Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Želim da Vam predstavim Ho'oponopono tehniku za koju sam skoro čula, ali sam dosta istraživala i počela da je primenjujem. Tehnika je toliko jednostavna, da će Vam isprva delovati malo čudno, ali verujte da deluje. Osećam potrebu da ovo što sam o tome do sada čula i pročitala, podelim sa Vama.
Hvala! :)

Što je ho'oponopono

Ho'oponopono je drevni havajski način za rješavanje problema preuzimanjem potpune odgovornosti za apsolutno sve što nam se događa i čišćenjem toksičnih programa u vlastitoj podsvijesti, a koji se koristi u različite svrhe, ponajviše za izliječenje i rješavanje konflikata. Ho'oponopono je proces oslobađanja od štetnih energija u podsvijesti kroz opraštanje, pokajanje i preobražaj.

Postoji tradicionalna, ali i modernizirana verzija, koju je preoblikovala Morrnah Nalamaku Simeona i koju ovdje obrazlažemo. Ta moderna verzija se preciznije naziva "Samo I-Dentitet Ho'oponopono" (SITH).

Cilj ove prakse je očistiti ili otpustiti sve destruktivne energije unutar naše podsvijesti, koje uzrokuju poremećaje, bolesti i nevolje, time da se pokajemo, zamolimo za oproštaj i iskažemo ljubav, kako bismo se time doveli u tzv. "nulto stanje" u kojem smo kao "prazna čaša" u koju Božansko može ulijevati svoje inspiracije pomoću kojih možemo s lakoćom ostvariti preobražaj i sve što želimo u životu. Bit je otkloniti sve prepreke u nama samima kako bismo od Božanske inteligencije mogli slobodno i bez ometanja primati ideje i inspiracije za rješavanje problema i unapređenje života. Sastoji se u tome da prilikom svakog problema uputimo svojoj duši i Bogu ove 4 misli:

- Žao mi je.

- Oprosti mi.

- Volim te.

- Hvala ti.

Ho'oponopono se definira kao "činiti ispravno, ispraviti pogrešno, staviti u red, popraviti, izmijeniti, revidirati, prilagoditi, dopuniti, pomiriti, regulirati, urediti, pretvoriti, pročistiti, učiniti prikladnim..."

U Havajskom rječniku ova se vještina definirana kao mentalno čišćenje.

Ho'o označava glagolski oblik riječi koja slijedi. Pono se definira kao: "dobrota, poštenje, moral, moralne kvalitete, ispravan postupak, izvrsnost, blagostanje, prosperitet, blagostanje, dobrobit, stvarno stanje ili prava priroda, dužnost, moralno, pogodno, pravilno, pravedno, ispravno, čestito, pošteno, korisno, uspješno, u savršenom redu, točno, olakšano, olakšanje, potrebno, nužno..."

Havajci su ovu praksu preuzeli od krščanskih misionara i malo je preoblikovali. Kako znamo, krščanski nauk zagovara ispovijed i pokoru (pokajanje), i poruka ljubavi je osnovna Isusova poruka. Ho'oponopono pojednostavljuje ovaj kompleksni nauk i pruža praktični proces prilikom svake situacije u kojoj je čovjeku potrebna pomoć.

Ho'oponopono potpomaže da se uspostavi ravnoteža najprije kod pojedinca, a zatim u cijeloj kreaciji, uključujući i ravnotežu između sukobljenih strana.

Ho'oponopono polazi od toga da je sve u svijetu povezano i čini jedno Jedinstvo koje ima svoj izvor u Ljubavi. Na osnovu tog jedinstva imamo rezonanciju - sve što se događa u našoj stvarnosti je odjek ili odraz nekih događaja čija vibracija je sukladna s našom, i imat će dalje odjek na druge događaje. Ovo svojstvo sutitranja se očituje kao pozitivnost kad se odlučimo za suosjećanje, a kao negativnost kad se predamo iritaciji. Često nam najviše smetaju oni koji u sebi nose nešto što mi kod sebe negiramo ili nastojimo prikriti, no poricanje i prikrivanje, svjesno ili nesvjesno, ne pomažu, pa ako kroz to neželjeno iskustvo dopustimo ljubavi da u nama pobudi suosjećanje, doživjeti ćemo pozitivni preobražaj u životu.

Možemo promijeniti vanjske probleme samo ako ispravimo unutarnju rezonanciju. Kad mislimo da smo drugačiji i bolji od nekih (koji nam se ne sviđaju ili su bolesni ili nešto treće) i da s njima nemamo nikakve veze, takav pogled na svijet nas udaljuje od stvarnosti i ljubavi, remeti harmoniju i dovodi do toga da smo ograničeni u onome što možemo postići. Odvojenost od Jedinstva i Ljubavi uzrokuje razne bolesti i nevolje. Sve i svatko tko se pojavljuje u našoj stvarnosti je odraz nekog programa u nama, pa ako je u našu stvarnost ušlo nešto nepovoljno, to znači da je u nama neki program koji je nepovoljan i koji bismo kroz to iskustvo trebali kod sebe ispraviti kako bi se onda vanjske okolnosti ispravile. Najbolje to ispravljamo kroz ho'oponopono, ali postoje i mnoge druge dobre metode.

Cijela svrha ho'oponoponoa je ponovo uspostaviti svoj prirodni ritam sa Božanskom inteligencijom kako bi od nje mogli dobivati inspiracije i snagu za poduzimanje svega onoga što doprinosi našem blagostanju.

Izvor: Zivotna-skola.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Kome upućujemo ove 4 misli (molitvu/mantru)

HOOPMASTERLOGO.jpg

Ho'oponopono je vještina kojom rješavamo probleme na duhovnoj razini kako bi se očitovali na materijalnoj. To činimo tako što ispravljamo svoje greške iz prošlosti time da očistimo energije povezane uz problem na mentalnoj (podsvijest) i duhovnoj (nadsvijest) razini - pokajemo se, zamolimo za oproštaj i potvrdimo svoju odgovornost, ljubav i zahvalnost. To ne činimo izričito prema nekoj osobi s kojom imamo konflikt ili neugodno iskustvo, već to rješavamo na višoj, duhovnoj razini, stoga te 4 misli upućujemo duši, nadsvijesti, onome Božanskom u nama i svima, Bogu. To radimo zbog sebe i onog kome želimo pomoći, pa nije toliko bitno kome upućujemo ove 4 misli, već da pomoću njih čistimo programe u svojoj podsvijesti, da se pokajemo i da se stavimo na vibraciju ljubavi. Glavno da ih mislimo. Nije potrebno te 4 misli uputiti nekoj osobi, već je bitno da u kontekstu te osobe, za tu osobu, a ne toj osobi, u sebi ponavljamo ove 4 misli dok nam ne uđu u podsvijest. Nakon čišćenja energije pokajanjem, preobražaj omogućujemo s mišlju ili riječju "Volim te". Ljubav je kod koji omogućuje iscjeljenje. A to se upućuje Bogu, ne drugima. Mnogi imaju poteškoće s ovim procesom ako krivo shvate da moraju voljeti svoje neprijatelje, što jednostavno ne mogu. Zato je važno naglasiti da u procesu ho'oponopono nije potrebno slati riječi i misli ljubavi nekome s kime imamo sukob, već se ove riječi i misli ljubavi šalju Božanstvu koje pomoću te ljubavi transformira toksične energije u svim uključenim osobama, pa i šire. Točnije rečeno po Havajcima Bog je zapravo Ljubav, pa projecirajući ljubav, povezujemo se s Bogom koji je Ljubav i tako omogućujemo ovoj Svevišnjoj energiji da preobrazi bilo koji problem koji nas tišti te da nas ispuni inspiracijom i idejama potrebnim za ostvarenje blagostanja.

