Instalacija Linuxa

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Instalacija Linux-a


Priprema za instalaciju

Kao što sam vec spomenuo, kroz tekst cemo se baviti instalacijom SuSE C najpopularnije distribucije medju Linux korisnicima . Pored toga radi se o distribuciji koja se veoma orjentisala prema krajnjem korisniku i koju je relativno lagano instalirati. Medjutim, treba da kažem da je gotova svaka vodeca distribucija veoma slicna te vam je najbolje odabrati onaj Linux koji se najviše koristi u okruženju u kojem radite/živite. Prvo što je potrebno za instalaciju jeste da nabavite isti. To možete uciniti preuzimanjem sa stranice openSuSE projekta ili jednostavno popunjavajuci narudžbenicu na oficijelnim stranicama Udruženja Linux korisnika

Planiranje

Planiranje je jedan od najvažnijih faktora za uspješnu instalaciju bilo kojeg operativnog sistema. Vaš instalacijski plan treba da pokrije kako instalirati, gdje instalirati, i šta bi ta instalacija mogla obuhvatiti. Planiranje nije uvijek baš zabavan proces, pa vam se nekada može uciniti da ste se vratili mnogo godina unazad. Dakle, prvo što trebate uraditi jeste napraviti popis svih uredjaja na vašoj mašini kako bi mogli znati sa cime radimo. Ovo je veoma važan korak, jer prilikom instalacije postoji mogucnost pojave problema sa vašim hardverom. Ovo je vjerovatno i najdosadniji dio prilikom priprema za instalaciju, kao i pri instalaciji uopste, ali vas može spasiti nepotrebne glavobolje i postavljanja pitanja na forumima te samim tim poštedjeti odgovora tipa “RTFM”.

Popišite sve o monitoru, tastaturi, mišu, modemu, skeneru, štampacu i ostalom hardveru koji imate spojene za racunar. Dalje, potrebno je da saznate koji hardver imate „u vašoj mašini“. To je obicno nešto teži dio, jer mnogi korisnici racunara zapravo ne znaju kako da dodju do tih informacija. Ukoliko na svom racunaru imate instaliran neki drugi operativni sistem kao što je Microsoft Windows onda postoje mnogi alati za odredjivanje tog hardvera (npr. Everest, op.ur.). Takodjer, veliki dio potrebnih informacija možete saznati direktno iz BIOS-a na vašem racunaru. Na mnogim mašinama, prilikom paljenja dovoljno je pritiskati tipku Del ili F1 za ulazak u BIOS. Sa obzirom da je Linux portabilan operativni sistem (ima mogucnost rada na raznim platformama) jedna od stvari koju svakako treba da znate jeste koji tip procesora imate. Svakako treba da znate informacije o sljedecem hardveru spojenom na vaš racunar: hard disku, CD-ROM-u, RAM-u, zvucnoj i grafickoj kartici.

Sada kada ste popisali sav svoj hardver koji imate bilo bi veoma dobro da na Internetu potražite listu hardvera sa kojim Linux funkcioniše bez problema i uporedite je sa svojom listom hardvera. Ovaj korak nije toliko bitan, jer Linux bez problema funkcioniše sa najvecim dijelom raspoloživog hardvera kojeg imamo danas na tržištu. Ukoliko je vaš racunar spojen u mrežu bilo bi korisno da saznate informacije kao što su: ime domene, IP adresa, Netmask, Gateway i ostale. Za ove informacije kontaktirajte svog mrežnog administratora.

Pocetak instalacije

Prije svega potrebno je da u BIOS-u podesite da je vaš primarni boot uredjaj CD/DVD ROM (postupak ulaska u BIOS sam objasnio u tekstu iznad). Dakle, kada ste to uradili ubacite svoj instalacijski medij i na monitoru ce se ubrzo pojaviti pozdravni ekran. Ubrzo nakon toga pojavit ce se ekran na kojem možete da odaberete šta zapravo želite da radite: instalirate Linux operativni sistem, da provjerite svoju memoriju ili da instalirate operativni sistem sa posebnim opcijama. U ovom tekstu opisat cemo uobicajenu instalaciju SuSE Linuxa pod pretpostavkom da nemate “egzoticnog” hardvera.

