HRONO ishrana i recepti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ŠAMPINJONI PUNJENI SPANAĆEM

p4oW86c.jpg


POTREBNO JE:
400 g šampinjona,
300 g svežeg spanaća ili 3 kocke smrznutog,
1 manja glavica
crnog luka,
1 čen belog luka,
so, biber,
beli luk u prahu.

Priprema: Očistite pečurke i odvojte nogice. Nogice isecite na sitno. Iseckajte crni i beli luk. Crni luk prodinstajte, ubacite beli luk, iseckane nogice, obareni i sitno iseckani spanać ili kocke smrznutog spanaća i začine. Sve malo prodinstajte, a zatim dobijenom smesom napunite šampinjone. Stavite ih u rernu zagrejanu na 200 stepeni na oko 30 minuta. Kada su pečurke gotove, pospite ih belim lukom u prahu.

Izvor: Hronokuhinja.rs/Blic Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
OSLIĆ SA KARFIOLOM

hvel6c1.jpg


POTREBNO JE:
500 g oslića,
1/2 glavice karfiola,
1/2 veze peršuna,
6-7 maslina,
beli luk, so,
biber,
1 dl belog vina,
malo maslinovog ulja,
1/2 limuna.

Priprema: Karfiol iskidajte na sitnije cvetiće, pomešajte sa uljem, peršunom i začinima. Preko pobacajte masline i stavite filete ribe. Ribu, takođe, začinite i preko nje stavite kolutove limuna. Pre pečenja u posudu ulijte belo vino. Ribu prvo pecite poklopljenu na 200 stepeni oko 30 minuta. Posle toga malo snizite temperaturu, otklopite i pecite još oko 20 minuta.

Izvor: Hronokuhinja.rs/Blic Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
10 saveta za dobar hrono (beskvasni) hleb

3W0337A.jpg

Ovaj hleb sam dobila na poklon od divne Jadranke Perge čija familija u Subotici drži pekaru sa samo integralnim hlebovima

Nisam neki ekspert za peciva, pre hrono ishrane možda sam dva puta napravila hleb. A nisam ga baš ni često jela. Osim ako ima nešto da se “moči”.

Ali sam zato za ovih devet meseci, zahvaljujući svakodnevnom petljanju sa testom, pokupila par trikova. Naravno, desi se i meni da mi hleb iz rerne ne izađe kako treba, ali retko. A i kada se to desi, obično naučim nešto novo.

Pa da počnemo:

1. Morate da naučite kao se ponašaju brašna. Pšenično integralno, speltino i ražano su najsličniji “normalnom” brašnu i sa njima se lako radi. S tim što od ražanog brašna (ako se samo ono korisiti) uvek bude hrskavija korica. Speltino je, po meni, broj 1 za hlebove. Heljdino brašno dosta vlaži i daje hlebu specifičan ukus, i preporučujem da se ti hlebovi duže peku, naravno ako u njima ima više od 50 grama ovog brašna. Ječmeno i ovseno mogu malo da gorče i od njih se hlebovi mrve. Najbolje je mešati ova brašna u manjoj količini.

2. Hlebove od integralnog brašna nemojte nikad da sečete dok su topli. Od noža će se slepiti unutrašnjost i izgledaće kao da su živi, iako nisu. Dajte mu vremena da se ohladi i da izbaci “paru” iz sebe. Kada bude gotov, uvijte ga u čistu krpu i ostavite.

ykpF1I1.jpg

Hleb sa sušenim paradajzom

3. Ako je korica pretvrda, samo hleb poprskajte vodom. Ili ga uvijte u mokru krpu, to bi trebalo da reši problem.

4. Nemojte da ostavljate hleb da se hladi u plehu, može da se poduspari i omekša. Ja to nikako ne volim.

5. Što smesa za hleb duže stoji, odnosno što se duže fermentiše, to su hlebovi ukusniji. I uvek imaju više rupica . Ali onda treba da povedete računa kad dodajete prašak za pecivo ili sodu bikarbonu sa limunom, pošto oni počnu da “lape” posle nekog vremena. Ako smesa za hleb treba da stoji duže od sat ili dva, najbolje je dodati ih pred samo pečenje. Dodajete po malo i koristite one nastavke za testo na mikseru. Smesa za ove naše hlebove je žitka, da ne zabuni početnike. Ako stoji celu noć postane gušća i nekako gumasta. To je izgled koji se traži.