2.gif

Ljubav je ta koja svojom mističnom energijom preobražava sve memorije u podsvijesti, sve ono u nama što nije u skladu s ljubavi, s tim vrhovnim pricipom koji ima moć da stvara i transformira. Ljubav vraća harmoniju u naš sistem, neutralizira sve nepravilne misli i emocije koje su dovele do nevolje ili poremećaja koji doživljavamo. Ljubav ih prvo neutralizira, a zatim uklanja, pa na mjesto starih, uklonjenih energija ispunjava nas svjetlošću i inspiracijom.

Primjenom ho'oponopono procesa u svakodnevnom životu uspostavljamo vezu sa svojom nadsvijesti i s Božanskom svijesti. To nam omogućava primanje uvida pomoću kojih možemo u svakoj prilici znati ispravno djelovati

Vještina ho'oponopono je izuzetno korisna za ostvarenje vlastitog blagostanja, jer donosi iscjeljenje i oslobođenje od demona koji blokiraju ostvarenje sreće i uspjeha kroz pokajanje. Ono što blokira našu dobrobit nije ništa drugo nego nedostatak ljubavi. Opraštanje otvara vrata njezinu povratku. Glavni cilj ho'oponopono metode je dolaženje u nulto stanje, gdje imamo nula dugova, pa tako i nula ograničenja, u stanje u kojem je sve moguće ostvariti. Nulto stanje je stanje u kojem nemamo nikakve programe u podsvijesti, koji nas koče u ostvarenju blagostanja. Nulto stanje je, dakle, stanje u kojem nemamo više nikakve predrasude, predodžbe, uvjerenja, očekivanja, karmičke dugove i slično. Da bismo došli u ovo stanje, trebamo redovito, a posebice prilikom svakog sukoba i svake neugodne situacije, iskreno u mislima, svojoj duši i Bogu uputiti ove 4 misli:
"Žao mi je. Oprosti mi. Volim te. Hvala."

Učinkovitost ove prakse temelji se na principu preuzimanja stopostotne odgovornosti za sve radnje, ne samo za vlastite. Ako želimo preuzeti potpunu odgovornost za svoj život, onda je sve što vidimo, čujemo, okusimo, dodirujemo, ili na bilo koji način doživimo, na neki način naša odgovornost jer je u našem životu.

"Potpuna odgovornost znači potpuno prihvaćanje svega – čak i ljudi koji se pojave u vašem
životu i njihovih problema, jer su njihovi problemi i vaši problemi. Oni su u vašem životu, pa ako preuzimate potpunu odgovornost za svoj život, tada trebate preuzeti potpunu odgovornost također i za ono što oni doživljavaju."- Dr. Hew Len

"Preuzimanje odgovornosti ne znači preuzimanje krivnje, ili pretpostavljanje da smo u krivu. To je spremnost da se odazovemo na, budemo odgovorni za aktualnu memoriju (program) koja se odvija u nama." - Mary Koehler
("Taking responsibility is not taking the blame, or assuming I am wrong. It is a willingness to respond, to be answerable to the current memory that is running."

Problem u kojem smo se našli u vanjskoj stvarnosti zapravo imamo sami sa sobom, jer nismo nešto u sebi raščistili. Recimo, ako nas drugi često kritiziraju, to je zato što i mi sami imamo običaj kritizirati, pa nam se to kao bumerang vraća. Ne vraća nam se uvijek od iste osobe, ali nam se po zakonima uzročnosti i recipročnosti uvijek nekako vraća. Da bismo promijenili svoju stvarnost, trebamo promijeniti sebe. Potpuna odgovornost podrazumijeva ideju da je sve što postoji u našem životu projekcija iz našeg unutrašnjeg svijeta.
Dr. Hew Len je rekao:
Izvor: knjiga "Nulto stanje", Joe Vitale

Ho'oponopono je zbilja veoma jednostavan. Za drevne Havajce svi problemi nastaju kao misao. Ali imati misao nije problem. Što je onda problem? Problem je u tome da su sve naše misli natopljene bolnim sjećanjima – sjećanjima na osobe, mjesta ili stvari. Sam intelekt nije u stanju riješiti ove probleme, zato što intelekt samo upravlja. Upravljanje stvarima nije način da se riješe problemi. Vi ih se želite riješiti! Kad prakticirate Ho'oponopono, ono što se događa je da Božanstvo ("Divinity") preuzima bolne misli i neutralizira ih, ili ih pročisti. Vi ne pročišćavate osobu, mjesto ili stvar. Vi neutralizirate energiju koju povezujete s osobom, mjestom ili stvarima. Dakle, prvi stupanj Ho'oponopono-a je pročišćavanje te energije. Tada se događa nešto divno. Ne neutralizira se samo energija; ona se takođe otpušta, oslobađa, tako da nastaje potpuno novo čisto stanje. Budisti to nazivaju Prazninom. Posljednji korak je dozvoliti Božanstvu da dođe i popuni tu prazninu svjetlošću.
Da biste prakticirali Ho'oponopono, uopće ne trebate znati u čemu je zapravo problem ili greška. Sve što trebate uraditi je uočiti tekući problem koji doživljavate fizički, mentalno ili emocionalno. Kad ga uočite, na vama je odgovornost da odmah počnete sa čišćenjem, da kažete: ''Žao mi je, molim te oprosti mi.''
Ho'oponopono ne vidi svaki problem kao iskušenje, već kao priliku. Problemi su samo ponovljena sjećanja iz prošlosti koja se pojavljuju da bi nam dala još jednu priliku da gledamo očima ljubavi i da djelujemo iz duhovne inspiracije (intuicije).

Kad smo žrtve neke nevolje (bolesti, rata, potresa, siromaštva, prevare), obično mislimo da mi sami nismo krivi, ne uviđamo kako smo mogli doprinijeti tome, stoga i dalje živimo životom žrtve i patimo. No, onog trenutka kad preuzmemo svoju odgovornost i uvidimo da ograničenim umom nije moguće sve spoznati te da naša odgovornost ne leži samo u našim postupcima, nego i u našim mislima, kao i u onome što nismo učinili a mogli smo (i trebali smo), tada je moguće preobraziti nepovoljne životne okolnosti pomoću ovih 4 misli.

