Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Неке подсећања

„ intervju sa Dr. Ahmedom Smojlovicem, autor clanka u ”Nasoj Borbi„ navodi rijeci pomenutog doktora: …Poslije rata smo napravili preko sedam stotina dzamija pa ih sada ima preko tri hiljade. (Pazite, rijec je o 1983 god. a otada pocinje ubrzana izgradnja muslimanskih vjerskih objekata - prim.O.U.)…Kao islamska vjerska zajednica mi imamo bolje uslove cak i od nekih islamskih zemalja… …Što se tice finansijske pomoci ona nije ni izdaleka onakva kakva se prica. Kad smo pravili fakultet i medresu, to je kostalo preko cetiri miliona dolara, a svjetska islamska liga je ucestvovala samo sa oko 250.000. Dzamija u Zagrebu ce kostati preko 6 miliona dolara, Libija je jedina dala 500.000, a dobrovoljni prilog samo u Zagrebu iznosi preko pet milijardi dinara… Komentaor sada pravi poredjenja: Za vrijeme turske vladavine, kada je apsolutno sva vlast bila u rukama islama za 600 godina napravljeno je 2.000 dzamija, odnosno 3, 3 godisnje. Za vrijeme ropstva muslimana pod srpskom sovinistickom vladavinom, za 65 godina, od 1918-1983 napravljeno je 1.000 novih dzamije, odnosno 15 godisnje. Kao paralelu autor isnosi podatak: Za vrijeme II sv.rata popaljeno je i unisteno 330 pravoslavnih crkava, 22 pravoslavna manastira i 49 kapela. Od 1945 do 1983 obnovljeno je manje od 10%, a u Srbiji nije napravljena nijedna pravoslavna crkva. Zvuci navjerovatno, ali je tako. Zato se treba podsjetiti na Gadafijeve rijeci prilikom posjete Sarajevu:”…jedina muslimanska republika na tlu Evrope je Bosna i Hercegovina„, popracena burnim aplauzom i predstavnika tadasnje aktuelne vlasti..”





"Derviš i smrt" od Meše Selimovica
Meša Selimovic o muslimanima iz Bosne

Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni sa kim istorija nije napravila takvu šalu kao sa nama. Do juce smo bili ono što danas hocemo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaceni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više ni toka ni ušca, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjecanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo u naprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog riješenja. Preziru nas i braca i došljaci, a mi se branimo ponosom i mrznjom. Htjeli smo da se sacuvamo a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreca je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje. A sve se placa pa i ova ljubav.


Poticem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takode pripadam, smatram samo zavicajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošcu srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju licnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovica, Petra Kocica, Ive Andrica, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebe da dokazujem. Znali su to, uostalom, oni clanovi Uredivackog odbora edicije „Srpska književnost u sto knjiga“, koji su takode clanovi Srpske akademije nauka i umetnosti i sa mnom su zajedno u Odeljenju jezika i književnosti: Mladen Leskovac, Dušan Matic, Vojislav Đuric, Boško Petrovic.

Nije, zato, slucajno što ovo pismo upucujem Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, sa izricitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim autobiografskim podatkom.
 
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Želite li da saznate istinu i razbijete predrasude o Islamu? Da li je Islam zaista onakav kakvim ga predstavljaju mediji? Želite li da saznate kako se prima Islam? Mi smo tu da vam pomognemo i odgovorimo na vaša pitanja...zato chataj sa nama odmah.

Islam Chat Forum – Why Convert to Islam – Facts About the Muslim Islamic Religion
Ajde objasni nam ovde sta je Islam. Objasnis li "primicemo" ga...
Evo jedno pitanje za odgovoriti.
Da li islam zagovara da ako umres kao pravednik dobijas na "poklon" sedamdesetak devica ?
I da li Muhamed kaze da je pored Marije, Fatima (Muhamedova cerka) najsvetlija zena od ostalih u raju ?
 
Član
Učlanjen(a)
23.10.2009
Poruka
76
kad vec domicus zelis odgovor na ova tvoja pitanja onda cu ti ja odgovoriti iako ih neces prihvatiti ali eto probat cu,prije svega da ti kazem da je ovo hadis to jest rijeci poslanika Muhammeda a.s i da prije nego nesto upitas prvo se raspitaj u koju vrstu spada taj hadis jer postoje rijeci poslanika koje nisu 100% od njega,Allah mu se dragi smilovao


