Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Ishrana


Ishrana je kod mačaka vrlo specifična i značajno se treba više potruditi oko nje nego kod drugih ljubimaca. Tek unazad desetak godina detaljno su ispitane potrebe mačaka za pojedinim sastojcima u ishrani. Ustanovljeno je da posebna važnost pripada belančevinama i aminokiselinama. Najranija ispitivanja odnosila su se na potrebe mačića u rastu dok se vrlo malo znalo o potrebama odraslih mačaka. Ispitivanja ukazuju da su potrebe odraslih mačaka za belančevinama manja nego kod mačića. Ali i te su vrednosti više nego kod ostalih sisara uključujući i pse. Uz belančevine ispitane su potrebe za esencijalnim (životno važnim) aminokiselinama. Rezultati upućuju da su potrebe za metioninom i lizinom kod odraslih mačaka 40% u odnosu od potreba mačića u rastu.

Za razliku od ostalih životinja mačke ne mogu regulisati smanjenu aktivnost stvaranja belančevina i zato se ne mogu adaptirati na smanjeni unos belančevina. Zato treba posebno voditi računa o količini belančevina u hrani pogotovo za gravidne mačke i one u laktaciji.


Ispitivanja su pokazala da u trudnoći mačke trebaju dobiti 200 g belančevina po kilogramu telesne težine a za vreme laktacije čak 300 g/kg. Uz još jedan uslov da hrana sadrži 250 g masti u jednom kilogramu hrane.

Uloga aminokiselina u prehrani mačaka sve je značajnija. Mačke imaju jedinstvene potrebe za stvaranjem aminokiseline taurin. Jer one jedine za razliku od svih ostalih životinja ne mogu stvoriti u organizmu dovoljnu količinu taurina, nego ga trebaju dobiti u hrani. Iako mačke (kao i svi ostali sisari) imaju velike fiziološke potrebe za ovim prehrambenim sastojkom one ne mogu kao ostale životinje namenski koristiti druge aminokiseline kao na primer glicin. Taurin se nalazi u svim namirnicama životinjskog porekla. Važnost taurina uočena je 1970 godine kad je manjak taurina doveden u vezu sa promenama na očima. Nastavljena su ispitivanja i uočeno je da taurin ima važnu ulogu u normalnom radu velikog broja organskih sistema kod sisara. Kod mačaka je tako ustanovljeno da smanjena količina taurina u hrani može uzrokovati: dilatativnu kardiomiopatiju, reproduktivne poremećaje, slabo vitalne mačiće, usporen rast, nepravilnosti u razvoju mačića, smanjenu imunološku funkciju. Taurin kod ostalih životinja sintetiše se u jetri iz aminokiselina metionina i cistina ali u mačke je sinteza taurina ograničena jer je aktivnost ključnih enzima redukovan. Ranija su ispitivanja pokazala da se taurin kod mačaka sintetiše iz cistina u minimalnoj količini. Preporučuje se davati mačkama 400 mg/kg telesne težine, a gravidnim mačkama 500 mg/kg. Poznati nutricionisti su tačno ispitali potrebnu količinu taurina u gotovoj hrani. Preporučuje se doza od 2000 mg/kg konzervirane hrane ili 1000 mg/kg dehidrirane hrane. Slična ispitivanja u mačića su pokazala da količina taurina u njihovoj hrani mora biti veća nego za odrasle mačke. Alternativno veći unos hrane u vreme brzog rasta, u dobu između 12 i 18 nedelja, može povećati korišćenje taurina. Koncentracija taurina može se izmeriti u različitim tkivima kao npr. u srcu, mrežnici oka i telesnim mišićima. Ispitivanja u poznatim nutricionističkim institutima pokazala su da količina taurina u krvi zavisii od pola i dobi životinje. Najvažnije je zapamtiti da se taurin nalazi u životinjskim tkivima pa mačke u svojoj ishrani MORAJU dobijati tkiva životinjskog porekla.



Izvor: B.Aksentijević
 
Poslednja izmena:
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Dobro i loše u ishrani

[h=2]Dobro i loše u ishrani[/h]Saveti o tome čime i kada hraniti mačku naglašavaju važnost potrebe da vaša mačka dobija pravilnu ravnotežu hranjivih stvari koje su važne za njenu dugotrajnu dobrobit. U praksi, to obično znači da odrasla mačka treba dobijati dva obroka dnevno konzervirane, vakumirane ili suve hrane, namenjene mačkama, a takođe morate voditi računa o tome da joj uvek bude dostupna činija sveže vode.

suva_hrana.jpg



Većina mačaka neće ni okusiti hranu koja nije sveža. Pošto obično pojedu suvu mačiju hranu koja je ostala od prethodnog obroka, nemojte očekivati da će to učiniti i kada je reč o konzerviranoj hrani.

