik,da je sve to dozvoljeno jevrejskim zakonom???A lecenje bolesnih nije dozvoljeno???
Kazi mi,ako znas sta sve Jevreji smeju da rade kad im je Pasha?Koji posao im je Jehova Bog odobrio za vreme Pashe?da hapse,sude,ubijaju???
Napisao si za posao na pashu "koliko ja znam ne moze"(ne moze da se radi na pashu)
Dal si ti to nesiguran ili ne znas?Ili si siguran???
Dal se sme na pashu hapsiti,saslusavati,presudjivati i kaznjavati ubijanjem???

Svidja mi se i tvoja izjava za getsemenski vrt...."Kolko sam ja poucen"..
Poenta je u tome dal je istina to cemu si ti poucen.Sumnjas li ti u tu istinu?
Isus je i kad su stavili na njega ruke u getsemenskom vrtu davao izjave,sve do svoje smrti. Svojim ponasanjem je delovao da se cak i jedan razbojnik do njega preobrati, da da savet svojoj majci i ap.Jovanu...,bio je ziv,nije bio u grobu.Zna se kad su ga polozili u grob.Da to nije bitnije od getsemenskog vrta ,ne bi bilo zabelezeno.
Dokaz vise toj tvrdni je i izjava fariseja u Mateju27:62,63
[SUP]62[/SUP] Sutradan pak po petku sabraše se glavari sveštenički i fariseji kod Pilata,
[SUP]63[/SUP] I rekoše: Gospodaru! Mi se opomenusmo da ovaj laža kaza još za života: Posle tri dana ustaću.

[SUP]64[/SUP] Zato zapovedi da se utvrdi grob do trećeg dana da ne dođu kako učenici njegovi noću i da ga ne ukradu i ne kažu narodu: Usta iz mrtvih; i biće poslednja prevara gora od prve.
Cak su i na sabat kovali zlobne pomisli i radnje,i to je nezakonit posao.
Cak su i oni znali za Posle tri dana ustacu.

[SUP]31[/SUP] A budući da beše petak, pa da ne bi tela ostala na krstu u subotu (jer beše veliki dan ona subota), Jevreji moliše Pilata da im prebiju noge, pa da ih skinu.
Sta mislis zasto je bas ta subota bila Veliki dan???

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
e moj rise
ti mene pitaš zašto je ta subota bila veliiki dan
a to ti sve jasno piše u Evanđelju
čak si sam sebi odgovorio ovdje šta je bila ta subota

nauk Evanđelja mi je potpuno jasan
a dozovoljen - nedozvoljen rad na pashu moram svakako provjeriti, dodatno

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Proveri ne samo dal sme da se radi za pashu,nego i sve gore navedeno sto sam ti kazao.
1.dal sme da se na taj dan hapsi,sudi,presudjuje i istog dana ubija?
2.dal sme da se saziva na taj dan sanhedrion da sudi i presudjuje i to u kasne nocne sate?
3.sta biva kad je subota velika,tj sadrzi u sebi neki praznik kao tada 15 nisan,-velika subota ili po nasem "dupli sabat"
4.Dal je 15 nisan radni ili neradni dan?
i potrudi se da das svoj odgovor,a ne neciji tudj.
U svakom slucaju cenim to tvoje kad priznas da nesto ne znas.
:)

Član
Učlanjen(a)
11.03.2013
Poruka
98
Suđenje Isusu nije se odvijalo na Pashu. Nego na dan priprave za Pashu! Dakle u ? srijedu.

A sam Isus je Pashu blagovao dan ranije nego ostali Izraelci. Dakle, sa svojim učenicima, Isus je imao Pashu u ? utorak navečer! Jer drugačije i ne može biti. Pošto znamo kronologiju i redoslijed kasnijih događanja!
A nije slučajno da je Isus propet na križ upravo u srijedu ? sredinu tjedna! Kao što je simbolički i u Danijelu najavljenu "a u polovici tjedna? "! Ovdje je doduše princip, "dan za godinu"! Ali ima i duboki smisao da je propet u sred svijeta, u sred tjedna, u sred života!!!
A točno na Pashu Židovi su došli kod Pilata, rimskog namjesnika, i kazali "Gospodaru, opomenusmo se da ovaj lažac kaza još za života, 'treći dan ustat ću'! " (Mt.27:62?64.) I tražili su stražu na grob!" Jer da posljednja prijevara ne bude gora od prve"! I u četvrtak (dakle na Pashu) rimski vojnici su išli čuvati grob! A svi imate Bibliju, da provjerite!