linux_pocetak_m.jpg


Izbor jezika

U ovom koraku možete samo izabrati jezik. Zahvaljujuci Linux korisnickim grupama iz Bosne i Hercegovine Linux operativni sistem je lokaliziran te nakon instalacije možete izabrati bosanski jezik i bosanski raspored tastature. Uobicajeno je postavljen engleski jezik i engleski raspored tastature. Nakon izbora jezika i tastature pritiskom na Enter prelazimo na sljedeci instalacijski korak.

linux_jezik_m.jpg


Osnovno podešavanje sistema

Nakon odabira jezika instalacioni program ce sam pokušati prepoznati o kojoj se konfiguraciji radi, pokušat ce postaviti particijsku tabelu, raspored tastature i vremensku zonu.

linux_podesavanje_m.jpg



Izbor tipa instalacije

U ovom koraku potrebno je da odaberete tip instalacije. Neki od navedenih tipova jesu:

Nova instalacija – Odabirom ove opcije dolazi do nove instalacije Linux sistema na vaš racunar. Treba napomenuti da ce doci do prepisivanja operativnog sistema ukoliko ga imate, što c
e uzrokovati gubitkom svih vaših podataka.

Nadogradnja Linux distribucije – Odabirom ove opcije doci ce do nadogradnje postojece verzije Linux distribucije koju imate na noviju.

Popravak postojece instalacije – Odabirom ove opcije dobit cete nešto slicno Recovery konzoli pod Microsoft Windows operativnim sistemom. Neke Linux distribucije kao što je SuSE Linux ovaj dio imaju izveden potpuno u grafickom okruženju.

Particioniranje hard diska

Prije nego što krenete sa ovim korakom treba da kažem da za ove operacije postoji veliki broj Microsoft Windows aplikacija koje ovaj posao obavljaju veoma dobro, kao što je Partition Magic. Ukoliko niste particionirali svoj hard disk u pripremi za instalaciju onda to jednostavno možete uciniti iz instalacijskog programa. Mnogi od tih alata podržavaju automatsko particioniranje iz grafickog moda, ali iz prakticnih razloga savjetujem vam da izaberete rucno particioniranje diska.

Medjutim, prije samog postupka particioniranja treba da ukažem na razlicitost imenovanja Linuxovih particija. Kod Microsoft Windows operativnog sistema particije imenujemo slovima C:, D: i tako dalje. Kod Linux operativnog sistema particije se oznacavaju sa /dev/hdaX (gdje hda pokazuje da imamo standardni IDE HDD, a X oznacava broj particije). Ukoliko imamo dva IDE HDD-a, oni ce biti oznaceni sa /dev/hda i /dev/hdb. Ukoliko imamo SCSI HDD on ce biti oznacen sa /dev/sda. Sada kada znamo notifikaciju hard diskova i particija možemo reci nekoliko stvari o samom particioniranju. Prilikom particioniranja hard diska potrebno je da napraviti glavnu, native, particiju na koju ce biti instaliran vaš Linux operativni sistem, te je potrebno da odaberete datotecni sistem za istu, i potrebno je da kreirate swap particiju.

U posljednje vrijeme prisutan je trend pravljenja Linux distribucija koje uopste ne koriste swap particiju iz jednog prostog razloga što današnje racunarske konfiguracije raspolažu sa mnogo RAM-a. Kada ste izabrali datotecni sistem za svoju native particiju (jedan od Linux filesystema: ext2, ext3, IBM jfc, Reiser FS ili neki drugi) i odredili njenu velicinu, te odredili velicinu za swap particiju instalacijski program nas vodi na sljedeci korak. Ovdje treba napomenuti da korisnici koji se odluce na rucno particionisanje diska, a imaju Microsoft Windows operativni sistem, treba da postave tacku montiranja (mount point) na te particije. Recimo da vam je vaša FAT ili NTFS particija obilježena kao /dev/hda2. Potrebno je da postavite mount point na nju. Dakle, dvostruki klik na nju, i u polje gdje piše Mount Point upišite nešto tipa /mnt/windows (ili nešto drugo), kako bi nakon instalacije neometano mogli pristupiti podacima sa te particije.