Trudite se da naviknete mačku, idealno bi bilo od malih nogu, na umereno raznoliku prehranu, koja se bazira na mačijoj hrani. Jednom ili dvaput nedeljno dajte joj poslasticu od kuvane (kako biste smanjili opasnost od toksoplazmoze), kvalitetne ribe, mesa, džigerice ili jaja, ili svežeg sira, ali nemojte je previše često hraniti tim namirnicama, posebno ne na uštrb uobičajene mačije hrane. Budete li to radili, mogli biste da izložite svoju mačku prehrambenim nedostacima, a takođe vi postanete žrtva zahteva krajnje izbirljive životinje. Džigerica sadrži vitamin A, koji je izrazito važan za mačke,a prekomeran unos mogao bi izazvati bolest kostiju, pa je nemojte previše često davati. Imajte na umu da sirova džigerica može izazvati proliv.

konzerva.jpg



Vaša mačka možda neće tolerisati mleko,pa ako probavni sistem vaše mačke loše reaguje na mleko, nemojte joj ga davati

• Mački nemojte davati sirovu ribu jer ako nije kuvana, enzimi thiaminase u njoj razgrađuju tijamin, B vitamin koji je neophodan za mačije zdravlje. Pomanjkanje tijamina moglo bi dovesti do anemije ili Chastekove paralize. Isto tako, nemojte previše kuvati ribu ili meso, jer visoka temperatura takođe uništava tijamin. Ishrana koja sadrži previše ribe mogla bi izazvati probleme kože, kao što su ekcem ili bolest žute masti, pa ograničite količinu ribe.

• Nemojte previše hraniti svoju mačku, ili joj hranu učiniti stalno dostupnom: debela mačka je podložna bolestima srca i drugim stanjima koja mogu izazvati malaksalost.

• Velika kost koju može grickati koristiće zdravlju zuba vaše mačke, ali malene ili razlomljene kosti mogle bi izazvati gušenje, a kuvanjem kosti mesa,živine i ribe postaju lomljive, pa uvek odstranite takve potencijalno opasne kosti iz pripremljene hrane.

• Mačkama nije potrebno povrće, niti u njemu posebno uživaju, ali ako svoju mačku želite da navikenete za takvu hranu, imajte na umu da kuvanje olakšava mački da ga probavi.

• Ako je vaša mačka bila bolesna ili je stara, možda je izgubila apetit, a njeno čulo njuha je moglo oslabiti,pa kada pokušavate navesti mačku koja se oporavlja od bolesti ili je stara da jede kako bi ojačala, namamite je malenim količinama hrane jakog mirisa, kao što su tuna iz konzerve, sardele ili komadići svežeg mesa.

• Obzirom da zdravstveni problemi mogu iziskivati promenu uobičajene ishrane, vaša mačka možda to neće hteti da prihvati. Najbolji način navikavanja na novu hranu je da je postupno uvodite tako što ćete je mešati sa onim koju je mačka dotad jela, svaki put u malo većoj razmeri. Ako odbija da jede, maknite hranu, ali nemojte joj ponuditi ono što ona smatra ukusnijim. Kad bude dovoljno gladna, nevoljno će prihvatiti novu hranu koju je dotad odbijala.

• Kad mačka zađe u stariju dob, bolje je davati joj tri ili četiri manja obroka njene omiljene hrane na dan, a ne dva kao dotad. Ta je strategija pogodnija za ostareli probavni sistem.

• Zdravoj mački nemojte davati dodatno vitamine ili minerale ako je hranite mačijom hranom. Mačićima, skotnim ili starijim mačkama i rekonvalescentima mogli bi koristiti dodatni vitamini, ali posavetujte se sa veterinarom.

• Kuvana hrana za mačku trebalo bi da bude odgovarajuće, sobne temperature.

životinje.rs
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Jelovnik sa zdravljem!