  1. Hadis-i musned: Su oni hadisi koji idu od "Tabi’ina" (generacija muslimana nakon Ashaba direktno do Muhameda s.a.v.s. bez pominjanja ijednog od Ashaba.
  2. Hadis-i musned-i muttasil: Su oni hadisi čiji sened (lanac prenosilaca) ide, bez prekida, do Muhameda s.a.v.s. to jeste, u njima ne nedostaje ni jedan od prenosilaca.
  3. Hadis-i musned-i munkati: Su oni hadisi u kojima su svi prenosioci (ravije) Ashabi.
  4. Hadis-i mevsul: Su oni hadisi, od hadis-i musned-i muttasil, u kojima je Ashab prenio Hadis rekavši, "Čuo sam Resulullaha da je rekao."
  5. Hadis-i mutevatir: Su oni hadisi koje su mnogi ashabi čuli od Muhameda s.a.v.s. i koje je od njih čulo puno svijeta i koji su zapisani u knjige, nakon što su ih masovno čuli, od osoba koje ne bi rekle neistinu. Moramo potpuno i bez sumnje vjerovati i raditi mutevatir hadis-i šerife. Ko ih ne vjeruje postaje kafir.
  6. Hadis-i mešhur: Su oni hadisi koji su u drugom vijeku postali čuveni iako ih je u prvom vijeku [islama] prenijela samo jedna osoba. Dakle, to su hadisi koje je od Poslanika čula samo jedna osoba od koje je, kasnije čulo puno osoba od kojih je čulo još više svijeta. Ovi hadis-i šerifi su preneseni kao mutevatir do zadnje osobe koja ga je čula. Takođe postaje kafir i onaj ko ne vjeruje mešhur hadis. (Ibni Abidin, 176. stranica.)
  7. Hadis-i mevkuf: Su oni hadisi čiji prenosioci se lančano nastavljaju do Ashaba u kojem Ashab nije rekao, "Čuo sam Poslanika da je rekao" nego, "Čuo sam da je Poslanik rekao."
  8. Hadis-i sahih: Su oni musned-i muttasil i mutevatir i mešhur hadisi koji su se čuli od adil (pravednih) osoba koji su Alimi u hadiskoj nauci.
  9. Haber-i ahad: Su oni musned-i muttasil hadisi koje uvijek prenosi jedna osoba.
  10. Hadis-i mu’allak: Oni hadisi u kojih u lancu nedostaje jedan ravija (prenosilac). Mursel i munkati’ hadisi su također mu’allak.
  11. Hadis-i kudsi: Oni hadisi koji imaju Allahova značenja ali Poslanikovim riječima.
  12. Hadis-i kavi: Svaki hadis nakon čijeg izgovora je proučen Ajet.
  13. Hadis-i nasih: Oni hadisi koje je izgovorio pred kraj svog života.
  14. Hadis-i mensuh: Hadisi koje je rekao u početku i koji su kasnije promijenjeni.
  15. Hadis-i am: Hadisi koji su rečeni za sva ljudska bića.
  16. Hadis-i has: Oni hadisi koji su rečeni za samo jednu osobu.
  17. Hadis-i hasen: Oni hadisi čiji su prenosioci poznati kao sadik (iskreni) i emin (pouzdan, povjerljiv) ali bez jake memorije i razumijevanja kao kod onih koji prenose sahih hadise.
  18. Hadis-i maktu: Su hadisi koje nam prenose Tabi’ini-i čije su ravije (prenosioci) do Tabi’ina poznati.
  19. Hadis-i šaz: Su hadisi za koje neka osoba kaže da je čula od alima hadisa. Oni su usvojeni ali ne mogu biti sened (dokumenti ili dokazi). Oni se ne primaju ako alim nije mešhur (čuven, dobro poznat).
  20. Hadis-i garib: Svaki hadis sahih koji na kraju prenosi samo jedna osoba. Ili, to je hadis u kojem se alim hadisa suprotstavlja jednom od prenosilaca.
  21. Hadis-i za’if: Hadisi koji nisu ni sahih ni hasen. Jedan od njihovih prenosilaca ima slabu memoriju ili adalet (pravednost) ili postoji sumnja u njegov i’tikad (vjerovanje).
  22. Hadis-i muhkem: Oni hadisi kojima nije potrebno tumačenje.
  23. Hadis-i mutešabih: Oni hadisi kojima je potrebno tumačenje.
  24. Hadis-i munfasil: Oni hadisi u čijem je lancu zaboravljeno više od jednog ravije (prenosioca).
  25. Hadis-i mustefiz [mustefid]: Je svaki hadis koji ima više od tri prenosioca.
  26. Hadis-i muddarib: Oni hadisi koji se odnose na autore knjiga preko raznih nepodudarnih načina.
  27. Hadis-i merdud: Riječ koja ne nosi nikakvo značenje niti i jedan od šartova (uslova) kazivanja hadisa.
  28. Hadis-i mufteri: Podmetnuti, izmišljeni hadsi.
  29. Hadis-i mevdu: Prethodno objašnjeno.
  30. Eser: Znači mevkuf i maktu’ hadis ili merfu hadis koji prenosi dovu
  31. http://www.facebook.com/pages/Hadisi-Muhammeda-saws/160777871372
neka je mir sa tobom
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Hadisi...jel da da nisu Allahove reci ? To mi kazi brate ! E vidis tako ti je i u Hriscanstvu :) Identicno...
Identicno misleci na Sejtanova dela ( citaj Sotonina... a ima garavi dosta imena....)
Taman posla. Ja sam za svaku zdravu i bratsku teolosku debatu :)
PS:molim te, izmeni pozdravnu poruku... ne ide ti brate uz veru samu i Boga... :(
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
23.10.2009
Poruka
76
vidis vec u svom prvom postu sam napisao da neces shvatiti i bio sam upravu tebi obljasnjavao ili ne isto je i zato vise nemam namjeru da ti ista govorim
 
Član
Učlanjen(a)
23.10.2009
Poruka
76
hvala i tebi sto me ne smaras i zato sto nemas dovoljno mozga da bilo sta shvatis
 
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Zahvaljujes mi se sto nemam dovoljno mozga ? :) Simpatican si...
 
Član
Učlanjen(a)
23.10.2009
Poruka
76
Hoces da kazes da imas,lijepo si me pitao nesto i ja sam ti odgovorio i na kraju opet kazes kao da nisam bio uvjerljiv sa odgovorom ,ovdje je neko slijep pored ociju od nas dvojice
 
Natrag
Top