Aktivacija swap particije

Jednom kada su particije kreirane, instalacijski program ce tražiti swap particiju (ukoliko imate jednu od Linux distribucija koja zahtjeva postojanje swap particije). Ukoliko je instalacijski program ne nadje dobit cete upozorenje nakon kojeg je neophodno da se vratite na korak particioniranja hard diska i napravite jednu swap particiju. Ukoliko vaš instalacijski program naidje na više od jedne swap particije pitat ce vas koju želite da koristite za aktivnu instalaciju. Kada odaberete koju swap particiju želite da koristite uslijedit ce provjera da li na toj particiji postoje loši sektori (eng. bad sectors) – ukoliko to želite, te ce uslijediti formatiranje te particije za swap. Nakon toga spremni smo za sljedeci korak.

Formatiranje particija

Nakon što ste odabrali swap particiju i završili sve sa njom, sljedeci prozor Vam donosi spisak Linux native particija koje treba da formatirate. Trebate formatirati svaku novu particiju koju ste napravili prilikom instalacije, te treba da ponovo formatirate bilo koju drugu particiju koju ste napravili prilikom neke od prethodnih instalacija, a na kojoj se ne nalazi bilo kakav sadržaj koji želite da sacuvate. Nakon toga, Linux instalacijski program ce formatirati oznacene particije i odvest ce vas do sljedeceg instalacijskog koraka.

Izbor paketa koje želite instalirati

Mnoge Linux distribucije prave svoj predložak paketa koje možete instalirati.


linux_predlozak_m.jpg



To cesto nije baš dobro, jer se na vašem sistemu može pojaviti dosta paketa koje ne želite ili koji vam jednostavno ne trebaju. Zato je uvijek dobro sam izabrati pakete koje želite imati instalirane na vašem sistemu. Neke distribucije prave predloške prema razlicitim potrebama. Koliko ce prostora zauzimati vaša Linux instalacija upravo zavisi od vas. Najmanja Linux instalacija može biti oko 30 MB, te na takvoj instalaciji nema ništa cime bi se mogao koristiti prosjecan korisnik racunara. Mecutim, potpuna Linux instalacija u zavisnosti od distribucije može da zauzme od 8 do 10 GB. Svakako prilikom pojedinacnog izbora paketa trebate obratiti pažnju da neki od navedenih programa koje ste izabrali ne uzrokuje pad nekog drugog programa ili ne zahtjeva instalaciju još nekog programa. O tome ce vas u najvecem broju slucajeva obavijestiti instalacijski program.

linux_softver_m.jpg


Odabir vremenske zone

U ovom koraku Linux instalacijski program ce vas pitati koja je vaša vremenska zona i na kojoj radi BIOS. Nakon toga pitat ce vas u kojoj regiji živite, te ce prema tome pokušati odrediti neke druge osobine. Nakon ovog koraka instalacijski program nas vodi do sljedeceg koraka.

Poslije toga potrebno je da potvrdite sve navedene osobine koje ste postavili u koracima ispred i da se zapocne sa instalacijom operativnog sistema.

linux_instalacija_m.jpg


Nakon tog dijela instalacije dolazi do završetka osnovnog dijela instalacije koji ukljucuje kopiranje datoteka na datotecni sistem, instalaciju menija i priprema za prvo podizanje sistema.

linux_mbr_m.jpg



Nakon ovog koraka dolazi do ponovnog pokretanja racunara.

Drugi dio instalacije

Nakon što se racunar ponovo pokrene pocinjemo sa drugim dijelim instalacije SuSE Linux operativnog sistema. Taj korak obuhvata postavljanje šifre za administratora, dodavanje korisnickog racuna, prepoznavanje mrežnih postavki i na kraju prepoznavanje ostalog hardvera.