Jelovnik sa zdravljem!
Šta sve treba znati o ishrani mačaka, njihovim potrebama i navikama

Mada je odavno pripitomljena i prilagođena životu u ljudskom okruženju, mačka je u vezi sa ishranom u potpunosti zadržala neke navike iz davnih vremena, dok je još živela u divljini. O tome svedoče mnogi oblici ponašanja, kao što je potreba da jede na miru, na nekom skrovitom mestu, ili običaj da kući donosi lovačke trofeje, kao što su ptice, miševi i druge sitne životinje.

44a.jpg


Naviku da više puta dnevno uzima manje količine hrane, takođe je nasledila od svojih lovačkih predaka koji su se hranili onda kad bi im pošlo za rukom da nešto ulove. Zato nije neobično što mačići jedu 7 do 20 puta u toku 24 časa, bez obzira da li je dan ili noć, uzimajući svaki put pomalo iz svoje činijice sa hranom.

Osetljivst

Kad je reč o hrani, mačke su ponekad veoma izbirljive, prihvataju samo određenu vrstu proizvoda čiji im ukus odgovara i u stanju su da danima gladuju dok ne udovoljimo njihovim željama. Ima i onih kojima je najslađe da nešto ukradu, i samo vrebaju trenutak kad će neopaženo skočiti na sto i zgrabiti neki ukusan zalogaj. Presudnu ulogu u mačjim navikama u ishrani ima njuh koji je kod ovih životinja veoma razvijen. Posebno je osetljiv kad su gladne, dok u trenutku zasićenosti njegova osetljivost opada.

Oštrina njuha je različita, zavisno od rase, polne pripadnosti (ženke su prijemčivije na mirise od mužjaka), od godina (sasvim mlade i veoma stare mačke imaju slabije razvijeno čulo mirisa), od uslova života i od toga da li životinja uzima neke lekove. Izgleda, takođe, da mačke sa tamnom dlakom i pigmentisanom služokožom imaju istančanije čulo mirisa od onih sa svetlim krznom.

Receptori za čulo ukusa, koje takođe igra važnu ulogu u prihvatanju hrane, smešteni su u usnoj duplji, na jeziku i usnama.

Za razliku od njuha, kod mačke je ovo čulo slabije razvijeno nego kod čoveka. U poređenju sa čovekom, koji ima oko 9000 receptora za čulo ukusa, ili psom sa oko 1700, mačka ih ima nešto manje od pet stotina. Ovo čulo služi za prepoznavanje četiri osnovna ukusa: slatkog, slanog, gorkog i kiselog.

Neki stručnjaci smatraju da mačka verovatno nije u stanju da oseti sladak ukus, mada bi onda bilo teško objasniti zbog čega neki mačići pokazuju izrazitu sklonost ka slatkišima. Kad je reč o posebnim sklonostima prema određenim ukusima, neke počinju da se definišu još dok je mače u majčinoj utrobi, da bi se konačno uobličile za vreme dojenja, dok se druge stiču kasnije, na osnovu sopstvenog iskustva.

Istraživanja

Za sticanje određenih navika u ishrani mačaka podjednako je važno i čulo dodira. Pokazalo se da oblik, veličina i neke druge osobine namirnica znatno utiču na njihovu privlačnost. Zbog toga su firme za proizvodnju mačje hrane sprovele zanimljiva istraživanja, čiji su im rezultati omogućili da razviju odgovarajući asortiman proizvoda. Na osnovu ponašanja mačaka u pojedinim fazama uzimanja hrane, žvakanja i varenja, stručnjaci su usavršili različite vrste gotovih proizvoda, u funkciji rasne pripadnosti ovih životinja i njihove starosti.

Analiza video snimaka na kojima se vidi kako uzimaju hranu mačke sa spljoštenom njuškom, kao što su persijske, a kako to čine one sa izduženom njuškom, karakterističnom za orijentalne, omogućila im je da shvate koji su oblici keksa najpogodniji za svaku od ovih rasa. Osim toga, da bi mačka prihvatila neku vrstu proizvoda, podjednako su važni i njegova tvrdoća i gustina.

Bez obzira na to da li smo se opredelili za gotovu hranu, ili onu spravljenu kod kuće, u ishrani mačke treba da budu zastupljeni svi sastojci neophodni za pravilan razvoj i funkciju njenog organizma.

Znači da ona treba da obezbedi sve elemente potrebne za građu ćelija i njihovo održavanje, kao i dovoljan energetski doprinos, neophodan za obavljanje svih životnih funkcija. Mački su pre svega potrebne znatne količine životinjskih proteina jer su oni osnovni element ćelijske građe i omogućuju formiranje tkiva kod mladih jedinki. Proteini su ujedno i značajan izvor amino-kiselina, od kojh su neke esencijalne.

