POČELO KAŽNJAVANJE VOZAČA Srednja brzina od jutros se meri na svim naplatnim rampama !
Problemi (početni) u realnom merenju Prosečne brzine
Danas sam vozio do Aranđelovca i dobio račune za kratke deonice, Vrčin-Mali Požarevac-Vrčin. U povratku sam dobio nezadovoljavajući odgovor od službenice JP "Putevi Srbije" da mi "ne može dati informaciju o MOJOJ prosečnoj brzini". Želeo sam da uporedim sa izmerenim prosečnim brzinama na uređaju TomTom (101 km/h) i u navigaciji Avic sa fronzosdovim merenjem gde sam, izgleda, loše postavio "Naplatnu rampu" kao triger za merenje i dobio samo 89 km/h.
Smatram da su nam sada neophodna bar 2 ZVANIČNA odgovora :
1) Da se zvanično objave : dužine svih deonica i dozvoljena vremena za iste.
2) Da svaki račun, bez obzira da li smo prekoračili PROSEČNU BRZINU, sadrži podatke koje je Policija prikazala : vreme Ulaza, Izlaza, izračunata Prosečna brzina.
U tom smislu sam pokrenuo Inicijativu na tviteru, slika u prilogu. Ljudi su prihvatili i već sam dobio nezvanična vremena, takođe u prilogu. Iako su vremena nezvanična, ipak liče na "prava" jer su date i sekunde...
Poenta inicijative je da imamo elemente i da možemo sami proveriti opravdanost za eventualno pokretanje prekršajnog postupka za kažnjavanje. Jer, nikako nije isto 119 km/h ili 121 km/h. Ne možemo verovati nikome, pa ni institucijama koje se sada ovim "bave". Uostalom, juče sam zvao AMSS, "Puteve Srbije" i MUP i svi su se izjašnjavali da nisu oni nadležni...Na naplatnoj rampi, iako Putevi snimaju kamerama i mere vremena, rečeno mi je da je SAMO Policija nadležna za kažnjavanje...
U prilogu su i vrednosti koje sam ja izmerio na deonici od 13.2 km. Moje vreme je bilo oko 9 min a dozvoljeno 6 min 34 sec.
Na kraju, na slikama "Prosecna 101" i "Prosecna 90" se vidi zapanjujući pad prosečne brzine samo zbog stajanja u redu za plaćanje putarine. Međutim, ko zna kada kamera snima naš dolazak na naplatnu rampu. I to je veoma značajno a niko nam neće to razjasniti. To je smanjenje od čak 11 km/h a ne od SAMO 2 km/h, koliko nas deli od kazne za prosek 121 km/h.