Postavljanje šifre za administratora (root korisnika)

Sljedeci instalacijski korak jeste postavljanje šifre za administratora (root korisnika). Veoma važno je da samo vi raspolažete ovom šifrom jer root korisnik ima apsolutno sve ovlasti nad sistemom, te ukoliko neko osim vas zna tu šifru veoma lako može prouzrokovati štetu na vašem Linux operativnom sistemu. Nakon što unesete šifru, koja iz sigurnosnih razloga treba da bude duža od 6 karaktera, instalacijski program ce tražiti da to potvrdite. Svakako treba da racunate na to da je Linux case sensitive operativni sistem, tako da precizno morate voditi racuna o tome kako šta imenujete, pišete ili slicno.

linux_root_m.jpg


Dodavanje obicnog korisnickog racuna

U ovom koraku Linux instalacijski program tražit ce da unesete ime i prezime korisnika, njegovo korisnicko ime i šifru koju ce korisnik da koristi. Nakon unosa šifre, instalacijski program ce tražiti da to ponovo ucinite iz sigurnosnih razloga. Takocer, na ovom instalacijskom koraku možete odabrati da li želite da korisnik bude automatski prijavljen prilikom dizanja sistema. Isto možete podesiti i nakon instalacije.

linux_korisnik_m.jpg


Prepoznavanje mrežnih osobina

U ovom instalacijskom koraku Linux instalacijski program ce probati odrediti koju mrežnu karticu i modem imate. U najvecem broju slucajeva necete imati problema oko prepoznavanja mrežne kartice. Mecutim, nešto drugacija je situacija sa modemima. Najveci broj savremenih racunarskih konfiguracija kojima raspolažemo u našim kucama ima softverske modeme poznate kao winmodemi. Linux ima dosta problema u prepoznavanju navedenih, ali u posljednje vrijeme napravljen je veliki pomak i na ovom polju te je situacija danas dosta drugacija. Eksterni, hardverski modemi ce biti sigurno prepoznati bez problema. U ovom instalacijskom koraku možete, takodjer, navesti IP adresu svoga racunara, Netmask, Gateway i ostale osobine Vaše mreže. Isto možete navesti i nakon instalacije.

linux_mreza.jpg


Prepoznavanje urecaja na Vašem sistemu

U ovom koraku Linux instalacijski program probat ce prepoznati urecaje koji su prikljuceni u vaš racunar. Ovdje dolazi do pokušaja prepoznavanja monitora i graficke kartice, kao i najbolje rezolucije prema istim, zvucne kartice i printera. Ukoliko neki od urecaja koje je Linux instalacijski program prepoznao ne odgovara onome koji ste zapisali u pripremama za instalaciju potrebno je da to promijenite rucnim izborom medju ponudjenim uredjajima (Linux instalacijski program Vam nudi tu mogucnost). Nakon što to uradite Linux instalacijski program ce navedene stavke zapisati u konfiguracijskim datotekama.

linux_hardver_m.jpg



Poslije ovog koraka instalacija je gotova i na vašem monitoru pokazat ce se ekran sa cestitkom nakon cega je Linux operativni sistem spreman za korištenje.

linux_cestitka_m.jpg



Iz svega navedenog možemo zakljuciti da instalacija Linux operativnog sistema, konkretno SuSE-a, nije nešto cega bi se trebalo bojati. Vjerujem da ce se uskoro i na vašem racunaru poceti veselo vrtiti ovaj operativni sistem, te se iskreno nadam da vam je ovaj tekst pomogao da napravite siguran prvi korak.
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Linux Mint


Tutorijal kolege Leonidas79


1.Sa adrese




Kod:
http://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/stable/7/LinuxMint-7-Universal.iso



skinete ISO fajl i narežete butabilni cd (npr. uz pomoć Nera otvorite ovaj ISO i narežete image).

2.Podrazumijeva se da vam je podešen sistem u BIOS-u da se butuje (podiže) sa cd-a. Ubacite cd koji se narezali (odnosno nemojte ga izvaditi pošto ste ga upravo narezali ) i uradite restart.

3.Pojaviće vam se naredna slika



4.Idemo dalje



5.Otvara se desktop okruženje. Najbolje je da neko vrijeme eksperimentišete jer je sistem učitan sa cd-a i možete da radite kao da je instaliran. Čisto da vidite kako se ponaša i šta ima da ponudi.