Trebamo shvatiti da smo sve što dolazi u naš život (dobro i loše), na neki način sami kreirali ili privukli, svjesno ili nesvjesno. Prema tome, preuzimanje potpune odgovornosti je izuzetno nužno. To ne znači kriviti sebe, nego preuzeti odgovornost za rješavanje problema rasčišćavanjem uzroka kroz pokajanje i ljubav, a ho'oponopono nam tu najbolje pomaže.

"Odgovorni smo ne samo za ono što činimo, već i za ono što ne činimo."
- Lao Tse

Izvor: Zivotna-skola.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Kako pomoći drugima

Ho'oponopono naučava da jedini način kako možemo pomoći drugima koji su u nevolji je taj da pročistimo sebe, svoje unutrašnje, nesvjesne, štetne energije koje su zapravo i odgovorne za problem, htjeli mi to priznati ili ne. Kad netko u našoj okolini doživljava neki problem, uobičajeno mišljenje je da mi osobno s time nemamo veze, tj. da ga mi nismo uzrokovali niti smo za njega odgovorni. Ho'oponopono ukazuje na suprotno i poučava da, budući da je nečiji problem dio naše osobne stvarnosti, koju mi također proživljavamo, mi smo odgovorni za to. Ne samo da smo odgovorni za uzrok nego i za razrješenje. Preuzimanje odgovornosti je samo početak; okrivljavanje sebe nije smisao ovog procesa (Treba razlikovati preuzimanje odgovornosti i krivice). Razrješenje je smisao primjene Ho'oponoponoa, a do njega se dolazi preuzimanjem odgovornosti i za razrješenje. Kako smo mogli nešto skriviti, tako možemo to i ispraviti. Prema tome, pojedinac može izliječiti i transformirati čitavu svoju obitelj i širu zajednicu, ali samo uz pomoć Božanske inspiracije. Da bismo tu inspiraciju mogli primiti, potrebno je pročistiti svoje unutrašnje energije, sve svoje "smeće" koje se tijekom godina nakupilo u memoriji, u podsvijesti, a to je moguće uz gore spomenute četri svete misli - kroz pokajanje i ljubav.

Ova ideja da pojedinac ima sposobnost da doprinese cijeloj zajednici je također poznata kao teorija "Učinak stotog majmuna" - fenomen u kojem se naučeno ponašanje širi istog trenutka iz jedne grupe majmuna na sve druge majmune čim je postignut kritičan broj majmuna koji su to usvojili. Preneseno, to znači da se neka ideja ili sposobnost automatski, paranormalno širi na ostatak populacije čim je određeni broj ljudi čuo za novu ideju ili naučio novu sposobnost.

Ho'oponopono vještina pretpostavlja izražavanje ključnih ljudskih vrlina: odgovornost, ljubav, zahvalnost, i poniznost (za traženje oprosta).

"Šta bi terapeut trebao učiniti kad ga posjeti klijent?“ pitao sam, želeći da istražim specifične načine liječenja ljudi.

Samo da ih voli,“ Dr. Hew Len je odgovorio. „Ono što je važno je da voliš osobu jer je dio tebe, i tvoja ljubav će joj pomoći da obriše i očisti program aktiviran u njenom životu."

"Posredstvom ljubavi dobivamo Božansku inspiraciju za to što nam je činiti u pojedinom slučaju."

- Iz knjige "Nulte granice"

Izvor: Zivotna-skola.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Moderna praksa

karma.jpg

Domino efekt ili Bumerang efekt
Sve se vraća, sve se plaća.

Moderni provoditelji ho'oponopono procesa opisuju životne probleme kao posljedice negativne karme, ukazujući na to da kad-tad "moramo sami doživjeti ono što smo učinili drugima" i da smo sami kreatori svojih životnih okolnosti prema svemu onome što mislimo, izgovaramo i činimo.

Budući da u životu prevladava zakon uzroka i posljedica, svrha ho'oponopono prakse je uglavnom "oslobađanje od nesretnih, negativnih iskustva iz prošlih vremena i reinkarnacija, te rješavanje i uklanjanje trauma iz podsvijesti." Karmički dugovi ometaju evoluciju uma i općenito osobe, tako da je (karmičko) čišćenje uvjet za širenje svijesti.

Primjenjujući ho'oponopono, na duhovnoj razini pročišćavamo sebe i svoj osobni doprinos u matrici naše stvarnosti. Svjesno ili nesvjesno doprinosimo stvaranju okolnosti u našem životu. Često je uzrok naših nevolja nešto što smo prije loše učinili, rekli ili mislili, a ponekad je problem nastao zato što nismo ništa učinili, a mogli smo.

Kad nastane neki konflikt, normalno je pomisliti da nismo mi krivi. Uvijek je kriv netko drugi. Čak i da je stvarno tako, ipak smo mi to stanje unijeli u svoj život, pa makar i time da nismo ništa poduzeli da se takvo što ne dogodi. Mnoge stvari smo mogli sprječiti nekim svojim mislima, riječima ili djelovanjem. Bez obzira na to što u nekoj situaciji nismo ništa ružno rekli ili učinili, vjerojatno smo nekako isprovocirali drugu osobu ili smo nekim svojim crnim mislima doveli do loših vibracija u odnosu ili smo doveli do problema jer nismo ništa učinili. Nije bitno kako smo prouzrokovali neki nepovoljan događaja, nego je bitno rješiti se tih veza iz prošlosti, očistiti se od loših energija, ispraviti svoje greške pokajanjem, zahvaljivanjem i ljubavlju.

Ponekad nije dovoljno samo se pokajati i zračiti ljubav, već je potrebno i potom poduzeti sve ono što nam Božanska inteligencija daje kao rješenje kroz inspiraciju i intuiciju.

Osim upućivanja ovih 4 misli Božanstvu, kreatorica moderne ho'oponopono verzije Morrnah je u svojoj praksi koristila jednu molitvu koju bi izgovarala kad bi pomagala ljudima, bilo da ih vidi ili ne. Ona glasi:
Božanski stvoritelju, oče, majko, sine u jednom ... ako smo ja, moja obitelj, rođaci i naši pretci uvrijedili tebe, tvoju obitelj, rođake i pretke našim mislima, riječima, ponašanjima i djelima od početka naše kreacije do danas, molimo te za oproštaj ... Dopusti da se očiste, pročiste, otpuste i uklone sve negativne memorije, blokade, energije i vibracije te transformiraju ove neželjene energije u čistu svjetlost... I tako bi učinjeno.

