Hladne supe i čorbe

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sa belim lukom i bademima

Sa belim lukom i bademima

1.jpg

Za 4 osobe: 150 g belog grožđa + nekoliko zrna za ukrašavanje, kriška hleba od 150 g, bez korice, 150 g listića badema + nekoliko listića badema za ukrašavanje, manji krastavac, 2 čena belog luka, 1,5 dl maslinovog ulja, 5 dl mleka, 5 dl vode, so, biber i nekoliko kapi tabasko sosa.

Uveče potopite listiće badema u 2,5 dl mleka i ostavite da odstoje u frižideru tokom noći. U ostatak mleka potopite hleb i očišćeni i zgnječeni beli luk. Sutradan prepolovite zrna grožđa i uklonite im semenke, pa ih izmiksajte zajedno sa hlebom i listićima badema. Dodajte krastavac isečen na kockice i maslinovo ulje i još malo miksajte. Posolite, pobiberite, sipajte ohlađenu vodu i ukoliko je potrebno mleko u kojem su marinirani hleb i bademi. Ocedite da uklonite kožice grožđa, sipajte u visoke čaše i ukrasite preostalim zrnima grožđa i listićima badema koje ste prethodno ispržili. U svaku čašu sipajte nekoliko kapi maslinovog ulja i tabasko sosa i do serviranja čuvajte u frižideru.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Od dinje i nane

Od dinje i nane

1.jpg

Za 4 osobe: 400 g očišćene i na kockice isečene dinje, kriška hleba od oko 150 g, 2 kašike maslinovog ulja, kašika "balsamiko" sirćeta, limun, 10 listića nane, 5 kašika vode, so i biber. Za dekoraciju: dve dinje, 8 dugačkih grisina, 8 tankih šnita šunke i nekoliko struka vlašca.

Zajedno izmiksajte kockice dinje, komadiće hleba, maslinovo ulje, "balsamiko" sirće, limunov sok i listiće nane. Dobijenu mešavinu ostavite da se hladi u frižideru. Za to vreme dinje prepolovite, uklonite im semenke, a pulpu kašikom pažljivo izdubite da u šupljinu možete da ubacite duboku čašu. Čaše napunite ohlađenim gaspačom, a u polutku dinje, pored čaše zabodite po dva grisina obmotana šnitom šunke i uvezana strukom vlašca. Odmah servirajte.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sa poširanim jajima

Sa poširanim jajima

1.jpg

Za 4 osobe - za gaspačo od cvekle: 200 g kuvane cvekle, 150 g krem-sira, čen belog luka, manja glavica luka, 6 listića bosiljka, kašika kisele pavlake, kašika maslinovog ulja, so i biber. Za poširana jaja: 4 jaja, 1 l vode i 0,5 dl sirćeta.

Zajedno izmiksajte kockice ranije skuvane i ohlađene cvekle, krem-sir, beli i crni luk, kiselu pavlaku, maslinovo ulje, so, biber i listiće bosiljka. Dobijenu kremastu masu ostavite da odstoji u frižideru. Vodu kuvajte do vrenja i kada proključa dodajte sirće i sačekajte da ponovo provri. Jedno po jedno jaje pažljivo razbijte u manjoj posudi. Kada voda proključa, temperaturu sasvim smanjite da voda jedva ključa, pažljivo u nju preručite jedno po jedno jaje i kuvajte 50 sekundi. Šupljom kašikom poširana jaja pažljivo vadite i ređajte na upijajući papir. Svako jaje malo posolite i pobiberite. Ohlađeni gaspačo od cvekle rasporedite u staklene posude, u svaku stavite po jedno poširano jaje i ukrasite listićima bosiljka. Do serviranja čuvajte u frižideru.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Moj gaspačo

Potrebno (za 2 osobe):
4 paradajza srednje veličine
2 kriške starog hleba
1 crvena paprika
1 krastavac srednje veličine
2 čena belog luka
1 kašika paradajz-pirea (može, ne mora)
so, biber, peršunov list, bosiljak, celerov list (šta god volite)
2-3 kašike maslinovog ulja
malo limunovog soka (po želji i ukusu).

Priprema:
Paradajz zaseći unakrst sa donje strane, staviti u dublju činiju, pa preliti ključalom vodom i ostaviti u njoj minut-dva, a onda preliti hladnom, pa oljuštiti. Iseći na četvrti pa staviti u blender.
Sa kriški hleba odstraniti koricu, pa sredinu preliti vodom i kad malo omekša i nju, zajedno sa vodom staviti u blender.
Očistiti crvenu papriku, iseći krupno pa i nju dodati u blender.
Očistiti krastavac (ja mu odstranim i seme jer zna da nadima, naročito kad malo odstoji), iseći na krupne komade pa dodati u blender.
Očistiti beli luk, iseći na polutke pa dodati smesi.
Dodati paradajz pire, začine po želji, posoliti, pobiberiti, dodati maslinovo ulje, limunov sok, pa sve dobro samleti. Probati, pa eventualno doterati ukus, a onda dobro ohladiti i služiti kao svaku supu.
Ako je za neku malo svečaniju priliku, možete dodati još malo peršuna u tanjire za serviranje, posuti krutonima, ili kako već volite.