Za pristup internetu dovoljno je da otvorite (dole desno ikonice računara) network manager i unesete osnovne podatke o internet konekciji. Za DSL varijantu, odaberete krajnje desno tab DSL, pa ponovo DSL, upišete naziv konekcije, korisničko ime, lozinku, servis (obično je to ime provajdera) i već se možete spojiti sa Firefoxom na internet.
Inače Linux Mint ima izuzetnu detekciju hardvera.

6.Nadam se da ćete se odlučiti i za samu instalaciju. Tada kliknete na ikonicu koja se nalazi na desktopu "Install" pa vam se dalje otvara



7.Nakon što smo odabrali jezik, biramo i vremensku zonu:



8.Izbor tastature:



9.Biramo particiju na koju ćemo instalirati Linux Mint (slika prikazuje ako imamo 1 particiju onda nju i odaberemo). Ali ako imamo već instaliran npr. Windows sa više particija a želimo zadržati i dalje Windows (koga ubuduće možemo izabrati pri paljenju računara) onda je potrebno da odaberemo (ostavljajući nedirnutu sistemsku particiju) ili napravimo drugu particiju za Linux. Prije ovih aktivnosti obavezno uradite BACKUP (arhivirajte na dvd, cd, usb) sve važne podatke.

Ako želimo da instaliramo Linux a zadržimo i dalje Windows, najlakše je da u Windowsu smanjite neku već postojeću particiju. Tako ćete u postupku instalacije Linuxa ručno (manually) odabrati taj prazan neparticionisani prostor (koji smo napravili u Windowsu) i od njega napraviti 2 particije.
- Jednu root, formatirati sa ext3, za tačku mountovanja odabrati root (/)
- Jednu home, formatirati sa ext3, tačka mountovanja home.

U slučaju da će vam računar prelaziti u stanje hibernacije (obično se odnosi na laptopove)
kreirajte i treću swap particiju koja će služiti za smještaj podataka tokom hibernacije. Za root vam je potrebno minimalno 6-7 GB, za swap 1-3GB i home proizvoljno.

Rott je inače "sistemska particija" a home služi za vaše podatke i podešavanja. O swap-u smo već govorili čemu služi.



10. Unesemo ime korisnika, lozinku, naziv računara (zapamtite ove podatke) Možete i odabrati da se sistem podiže bez upisivanja korisničkog imena.



11. Produžite na install



12. Instalacija počinje



13. Instalacija je završena, odaberete restart



14. Računar se restartuje



15. Ukucate vaše korisničko ime koje ste odabrali



16. Upisujete lozinku



17. I dobijate vaš Linux Mint.



 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
INSTALACIJA LINUX UBUNTU

Linux Ubuntu mozete downloadovati u iso formatu sa sledece adrese.... (verzija 9.10)..

:download:



Kod:
http://www.ubuntu.com/download/desktop

Sada posto ste uspesno instalirali vas Linux Ubuntu mozete se upustiti u dalje stelovanje istog po vasem ukusu i nahodjenju......

Posto downloadovali Ubuntu u vasem racunaru potrebno ga je narezati na praznu CD ili DVD mediju
a s obzirom da je u iso formatu to mozete najjednostavnije uraditi programom Nero ili PowerISO...Namesticete
u Biosu racunara da vam se sistem podize sa vaseg CD/DVD roma a zatim ubaciti u cd/dvd disk sa narezanim os Linuxom,resetujte racunar
te na samom pocetku podizanja sistema pritisnuti par puta dugme Speace (ili bilo koje) na tastaturi i
instalacija ce poceti...Ona se sastoji iz 7 osnovnih koraka.....Idemo redom....

Prvo sto trebate uraditi u novootvorenom prozoru je izabrati jezik vase instalacije..Stanite na zeljeni jezik a zatim pritisnite Enter.....

1mediumu.jpg



U novootvorenom prozoru odaberite Install Ubuntu Enterprise Cloud i pritisnite Enter.....

2mediumw.jpg


Prvi korak je izabiranje jezika vaseg linuxa...Sa leve strane izaberite jezik na koji zelite da vam bude operativni sistem i pritisnite misem na dugme Forward......

3mediumh.jpg



U novom prozoru u koraku dva,odaberite vasu vremensku zonu i Region i kliknite misem na dugme Forward......