Jer se sam blagdan Pashe, dakle onaj glavni dan ? računao kao subota.(iz obrednog zakona) Bio je potpuno neradni, i zvao se ? subota! Što inače i znači 'shabbat' ? "odsječeno" "odvojeno" "posvećeno". Ta spomenuta subota ? može biti i ? četvrtak! (Ivan.19: 31.) Jer za ondašnje Židove to je bio "Veliki dan". Apostol Ivan to djelomice rasvjetljava riječima "onaj dan bijaše Veliki blagdan"! Dakle, očito, to nije bila tek "obična" Subota iz četvrte Zapovijedi.

Ako je Isus umro u petak, onda nisu mogla proći TRI PUNA dana, a da ipak uskrsne u ? nedjelju!

To je činjenica o kojoj su i ugledni teolozi raspravljali.

Jer u ondašnjem Izraelskom narodu, svi veliki vjerski i nacionalni blagdani su bili ? neradni! I nazivani su ? subotama! "šabat" ? odmor!
One godine kad je Isus pogubljen pasha je padala u ? četvrtak a "dan priprave" bila je ? srijeda ! Bio je to "veliki dan"! I svi su žurili završiti pripravu prije nego sunce zađe. Jer Židovi računaju dan od zalaska do zalaska sunca, u skladu s prvom stranicom Biblije: "I bijaše večer, pa jutro? dan prvi"! (Postanak. 1:5.)

I u skladu s Mojsijevim naukom? od Boga, "od večeri do večeri, počinak subotni da vam bude?"! itd.

Isus je razapet na "dan priprave" ? ne u petak, pripravu za regularnu subotu, sedmi dan tjedna ? JER TO NIGDJE U EVANĐELJIMA NE PIŠE! Nego u srijedu (pripravu za PASHU, koja je padala sutradan ? četvrtak. A počinjala odmah sa zalaskom sunca u srijedu navečer) malo prije zalaska sunca. Računajući od tada ? tri se dana završavaju ? malo prije zalaska sunca u ? Subotu !!!

Pojedini teolozi pokušavaju izvrtati činjenice. Tvrdeći da se ovdje radi o suboti redovnoj, iz tjednog ciklusa. Međutim, evanđelja to ne potvrđuju!
Koji dan je bila TA subota???

Subota ? sedmi dan, bila je u sedmi dan!

I nedjelja je ? kao i milenijima do tada ? bila u prvi dan tjedna
Iz Levitske knjige možemo razabrati, da su u starom Izraelu svi blagdani nazivani ? subotama! Međutim ? četvrta zapovijed Dekaloga je bila posebno obdržavana i ODVOJENA! Tako ako je "trubni dan" ili "obrtni dan" Kad se prvo klasje obrtalo rukama svećenika i prikazivalo pred Bogom u Hramu ? simbolički predstavljajući buduću žetvu? duhovnu žetvu po žrtvi Sina Božjega. Svi ti dani su bili neradni? blagdani! Dan prije takvoga dana, nazivan je "dan priprave"! Kao što je i petak, redovno bio priprava za tjedni odmor! Bez obzira ako je i dva blagdana padalo tjekom toga radnog tjedna i bili su neradni!

Teolozi su istraživanjima točno utvrdili: pasha je one godine padala u ? ČETVRTAK! To je bio, kako veli Sv.Ivan "bijaše ono veliki dan"! dakle 'zapovjedni blagdan'! A priprava je padala u ? srijedu! A Isus je razapet na DAN PRIPRAVE za ondašnju pashu. A kazao je da će ? poput Jone proroka "biti TRI DANA I TRI NOĆI u srcu zemlje "! Ne više, i ne manje.
Dakle, ne, vremenski u smislu točno od zalaska sunca do zalsaka sunca, nego od časa kad izdahne na križu ? pa dok uskrsne!

Dakle 72 sata? unutar trodnevlja!

Isus je umro malo prije nego je sunce zašlo nad Judejom! Jer su ga ? izvještavaju nas evanđelisti ? u žurbi skinuli i povili u platno i stavili u novi grob 'isklesan u stijeni'! Jer su žurili "zato što bješe priprava?" I sunce je već tonulo na zapadu.

U Izraelaca dan počinje navečer. I na drugom mjestu piše "A nedjelja osvitaše"

Znate li kad je to?