6. Ako nemate vremena da čekate da se testo fermentiše, moj savet je da koristite kiselu, a ne običnu vodu. I ona stvori rupice donekle.

k83iksg.jpg

Nanin hleb bez praška za pecivo

7. Da vam ne bi pucala korica, zagladite hleb mokrim rukama po površini pre nego što ga stavite u rernu. Ali dobro mokrim. Ako teba, dva ili tri puta ih stavite pod česmu. Pucanje možete dodatno da sprečite i ako hleb u početku pečete sa poklopcem ili folijom. Uvek otkrrijem hleb pred kraj jer volim hrskavu, malo tvrđu koricu.

8. Gledajte da hleb pečete u širim, a plićim tepsijama. Posebno ako prvi put probate recept. Pre će se ispeći i bićete sigurni da nije ostao živ u sredini. Ili gnjecav. Uvek ga probodite čačkalicom po sredini da proverite. Ako čačkalica bude čista, i da se na nju ništa ne lepi, to je to. Dužina pečenja zavisi od rerne. Ja uglavnom pečem hlebove oko sat vremena. Jedino Draganin hrono hleb pečem manje, oko 40 do 45 minuta.

LjGkR6z.jpg

Draganin hrono hleb

9. Uvek dodajte so. Iako nam je cilj da so smanjimo, to može u drugim jelima, bez nje hlebovi neće biti ukusni. Na 500 grama brašna ide jedna do jedna i po kašičica.

10. Ako pravite vlažne hlebove, kao što su oni sa mekinjama i klicama, najbolje je da ih isečete kada se ohlade i da ih čuvate tako u kriškama.

Izvor: Hronokuhinja.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hleb koji se lako pravi i uvek uspeva

y2fjtDl.jpg


Hleb nije veliki, ima nešto malo više od 300 grama brašna, ali može da traje tri dana, što opet pa zavisi šta jedete uz njega...
Glavna razmera je: tri čaše brašna, dve čaše kisele vode.

Sastojci:

- 2 čaše speltinog brašna
- pola čaše ječmenog brašna
- pola čaše heljdinog brašna
- 2 čaše kisele vode
- po kašiku semenki: susam, bundeva (golica), suncokret, smrvljeni lan
- kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 prašak za pecivo

Priprema:

- Sve sam umešala, presula smesu u pleh sa pek papirom i mokrom rukom zagladila površinu. Posula sam semenkama, pokrila folijom i stavila u zagrejanu rernu. Pekao se oko sat vremena na 230 stepeni. Pred kraj pečenja možete da ga otkrijete da se uhvati lepa korica. U ovom slučaju nije bilo potrebe - piše Ana Ćubela, autorka bloga "Hrono kuhinja" i objašnjava da je sve vreme držala foliju, mada ne preklopljenu preko celog pleha.
- Napravila sam kao pravougaoni poklopac koji je stajao na vrhovima pek papira. Kada je bio gotov, izvadila sam ga i uvila u krpu da se tako hladi do jutra.

SAVET PLUS:

- Do sada sam sigurno napravila barem 50 različitih beskvasnih hlebova od integralnog brašna. Neki su bili bolji, neki lošiji. Ali jedan uvek uspeva, bez obzira na sve. I brzo se pravi. Naravno, sama struktura hleba će zavisiti od vrste integralnog brašna. Jedino ne savetujem da ovaj hleb spremate u kombinaciji ražano i heljdino brašno. Oba su jako teška brašna i užasna su za rad. Kad njih mešate, uvek postoji mogućnost da dobijete hleb sa fenomenalnom koricom i jednom vlažnom grudvom unutra - savetuje Ana.
Ona dodaje da je možda najlepša kombinacija ražano i speltino brašno, u istoj razmeri.
- Ukoliko ga ostavljate preko noći da se fermentiše, ne morate da stavljate kiselu vodu, možete i običnu. Ali u tom slučaju prašak za pecivo stavite pre pečenja, a ne na početku. Iako bi svi hlebovi trebalo da se fermentišu preko noći i zbog fitinske kiseline, često taj korak preskočimo jer nemamo dovoljno vremena. Svi ponekad malo kršimo pravila. Tad stavite kiselu vodu - piše Ana.