Kako bi od Božanske inteligencije dobio inspiracije za ispravne postupke, bilo da se radi o vlastitom problemu bilo od nekog drugog tko je ušao u njegov život, uz spomenute 4 misli dr. Ihaleakala Hew Len često koristi zamolbu kao što je ova:
Šta se to događa u meni što me je dovelo do ovoga problema (npr. toga da me netko određen nervira ili izazvalo bolest u nekoj određenoj osobi), i kako mogu taj problem u meni ispraviti?

Izvor: Zivotna-skola.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Ho'oponopono u praksi

all_you_need_is_LOVE_by_agenza1.jpg

Kad ti se dogodi da ti netko poznat ili nepoznat pošalje ružan e-mail, kaže nešto ružno ili učini nažao, bez obzira što ti znaš da nisi kriv(a), pošalji ove 4 ho'oponopono misli Božanstvu vezano za tu osobu kako bi iskrenim pokajanjem ispravio/la neke svoje prijašnje greške, grijehe ili propuste koji su nekako doveli do toga da budeš žrtva. Iako često nismo krivi, ipak smo odgovorni. Mislima ljubavi transformiraj svoje, pa time i stanje druge osobe. To će ukloniti problem.

Svaki put kad se u tvom životu pojavi neka neugodna okolnost, recimo svjedok si nekog nemilog slučaja, rata ili katastrofe, trebaš osvijestiti to što se događa u tebi da je ta negativnost postala dio tvoje stvarnosti, tvog iskustva. Ako to raščistiš i otpustiš pomoću ovih 4 misli, ne samo da će se ta situacija u tvom životu razriješiti, nego i u životima svih uključenih.

Dakle, neka ti prijeđe u naviku svaki put kad ti netko nečim naudi, ali i kad se nađeš u okolnostima gdje si osobno svjedok onome tko je u teškoj situaciji, da uputiš ove 4 misli Bogu kako bi se ta osoba oporavila ili 'ohladila', a time i ti:

"Volim te, žao mi je, oprosti mi, hvala."

Šaljući misli ljubavi (umjesto onih negativnih) drugima, mijenjaš vibraciju i svoju okolinu nabolje, a time i svoj život. Jednostavno evociraj duh ljubavi da ozdravi ono u tebi što je kreiralo okolnosti u kojima se nalaziš - bilo da je neka konfliktna situacija, bolest, financijski pritisak ili bilo što drugo.

Prilikom pojave nekog problema, pogledaj unutar sebe kako bi vidio/vidjela što je to u tebi što djeli ovo iskustvo s onim što vidiš izvan sebe. Pitaj se šta je to u tebi što te dovelo do ovog problema (vlastitog ili tuđeg), i kako možeš taj problem u sebi ispraviti? Nakon što se pročistiš onim četrim mislima, dobit ćeš odgovor na svoje pitanje, dobit ćeš inspiraciju, ideje i snagu "odozgora" za rješenje tog problema. Osim onog što ćeš inspiriran(a) sam(a) poduzeti, najveći dio razrješenja će se odviti na duhovnoj razini uz posredstvo Božanske inteligencije.

U situaciji kad se u tvom životu pojavi nečiji tuđi problem, ne bavi se s tom osobom, nego se bavi s emocijama koje je sam(a) tom prilikom doživljavaš. Ponekad osobu koja ima neki problem osuđujemo, osjećamo odbojnost ili neku drugu emociju ili stav. Sve to treba očistiti iz svijesti i podsvijesti, rješiti se svega toga. Kako čistiš ono što je u tebi, tako drugi postaju čistiji i zdraviji.

U poslovnom životu možemo ostvariti najbolje rezultate ako na svom radnom mjestu za sve s kojima dolazimo u kontakt pošaljemo Božanskoj inteligenciji ove 4 misli pokajanja, zahvale i ljubavi.

U knjizi "Nulte granice" spominje se mnogo primjera ljudi koji su primjenjujući ho'oponopono ostvarili izvanredne poslovne rezultate i time se obogatili. Jedan od primjera je Marvin, momak sa Filipina širokog osmijeha, koji prodaje luksuzne automobile u vrijednosti od $150 milijuna godišnje, a da uopće ne pokušava bilo što prodati bilo kome. Sve što čini je čišćenje svojih energija ovim četrima mislima. Kako sam kaže, sve što radi je to da u mislima govori 'volim te' po cijeli dan. Za svakog klijenta koji uđe u poslovnicu odašilje Bogu ove 4 misli. Uopće nema nikakve namjere prodati auto, zaraditi na klijentima i slično. Dapače, sve svoje namjere, očekivanja, predodžbe i slično čisti iz svoje podsvijesti i tako omogućava Božju volju. Kaže, njegov posao nije da prodaje, nego da čisti svoje energije. Tako pročišćen stvara uvjete da klijenti koji su imali namjeru kupiti neki auto, to stvarno i učine. Često su prodavači, i ne znajući, prepreka kupnji, jer znaju iritirati svojom energijom, riječima ili nametljivim načinom ophođenja. Ovako, zračenjem ljubavi i prepuštanjem Božanskoj inteligenciji da ga inspirira i vodi svojim tokom, omogućava da se auti prodaju sami od sebe.

aumakua_uhane_unihipili.jpg

Kako kaže i sam dr. Hew Len, svaka individua ima svoju svijest, podsvijest i nadsvijest (koja je dio Božanske svijesti, kao što je kapljica dio oceana). Iako smo uglavnom svjesni, većina naših ponašanja nisu plod svjesnog nauma, nego činimo stvari nesvjesno, većinom iz podsvijesti a ponekad iz nadsvijesti. Podsvijest sadrži svu memoriju naših prošlih iskustava, a nadsvijest ima uvid i u sve ono što nismo iskusili a možemo. Ako djelujemo iz podsvijesti, to znači da djelujemo iz memorije iskustava. Ako djeujemo iz nadsvijesti, to znači da primamo inspiraciju direktno iz Više svijesti, od Boga. Kad mislimo i djelujemo prema memoriji (sakupljena iskustva koja su se formirala u uvjerenja, predodžbe, navike i slično), ograničeni smo vlastitim iskustvima. No, kad djelujemo na osnovu inspiracije koju dobivamo iz nadsvijesti, tj. od Božanske Inteligencije, onda su naše mogućnosti neograničene, sve nam je moguće. Poruke "odozgora" možemo bolje primati ako sprječimo one "odozdola" koje pomućuju naš um. Zato je potrebno redovito pročišćavati svoju podsvijest, dovesti se u nulto stanje, biti kao tabula rasa kako bismo bez ometanja mogli primati Božansku inspiraciju. Teško možemo čuti ili osjetiti inspiracije i ideje "odozgora" ako smo puni programa ili memorija (predrasude, uvjerenja, predodžbe, navike, očekivanja i slično). Zato ih se trebamo redovito rješavati, svakodnevno ih čistiti spomenutim četrim mislima.

