Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

Instalacija Linuxa

  • Začetnik teme boki71
  • Datum pokretanja
boki71

boki71

Uz duplu Anu...
Administrator
#11
Instalacija openSUSE

Ubacite openSUSE DVD u vas CD/DVD room, a zatim restartujte racunar da biste pokrenuli instalacijski program.Odaberite Boot From Hard Disk i pritisnite Enter. Ovo komanda ucitava program openSUSE instalacije i pokrece instalaciju.

34nPdgY.png


Odaberite jezik instalacije i tastature koji ce te koristiti tokom instalacije.Procitajte License Agreement -Uslove licence i nastavite instalaciju klikom misa na Next ako se slazete sa istom. Ako se ne slazete, pritisnite Abort i prekinucete instalaciju.

DDlzzO2.png


Odaberite New Installation i kliknite misem na dugme Next.

Jni61Ei.png


Mozete koristiti kartu ili padajuci meni za biranje regije i vremensku zone a zatim odaberite sat i vremensku zonu za koriscenje u vasem operativnom sistemu. Kada ste sve ovo obavili kliknite nisem na Next.

sxP7ETi.png


Odaberite vrstu desktopa koji zelite koristiti u operativnom sistemu Suse. KDE i GNOME mocna su graficka desktop okruzenja slicna Windowsu, a alternativni izbor dostupnih okruzenje mozete koristiti obelezavanjem Other.Zatim kliknite misem na Next.

6mruFQc.png


Stigli smo do koraka kreiranja particija za openSUSE. U vecini slucajeva mozete i prihvatiti razumnu shemu koju je predlozio instalacijski program. Prihvaticete klikom misa na Next i nastaviti sa instalacijom. Iskusni korisnici takodje mogu u ovom delu sami kreirati particije po zelji i primeniti svoje sheme particioniranja...

vCA9v4A.png


Unesite ime i prezime po zelji u delu Full Name , vase korisnicko ime u polje Username i zeljenu lozinku u polje Password.Iz sigurnosnih razloga, lozinka mora biti najmanje osam znakova i trebala bi sadrzati velika i mala slova kao i brojke (sto naravno zavisi od vas ). Zatim kliknite misem na Next.

4QOflHw.png


Sada mozete upisati vasu sifru - password koji cete koristiti da bi se logovali kao administrator u vasem operativnom sistemu.Posto upisali vasu sifru i ponovili njeno upisivanje u delu Confirm Password kliknite misem na dugme Next.

A4y5jrW.png


Zatim za nastavak instalacije kliknite misem na dugme Install...

qXg035Y.png


U novom prozoru kliknite misem na Install da pokrenete instalaciju.

DiafLcM.png


Instalacija obicno traje izmedu 15 i 30 minuta, u zavisnosti od performansi racunara i operativnog sistema koji instalirate. Tokom instalacije mozete videti i kompletnu listu onoga sto se instalira....

hxjyTke.pngNakon zavrsetka instalacije svih odabranih programskih paketa , openSUSE instalacija ce izvrsiti automatsku konfiguraciju operativnog sistema. Ova instalacija takodje konfigurise mrezu i pristup internetu i postavlja vas hardver. Sacekajte da se navedeni proces obavi do kraja.....

fEzLF0u.png


Ako ste odabrali automatsku prijavu , desktop ce vam se odmah pojaviti. Ako niste odabrali automatsku prijavu pojavice vam se prozor za prijavu u vas operativni sistem. Odaberite svoje korisnicko ime i lozinku upisite u polje Password. Pritisnite Enter za logovanje...

wAQYt88.png


Sada mozete nastaviti sa radom u vasem instaliranom openSUSE....

erqM6UO.png
 

Top