BOG
Jedna od najbitnijih tema koja objašnjava poreklo i svrhu života, kao i svega vidljivog i nevidljivog što nas okružuje - je tema Božjeg postojanja i delovanja u ljudskoj realnosti.
Sam Bog je sebe i svoju ličnost i karakter, kao i svoj Božanski promisao za čoveka i ovaj svet - otkrio u svojoj pisanoj reči Bibliji.
Biblija je samo jedno od sredstava preko kojih se Bog otkriva ljudima.
On se otkriva i putem prirode, odnosno - dela svog Božanskog stvaranja, koja svedoče o Bogu i njegovoj ličnosti i karakteru.
Bog je takođe u novozavetnom periodu otkrio sebe preko svog sina Isusa Hrista - koji je bio jedno sa Bogom na nebu, koji je iste Božanske prirode zajedno sa Ocem, a koji je došao na ovaj svet da ljudima otkrije Božji karakter, njegovu ljubav i milost, i njegov plan spasenja čoveka.
Najbitnije Bozje otkrivenje usko povezano sa predhodnim - je njegovo lično otkrivenje čoveku, gde on uspostavlja ličnu neposrednu vezu sa čovekom koji verom traži Boga i njegovo otkrivenje u svom životu.
Vera je bitan preduslov da bi se Bog otkrio čoveku i osvedočio ga u svoje postojanje i sa njim uspostavio vezu i lično zajedništvo.
Božja reč otkriva - da Bog obitava na nebu, na mestu koje je nazvano "treće nebo" iznad vidljivog dela kosmičkog prostora, na kome se nalazi takozvano "stakleno more" i Božji presto kao komandni centar odakle on upravlja celom tvorevinom.
Takođe, reč Božja kao i sam razum svedoče da sve što postoji u fizičkoj i duhovnoj realnosti, svaki elemenat u kosmosu i na zemlji - ima svoj uzrok u Bogu tvorcu svega vidljivog i nevidljivog.
On je stvoritelj i početak svega, i sve što postoji pronalazi uzrok u njemu.
Bog živi van vremena, odnosno - na njega ne utiče protok vremena, iz razloga što on nije stvoren, nema početka ni kraja, već je večan, samopostojeći i nepromenjiv za sva vremena i u prošlosti i u budućnosti..
Čovek ne može u potpunosti razumeti pojam Božje večnosti, jer je stvoren i živi u vremenu u kome sve što ga okružuje ima svoj početak i kraj i podložno je rađanju i umiranju.
Bog je po svojoj prirodi savršeno svet, pravedan i dobar, i jedna od glavnih karakternih osobina Boga je ljubav.
Sve što čini, bilo da stvara ili deluje na bilo koji drugi način u ljudskoj realnosti - on to čini iz ljubavi prema svojim stvorenjima i za njihovo dobro.
Bog je sveznajuć i sveprisutan, i poseduje svo znanje i mudrost nepojmljive ljudskom razumu, koje koristi na izgrađivanju svog carstva u svemiru i među ljudima, a za dobrobit svih stanovnika beskrajnog kosmosa.
BOG NA NEBESKOM PRESTOLU KOME SE KLANJAJU I SLUŽE SVA NEBESKA BIĆA:
Godine koje umre car Ozija videh Gospoda gde sedi na prestolu visokom i izdignutom, i skut Mu ispunjavaše crkvu.
Serafimi stajahu više Njega, svaki ih imaše šest krila: dvema zaklanjaše lice svoje i dvema zaklanjaše noge svoje, a dvema leteše.
I vikahu jedan drugom govoreći: Svet, svet, svet je Gospod nad vojskama; puna je sva zemlja slave Njegove.
I zadrmaše se pragovi na vratima od glasa kojim vikahu, i dom se napuni dima.
I rekoh: Jao meni! Pogiboh, jer sam čovek nečistih usana, i živim usred naroda nečistih usana, jer Cara Gospoda nad vojskama videh svojim očima.
A jedan od serafima dolete k meni držeći u ruci živ ugljen, koji uze s oltara kleštima,
I dotače se usta mojih, i reče: Evo, ovo se dotače usta tvojih, i bezakonje tvoje uze se, i greh tvoj očisti se" ( knjiga proroka Isaije 6. 1 7 )
"Gledah dokle se postaviše prestoli, i starac sede, na kome beše odelo belo kao sneg, i kosa na glavi kao čista vuna, presto Mu beše kao plamen ognjeni, točkovi Mu kao oganj razgoreo.