4mediumv.jpg


U koraku tri izaberite takodje jezik na tastaturi koji zelite da vam bude i kliknite misem na Forward.....

5mediumy.jpg


Sledeci korak je ocitavanje particija...Pojavavice vam se izgled vasih particija u racunaru a vi mozete izabrati opciju brisanja particija zeljenih ....a mozete i odmah ici korak dalje i kliknuti misem na Forward....

6mediumrx.jpg


Posto vam se budu u sledecem prozoru pojavile sve particije u racunaru cekirajte kvadratic pored zeljene particije na kojoj zelite da instalirate vas Linux i kliknite misem na Forward.....Takodje mozete i kreirati novu particiju tako sto cete kliknuti misem na New Partition Table......

7medium.jpg


Ako ste se odlucili na kreiranje nove particije za instalaciju Linuxa ,pojavice vam se novi prozor gde cete izabrati velicinu vase particije,cekirati opciju da vam bude primarna a zatim kliknuti misem na OK.....

8mediumuk.jpg



Posto kreirali novu particiju za vas Linux Ubuntu pronadjite je u spisku ponudjenih ,cekirajte misem kvadratic pored nje i zatim kliknite takodje misem na dugme Forward.......

9mediumw.jpg


U novom prozoru pod korakom sest je da upisete vase ime(po zelji).....broj 1,Ime pod kojim zelite da se logujete uvek prilikom ulazenja u vas Linux (po zelji)....broj 2, zatim sifru po zelji a takodje onda i ponoviti upisanu sifru (potvrditi)...broj 3,te i ime vaseg racunara...proizvoljno upisati....broj 4...Takodje postoji opcija da nemorate stavljati zastitnu sifru za logovanje i ulazak u vas Linux te ako to ne zelite imate u donjem levom uglu otvorenog prozora mogucnost da izaberete tu opciju cekiranjem misa na Log in automatically.....a zatim kada sve obavili ovo kliknite misem na Forward.....

10mediumq.jpg


U novootvorenom prozoru kliknite misem na dugme Advanced.......

11mediumh.jpg


Instalacija ce sada sama teci svojim tokom i po zavrsetku iste pojavice vam se prozor sa pitanjem da restartujete svoj racunar...Kliknite misem na dugme Restart Now....

12medium.jpg


Posle restartovanja racunara instalirani Linux Ubuntu ce krenuti sa svojim ocitavanjem sistema.....

13medium.jpg


Posle ocitavanja sistema pojavice vam se Login prozor u kome cete upisatu vase ime i sifru za logovanje u sistem (ako ste ranije prilikom instalacije i odabrali tu opciju) te posto upisali izabranu sifru i pasword kliknite misem na dugme Log In......

14medium.jpg


Kroz par trenutaka pojavice vam se instalirani Linux Ubuntu.....

15medium.jpg


 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
INSTALACIJA UBUNTU 12.04-12.10

Potrebno je downloadovati Linux Ubuntu 12.10 sa sledece adrese.....

Kod:
http://www.ubuntu.com/download/desktop

Posto downloadovali linux ubuntu u iso formatu i narezali ga na praznu CD mediju ,potrebno je da u BIOSU podesite da vam se sistem podize sa CD/DVD roma,ubacite zatim u vas CD/DVD rom CD mediju sa linux instalacijom i restartujte racunar....Kroz par trenutaka pocinje instalacija vaseg Linux Ubuntu.....

h_1353619728_8188740_a7b9acf90f.png


U novom prozoru dobrodoslice izaberite jezik instalacije......broj 1 a zatim kliknite misem na dugme Install Ubuntu.....broj 2

h_1353619834_8342269_9ddf76e985.jpeg


Zatim cekirajte preuzimanje azuriranja u toku instalacije kao i softvere za obradu medijskih datoteka......broj 3 a zatim kliknite misem na dugme Continue....broj 4

h_1353620056_2205908_56c861e758.jpeg


U sledecem prozoru cekiracete opciju u zavisnosti dali zelite odrediti particiju na kojoj ce teci instalacija,kreirati novu particiju ili obrisati postojecu i kreirati jednu veliku novu particiju....broj 5 a zatim posto odredili zeljenu opciju kliknite misem na Continue..broj 6