Naša svijest je ograničenog kapaciteta i ne može registrirati ni upamtititi sve podatke koje tijekom dana primamo, no podsvijest to može i čini. S obzirom na svoj ograničeni kapacitet, naš svjesni um nema pojma šta se sve događa u našoj stvarnosti, pa stoga ne može donositi optimalne sudove, odluke i slično. Tor Norretranders je napisao: “Činjenica je da svake sekunde milioni djelića informacija preplavljuju naša čula. Ali naša svijest obrađuje možda samo oko četrdeset djelića informacija u sekundi – najviše.“ Prema tome ne možemo se osloniti na naš svjesni niti podsvjesni um, već se trebamo povezati sa svojom nadsvijesti i s Božanskom inteligencijom kako bismo umjeli dovesti sebe u stanje blagostanja.

Dr. Hew Len često ističe da svjesni um može registrirati oko 15 informacija u jednoj sekundi, dok se 15 miliona informacija dogodi u svakom trenutku. Nema šanse da shvatimo sve elemente koji se odigravaju u našem životu. Prema tome, moramo otpustiti svoje zamisli, ideje, predodžbe, uvjerenja i slično. Umjesto toga, trebamo vjerovati u ono što primamo intuicijom od nadsvijesti ili Više svijesti.

Izvor: Zivotna-skola.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Korijeni tradicije

U polinezijskim kulturama smatra se da pogreške ili grijesi osobe uzrokuju bolesti. Tamošnji ljudi su uvjerenja da je svaka bolest uzrokovana kršenjem nekog duhovnog zakona, i da je se ne može izliječiti dok se bolesnik ne pokaje za svoj prijestup ili grešku. Oni vjeruju da je bolest uzrokovana stresom, ljutnjom, krivnjom, optuživanjem i neopraštanjem.

Ho'oponopono ispravlja, obnavlja i održava dobre međuljudske odnose ali i odnos s Bogom time što se djeluje na uzrok i izvor problema.

Krajem 20. stoljeća, sudovi na Havajima otpočeli su praksu dodjeljivanja provođenja ho'oponopono procesa obiteljima prijestupnika, kao oblik alternativnog rješavanja sporova. Ho'oponopono se provodi na tradicionalan način, bez uplitanja suda, s osobom koju obitelj sama odabere s popisa uslužitelja koje je odobrio sud. Premisa ove sudske prakse je ta da mnogi zakonski prijestupi kriju izvor u obiteljskim konfliktima, pa ako se oni riješe i ako dođe do pokajanja, ne samo da je to dovoljno za oprost, nego ovom transformacijom prijestupnik neće biti primoran na daljnje prijestupe. Po njima je pokajanje i rješavanje korijenskog problema bolje od zatvorske kazne.

Osim toga, od davnina se na Havajima i u ostalim polinezijskim kulturama običavaju rješavati obiteljski problemi kolektivno, umjesto da se prepusti posvađanima da sami to riješe između sebe. Na taj način ostali članovi obitelji preuzimaju i svoju odgovornost za nastalu situaciju, iako možda nisu izravno sudjelovali u sukobu. Ako braća i sestre dolaze u sukobe, dio odgovornosti je i na roditeljima na kojima je bilo da ih odgoje tako da se međusobno vole i poštuju.

Predlažemo svim roditeljima da preuzmu ovu praksu kako bi se očuvao mir u obitelji i sprječili nepotrebni sukobi i daljnje netrpeljivosti. U protivnom nesređeni odnosi u obitelji mogu uzrokovati mnoge druge nepotrebne probleme.

curacion_color.jpg

Proces se sastoji od sljedećih postupaka:
  1. odredi se starija osoba koja vodi ovaj proces iscjeljenja
  2. molitva
  3. definira se problem
  4. razgovara se o prijestupu
  5. fokusira se na rješavanje problema, a ne na držanju svoje strane
  6. trenuci tišine za refleksiju i razmišljanje
  7. pridaje se važnost osjećajima svih uključenih u problem
  8. otpuštanje prošlih događaja - ispovijed, pokajanje i oproštenje
  9. upriliči se gozba na kojoj se proslavi rješenje konflikata (otpuštanje)
Ne znam kako je kod tebe, ali ja, kao i mnogi koje znam, smo odmalena smatrali Havaje kao pojam za raj. Nisam nikad bila tamo niti sam vidjela neke posebno lijepe fotografije tog otoka, ali svejedno mi je on urezan u podsvijest kao rajski otok. Ne znam ni sama zašto baš od svih predivnih mjesta na planetu mi je to mjesto bilo i ostalo urezano kao raj. Sigurno ima i još ljepših krajolika, ali svejedno su Havaji zauzeli mjesto raja u mojoj podsvijesti, a vjerujem i kod većine drugih. Mislim da nije toliko stvar u ljepoti mjesta, jer tako lijepih plaža ima po čitavom svijetu, pa i u nas. Ono što čini to mjesto rajskim je čarolija kojom je obavijeno, a sad kad znam za ho'oponopono, mogu i pretpostaviti zašto.

Izvor: Zivotna-skola.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Ovde možete pogledati emisiju o ho'oponopono tehnici:

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Dr.Hew Len - Ho'oponopono, intervju napravio Saul Marney

ihaleakala_hew_len.jpg

Kad bi svi preuzeli 100% odgovornost za svako iskustvo u životu i ne dozolili da budu uhvaćeni u omči krivice, kakvo bi to veličanstveno iskustvo bilo za ceo svet?

Mir počinje sa mnom
Dr.Hew Len naglašava da trebamo uvek imati na umu staru izreku: “Mir počinje sa mnom.” Kaže, ako želimo mir na Zemlji, on mora započeti individualno u svakom od nas.
Dr.Len objašnjava da je u Ho’oponoponu reč o traganju unutar nas za zaostacima, pogreškama i blokadama u našem podsvjesnom dijelu uma koji ih reproducira kao osude, padove i sve druge slične probleme.

Blokade su u nama
Dr.Hew Len ukazuje da je u Ho’oponoponu riječ o tome da kažemo Božanskom u sebi (Sobstvu): “Žao mi je, molim te oprosti mi zbog svega što se događa u meni, da imam ovakva iskustva svijeta!”

Preuzimanje 100%tne odgovornosti
Dr.Len kaže da kada preuzmemo 100%tnu odgovornost za sve što nam se događa u životu, tada možemo prijeći na slijedeći korak i reći: “Žao mi je, i ne samo žao, nego i molim te oprosti mi za sve što se događa u meni.”
Govoreći žao mi je i preuzimanjem 100%tne odgovornosti za naše živote, mi u suštini govorimo Božanstvu: “Ja sam 100% odgovoran, problem je u meni i želio bih da pretvoriš svu tu memoriju, blokadu, zaostatke, negativnosti - u ništa!”
I kada Božanstvo to učini, pretvori blokadu i pogrešku u ništa, vračamo se u naše originalno stanje Nule ili jasnoće. Dr.Len kaže da jedino kada posjedujemo jasnoću, Božanstvo nam može dati uvid, inspiraciju, štogod je savršeno za nas.