Reka ognjena izlažaše i tečaše ispred Njega, hiljada hiljada služaše Mu, i deset hiljada po deset hiljada stajahu pred Njim; sud sede, i knjige se otvoriše" ( knjiga proroka Danila 7. 9 - 10 )
"Potom videh: i gle, vrata otvorena na nebu, i glas prvi koji čuh kao trubu gde govori sa mnom, reče: Popni se amo, i pokazaću ti šta će biti za ovim.
I odmah bih u duhu; i gle, presto stajaše na nebu, i na prestolu seđaše neko.
I Onaj što seđaše beše po viđenju kao kamen jaspis i sard; i oko prestola beše duga po viđenju kao smaragd.
I oko prestola behu dvadeset i četiri prestola; i na prestolima videh dvadeset i četiri starešine gde sede, obučene u bele haljine, i imahu krune zlatne na glavama svojim.
I od prestola izlažahu munje i gromovi i glasovi; i sedam žižaka ognjenih gorahu pred prestolom, koje su sedam duhova Božijih.
I pred prestolom beše stakleno more, kao kristal; i nasred prestola i oko prestola četiri životinje, pune očiju spred i sastrag.
I prva životinja beše kao lav, i druga životinja kao tele, i treća životinja imaše lice kao čovek, i četvrta životinja beše kao orao kad leti.
I svaka od četiri životinje imaše po šest krila naokolo, i unutra puna očiju, i mira ne imaju dan i noć govoreći: Svet, svet, svet Gospod Bog Svedržitelj, Koji beše, i koji jeste, i koji će doći.
I kad daše životinje slavu i čast i hvalu Onome što seđaše na prestolu, što živi va vek veka,
Padoše dvadeset i četiri starešine pred Onim što seđaše na prestolu, i pokloniše se Onome što živi va vek veka, i metnuše krune svoje pred prestolom govoreći:
Dostojan si, Gospode, da primiš slavu i čast i silu; jer si Ti sazdao sve, i po volji Tvojoj jeste i stvoreno je" ( otkrivenje Jovanovo 4 poglavlje )
JEDINI VEČNI BOG STVORITELJ:
"Pre nego se gore rodiše i sazda se zemlja i vasiljena, i od veka doveka, Ti si Bog" ( psalam 90. 2 )
"Ja sam Gospod, i nema drugog, osim mene nema boga; opasah te, premda me ne znaš,
Da bi poznali od istoka sunčanog i od zapada da nema drugog osim mene; ja sam Gospod i nema drugog,
Koji pravim svetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to.
Rosite, nebesa, ozgo, i oblaci neka kaplju pravdom, neka se otvori zemlja i neka rodi spasenjem i zajedno neka uzraste pravda; ja Gospod stvorih to...
Ja sam načinio zemlju i čoveka na njoj stvorio, ja sam razapeo nebesa svojim rukama, i svoj vojsci njihovoj dao zapovest...
Jer ovako veli Gospod, koji je stvorio nebo, Bog, koji je sazdao zemlju i načinio je i utvrdio, i nije je stvorio naprazno, nego je načinio da se na njoj nastava: ja sam Gospod, i nema drugog.
Nisam govorio tajno ni na mračnom mestu na zemlji, nisam rekao semenu Jakovljevom: Tražite me uzalud. Ja Gospod govorim pravdu, javljam šta je pravo...
Oglasite, i dovedite, neka većaju zajedno: ko je to od starine kazao? Ko je javio još onda? Nisam li ja, Gospod? Nema osim mene drugog Boga, nema Boga pravednog i Spasitelja drugog osim mene.
Pogledajte u mene, i spašćete se svi krajevi zemaljski; jer sam ja Bog, i nema drugog" ( knjiga proroka Isaije 45 poglavlje )
"I naruči im neka kažu svojim gospodarima: Ovako veli Gospod nad vojskama Bog Izrailjev: ovako recite svojim gospodarima:
Ja sam stvorio zemlju i ljude i stoku, što je po zemlji, silom svojom velikom i mišicom svojom podignutom; i dajem je kome mi je drago" ( knjiga proroka Jeremije 27. 4 - 5 )
GOSPOD JEDINI SPASITELJ:
"Ali sada ovako veli Gospod, koji te je stvorio, Jakove, i koji te je sazdao, Izrailju: ne boj se, jer te otkupih, pozvah te po imenu tvom; moj si.