h_1353620326_2131633_144bb99729.jpeg


Odredite vremensku zonu i kliknite misem na Continue....broj 7

h_1353620823_2062330_fb5e79891e.jpeg


Odredite zatim jezik na tastaturi......broj 8 i kliknite misem na dugme Continue....broj 9

h_1353620917_6281850_33bd7ded56.jpeg


Upizite zatim zeljeno ime ,sifru za logovanje,ponovite upisivanje sifre za logovanje,cekirajte opciju dali zelite da se automatski logujete ili upisivanjem pasworda........broj 10 a zatim kliknite misem na Continue.....broj 11

h_1353621119_6402763_eb835e4576.jpeg


Zapoce ce zatim instalacija i sacekajte da se ona obavi do kraja......

h_1353621270_5581347_8ff10874fc.jpeg


Po zavrsenoj instalaciji kliknite misem na dugme Restart Now.....broj 12

h_1353621341_9332969_00c2c0f306.jpeg


Zatim usledice restartovanje racunara i mozete se logovati u vas Linux Ubuntu i zapoceti dalji rad u njemu...

h_1353621426_1006783_843710dd6f.jpeg
 
Član
Učlanjen(a)
12.02.2011
Poruka
1
Boki svaka čast vidim da si doktor za linuxe. Za razliku od tebe ja sam poćetnik i bio bih ti veoma zahvalan ako bi hteo tj mogao da mi nesto pomognes. Instalirao sam ubuntu 12.10 desktop i prvih par dana je sve radilo besprekorno medjutim ja sam očikledno ko totalna neznaalica nesto prčkao i nsto zeznuo jer prosto ne mogu nista ama bas nista dodatno da instaliram ni preko softver centra ni preko terminala. Uvek mi pise da taj paket nije pronadjen.Sto je interesantno ako probam preko usb znaci bez instalacijr radi ali ako ga instaliram nece pa nece. Neznam ni sam vise koliko puta sam ga reintalirao i nema sanse. Na kraju sam instalirao 12-04 isto desktop i opet nece. Ovako fakticki meni je ubuntu beskorisatan mislim radi on ali ne mogu nista ni da dodam osim ono u instalacionom paketu.Bas mi je bzv da ne mogu da podesim efete i sl. Probao sam i sa instalacijom na eng ali nista.E da cesto mi pise nesto da nije dobar python koji usput i neznam sta je osim da je to neki programski jezik koji neznam cemu sve sluzi.Iludecu pomozi pliz. Unapred zahvalan
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
U PDF.....

Instalacija Linux-a

[raw]<iframe src="https://skydrive.live.com/embed?cid=37BC32D29066020F&resid=37BC32D29066020F!1322&authkey=ABiMmnaaMva03eI" frameborder="0" height="120" scrolling="no" width="98"></iframe>[/raw]

Instalacija Linux Ubuntu

[raw]<iframe src="https://skydrive.live.com/embed?cid=37BC32D29066020F&resid=37BC32D29066020F!1323&authkey=AARZHU14Oyu1w1M" frameborder="0" height="120" scrolling="no" width="98"></iframe>[/raw]
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
U PDF......

Instalacija Ubuntu 12.04 i 12.10

[raw]<iframe src="https://skydrive.live.com/embed?cid=37BC32D29066020F&resid=37BC32D29066020F%211324&authkey=AA4NabAnDptgYNs" width="98" height="120" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>[/raw]
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
U PDF Instalacija Fedora 17 u slici....

:download:

[raw]<iframe src="https://skydrive.live.com/embed?cid=37BC32D29066020F&resid=37BC32D29066020F%211406&authkey=AHl3Mh2lSFWDxzk" width="98" height="120" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>[/raw]


U PDF Instalacija Mint 13 u slici....

:download:

[raw]<iframe src="https://skydrive.live.com/embed?cid=37BC32D29066020F&resid=37BC32D29066020F%211407&authkey=AC9IQjlbb61oi1E" width="98" height="120" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>[/raw]
 
Natrag
Top