Izvor: Hronokuhinja.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Nanin hleb

ZS91ABl.jpg


Potrebno

  • 400gr speltinog brašna
  • 100gr ječmenog brašna
  • 500ml mlake vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike semenki golice
  • 2 kašike semenki suncokreta
  • 2 kašike mlevenog lana
  • 2 kašike susama
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 1 kašikica soli
Priprema
  1. Priču o ovom hlebu počinjem u čast i sećanje na moju dugogodišnju porodičnu prijateljicu, Nadu Dobrojev. Od kad znam za sebe, znala sam i za nju. Prijateljica moje bake, a nakon toga i prijateljica mojih roditelja. I dan danas vidim sliku kako sa oduševljenjem prihvatamo i brat i ja da idemo do nje na par sati. Po zanimanju je bila krojačica i u njenoj kući je oduvek bilo mnogo dugmića i krpica, svuda. Kako se nikada nije udavala i kako nije imala dece, mi smo joj čini mi se bili jedina radost. I sad kad zažmurim vidim onaj braon etison od zida do zida, električnu mašinu za šivenje, nepregledne količine niveiinih kutija punih šarenih dugmića, drveni sto sa heklanim stolnjakom, makaze, igle, konci, metar, kalendar na zidu i njen široki osmeh i spretan pokret rukom koji užurbano pomera sto, otvara desnu fioku komode i vadi čokobanince. Mene je volela, a mog brata je obožavala i to nije krila nikada od nas. Uvek je bila posredna, direktna, ponekad i uvredljiva ali na kraju uvek pravedna i sasvim iskrena. Živela je život sama jer je tako izabrala. I moje duboko poštovanje i naklon za jednu takvu odluku.
    Sad kad sedim i razmišljam o njoj, o njenom životu, o zajedničkim momentima, shvatam da je to i najbitnije. Živeti život onako kako želimo i onako kako smatramo da je najbolje, tuđa mišljenja i stavovi su upravo to, tuđa mišljenja i stavovi.
  2. U posudu sipati brašno i so i pomešati smesu, dodati semenke, prašak za pecivo i sodu i opet promešati smesu.
    Nakon toga dodati maslinovo ulje i vodu.
    Smesu mešati oko 5 minuta dok se ne umuti. Smesa će biti prilično žitka, ne brinite, takva i treba da bude.
    Umešenu smesu ostaviti minimum 2 sata da stoji.
  3. U vatrostalnu činiju na dno stavite papir za pečenje (ili namazite uljem), smesu sipajte u činiju, poklopite i stavite u rernu.
    Rernu tad uključite na 250 stepeni i hleb pecite sat vremena.
    Nakon sat vremena proverite sa nožem ili štapićem da li je hleb pečen u sredini.
    Hleb izvaditi iz posude, staviti na rešetku da se ohladi a zatim uviti u čistu kuhinjsku krpu.
  4. Prilikom vađenja budite obazrivi, posuda je vrlo vruća.
    Vrste brašna možete zameniti, samo ispoštujte količinu.
Izvor: Hronohrana.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Humus

hZ4t6Uu.jpg


Potrebno

  • 250gr kuvanih leblebija
  • 2 kašike tahinija
  • 2-3 kašike limunovog soka
  • 1-2 čena belog luka
  • 50ml vode
  • so, ljuta paprika, po ukusu
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
Priprema
  1. Za pripremu ovog namaza imate dve opcije. Lakšu i bržu ili težu i sporiju.
    U zavisnosti da li imate kuvane leblebije ili suve, tu opciju ćete i izabrati.
  2. Kuvanje leblebija:
    Ukoliko posedujete suve leblebije biće vam potrebno 60gr suvih leblebija ili 1dcl. Leblebije je potrebno oprati iz par voda, staviti u posudu i preliti sa triputa više vode. U vodu dodati i malo sodebikarbone. Ovako pripremljene leblebije ostaviti da stoje minimum 5 sati.
    Nakon što su leblebije odstojale, ocediti ih, sipati ponovo tri puta više vode nego što ima leblebija i staviti ih da se kuvaju. U zavisnosti od veličine leblebija zavisi i dužina kuvanja, u većini slučajeva su skuvane za 45 minuta.
    Ako ste neiskusni prilikom kuvanja leblebija, kada pritisnete leblebiju i ona se raspadne znači da je kuvana. Ukoliko u sredini leblebije primetite da je još svetlije boje ostaviti još par minuta da se kuva.
  3. Ukoliko ste kuvali leblebije ili ih nabavili u konzervi, odavde je recept isti.
    Leblebije staviti u blender i miksati dok ne postane kašaste strukture. Nakon toga dodati tahini, 2 kašike limunovog soka, 2 čena belok luka, so, mlevenu ljtu papriku i 25ml vode.
    Ponovo sve blendati i po ukusu dodavati preostalu kolicinu vode, limuna, soli, belog luka...
  4. Uzmite u obzir da sveži beli luk ne može dugo da stoji i da humus ovako pripremljen u frižideru može da stoji par dana.
    Dodaci u humus u vide drugih začina su proizvoljni i po mogu se dodavati po ukusu.
    prilikom serviranja sipajte malo maslinovog ulja preko humusa.
Izvor: Hronohrana.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Priprema žitarica