Dr.Len pažljivo prati sebe
On kaže da dokle god ima iskustvo svega što mu dođe u život, istovremeno započinje sa čišćenjem, jer zna da “Mir započinje s njim”.
Dr.Len ističe da je spreman biti 100% odgovoran za štogod iskusi u svom životu i naglašava da dok prolazi kroz iskustvo patnje i problema u svom životu, stalno se podsjeća da je izvor svega toga u njemu.

Dr.Len radi s Božanstvom trenutak za trenutkom
Dalje, dr.Len naglašava da terapeuti koji preuzmu 100% odgovornost za ono što vide u svojim klijentima, te uključe “volim Te" i "Žao mi je" kao dio svoje prakse sa pacijentima, osjećaju se manje zamorenim i daleko efektnijim jer “mir započinje sa mnom”.

Problem se odvija u nama
Dr.Len kaže ako prihvatimo 100% odgovornost za sve što nam se događa u životu, pomičemo našu percepcija prema unutra i to dovodi do promijene svijeta!
Moramo preuzeti 100% odgovornost za probleme unutar nas. Mi stalno nastavljamo gledati izvan nas i tražimo kako ćemo riješiti svjetske probleme, ali to nije uspješno.

Rad na drugima nije naš posao
Dr.Len priča kako je bio školovan kao pedagog i nastojao pomoći hendikepiranima i djeci sa nedostatkom u razvoju od 1964. do 1982., ali dvadeset godina kasnije, naučio je da to nije njegov posao.

Promenite način na koji gledate druge ljude
Tada je shvatio da je njegov posao pomoći samom sebi otpuštanjem načina na koji je promatrao hendikepiranu djecu. Shvatio je da kako mijenja ovu percepciju te djece - i oni se također mijenjanju (isto kao što je promijenio način promatranja mentalno bolesnih kriminalaca u Državnoj havajskoj bolnici)!
Dr.Len naglašava da je najvažnije prvo usmjeriti pogled na naš svijet i ako smo voljni to učiniti, naš utjecaj na cijeli Univerzum bit će ogroman!
Većina ljudi misli da je ovdje da bi pomagala drugima, nastavio je zatim, i donijeti mir u svijetu, ali oni su ovdje samo da bi donijeli mir sebi, jer donijevši mir u nama, mi donosimo mir svijetu. Dr.Len kaže da jedina stvar koja radi je da pogledamo unutar nas samih i počistimo “gomilu” što se tamo nalazi. Istaknuo je da dok on ovo radi, primjećuje da se ljudi osjećaju bolje i sposobni su preuzeti odgovornost za sebe.

Shakespeare-ovi duboki uvidi
Prema dr.Lenu, osoba koja je imala doista duboke uvide u stanje ljudske vrste je bio William Shakespeare. Neprestano je naglašavao u svojim stihovima da patnja kroz koju prolazimo sada, je ista patnja koju smo iskusili i prije.

Promena se mora prvo desiti u nama
Dr.Len kaže da kada promatramo patnju na osuđujući način to znači da je ona već u nama! Ali, ako je otpustimo i prakticiramo Ho’oponopono čišćenje govoreći:" Žao mi je zbog svega što se događa u meni da doživljavam patnju na određen način” - tek tada patnja će se promijeniti! Ali, ova se promjena prvo mora dogoditi u nama!

Neprekidno Ho’oponopono čišćenje
Dr.Len govori da čišćenje memorije iz naše podsvijesti zahtijeva konstantnu praksu Ho’oponopona, trenutak po trenutak.

Doživite ljude onakvim kako ih je Bog stvorio
Mi nikada nemamo iskustvo stvari ispravno, nego doživljavamo naše reakcije na njih. Dr.Len zna da kada sreće ljude, ne doživljuje ih na način kako ih je Bog kreirao, stoga on neprestano čisti govoreći Božanstvu: “Žao mi je zbog svega što se događa u meni što me sprječava da imam iskustvo ljudi kako si ih Ti stvorio”. Čineći ovo, on traži od Božanstva da mu pomogne da odustane od onog što je u njemu, onog što ga tjera da reagira na ljude i ne vidi ih kao što istinski jesu: Božanska bića.
Dr.Len kaže da, jednom kada otpustimo diktaturu sjećanja što vlada nad nama prakticirajući Ho’oponopono čišćenje, memorija se prestane vrtjeti u pozadini, i to ne samo ona koju smo primijetili da se odvija, nego i sve druge što se simultano reproduciraju, a da ih nismo svjesni!
Kada prakticiramo Ho’oponopono, mi zapravo pitamo Božanstvo da ukloni negativnosti iz naše Duše i podsvjesnog uma, kako bi mogli vidjeti ljude u njihovu savršenstvu, upravo kao što ih je Bog kreirao. I ako ih na taj način promatramo, tako će i oni gledati na nas.
Dr.Len je nastavio da ako želimo vidjeti ljude oslobođene problema u njihovim životima, tada se mi moramo osloboditi prvi! Ho’oponopono nije ništa drugo nego rad na sebi i traganje za podacima u našoj osobnoj podsvijesti koji nam čine poteškoće i koje treba ukloniti.

Ljutnja je odigravanje sećanja
Kada se ljudi naljute, nije riječ o osobi koja se ljuti, nego sjećanju u toj osobi što reproducira ljutnju! Ako smo upoznati s ovim i imamo stalno to na umu, možemo promijeniti te podatke.
Kod Ho’oponopona nije riječ o mijenjanju druge osobe, jer je ona već savršena! Međutim, ono što je nesavršeno su podaci i trebamo pitati Božanstvo da ih poništi u nulu.

100%tna odgovornost za sve što doživljavamo
Dr.Len kaže da kada prakticiramo Ho’oponopono, vrlo jasno kažemo Božanstvu: “Ja sam 100% odgovoran za sva moja iskustva u životu i doživljujem patnju obliku osuđivanja. Nešto se događa u meni (neki podatak ili sjećanje) i to nešto diktira takvo iskustvo. Želim biti 100% odgovoran za to, žao mi je zbog toga.”
Dr.Len je zatim nastavio da svjesni um ne preuzima odgovornost, nego pribjegava krivnji.

Brisanje sećanja koja se odigravaju u podsvesnom umu
Mi ljudi, nastavio je dr.Len, imamo gomilu stvari koje se događaju i ne možemo utjecati na njih zbog memorije koja se odvija u našem podsvjesnom umu. Ove blokade nas sprječavaju da iskusimo Božanstvo.
Ho’oponopono je praksa pomoću koje brišemo tu memoriju što nas ometa da živimo potpuno i istinski, te nam omogućuje oslobođenje od straha zbog načina na koji živimo. Pomoću nje radimo na svemu što se događa u nama što se nataložilo s generacije na generaciju i što nas sprječava da dođemo do mjesta gdje možemo iskusiti Božanstvo.

