Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Ispravljac 9vac?

  • Začetnik teme Mitiki
  • Datum pokretanja
M

Mitiki

Pokvario mi se ispravljac na kojem pise da je output 9vac. Interesuje me jel se radi o ispravljacu na kojem je izlazna struja naizmenicna?
 
M

Mitiki

Nasta mislis da je transformator? Jel izlazna njegova struja onda 9v ac tj nizmenica. Ili je ipak pored te oznake 9 volti jednosmerne struje.
 
F

Fanuc

Ako piše output 9VAC, to znači izlaz 9 Volti "alternating current", što znači naizmenične struje. Tu nema jednosmerne struje.
 
M

Mitiki

To me i interesuje Fanuc. Rekao bi da je naizmenicna ali opet da pita. Napaja neki sat koji ima vreme datum itd. Jel moguce da on radi na naizmenicnoj ili ima u sebi pretvarac za jednosmernu.
 
F

Fanuc

Moguća su oba slučaja. Postoje mehanički satovi koji imaju mali elektro motor koji napravi jedan obrtaj u jednoj minuti, koji rade na naizmeničnu struju, a brzina im je određena baš tom frekvencijom naizmenične struje kojom se napajaju. Sekundara je direktno na njihovoj osovini, a kazaljke za minute i sate se pokreću preko zupčanika kao kod starih mehaničkih satova. Tačni su jer je frekvencija struje tačna i stabilna. Ovakve satove smo mogli videti nekad (a možda još uvek i sada ponegde) na železničkim stanicama, po holovima škola i raznih institucija.
Drugi slučaj su satovi sa digitalnim displejom. Oni imaju elektroniku pa rade na jednosmernu struju. Ako ti je sat takav, onda mu dolazi 9V naizmenične struje i ispravlja se i stabilizuje u samom satu. Elektronika obično radi na 5V jednosmerne struje, pa ima logike da se od 9V naizmenične u samom satu pravi 5V stabilisane jednosmerne. Ima i logike da mu se dovodi naizmenična struja, da bi se, kao i kod mehaničkih, koristila ta stabilna frekvencija za precizan takt.
 
M

Mitiki

Radi se o digitalnom satu. Hvala ti na iscrpnom odgovoru.
 
F

Fanuc

Molim. Postoji onaj taster Like za zahvalnost, da se broji koliko puta je neko dao koristan komentar.
 
Top