Ima li na forumu proroka?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Za Jakova Zebedejevog je Pavao jasno napisao da je prvi umro mučeničkom smrti, a Jakov Alfejev ili Jakov mlađi je bio biskup jeruzalemske zajednice i umro je u Jeruzelemu. Apostol Matej, nazvan Levi, sin Alfejev nije Jakovljev brat.

U Novom zavjetu tri puta se spominje i Jakov Mlađi (Mk 15,40; 16,1; Mt 27,56). Ne zna se točno da li se radi o istoj osobi. Pravoslavci mogu imati svoje tumačenje, a protestanti ga moraju imati da bi opovrgli tradiciju Crkve, negirali Isusovo božanstvo i Marijino djevičanstvo, pa stoga moraju imenovati Isusovu braću kao tobožnje Marijine sinove.

Problem nastaje kada se u tumačenje Svetog Pisma krene bez poznavanja konteksta.

Pa tako imamo dva Jakova, pa onda Šimun - Shimeon sin Zabedejev, ali i Jonin, poznatiji kao Kepaha (Kefa - stena), istovemeneno imamo i apostola znanog kao Shimeon Kananejac... Judu Ishkariota (Ishkariot je nadimak i znači od sikare, bodeža.... da ne spominjem Tomu zvanog blizanac (ne dvojnik, blizanac) što je nadimak, ali i nelogičnost jer Taoma (ako je to izvorni izgovor imena sumnjičavog apostola, znači upravo to: blizanac. Dakle Toma se u stvari zvao Blizanac zvani blizanac....

Zamisli sada da neko jasno odeljene i definisane, posebne ličnosti, samo zato što se recimo isto zovu poistoveti i svede broj apostola na 6 ili 7...

Upravo se to događa kod pojedinih "istraživača" PIsama

Šta je sada "izjavio"? Ne želim da otvaram (otkrivam) i nerviram se čitajući egzamplar Mileritskog "veleumlja"...

Video sam, na žalost....

Sada Slapa optužuje da je bio adventista. No, jadan je to pokušaj... jadan da jadniji ne može biti.

Ja recimo nikada nisam bio subotar, pa opet kao i Slap, ne dozvoljavam sotonskom nakotu (a to oni jesu, ma šta oni za sebe tvrdili) da svoje blasfemije prikazuju kao Božansku objavu.

Ps. Ponovit ću, sve i da je Slap doista bio subotar, to ne umanjuje njegovo Kršćanstvo i obranu istine. Čak naprotiv. Protivu vrata paklenih najbolje govore oni koji su imali tu nesreću da se susretnu sa njima.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nije. Evo:

" Свети Јаков бејаше син Алфејев и један од дванаест великих апостола.

Hvala ti za ovo gore, mudžahedine antikristov i Jude obješenog Martina. Sada ćemo napraviti rekapitulaciju. Od dvanaest Isusovih apostola dvojica su nosili ime Jakov.

1. Prvi Jakov apostol - Jakov sin Alfejev (vidi gore u mudžahedinovu citatu)

2. Drugi Jakov apostol - Jakov sin Zebedejev (Mt 10,2-3: A ovo su imena dvanaestorice apostola: prvi Šimun, zvani Petar, i Andrija, brat njegov; i Jakov, sin Zebedejev,.....
------------------------

Dakle, niti jedan Jakov nije ni sin Marijin ni sin Josipov. A to onda znači da niti jedan Jakov apostol nije ni Isusov brat ni Isusov polubrat. A to onda dalje znači da je ovaj ovdje antikristov mudžahedin - Jovan fejk-čeker Deretić, koji tvrdi da je jedan od njih Marijin Sin i Isusov brat, najobičnija bljuvotina koju će sam sotona ispljunuti kada ga iskoristi do kraja. Nešto slično kao u slučaju Jude Iškariotskoga i Jude Martina Luthera.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Samo smrću. Vaskrs je produkt te pobede već ostvarene a mukom nikako. Muka ne spasva...niti je sredstvo spasenja.

Znaci kada Hristos kaze "koji je malo greha pocinio manje ce se muciti a koji je mnogo greha ucinio vise ce se muciti" (parafraziram), to ne vazi!? I nije trpeo umesto nas.. Svaka ti cast na teologiji, uzas jedan!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
P.S. Zašto je Isus ostavio svoju Majku Mariju na skrb apostolu Ivanu, ako je imao "desetero žive braće i sestara"?