Izbegavaj pokušati shvatiti što se događa
Dr.Len kaže da se putem Ho’oponopona postiže odustajanje od stvari koje nas drže sputanim, te da mi uopće nemamo ideju koje su to stvari! Iz tog razloga se on uopće ne trudi razumjeti što se sve događa u njegovom životu, međutim, cijelo vrijeme vrši Ho’oponopono čišćenje!
Dr.Len ističe da je primijetio kako su ljudi sposobniji rješavati svoje probleme dok on radi čišćenje sebe, a često mu kažu da bi htjeli i sami naučiti Ho’oponopono.

Tko smo mi?
Mi smo sami sebi guru, terapeut ili iscjelitelj, kaže dr.Hew Len i da bismo to postali, sve što trebamo učiniti jest odgovoriti na par jednostavnih pitanja, od kojih je najvažniji: “Tko sam ja?”
Ovo je najvažnije pitanje od trenutka Stvaranja, no nažalost većina ljudi ne zna tko je! Ako bismo znali tko smo, odmah bi shvatili da trebamo preuzeti 100%tnu odgovornost za svako iskustvo što ga imamo u životu! Ipak, ne možemo kriviti ljude što to ne znaju!

U čemu je problem?
Druga stvar koju trebamo znati, prema dr.Lenu, je: “U čemu je problem i gdje je taj problem?”
Dr.Len kaže da su svi naši problemi rezultat sjećanja koja se neprestano reproduciraju u našim podsvjesnim umovima, no on se konkretno uopće ne bavi problemima! Mi smo svi Božja djeca, Njegova savršena kopija. Naše prirodno stanje je praznina i čistoća, te je naš posao vratiti se u to originalno stanje bivanja čistim, praznim i beskonačnim.
Ho’oponopono je o brisanju i čišćenju sata u našem podsvjesnom umu kako bi se mogli vratiti na Nulu/jasnoću i jedino što može proizići iz te jasnoće jest Božanska inspiracija.

Biti čist i beskrajan
Dr.Len kaže da on svakog dana radi na otpuštanju blokada u svom životu koje ga sprječavaju da bude jedan sa Božanskim - što znači biti čist i beskrajan! On prakticira Ho’oponopono kako bi bio čist i sposoban kretati se kroz život bez teškoća, ljutnje, krivnje ili problema.

Krivnja ne funkcionira
Dr.Hew Len kaže da krivnja i pitanja "Kako to?" ne rade u terapiji, u okruženju obitelji ili političkoj vlasti, međutim kada se vratimo na Nulu, tada Božanstvo može utisnuti u naše umove štogod je savršeno za nas u tom trenutku.
Dr.Len također naglašava da on osobno preuzima 100% odgovornost za sve što doživljava kao problem u svijetu, zato jer zna da je svijet u njemu, te kako se on mijenja preuzimanjem potpune odgovornosti istovremeno govoreći: “Žao mi je”, svijet se jednako mijenja!

Ho’oponopono čišćenje trenutak za trenutkom
Dr.Len kaže da on učestalo pije plavu solarnu vodu, jer je to još jedna od metoda čišćenja. Od trenutka kad ujutro ustane iz kreveta, pa sve dok navečer ne ode na počinak, dr.Len ne prestaje sa čišćenjem, jer je svjestan da brisanje sjećanja zahtjeva sustavno Ho’oponopono čišćenje. On kaže da ako prestanemo čistiti, odlazimo u kaos zajedno sa ostatkom svijeta.

Čišćenje nad imenima ljudi
Dr.Len ističe da radi sa imenima ljudi koji se bilježe za vikend seminare, prije nego li uđe u prostoriju. Ovo čini iz razloga jer nastoji smanjiti količinu “nagomilanih stvari” (sjećanja i podataka u svojoj podsvijesti). Ako ovo ne bi činio, cijela učionica bi doslovno doživjela raspad sistema i zapela u intelektualnom razmišljanju, zato jer se nije pripremio za njih.
Dr.Len uvijek prakticira Ho’oponopono čišćenje - prije, za vrijeme i poslije svega što učini! Božanstvo zna njegovu povezanost s ljudima koje još uvijek nije sreo i za sva sjećanja koja dr.Len dijeli s njima, kao i koja su važna da ih dr.Len otpusti.

Razgovor sa Izvorom, Onim tko sve zna
Dr.Len kaže da je Ho’oponopono razgovor sa Božanstvom koji zna sve i da on zapravo u tom procesu čini razmjenu sa Njim, jer ne zna što je to u njemu da provocira druge ljude. Stoga dr.Len promatra Božansko u sebi koji je Izvor koji zna sve, zato jer on, dr.Len, ne zna ništa!
Dr.Len govori da u nama postoji dio koji se zove Božanski Stvoritelj i da taj Izvor vrlo dobro zna što se događa. Iz toga razloga šaljemo apel, kako bi Izvor u nama otpustio podatke i informacije u našem podsvjesnom umu.

Intelekt ne može zaustaviti reprodukciju negativnih sjećanja
Dr.Len naglašava da naš intelekt nije u stanju zaustaviti negativna sjećanja u našem podsvjesnom umu zato jer to nije njegova funkcija. Intelekt, prema dr.Lenu, ima zadatak da učini odabir hoćemo li preuzeti 100%tnu odgovornost za sve što nam se događa u životu ili ne, te da bi on osobno želio biti 100% odgovoran za sve što je u njemu što provocira druge ljude.

Sjećanja donose odluke za nas
Dr.Len naglašava da danas postoji dovoljan broj istraživanja koji dokazuju da u svakoj sekundi 11 miliona jedinica podataka je u prometu, ali da je naš svjesni um tek 15 jedinica svjestan (Tor Norretranders - the User Illusion)!
Dr.Len kaže da je znanstveno dokazano da naš svjesni um ne donosi odluke za nas, umjesto njega to čine naša sjećanja. Iz sjećanja proizlaze naše osude, ljutnje i srdžba - i odluke u skladu s tim, a svjesni um nema utjecaja na to!

Dozvoliti Izvoru da odlučuje za nas
Dr.Len kaže kako želi da Izvor donosi odluke! Mi ne možemo služiti dva gospodara, da sjećanje i Božanstvo donose odluke istovremeno. Ako želimo da Božanstvo donosi odluke za nas, potrebno je obustaviti odvijanje memorije u našim podsvjesnim umovima.

Svatko je savršen
Dr.Len ističe da smo svi mi savršeni, ali nesavršenost su podaci u našim podsvjesnim umovima i to je ono na čemu trebamo raditi.
Svijet je unutar nas i mijenjajući svijet u nama, mijenjamo sve ostalo!