Kad pođeš preko vode, ja ću biti s tobom, ili preko reka, neće te potopiti; kad pođeš kroz oganj, nećeš izgoreti i neće te plamen opaliti.
Jer sam ja Gospod, Bog tvoj, Svetac Izrailjev, Spasitelj tvoj; dadoh u otkup za te Misir, Etiopsku i Sevu mesto tebe.
Otkako si mi postao drag, proslavio si se i ja te ljubih; i dadoh ljude za te i narode za dušu tvoju.
Ne boj se, jer sam ja s tobom; od istoka ću dovesti seme tvoje, i od zapada sabraću te.
Kazaću severu: Daj, i jugu: Ne brani; dovedi sinove moje iz daleka i kćeri moje s krajeva zemaljskih,
Sve, koji se zovu mojim imenom i koje stvorih na slavu sebi, sazdah i načinih.
Izvedi narod slepi koji ima oči, i gluvi koji ima uši.
Svi narodi neka se skupe, i neka se saberu plemena; ko je između njih napred kazao to ili nam kazao šta je bilo pre? Neka dovedu svedoke svoje i opravdaju se; ili neka čuju, i kažu: Istina je.
Vi ste moji svedoci, veli Gospod, i sluga moj koga izabrah, da biste znali i verovali mi i razumeli da sam ja; pre mene nije bilo Boga niti će posle mene biti.
Ja sam, ja sam Gospod, i osim mene nema Spasitelja.
Ja objavih, i spasoh, i napred kazah, i nikoji tuđ bog među vama, i vi ste mi svedoci, veli Gospod, i ja sam Bog" ( knjiga proroka Isaije 43. 1 - 12 )
"Jer se zato i trudimo i bivamo sramotni, jer se uzdamo u Boga živa, koji je spasitelj svima ljudima, a osobito vjernima" ( 1 poslanica Timotiju 4. 10 )
TVOREVINA SVEDOČI O BOGU:
"Jer se u njemu javlja pravda Božija iz vjere u vjeru, kao što je napisano: pravednik će od vjere živ biti.
Jer se otkriva gnjev Božij s neba na svaku bezbožnost i nepravdu ljudi koji drže istinu u nepravdi.
Jer što se može doznati za Boga poznato je njima: jer im je Bog javio;
Jer što se na njemu ne može vidjeti, od postanja svijeta moglo se poznati i vidjeti na stvorenjima, i njegova vječna sila i božanstvo, da nemaju izgovora" ( Rimljanima poslanica 1 17 - 20 )
"Nebesa kazuju slavu Božiju, i djela ruku njegovijeh glasi svod nebeski.
Dan danu dokazuje, i noć noći javlja.
Nema jezika, niti ima govora, gdje se ne bi čuo glas njihov.
Po svoj zemlji ide kazivanje njihovo i riječi njihove na kraj vasiljene. Suncu je postavio stan na njima,
I ono izlazi kao ženik iz ložnice svoje, kao junak veselo teče putem,
Izlazak mu je nakraj neba, i hod mu do kraja njegova; i niko nije sakriven od toplote njegove" ( psalam 19. 1 - 6 )
ISUS OTKRIVENJE BOŽJE:
"Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga.
Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta.
Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?
Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Reči koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego Otac koji stoji u meni On tvori dela.
Verujte meni da sam ja u Ocu i Otac u meni; ako li meni ne verujete, verujte mi po tim delima" ( jevanđelje po Jovanu 14. 7 - 11 )
"Ovo govori Isus, pa podiže oči svoje na nebo i reče: oče! dođe čas, proslavi sina svojega, da i sin tvoj proslavi tebe;
Kao što si mu dao vlast nad svakijem tijelom da svemu što si mu dao da život vječni.
A ovo je život vječni da poznaju tebe jedinoga istinoga Boga, i koga si poslao Isusa Hrista.
Ja tebe proslavih na zemlji; posao svrših koji si mi dao da radim.
I sad proslavi ti mene, oče, u tebe samoga slavom koju imadoh u tebe prije nego svijet postade.
Ja javih ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta; tvoji bijahu pa si ih meni dao, i tvoju riječ održaše.