To je kad u subotu navečer zađe sunce, i (po jednoj struji unutar Židova, odn. rabinskoj školi, kad se pojavi prva zvijezda na nebu. Po drugima kad se pokažu tri prve zvijezde na nebu. Tako se svađaju Aškenzi i Sefardi) prva se zvijezda zablista, završila subota i otpočela nedjelja!
Pažljivo i s otvorenim srcem iščitajte svete tekstove, vidjet će te? otkrit će vam se "čudesni putevi Gospodnji"! Zato kaže da su neki došli na grob "kad je prvi dan u tjednu OSVITAO"! To je bilo? u subotu navečer, kad je zašlo sunce! I samo tako i može biti. Ako znamo kako su Židovi, a i istočni narodi računali jedan dan.

"Osvitati" znači "upravo se mijenjao dan"!

Proučavao sam izvješća u sva četiri evanđelja, uspoređivao? provjeravao, i ostao zapanjen!

Hvala Bogu na "njegovu neizrecivom daru"!

A kako to, da neki učenici jesu znali da je Gospodin Uskrsnuo a neki nisu znali?
Objašnjenje je jednostavno. Moramo se vratiti u način života onoga vremena: Vrata Jeruzalema zatvarala su se odmah poslije zalaska sunca ? radi sigurnosti! (Jer na istoku, kad sunce zađe, vrlo brzo i noć padne). Vrata na Jeruzalemu su otvarali i zatvarali rimski vojnici. Držali stražu, obilazili grad (ophodnje). A svi Isusovi sljedbenici, naravno, nisu bili iz Jeruzalema. Nego i iz mnogih mjesta izvan grada, te naselja oko Jeruzalema. Zato su oni izvan grada mogli doći vrlo rano u nedjelju ujutro, na grob. A oni iz Jeruzalema još nisu mogli doći. Jer nisu mogli niti izaći kroz kapije, jer su se otvarale, tek kad bi sunce skroz obasjalo glavnu kapiju i 'Kulu Davidovu'.

Kad se pročula vijest da je grob prazan, da Gospodina tamo nema, s jedne strane nastala je radost, a s druge nevjerica i tuga, da ga netko nije odnio. U tom ozračju kontradiktornih informacija koje su stizale do razočaranih učenika, možemo razumjeti situaciju kako nam je evanđelisti predočavaju! Čitamo:

"A poslije zalaska subote, na osvitanje prvog dana tjedna dođe Marija Magdalena i druga Marija da vide grob". (Matej.28:1.)

Ove dvije vjerne žene su na Isusov grob došle, po zapadnom shvaćanju: u subotu navečer, odmah poslije zalaska sunca, a ne u nedjelju ujutro! Jer u Židova dan počinje sa ? zalaskom sunca! Potom čitamo dalje:
"I gle zemlja se zatrese veoma; jer anđeo Gospodnji siđe s neba, te pristupivši ODBACI KAMEN S VRATA GROBNIH i sjeđaše na njemu! A lice njegovo bijaše kao munja i odijelo njegovo kao snijeg! I od straha pred njim, uzdrhtaše stražari i postadoše kao mrtvi "! (Matej.28: 2?4.)
U ovom tekstu se IZRIČITO kaže (od očevidaca i evanđelista) da je Isus Krist uskrsnuo u subotu! Kako znamo ovaj opis anđela, i sve što se dogodilo? Ako tada tamo nije bilo ni jednog evanđeliste niti Isusova učenika? Znamo, jer su to sve pri punoj svijesti vidjeli ? rimski stražari . Oni su to tako i ispričali i u dvoru Velikog svećenika. Tako su za to ? preko Nikodema i Josipa saznali i apostoli i evanđelisti? zapisali, kao vječno svjedočanstvo!

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
dragi naš kolega
ti si malo izgubljen, ili ??
govoriš da kod izraelaca dan počinje zalaskom sunca i dobro zboriš
kažeš da su marta i marija došle na grob nakon sunčevog zalaska,
znači nije više bila subota nego nedjelja
kada sunce zađe dan se mijenja
tako su vrijeme računali izraelci nekada, tako računamo i mi kršćani

Evanđelje Matej 28.poglavlje govori da su žene došle na grob u svanuće prvog dana
Evanđelje Marko 16.poglavlje nam govori da u žene došle vrlo rano na grob s izlaskom sunca

dragi moj kolega ja imam oći, i znam čitati Bibliju

meni sunce nikada ne izlazi noću, a vjerojatno i tebi tako

tvoj teoriija pada u vodu prilikom čitanja Evanđelja, samo treba otvoriti Bibliju
pod broj jedan

a pod broj dva rekao sam ti da JEHOVA ne radi subotom a usksrnuće se smatra posao
jer treba udahnuti duha da čovjek oživi

djela su te raskrinkala dragi moj vuče u koži janječoj

Natrag