Masnoće su manje zastupljene u ishrani mačaka i predstavljaju veoma koncentrisan izvor energije, a značajne su zbog toga što sadrže esencijalne masne kiseline. Šećeri nemaju veliki značaj u ishrani mačaka, ali su zato mineralne soli i oligoelementi neophodni za pravilnu funkciju organizma. Vitamini su takođe bitni elementi u ishrani mačaka, a pošto neke od njih nisu u stanju da sintetizuju, treba ih dodavati u hranu.

Potrebe

Pošto domaća hrana često ne sadrži dovoljne količine vitamina, mineralnih soli i oligoelemenata, treba joj stalno dodavati ove sastojke, ali postoji opasnost da ne stavimo dovoljnu količinu, ili prekoračimo dozu koja odgovara potrebama životinje. Zato je mnogo bolje davati mački gotovu hranu koja je izvrsnog kvaliteta, a proizvedena je prema preporukama vrhunskih nutricionista. Ova hrana je proračunata da zadovolji sve potrebe mačke, zavisno od njenog načina života, starosti ili zdravstvenog stanja. Tako postoje specijalni proizvodi namenjeni mačićima u periodu odrastanja, odraslim ili starim jedinkama, aktivnim mačkama i onima koje se nedovoljno kreću.

Odrasla mačka, koja je aktivna i redovno izlazi, izložena je velikim fizičkim naporima koji zahtevaju stalno unošenje kalorija.

Ovo se postiže većim procentom masnoća iz ribe ili ulja, kao i dodatkom skroba, sadržanog u pirinču. Po pravilu, ovim mačkama uvek treba da bude dostupna činijica sa hranom, kako bi više puta dnevno uzimale manje količine. Tako im stomak nikada neće biti toliko opterećen da bi to smanjilo njihovu pokretljivost. Odraslim jedinkama, koje vreme provode isključivo u stanu i nedovoljno se kreću, potrebna je manja količina masnoća, kako ne bi unosile u organizam više kalorija nego što utroše u toku dana. Hrana suviše bogata kalorijama, udružena s nedovoljnim kretanjem, u većini slučajeva je odgovorna za pojavu gojaznosti kod mačaka.

Mačja hrana u obliku keksa je ukusna i dobro izbalansirana, a njena prednost je u tome što može dugo da se održi, bez obzira na spoljne uslove. Osim toga, korisna je i zato što doprinosi čišćenju zuba od kamenca. Hrana u konzervama takođe zadovoljava sve mačje potrebe, a uz to sadrži dovoljno tečnosti, pa su životinji potrebne minimalne količine vode. Njena jedina mana je što se, kad jednom otvorimo konzervu, brzo kvari.


Domaća hrana

Hrana spravljena kod kuće, od svežih namirnica koje zatim kuvamo ili pečemo, obično je siromašna vitaminima i mineralnim solima, pa ih zato treba posebno dodavati. Najjednostavniji metod je da, prema preporuci veterinara, nabavimo preparat koji sadrži sve potrebne sastojke i svakodnevno ga dodajemo u činijicu sa hranom. Pri tom treba voditi računa da potpuno odgovara potrebama životinje. Postoje oni namenjeni mačićima u periodu odrastanja, odraslim jedinkama, starim mačkama i ženkama koje očekuju prinove. Isto tako, mačkama koje se hrane na ovaj način nikada ne treba da nedostaju razne vrste ulja, bogatih vitaminima koji se rastvaraju u masnoći i esencijalnim masnim kiselinama.

Problemi

Postoji niz ozbiljnih problema vezanih za ishranu mačaka, a među najčešće se ubraja smanjenje apetita. Ova anomalija može biti prouzrokovana fiziološkim faktorima kao što su ciklus parenja ili klimatsko-ambijentalne promene, a nastaje i kao posledica stresa, ili ima neke patološke uzroke. Drugi ozbiljan problem je anoreksija koja može biti prava ili lažna, a manifestuje se potpunim odsustvom apetita. U prvom slučaju, ova anomalija je obično povezana s promenama u načinu ishrane, povišenom temperaturom, nekom zaraznom bolešću ili organskim oboljenjem. Kod takozvane pseudoanoreksije, potpuni nedostatak apetita gotovo uvek je povezan sa problemima usne duplje. Preterano uzimanje hrane može biti posledica nekog organskog problema, što nazivamo polifagija, ili ima psihološke uzroke. U tom slučaju, ovu pojavu nazivamo bulimija. Kod nekih mačaka postoji i sklonost ka gutanju nejestivih materija, koja se u većini slučajeva javlja kao loša navika, ali može biti i posledica nedostatka pojedinih sastojaka u ishrani, kao i poremećaja u nervnom sistemu.