DtIUt65.jpg


Potrebno

  • 1 šolja žitarica
  • 3 šolje vode

Priprema

  1. Predlog žitarica: ovas, raž, ječam, heljda, proso, amarant, kinoa, spelta.
    Priprema: Uveče žitarice potopiti u hladnu vodu sa malo morske soli. (Odnos je 1:3. 1 šolja žitarica 3 šolje vode), staviti da se žitarice kuvaju. Kad voda provri kuvati 3 do 4 minuta. Poklopiti i ostaviti preko noći. Ujutru ocedti eventualni višak vode. Ovakav način termičke obrade obezbeđuje da žitarice zadrže sve svoje hranljive sastojke.
    Žitarice samo za sebe nisu dovoljne za doručak te takav doručak treba obogatiti sa npr lanenim uljem, mlevenim lanom, ovsenim mekinjama, suncokretom, golicom, susamom.
    Ovako pripremljene žitarice se mogu jesti i uz mlečne proizvode a i uz povrće.
Izvor: Hronohrana.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pita sa pečurkama i prazilukom - trouglići

YF2asK6.jpg


Potrebno

  • 500g šampinjona
  • 1-2 praziluka
  • maslinovo ulje
  • voda
  • prašak za pecivo (na vrh kašičice)-a i ne mora
  • začini. .biber, so
  • heljdine kore
Priprema
  1. Praziluk iseckati u blenderu i propržiti na maslinovom ulju. Ubaciti seckane pečurke. Kada se izdinstaju puniti koru. Jedan trougao je jedna kora. Koru premazati uljem i vodom koje je prethodno prokuvano i dodato na vrh kašičice praška za pecivo (doda se tek kad se skine šporeta). Koru koja je celu premazana se presavije na pola pa se opet namaže pa opet na pola da se dobije dugačka traka. Saviti 2 kašike fila na vrh jedne strane pa savijati po dijagonali tako da se dobije trougao. Pre pečenja poprskati sa tom vodom. Peći se na 180 oko 30min
Izvor: Hronohrana.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gagine palacinke

unz6kQl.jpg


Potrebno

  • 5 kašika graham brašna
  • 5 kašika crnog T-950 brašna
  • 5 kašika heljdinog brašna
  • 5 kašika ovsenog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 500 ml vode

Priprema

  1. Danas nam na blogu gostuje Dragana Pušica sa bloga MojeGrne koja je pripremila palačinke po pravilima hrono ishrane.
  2. Brašno i prašak za pecivo staviti u posudu, dodali malo soli. Sve pomešati da se prašak i brašno sjedine.
    Dodati vodu i pomešati da se dobije konzistentna masa.
    Smešu ostaviti da malo odstoji a za to vreme zagrejati tiganj za palačinke.
    Na tiganj dodati malo ulja i sipati smesu kutlačom. Peći palačinke dok ne budu podjednako pečene sa obe strane.
    Filovati po želji. Mi vam predlažemo ajvar i/ili sitan sir.
Izvor: Hronohrana.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Crveni mafini

eX8POVs.jpg


Potrebno

  • 7 kašika mešanog brašna (mleveni: proso, heljda, lešnici/bademi, lan, suncokret, ovsene mekinje)
  • Malo praška za pecivo i na vrh noža sode bikarbone
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 1/2 šoljice vode
  • 1/2 šoljice soka od paradajza (domaćeg ili kupovnog ali bez šećera i dodataka)

Priprema

  1. Sve zajedno izmešati, puniti kalupe do pola i peći na 200 stepeni Celzijusovih.
Izvor: Hronohrana.com
 
Natrag
Top