Drugim recima, zasto bi je Hristos ostavio Jovanu, kada ju je mogao ostaviti Jakovu, koji je ne zaboravimo bio vodja jevrejskih Hriscana (glava crkve) u jerusalimu nakon Hristove smrti! Tamo je ostao do kraja svog zivota. Takodje imamo i njegovu poslanicu u Novom Zavetu! Zasto bas Jovanu, ako je Jakov po zakonu bio duzan da se o njoj stara a bio je i duhovni brat? Lakse bi bilo da je sa njim, buduci da on jerusalim nije ni napustao!

Ocigledno je da Jakov nije bio njen sin! A Jovan je bio njegov duhovni brat, najblizi po veri! Zato ju je prepustio njemu!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jakov, brat Gospodnji je i Jakov Pravedni(starešina Jerusalimske crkve) a Jakov Alfejev je brat Mateje

Odlicno, a zasto brigu o njoj nije preuzeo Jakov brat Isusov, sto je i duzan po zakonu, nego ju je poverio Jovanu? Zar je Jakov bio manje "pravedan" (a zvali su ga jakov pravedni) od Jovana? Kakva je to diskriminacija da rodjenog Marijinog sina Jakova Hristos odvoji od sopstvene majke i poveri je na staranje komsiji?

Pa da je meni to uradio, ja bih se zapitao, kakav je to Bog? Ili kakav je to covek? Da me odvoji od rodjene majke! A moju majku poveri na staranje neznancu!

Ajde da cujemo?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Odlicno, a zasto brigu o njoj nije preuzeo Jakov brat Isusov, sto je i duzan po zakonu, nego ju je poverio Jovanu? Zar je Jakov bio manje "pravedan" (a zvali su ga jakov pravedni) od Jovana? Kakva je to diskriminacija da rodjenog Marijinog sina Jakova Hristos odvoji od sopstvene majke i poveri je na staranje komsiji?

Pa da je meni to uradio, ja bih se zapitao, kakav je to Bog? Ili kakav je to covek? Da me odvoji od rodjene majke! A moju majku poveri na staranje neznancu!

Ajde da cujemo?

Njegova (mudžahedinova) je nakana bila dokazati da je Marija imala bar desetero djece. I uzimajući u obzir kraći životni vijek ljudi u to vrijeme, tada bi trebalo zaključiti da Marija ništa drugo nije ni radila nego se "plodila i množila". A ovo je opet vrlo blizu onome što mu braća Židovi tvrde u Talmudu - Marija je kurva a Isus je kopile. Ako ne vidiš ovu njegovu nakanu, samo ćeš se nastaviti čuditi što sve izlazi "iz tipkovnice ovoga čovjeka".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Hvala ti za ovo gore, mudžahedine antikristov i Jude obješenog Martina. Sada ćemo napraviti rekapitulaciju. Od dvanaest Isusovih apostola dvojica su nosili ime Jakov.

1. Prvi Jakov apostol - Jakov sin Alfejev (vidi gore u mudžahedinovu citatu)

2. Drugi Jakov apostol - Jakov sin Zebedejev (Mt 10,2-3: A ovo su imena dvanaestorice apostola: prvi Šimun, zvani Petar, i Andrija, brat njegov; i Jakov, sin Zebedejev,.....
------------------------

Dakle, niti jedan Jakov nije ni sin Marijin ni sin Josipov. A to onda znači da niti jedan Jakov apostol nije ni Isusov brat ni Isusov polubrat. A to onda dalje znači da je ovaj ovdje antikristov mudžahedin - Jovan fejk-čeker Deretić, koji tvrdi da je jedan od njih Marijin Sin i Isusov brat, najobičnija bljuvotina koju će sam sotona ispljunuti kada ga iskoristi do kraja. Nešto slično kao u slučaju Jude Iškariotskoga i Jude Martina Luthera.
Ti kao adventista(u fundamentu), formalno katolik, slabo znaš ovu tradiciju. Tvrdio si da Jakov Alfejev i Jakov Pravedni isto...hah...

No, dobro. Razumem zašto ne znaš. A sad se katolicima dokazuješ da si njihov...i sad nasrće na adventiste. Kad ti se dokaže hžjedna neistažina pređeš preko toga kao da nisi nišzćta rekao. Ušao si u godine a ništa naučio nisi.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Ajde da cujemo?
Isus nije odvojio nikoga od Marije...vidiš da su u Delima 1,14 svi su zajedno u molitvi. Oni su svi stalno zajedno...i Mariju bi imao ko da gleda i da nema decu i bez Jovana.

Isus ostavlja Mariju Jovanu kao duhovnu majku, i Jovana Mariji kao duhovnog sina.

Natrag