Ispravljac 9vac?

Učlanjen(a)
15.02.2010
Poruka
60
Pokvario mi se ispravljac na kojem pise da je output 9vac. Interesuje me jel se radi o ispravljacu na kojem je izlazna struja naizmenicna?
 
Učlanjen(a)
15.02.2010
Poruka
60
Nasta mislis da je transformator? Jel izlazna njegova struja onda 9v ac tj nizmenica. Ili je ipak pored te oznake 9 volti jednosmerne struje.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Ako piše output 9VAC, to znači izlaz 9 Volti "alternating current", što znači naizmenične struje. Tu nema jednosmerne struje.
 
Učlanjen(a)
15.02.2010
Poruka
60
To me i interesuje Fanuc. Rekao bi da je naizmenicna ali opet da pita. Napaja neki sat koji ima vreme datum itd. Jel moguce da on radi na naizmenicnoj ili ima u sebi pretvarac za jednosmernu.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Moguća su oba slučaja. Postoje mehanički satovi koji imaju mali elektro motor koji napravi jedan obrtaj u jednoj minuti, koji rade na naizmeničnu struju, a brzina im je određena baš tom frekvencijom naizmenične struje kojom se napajaju. Sekundara je direktno na njihovoj osovini, a kazaljke za minute i sate se pokreću preko zupčanika kao kod starih mehaničkih satova. Tačni su jer je frekvencija struje tačna i stabilna. Ovakve satove smo mogli videti nekad (a možda još uvek i sada ponegde) na železničkim stanicama, po holovima škola i raznih institucija.
Drugi slučaj su satovi sa digitalnim displejom. Oni imaju elektroniku pa rade na jednosmernu struju. Ako ti je sat takav, onda mu dolazi 9V naizmenične struje i ispravlja se i stabilizuje u samom satu. Elektronika obično radi na 5V jednosmerne struje, pa ima logike da se od 9V naizmenične u samom satu pravi 5V stabilisane jednosmerne. Ima i logike da mu se dovodi naizmenična struja, da bi se, kao i kod mehaničkih, koristila ta stabilna frekvencija za precizan takt.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Molim. Postoji onaj taster Like za zahvalnost, da se broji koliko puta je neko dao koristan komentar.
 
Natrag
Top