Dirigent i orkestar
Dr.Len je upotrijebio analogiju sa dirigentom i orkestrom kako bi pojasnio Ho’oponopono čišćenje: Orkestar se uvijek uštimava prije početka koncerta i to je ono što Ho’oponopono čišćenje radi! U tom procesu se mi uštimavamo, pa se i svi ostali uštimavaju zajedno sa nama! Ali, ako smo izvan note, neuštimani, nastaje pakao, osjećamo bol. Kako mijenjamo podatke u nama koje dijelima sa drugim ljudima, brišemo ih iz nas, ali i iz njih, takođe.
Dr.Len je zaključio pitanjem: "Kad bi svi preuzeli 100% odgovornost za svako iskustvo u životu i ne dozvolili da budu uhvaćeni u omči krivnje, kakvo bi to veličanstveno iskustvo bilo za ceo svet?"

Preuzeto sa Facebook stranice Ho'oponopono Srbija
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Hopsanje


Prije nekoliko godina sam prvi puta čuo za Ho’oponopono, Havajsku metodu iscjeljivanja. Naravno, da su mi trebali barem desetak puta ponoviti dok nisam razumio riječi. Učinila mi se toliko jednostavna da mi je bilo teško povjerovati da funkcionira. Ali, funkcionira. O, da. Valjda ima nešto u tome, da što je metoda (tehnika, meditacija, molitva…) jednostavnija, veći je rezultat djelovanja.Piše: Neven Ilak


Govoriti, Volim te i Hvala ti ima tako čudesan efekt da se vrlo brzo uhvati ritam ponavljanja riječi. Priča ima svoj početak kada je Dr. Ihaleakala Hew Len upoznao svoju učiteljicu Morrnah Simeone koja je modificirala tradicionalni oblik izmirenja, prilagodila s kršćanskom molitvom i povezala karmu i reinkarnaciju. Ho’oponopono znači „činiti ispravno“ ili „ispraviti pogrešku“, jer prema drevnim Havajcima, greška nastaje iz misli koje su zaprljane bolnim sjećanjima iz prošlosti. o’oponopono nudi način da se oslobodimo tih bolnih misli.


U knjizi Zero Limits koju je napisao Joe Vitale (poznat iz filma Tajna), Dr len objašnjava svoja iskustva kada je sredinom 80-tih godina radio u bolnici za mentalne bolesnike.


“Nikada nisam vidio pacijente, odnosno vidio sam ih u hodniku, ali nikada kao pacijente u mojoj kancelariji,” reče. “Jednom sam vidio jednog od njih koji je rekao ‘mogao bih te ubiti, znaš.’ Odgovorio sam, “kladim se da bi mogao uraditi i dobar posao, također.”


Dr. Hew Len je nastavio da govori, “Kada sam počeo da radim u bolnici sa kriminalcima mentalno oboljelim, imali smo dva do tri ozbiljna napada među njima svaki dan. Tada je bilo oko 30 pacijenata. Bili su u lancima, po samicama, ili ograničeni na kretanje po odjeljenju. Medicinsko osoblje se kretalo hodnicima leđima okrenuto zidu, plašeći se napada. Poslije svega nekoliko mjeseci čišćenja, uočili smo potpunu promjenu na bolje: više nije bilo lanaca, niko nije bio u samici, i ljudima je bilo dozvoljeno da izlaze na rad ili da se bave sportom.”


Ali što je on to zbilja uradio da bi počela takva promjena?


“Morao sam da preuzmem potpunu odgovornost unutar sebe da bi aktualizirao problem izvani,” rekao je. “Morao sam da očistim vlastite loše misli i zamijenim ih ljubavlju. Sve je bilo u redu sa pacijentima. Greške su postojale unutar mene.”


Kako je objasnio Dr. Hew Len, pacijenti pa čak i osoblje odjeljenja nisu osjećali ljubav. Zato je volio sve.


“Vidio sam zidove i uočio da se trebaju obojati.,” rekao mi je. “Ali nijedna od novih boja ne bi ostala na zidu. Odmah bi se oljuštila. Jednostavno sam zidovima rekao da ih volim. Jednog dana je neko odlučio da se obojaju zidovi i boja je ostala.”


To je zvučalo uvrnuto, u najmanju ruku, ali već sam bio navikao na ovakav razgovor sa njim. Konačno sam morao da mu postavim pitanje koje me najviše mučilo.


“Da li su svi pacijenti otpušteni?”


“Dvojica od njih nisu nikada,“ rekao je. “Obojica su premještena na neko drugo mjesto. Inače, cijelo odjeljenje je bio izliječeno.”

…………


„Ne samo to“ nastavio je „ već je i osoblje počelo da uživa da dolazi na posao. Odsustva i bolovanja su se smanjila. Završili smo sa više osoblja nego što nam je bilo potrebno, jer su pacijenti bili otpušteni, a osoblje je ostajalo na poslu. Danas je to odjeljenje zatvoreno.“


Ovo je trenutak kada sam morao da postavim pitanje od milion dolara:
„Što si ti to radio sa sobom što je dovelo do promjene tih ljudi?“


„Ja sam jednostavno čistio dio mene koji sam dijelio sa njima.“ Rekao je.


HUH?


Nisam ga razumio.


Dr. Hew Len je objasnio da ukupna odgovornost za vlastiti život obuhvaća sve u životu – jednostavno jer se nalazi u tvom životu – i zato jeste tvoja odgovornost. U biti, cijeli svijet je tvoja kreacija.
Uh. To je bilo teško progutati. Biti odgovoran za nešto što sam vidio ili rekao je jedna stvar. Biti odgovoran za sve što je rečeno ili učinjeno u mom životu je sasvim nešto drugo.
Međutim istina leži u ovome: ako preuzmete kompletnu odgovornost za vlastiti život, tada sve što vidite, čujete, okusite, dodirnete, ili na bilo koji način doživite jeste vaša odgovornost, jer se nalazi u vašem životu.


To znači da teroristi, predsjednik, ekonomija – sve što doživljavate i ne sviđa vam se – trebate vi iscijeliti. Oni ne postoje, takoreći, osim kao projekcija unutar vas.
Problem nije u njima; on je u vama.


I da bi ste ih promijenili, vi trebate promijeniti sebe.Znam da je to teško prihvatiti sam taj koncept i živjeti ga. Optuživati je daleko lakše nego biti totalno odgovoran. Dok sam razgovarao sa Dr. Hew Len-om, počinjao sam shvaćati da iscjeljivanje za njega, ako i u samom ho’oponoponou znači voljenje sebe. Ako želite poboljšati svoj život, treba te ga iscijeliti. Ako hoćete da liječite bilo koga – bio on mentalno bolesni kriminalac – to radite liječeći sebe.


Upitao sam Dr. Hew Len-a kako on to liječi sebe. Što on to, zapravo, radi, kada pregledava kartone pacijenata?


„Ja neprestano govorim ’Žao mi je’ i ’Volim te’, ponovo i ponovo,“ objasnio mi je.


To je to?
To je to.


Izvor: Dharma-spirit.blogspot.com
 
Top