Zov
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Loše navike ili simptom bolesti

Loše navike ili simptom bolesti

ZAŠTO SU MAČKE PROBIRLJIVE U ISHRANi

Među osobine koje su karakteristične za mnoge mačke spada i to da su izbirljive, odnosno da odbijaju pojedine vrste hrane iako je u pitanju ona koja odgovara njihovim potrebama. Događa se i da potpuno odbijaju da jedu. Ako mačka odjednom počne da odbija hranu, potreban je pregled kod veterinara kako bi se ustanovilo da li je u pitanju neka bolest koja je prouzrokovala gubitak apetita.

45a.jpg


Gubitak apetita

Ukoliko mačka ne izlazi iz kuće, uvek ćete imati uvid u količinu hrane koju pojede. Ali, ako deo dana provodi napolju, ne možete znati da li je pojela nešto što joj je utolilo glad, pa zato i neće da jede ono što joj nudite. U tom slučaju, možete znati da je sve u redu na osnovu toga što će odbiti samo jedan obrok, a zatim sa apetitom pojesti sledeći. Ukoliko mačka potpuno odbija hranu, i to traje 48 sati, ili ako tokom 4-5 dana jede znatno manje nego inače (ni polovinu uobičajenog obroka ), stanje je ozbiljno i ukazuje na postojanje neke bolesti.

Osim bolesti, mogu postojati i mnogi drugi uzroci zbog kojih mačka postaje izbirljiva, odnosno pravi probleme u vezi sa uzimanjem hrane. Veličina činije iz koje jede može igrati značajnu ulogu. Posuda koja je bila odgovarajuća dok je mačka bila mala postaje nepodesna kad životinja poraste. Tada mačka više ne može da gurne glavu u činiju i dohvati hranu, a da pritom ne dodirne ivice brkovima, što joj veoma smeta, pa čim spusti glavu u činiju, oseća potrebu da je podigne.

Nije svejedno ni od kog materijala je napravljena činija. Plastične ili papirne suviše su lagane i, kad mačka počne da jede, klizaju se po podu i mogu da se zavuku pod delove nameštaja što joj smeta. Nisu dobre ni suviše plitke posude, jer hrana iz njih lako ispada što mački takođe ne odgovara. Plastične posude nisu naročito pogodne i zbog toga što se na njima lako skupljaju bakterije. Zato su najbolje metalne činije.

Mogući uzroci

Potrebno je pažljivo odabrati i mesto gde će stajati činije za hranu i vodu. Činije ne treba da stoje na mestu gde svi ukućani prolaze, blizu vrata ili tamo gde je bučno. Mačka voli da jede na miru i da je ništa ne uznemirava.

Hrana koju dajete mački mora biti sveža, ako su u pitanju kvarljive namirnice. Potrebno je i da bude na sobnoj temperaturi, ili sasvim mlaka. Hladna hrana koja dolazi direktno iz frižidera kod mačke može vrlo lako izazvati probleme sa grlom. Hranu ćete najjednostavnije podgrejati tako što ćete, kad je izvadite iz frižidera, u nju dodati malo tople vode.

Među zdravstvene razloge koji izazivaju gubitak apetita spadaju i problemi sa lošim zubima i sa bolestima desni, pa je potrebno da se obratite veterinaru koji će ustanoviti da li je to u pitanju i preduzeti odgovarajuće mere. U slučaju da postoje problemi sa zubima i desnima, mački treba davati samo meku hranu.
Sasvim je normalno da tokom letnjih meseci mačke jedu manje nego pred zimu i tokom tog perioda.

A da biste izbegli probleme sa izbirljivošću kod mačke, potrebno je da je, čim počne samostalno da jede, navikavate na raznoliku hranu.

Zov
 
Član
Učlanjen(a)
18.01.2012
Poruka
62
Koja je najbolja marka (firma) kada je u pitanju hrana za mačke? Hvala!
 
Učlanjen(a)
20.09.2013
Poruka
10
treba paziti na ishranu kod macaka jer u suprotnom mogu da se prilicno ugoje
 
Natrag
Top