Sad razumješe da je sve što si mi dao od tebe.
Jer riječi koje si dao meni dadoh im; i oni primiše, i poznadoše istinito da od tebe iziđoh, i vjerovaše da si me ti poslao" ( jevanđelje po Jovanu 17. 1 - 8 )
Zahvaljujući Bogu i ocu, koji nas prizva u dijel našljedstva svetijeh u vidjelu;
Koji nas izbavi od vlasti tamne, i premjesti nas u carstvo sina ljubavi svoje,
U kome imamo izbavljenje krvlju njegovom i oproštenje grijeha;
Koji je obličje Boga što se ne vidi" ( Kološanima poslanica 1. 12 - 15 )
BOG JE LJUBAV:
"U onaj ćete dan u ime moje zaiskati, i ne velim vam da ću ja umoliti Oca za vas;
Jer sam Otac ima ljubav k vama kao što vi imaste ljubav k meni, i verovaste da ja od Boga iziđoh" ( jevanđelje po Jovanu 16. 26 - 27 )
"Ljubazni! Da ljubimo jedan drugog; jer je ljubav od Boga, i svaki koji ima ljubav od Boga je rođen, i poznaje Boga.
A koji nema ljubavi ne pozna Boga; jer je Bog ljubav.
Po tom se pokaza ljubav Božija k nama što Bog Sina svog Jedinorodnog posla na svet da živimo kroza Nj.
U ovom je ljubav ne da mi pokazasmo ljubav k Bogu, nego da On pokaza ljubav k nama, i posla Sina svog da očisti grehe naše.
jubazni! Kad je ovako Bog pokazao ljubav k nama, i mi smo dužni ljubiti jedan drugog.
Boga niko ne vide nikad: ako imamo ljubav među sobom, Bog u nama stoji, i ljubav je Njegova savršena u nama.
Po tom doznajemo da u Njemu stojimo, i On u nama, što nam je dao od Duha svog.
I mi videsmo i svedočimo da Otac posla Sina da se spase svet.
Koji prizna da je Isus Sin Božji, Bog u njemu stoji i on u Bogu.
I mi poznasmo i verovasmo ljubav koju Bog ima k nama. Bog je ljubav, i koji stoji u ljubavi, u Bogu stoji i Bog u njemu stoji.
Tim se ljubav u nama savršuje da imamo slobodu na dan sudni; jer kao što je On i mi smo na svetu ovom" ( 1 poslanica Jovanova 4. 7 - 17 )
"A nadanje neće se osramotiti, jer se ljubav Božija izli u srca naša Duhom svetijem koji je dat nama.
Jer Hristos još kad slabi bjesmo umrije u vrijeme svoje za bezbožnike.
Jer jedva ko umre za pravednika; za dobroga može biti da bi se ko usudio umrijeti.
Ali Bog pokazuje svoju ljubav k nama što Hristos još kad bijasmo grješnici umrije za nas" ( Rimljanima poslanica 5. 5 - 8 )
"Zato ti, sine čovječji, reci domu Izrailjevu: vi govorite ovako i kažete: prijestupi naši i grijesi naši na nama su, i s njih propadamo; kako bismo živjeli?Reci im: tako bio ja živ, govori Gospod Gospod, nije mi milo da umre bezbožnik, nego da se vrati bezbožnik sa svoga puta i bude živ; vratite se, vratite se sa zlijeh putova svojih, jer zašto da mrete, dome Izrailjev?" ( knjiga proroka Jezekilja 33. 10 - 11 )
"Pjevajte, nebesa, i veseli se, zemljo, podvikujte, gore, veselo; jer Gospod utješi svoj narod, i na nevoljnike svoje smilova se.
Ali Sion reče: ostavi me Gospod, i zaboravi me Gospod.
Može li žena zaboraviti porod svoj da se ne smiluje na čedo utrobe svoje? A da bi ga i zaboravila, ja neću zaboraviti tebe.
Gle, na dlanovima sam te izrezao; zidovi su tvoji jednako preda mnom" ( knjiga proroka Isaije 49. 13 - 16 )
"Odavna mi se javljaše Gospod. Ljubim te ljubavlju večnom, zato ti jednako činim milost" ( knjiga proroka Jeremije 31. 3 )
Autor: Laodikeja
Izvor: blog - velike istine biblije