Osvežava bolje od bilo čega, a prava je vitaminska bomba, obzirom da je puna divnog sirovog povrća.
Prijatno! :)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Supa od lubenice i krastavaca

Supa od lubenice i krastavaca

SASTOJCI:

  • 4 šoljice lubenice bez semenki
  • 1 veliki krastavac, oljušten i iseckan
  • 1 srednje ljuta zelena paprika bez semenki
  • 1 mladi luk
  • 1 limun, korica i sok
  • Pola šoljice sveže metvice
  • 2 kašike sirćeta
  • 1 kašika devičanskog maslinova ulja
  • morska so i biber
PRIPREMA:

Pre pripreme iseckajte sve sastojke. U velikoj činiji pomešajte komadiće lubenice, paprike, luk, krastavac, sok i koru od limuna, metvicu, sirće i maslinovo ulje. Pošto ste sve promešali, uspite u blender i dobro izmiksajte. Zatim pretočite u činiju i dodajte so i biber. Stavite u frižider na sat vremena i zatim poslužite.

Izvor: Vestionline
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zeleni gaspačo

SSN5NLJ.jpg


Potrebno je: 125 g mladog spanaća, 2 zelene paprike, 2 krastavca, 100 g kockica belog hleba, 1-2 čena belog luka, 100 ml hladno ceđenog maslinovog ulja, 50 ml vinskog sirćeta, so, biber i nekoliko listića nane za ukrašavanje.

Povrće operite, isecite na veće komade, stavite u blender, dodajte kockice hleba, maslinovo ulje, sirće, beli luk i mutite oko pet minuta. Postepeno sipajte šoljicu, dve vode dok ne dobijete željenu gustinu, posolite i pobiberite. Gaspačo sipajte u male koktel čaše, ukrasite seckanim povrćem (crvena paprika, paradajz, crveni luk), listićem nane i ohladite četiri sata pre serviranja.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sirovi gaspačo

EOu2tC2.jpg


Gaspačo je ukusna supa poreklom iz Andaluzije koja se servira hladna, te je savršena za letnje dane kada nam se ne pali šporet i draža nam je sirova hrana koja osvežava, a ne opterećuje...

Potrebno vam je:
1 paprika
1/2 avokada
4 krastavca
4 rotkvice
3-4 mlada luka
1/2 glavice crnog luka
veza peršuna
2 kašike umeboši sirćeta
2 kašike meda
2 kašike maslinovog ulja
morska ili himalajska so po ukusu
1/2 kašike bibera
sok 2 limuna

Priprema:
Sve sastojke sjedinite u blenderu i jedite rashlađeno.

Izvor: Zdrav život
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sirova detoks supa od cvekle

5vjrVVk.jpg


Potrebno vam je:
1 avokado, oljušten i usitnjen
1/2 cvekle, usitnjene
2 šargarepe, iseckane
1 čen belog luka
2 kašike jabukovog sirćeta
prstohvat bibera
1/2 kašike morske ili himalajske soli
1 kašika vode ili kokosove vode
sok jednog limuna

Priprema:
Sve sastojke sjedinite u blenderu. Servirajte rashlađeno.

(Zdrav život)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Voćna supa

knd4xCV.jpg


Potrebno je za 4 osobe: 4 manje dinje, 300 g jagoda, 400 ml soka od jabuka, 500 ml ledenog šampanjca, 6 grančica timijana i smeđi šećer po ukusu.

Dinje operite, odsecite poklopac i izvadite semenke. Velikom kašikom izdubite unutrašnjost, ali ostavite najmanje pola centimetra od ivice. Voćnu pulpu izrežite na kockice i stavite u činiju. Jagode operite, očistite, isecite na kriške i pomešajte sa kockicama dinje. Dve grančice timijana operite, prosušite, iskidajte listiće, stavite u posudu sa voćem, po ukusu dodajte malo smeđeg šećera i promešajte. Voće prelijte sokom od jabuka, preručite u izdubljene dinje, sipajte šampanjac, ukrasite grančicom timijana, kriškom jagode i kockicama dinje.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Hladna čorba od avokada

zSDRxEJ.jpg


Potrebno je: 300 g avokada, 150 g crnog luka, 250 g paradajza, 1,5 dl mleka, ljuta paprika, 2 kašike maslinovog ulja, sok od jednog limuna, kašika seckanog svežeg peršuna, kašika suvih začina, 4 kašike kisele pavlake i so po ukusu.

U šerpu sipajte 0,75 l vode i kuvajte sa kašikom suvih začina dok ne provri. U međuvremenu u tiganju na zagrejanom maslinovom ulju nekoliko minuta dinstajte sitno iseckani crni luk i paradajz isečen na kocke. Avokado operite, oljuštite i isecite na kockice, prelijte limunovim sokom, a zatim sameljite u blenderu zajedno sa smesom iz tiganja. Sipajte u veću činiju, pa dodajte mleko i sitno iseckanu ljutu papriku. Sve dobro promešajte i polako umešajte u čorbu. Posolite i kuvajte nekoliko minuta, sklonite s ringle, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Ohlađenu čorbu pospite peršunom pre serviranja i začinite kiselom pavlakom.

(Novosti)
 
Natrag
Top